Šta je novo?

Uber app

Sve usluzne delatnosti su prakticno umni rad pa opet nisu postedjeni!
Medju 4000 kancelarija sigurno ima neke koje finansiraju i teroriste ...
To ne znaci da su advokati generalno uvezani sa teroristima niti sa drzvom.

vrana vrani itekako vadi oci.
Tu blokadu drzave su izveli sa pretnjama advokatima. Ko ne strajkuje bice suspendovan(naravno laznim pretnjama jer je na kraju sud sve suspenzije ukinuo), pa i pored toga je deo advokata radio.
Da nisu iznosili takve pretnje pola bi strajkovalo pola ne bi.
Zabole krivicara za to sto se uvode notari.
Da su oni ujedinjeni kako se prica, ne bi bilo potrebe za pretnjama i prinudnim strajkom.
Pa ja i kazem da je dovoljan broj uvezan (i moze da progura odluke kakve hoce) i da je jedinstvo i kolegijalnost samo patka. A vrana i vrana su advokati i drzava a ne strajkaci i strajkbrejkeri!

Poslednja izmena:
Sa tim se slazem. Jedan od najgorih mogucih primer za kolegijalnost su advokati, ma kako se u medijima serviralo kako su advokati slozni i kako se zajedno dizu protiv drzave.

Sve usluzne delatnosti su prakticno umni rad pa opet nisu postedjeni!

Pa ja i kazem da je dovoljan broj uvezan (i moze da progura odluke kakve hoce) i da je jedinstvo i kolegijalnost samo patka. A vrana i vrana su advokati i drzava a ne strajkaci i strajkbrejkeri!

Адвокатура је делатност од општег интереса, гарантована Уставом, не видим могућност поређења са другим "услужним" делатностима. Небитно је то за ову тему.

post 911

Ocigledno ne znas kako dolazi do nesrece u lovu, izazvane ili neizazvane, slucajne ili namerne, a pises o tome. U postu sebe si opisao? Svoje " palamudjenje "? " Srbovanje "? Ti docekujes Noleta, sportiste i Putina? Stavio si slike svojih omiljenih licnosti? Stavljas druge u neke svoje unapred pripremljene kalupe. Sta se desi kad se neko ne uklapa u te tvoje kalupe?

Odose slike, a nemam nista protiv necijih omiljenih licnosti.

Poslednja izmena:
AKS i beogradska taksi udruzenja funkcionisu po slicnom principu interesnih udruzenja. I jedni i drugi VESTACKI smanjuju ponudu da bi podigli cenu. Prvi su jaki zato sto sede u Skupstini RS, a ovi drugi jer su ovladali nasiljem a drzava se povukla.
No, u EU advokati izdaju fiskalne racune (koliko god ogrezla u socijalizmu, u evropi se zna red), pa ce i ovi nasi beli medvedi, koji su do koske narod oglodjali i suvu drenovinu ocedili, jednom to morati uciniti, kao sto ce Uber-ova tehnologija razbiti monopolske profite BG taksista, na radost onih koji su godinama placali harac od trudnica do studenata, a na zalost retrogardnih snaga, zacudjujuce brojnih na jednom IT forumu.

Na jednom IT forumu, da on to stvarno i jeste, se ne bi raspravljala odredjena delatnost i ne bi se popularizovalo bezakonje vec bi se govorilo o aplikaciji i tehnologijama koje ona koristi, o bagovima i upotrebnoj vrednosti, o UI i funkcionalnosti...

...a na tu temu na ovom forumu ni jedan TEHNOTALIBAN nije napisao ni slovo. Na tu temu je pisao samo jedan i cik pogodi ko? OBICAN TAXISTA!!!

Vi TEHNOTALIBANI se gurate svugde gde vam nije mesto ali ono sto biste trebali da znate VI U STVARI NE ZNATE i ne pricate o tome. Jer ste inferiorni, povodljivi, bez slobodarskih osecaja i uvek spremni da se naguzite svom poslodavcu.

I da onda iz prikrajka, kao prave poturice, vicete: "People Power!" ...pozivajuci ljude da saviju vratove i na njih prime jarmove. Licemeri belosvetski!

Jesi razmisljao da se oprobas u politici? Imas odlicne karakterne mane tj. osobine za taj posao i bas dobro izokreces tudje reci dok galamom prikrivas otimanje para od gradjana!

A Uber vozac je vozac koji koristi Uber aplikaciju i prevozi putnike i robu

a ako instaliram aplikaciju za praćenje menstruacije je l će to od mene načiniti ženu?

...

da se vratimo na temu. to da aplikacija od tebe kao pojedinca napravi "korporaciju" (u ovom slučaju "uber vozača") jeste zapravo vlažan san tih anarho-kapitalista koji se kunu u "slobodno tržište" i njegovu sposobnost da se samoreguliše. tako će "neprirodna" stanja kao što su monopoli i državni monopoli nestati preko noći. sve što je potrebno jeste da se niko, pa ni država ne mešaju u te procese i "prirodne tržišne zakonitosti".

ponuda i potražnja. neko okačio članak gde su zbog zastoja u londonskom metrou cene ubervoske skočile za po 500 %. molim lepo.

a ja kažem - e prc, ne može to tako.

Poslednja izmena:
A za vreme kise u Beogradu ili nema prevoza ili taksimetar otkuca vise nego inace pa se ti zali upravi vodovoda! I da platis moras (ako neces da se tuces s taxistom) a za Uber znas cenu i pre voznje, prc!

Poslednja izmena:
pa da, to je otprilike najjači kontraargument ovde. ukinimo državne monopole tako što ćemo dopustiti da njih preuzmu privatni.

pa sutra kad ti bude trebao hitan hirurški zahvat, ili put do kuće... najbolje da ugovorite i dogovorite se oko cene sa lekarom pre operacije i to u zavisnosti od toga koliko je komplikovan zahvat i koliko je hitno (što hitnije to skuplje, dabome), ili sa komšilukom oko toga kuda će taj put zapravo da prolazi: da li do njegove kuće ili tvoje.

Cena Uber vožnje se menja u zavisnosti od opterećenja mreže.
Uber vozači plaćaju sve dažbine kao i svi drugi taxi vozači. Sve je isto, osim par bitnih sitnica:
1. Malo su jeftiniji
2. Ne pripadaju kartelu.

Ne nego da ukinemo drzavne a da pustimo privatnike da se stalno medjusobno kolju! I lepo i korisnicima i drzavi a i onim privatnicima koji prezive! A hirurski zahvati se odavno dogovaraju s lekarima,kao i putevi, trotoari i ostala infrastruktura sa opstinskim sluzbama i izvodjacima radova.

Ja ne znam odakle tolika odbojnost pogotovo od taxista kad mogu da ga iskoriste za dodatnu zaradu. Naravno ako uopste zazivi posto ovde ne uspeva to elektronsko placanje...

Poslednja izmena:
Ne zelim da verujem da covek na jednom IT forumu ljude naziva tehnotalibanima?! Nije li to pomalo groteskno, pogotovo imajuci u vidu da je taj isti covek, zahvaljujuci tehnologiji napisao taj post :(

Nego marxista, jel placas pdv na punjenje akumulatora :p

Napisao sam da mi namera nije da kvarim zalopojke ludista, ali zaista su isuvise bucni, pogotovo oko tog imaginarnog poreza koji BG taksisti navodno placaju a zapravo i ne placaju adekvatno kao pausalci. Ali, ako cemo tu nakaradnu logiku da prihvatima, koju kapitalista oprostite, (po potrebi) marksista izgovara, videcemo da Uber doprinosi povecanju poreskog prihoda!

Naime, kako Uber-ova tehnologija, izmedju ostalog, povecava ponudu i potraznju, vestacki snizenu zahvaljujuci dobro organizovanim rentijerima (citaj bg taksisti), tako i potrosena kolicina goriva raste. Ako znamo da na svaki litar goriva POLA ide drzavi, onda Uber povecava budzet RS na prihodovnoj strani!

Dakle, Uber je ne samo u interesu gradjana i obicnog naroda nego i u interesu drzave! Zar cemo dozvoliti da nas jedni Hrvati, jedni Bugari, jedni Madjari preveslaju zbog nekakve sacice privilegovanih pojedinaca?

P.S. Iako su argumenti na nasoj strani ne smemo potceniti organizovanost (i sledstvenu bahatost) lokalnih taksista - ako su mogli pljackati nas sve ove decenije, mislite da ce zastati pred jednim Uber-om? Stoga potreban je oprez.

Poslednja izmena:
Ne nego da ukinemo drzavne a da pustimo privatnike da se stalno medjusobno kolju! I lepo i korisnicima i drzavi a i onim privatnicima koji prezive! A hirurski zahvati se odavno dogovaraju s lekarima,kao i putevi, trotoari i ostala infrastruktura sa opstinskim sluzbama i izvodjacima radova.

Ja ne znam odakle tolika odbojnost pogotovo od taxista kad mogu da ga iskoriste za dodatnu zaradu. Naravno ako uopste zazivi posto ovde ne uspeva to elektronsko placanje...

pa tebi ako je normalno da ugovaraš hirurške zahvate to znači da je tebi taj sistem ok, i da podržavaš to. nekome nije.

a to da će privatnik da se bije sa privatnikom i tebi obezbedi bolju uslugu za manje pare...to tako funkcioniše do trenutka kada jedan počne da odnosi prevagu nad drugim, pa onda "nasilno kupi" konkurenciju. i tako se privatnici ukrupnjavaju sve dok ne dođu u poziciju da diktiraju cene, jer drže monopol na tržištu.

Poslednja izmena:
Pa nije normalno ali je VEC tako (iako je "drzavno"), nece postati. A sanse da se Uber,Lyft,Car:go,Flywheel,Sidecar i sl. monopolisu ili kartelisu su mnogo manje nego da Pera, Zika,Djoka i Sima (vlasnici udruzenja) sednu u kafanu i dogovore se kako da *****u i putnike i drzavu.

Poslednja izmena:
monopol je krace od "trenutna taksinusluga u BG".

Ma ljudi Kina je najbolji primer, tamo cene svega padaju a standard raste zato sto su dozvolili svima da se takmice. Pa ko se snadje, snadje se a ko ne, sta da se radi! Nema trajno zagarantovanog uspeha zbog nekih predjasnjih uslova,zasluga,licenci,itd.

Naime, kako Uber-ova tehnologija, izmedju ostalog, povecava ponudu i potraznju, vestacki snizenu zahvaljujuci dobro organizovanim rentijerima (citaj bg taksisti), tako i potrosena kolicina goriva raste. Ako znamo da na svaki litar goriva POLA ide drzavi, onda Uber povecava budzet RS na prihodovnoj strani!

Zar nisi pre neki dan bio eko-frendli omladinac i pričao o manjem zagađenju, i čuvanju planete!?

ali uber koristi infrastrukturu koju je izgradila država srbija: puteve, net, itd. i za to nije dao ni dinara, ali ubira profit od toga samo za sebe.

taksista plaća licencu i porez. i naravno da zbog toga ima prava da kaže - e, pa ne može to tako. ako ti dozvoljavaš takvu nelojalnu konkurenciju neću ni ja tebi više plaćam išta.
I ti koristis neciju infrastrukturu i "piramidalnu online maglu" nekog kineza da ti kaplje kinta ;) pssssst tisina :)

pa tebi ako je normalno da ugovaraš hirurške zahvate to znači da je tebi taj sistem ok, i da podržavaš to. nekome nije.

a to da će privatnik da se bije sa privatnikom i tebi obezbedi bolju uslugu za manje pare...to tako funkcioniše do trenutka kada jedan počne da odnosi prevagu nad drugim, pa onda "nasilno kupi" konkurenciju. i tako se privatnici ukrupnjavaju sve dok ne dođu u poziciju da diktiraju cene, jer drže monopol na tržištu.

To da lekarima je posebna priča. Platio sam zdravstveno osiguranje i očekujem da dobijem adekvatnu uslugu. E, to ne funkcioniše u Srbiji, ne znam da li je do zakona ili nečeg drugog.

Još nešto.. I Skupe i Viber i Facebook i... koristite infrastrukturu u Srbiji i ne plaćaju porez.

Da se razumemo, ja jesam da svi plaćaju porez, ali mora se voditi računa i o oslobađanju od poreza u slučaju troškova. Preduzeća na kraju godine na osnovu dobiti plaćaju porez. Da bi umanjili porez, mnogi kupuju opremu, investiraju u projekte, itd. Da bi manje para ostalo na računu i time da se manje plati porez. Samim tim trošenjem novca od dobiti, preduzeća guraju dalji razvoj.
Zašto fizička lica ne mogu tako da podnesu račune, šta su sve kupili, koliko su zaradili i na osnovu toga da se razreže porez?
Već sam mnogo puta pisao o ovome. Zakone o porezu treba promeniti, da se drugačije plaćaju. Ne da se ukidaju, samo da se primeni ko ih plaća, kada i koliko.
Tek kada se to sredi, mnoge stvari će postati jasnije.

Poslednja izmena:
ne znam o kakvim varijantama pričaš, niti me to zanima. ali marxista je svakako na ovaj ili onaj način dao svoj doprinos kroz poreze, inflaciju, akcize za gorivo, i šta ti ja znam kako sve, da se ti putevi i mreža i izgrade.

a uber će doći i reći: e pa super što ste mi to obezbedili, hajde ja sad da napravim pare od svega toga, i da ljudima obezvredim godine i godine radnoga staža, i to za šta su krv ispišali.

pa taj film već gledamo godinama sa preduzećima i fabrikama koja su rasprodata i pokradena, i radnicima sa 40 godina staža bez penzija ili primanjima od 20k.

hajde sad da privatizujemo i infrastrukturu i da vidimo šta će da se desi. haha!
Buahahhaa ;) dao je pare ne bi li pojedini likovi (btw likovi iskljucivo domace proizvodnje) izgradili sebi "kule i gradove" a narodu, na zestoku kasicicu, dali "30+ godina reciklirani krs i lom"... ali nema veze sve to, problem br.1 jesu "zli kapitalisti sa zapada" ;)

Radnici koji su "propisali krv" u "rasprodatim fabrikama" su sami krivi jer su cutali i gledali glavne krivce aka "uzrok" aka "jagnjece brigade" aka "iskljucivo domaci kadar" koji ih je ojadio (ista ekipa, vise puta!!!???) a onda je proverenom metodom, taj isti kadar (nije bitno koje partijske boje, svi su u tom dilu isti) uvalio "vruc krompir zlom kapitalisti sa zapada" pa se i tu dodatno opario a onda po jos uspesnijoj mantri, na kraju balade, za svoj zlocin okrivio te iste "zle kapitaliste sa zapada" i nonsanlantno nastavio "drugi, treci, pedesti krug"!!!??? Ono najtuznije je sto narod pase tu pricu vec ihaaaaaj!!!??? Druga krivica naroda je sto je opet zestoko pasivan (po x-ti put u zadnjih 25 godina) i dozvoljava identicnoj ekipi (koja ih je unistavala i 90-ih npr. ili behu i tada "zli kapitalisti sa zapada"!!!!???) da im opet krade 'leba preko smanjenja plata i penzija i da im opet uvaljuje "drugi kriv" (a ko drugi nego "zli kapitalisti sa zlog zapada") pricu!!!!!????? To bre nema ama bas nigde drugde sem kod nas ;)

Naravno sva ta opravdanja su lepo uvili u narodu opsteprihvacene "dezurne krivce sa zlog zapada", "patriotizam", bombardovanje, otimanje Kosova, itd... itd... vuk sit a ovce (jos uvek!!!!???) na broju ;)
Jednocelijski organizam bi do sada izvalio u cemu je u stvari stos a mi nikako!!!!??? Ili jos gore... svi sve kapiraju ali im je lakse (linija manjeg otpora) da vecito krive "nekog drugog/zle velike kapitaliste sa zlog zapada/vladare iz senki/sta-koga god"!!!??? Sta god da je u pitanju je za ne poverovati!!!???

privatizacija po definiciji jeste pljačka. ne znam sa kim se ti raspravljaš? to da je devedesetih isplivao najgori šljam koji je decenijama bio na marginama društvenim, tipa onaj brkati harmonikaš sa kosmeta sa njegovom bratijom i njemu slični "privatnici" manje je bitno.

to može samo ivketu da bude bitno da li ga je zahebao neko od njegove fele ili stranac.

post 911

Ocigledno ne znas kako dolazi do nesrece u lovu, izazvane ili neizazvane, slucajne ili namerne, a pises o tome. U postu sebe si opisao? Svoje " palamudjenje "? " Srbovanje "? Ti docekujes Noleta, sportiste i Putina? Stavio si slike svojih omiljenih licnosti? Stavljas druge u neke svoje unapred pripremljene kalupe. Sta se desi kad se neko ne uklapa u te tvoje kalupe?

Odose slike, a nemam nista protiv necijih omiljenih licnosti.
Izvini Kastra i Putina sam zaboravio da stavim ;)

Zašto fizička lica ne mogu tako da podnesu račune, šta su sve kupili, koliko su zaradili i na osnovu toga da se razreže porez?
Već sam mnogo puta pisao o ovome. Zakone o porezu treba promeniti, da se drugačije plaćaju. Ne da se ukidaju, samo da se primeni ko ih plaća, kada i koliko.

U sredjenim zemljama je upravo tako ;)
Na osnovu primanja/rashoda ti se obracunava porez, naplacuju kazne npr. i ostali nameti... a tamo negde u martu/aprilu ti sama drzava vrati 30-50% placenog poreza za proslu godinu (bez obzira na primanja/rashode, imas pravo na povracaj poreza ;) a procenat naravno zavisi od toga da li i koliko ima "bonus para" u budzetu). I tamo itekako ima "velikih zlih korporacija" kao i taksista, "obicnih malih ljudi", itd... itd... ali nema demagosko/mafijaske bagre na apsolutno svim nivoima drustva i drzave ;)
Mi se naravno uvek prvo bavimo "nekim novim dezurnim krivcima" umesto da zbrisemo bagru!!!??? Ali bagra po potrebi ima sirok dijapazon represivnih metoda i demagosko/pateticno/patriotske price a narod izgleda samo "strah od bagre" i vecnu mrznju prema "zlom zapadu"!!!???

Poslednja izmena:
Osecam izuzetno veliko zadovoljstvo i cast sto se nalazim u grupi ljudi koja misli. Da sam, nasuprot tome, kojim slucajem u toru koji sacinjavaju yooyo, enraged, rango1, isnogood, ivke76, antena i slicni, osecao bih stid i sram. Takav sram u kome bih se ugusio!

Fala bogu da postoje izbori i fala bogu da ja umem da biram. Amin!

Tor? Ovce?
Banana.

Nisam ni posumnjao da volis i Kastra i Putina.

Ta "reversed" demagogija ti mozda upali "ispred zgrade" i u kafani ;)

Osecam izuzetno veliko zadovoljstvo i cast sto se nalazim u grupi ljudi koja misli. Da sam, nasuprot tome, kojim slucajem u toru koji sacinjavaju yooyo, enraged, rango1, isnogood, ivke76, antena i slicni, osecao bih stid i sram. Takav sram u kome bih se ugusio!

Fala bogu da postoje izbori i fala bogu da ja umem da biram. Amin!

Hehehe krenulo etiketiranje ;) kada nema logicnih i zdravoumnih argumenata ide "peta kolona"/"glupaci iz tora"/"prodane duse bez srama"/itd... itd...

Gusis se ti druze itekako ;) ali taj samodestruktivni ponos i bandoglavost ti prosto ne dozvoljavaju napredak (u svakom smislu ;) pa i "duhovnom", za koji naravno mislis da ti je vec perfektan [emoji23]). I samo napred, nastavi da "mislis" i budes "zadovoljan i castan"... svako dobro zelim! A tek sto si "izabrao"...

https://youtu.be/df-oNP3TI1s

Ti mislio da me yooyo stvarno banovao pa poceo da kukas: "Cobaaaneee, vraaati seee..."? :D

Hehehe, nisam znao da ima ovaca kojima cu nedostajati cak iako nisam njihov vlasnik. Prija mi to nije da ne prija ...al ipak se ti radje obrati svom stvarnom gazdi. ;)

A ti da se manes smajlija? I da se manes, kako si ono napisao, " palamudjenja "? Sprcao si 40 godina u sta? S recima ne stojis bas najbolje, ponavljas se, ali volis da pises. A da predjes konacno na dela? Da nekom svojim primerom nesto pokazes?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno