Šta je novo?

Uber app

Nekad je bilo vise i normalnih, i brojcano i procentualno! Ja ne znam sta je s vama, ko to moze da poredi siroko rasprostranjeni birokratsko-reketaski kancer sa jednim od retkih negativnih elemenata dosta normalnije administracije (preduzetnistvo u USA i Kini je nedostizno za Evropu)! Ili jos gore,vozacku dozvolu i taxi licencu!!! Ako niste ludi onda ste u glavi ostali na decijem nivou ili ste sazreli pa onda podetinjili.

Vi niste cisti ako ozbiljno poredite taxi licencu sa doktorskom ili vozackom dozvolom! I sto bi ja ucio neke tamo Nemce,nek uvedu licence i za voznju bicikla po Berlinu ako oce. Stvar je u tome da je izdavanje licenci birokratska izmisljotina kojoj je jedina svrha uzimanje para! Kad uvedu porez na vazduh vi potrcite prvi da platite jer to je isto kao porez na imovinu i dobit!

Nije birokratska izmišljotina, već prosta regulacija saobraćaja i broja potrebnih automobila u svrhu javnog saobraća u određenom gradu. Naravno ne pričam o kriminalu koji se uvek veže uz takve stvari kod nas, nego o ozbiljnim državama gde stručni ljudi daju procenu potrebnih vozila u javnom prevozu i modifikuju je u zavisnosti od realnih potreba, pri tome razmišljajući o tome da ne dođe do većeg broja vozila nego što je potrebno, te smanjivanju preopterećenosti saobraćaja i zagađenju okoliša.

Već sam spominjao primer Londona, gde vozač mora da ispoštuje ozbiljnu proceduru da bi stigao do taksi dozvole, a sami ispiti se sastoje od napamet memorisanih ulica Londona gde vozač pored toga što mora da zna sve ulice, mora i iz glave da da najkraći put na zadate zadatke, nadam se da ste svesni koliki je recimo London. Tako da ako sednem u taksi u Londonu sigurno znam to da me neće prevoziti neka priučena i zaostala osoba koji to radi samo zato što nema šta drugo da radi, već neko ko želi da obavlja taj posao i koji je posvetio period svog života sticanju svog zvanja, te da neće rizikovati da je izgubi zbog neke gluposti.

Svaki grad ima neka svoja pravila. Npr. New York ima ograničen broj taksi vozila, tačnije 11787 i nove licence nisu izdavane 50 godina. Licenca se može kupiti od drugog vozača koji izlazi iz posla. Cena je $700k. Ali... Ima tu jedan trik. Ta taksi vozila mogu da pokupe samo vožnju sa ulice. Ne smeju da dolaze na poziv. Drugi servis koji nije limitiran brojem i licencama može da radi samo na poziv.

Evropa ogrezla u komunizam izdaje nekakve licence i reketira slobodne gradjane. Zato u CA, USA mozes kupiti oruzje bez tih gluposti, to je bre demokratsko drustvo!

Malo humora kolega forumasu, lepsi je zivot tako :)

Jel to crni humor? :) Pa u staroj Grckoj, kolevci demokratije, svi (slobodni) gradjani su bili su naoruzani, a licencama se cak i socijalisti :)P) protive, a koliko vidim neki neznanje znanjem nazivaju :p

Već sam spominjao primer Londona, gde vozač mora da ispoštuje ozbiljnu proceduru da bi stigao do taksi dozvole, a sami ispiti se sastoje od napamet memorisanih ulica Londona gde vozač pored toga što mora da zna sve ulice, mora i iz glave da da najkraći put na zadate zadatke, nadam se da ste svesni koliki je recimo London. Tako da ako sednem u taksi u Londonu sigurno znam to da me neće prevoziti neka priučena i zaostala osoba koji to radi samo zato što nema šta drugo da radi, već neko ko želi da obavlja taj posao i koji je posvetio period svog života sticanju svog zvanja, te da neće rizikovati da je izgubi zbog neke gluposti.

Preporucivao nam je Norvesku sa najskupljim taksijem, sad nam preporucuje odbacivanje GPS tehnologije. Sta li ce tek biti sutra - zivot u pecini i plemenska zajednica :p
Nije dovoljno sto bi da se on pati, nego hoce da se i svi mi ostali patimo :)

Ne mogu a da ne primetim odsustvo kritickog razmisljanja prisustvo revolucionarne ostrascenosti, gde u prvom slucaju ljudi bi, umesto grohotnog smeha, prvo primetili da je yoyo zapravo rekao 80% neto plate poklanjate drzavi!

Jer 45% bruto zarade je 81% neto zarade, pa ja moram da izrazim sumnju u taj prvi procenat koji je verovatno blizi 40%.

Jel to crni humor? :) Pa u staroj Grckoj, kolevci demokratije, svi (slobodni) gradjani su bili su naoruzani, a licencama se cak i socijalisti :)P) protive, a koliko vidim neki neznanje znanjem nazivaju :p

Koje ti znanje imas, sa Megatrenda ili Beogradske bankarske akademije ili neke slicne ustanove u usponu? Posto vidim da palamudis po forumu o ekonomiji a veze sa istom nemas.

Edit: Dobar ti link, vodi ka nacistickom blogu. Ozbiljni ljudi se ne sale sa tim stvarima, ali izgleda da na ovom forumu u poslednje vreme bas sve moze da prodje.

Poslednja izmena:
Nekad je bilo vise i normalnih, i brojcano i procentualno!

Normalni su napustili forum kada su skontali da se prethodno banovani vracaju kao utvare. Lepo sto si nam skrenuo paznju da si i ti jedan od tih prethodno banovanih za stalno.

Mada mi je interesantno njegovo neargumentovano misljenje, clan GOW je ocigledno potpuno izgubio kompas - ovamo priziva socijalizam protiveci se tehnoloskoj inovaciji Uber-a, zahtevajuci nekakvu mocnu centralisticku drzavu koja ce sve zivo da regulise a onamo mu smetaju nacional-SOCIJALISTI ili SOCIJAL-nacionalisti koji velicaju istu tu takvu, njemu izgleda omiljenu, centralisticku tvorevinu.

Manje centralizma znaci vise slobode gradjanima. Kako Uber dovodi do deregulacije taksi trzista, to dalje znaci manje centralizma, sto govori da Uber donosi vecu slobodu gradjanima da cak, mozete misliti, biraju uslugu koju placaju.

Poslednja izmena:
sramota. linkuje ka zlatnoj zori i prica o socijalizmu. taj biser mi je promakao.

elementarno neznanje i zatucanost. ali pravi izvrsne salate od reci. sigurno drzi da je pametan.

Poslednja izmena:
Meni je veoma interesantan fenomen koji gornja vest veoma zgodno razgolićuje, da prema tehnotalibanima™ ni Nemačka, najuređenija i najmodernija velika država u Evropi, a verovatno i šire, zapravo nije dovoljno dobro uređena i suviše ograničava slobodu svojih građana, pa je potreban uberheroj sa ostrva snova da ih oslobodi od zle socijalističke tvorevine u srcu Evrope koju kontroliše dobro poznata "levičarska" vladajuća CDU (hrišćansko-demokratska unija).

Lako je reći Srbinu da je dežurni tragač drugih krivaca, da izigrava patriotizam, da je bahat i ne kapira kako funkcioniše moderan svet, te mu tupiti o iseljeničkoj vizi kao ultimativnoj alatki prosvetljenja. Da vidim da npr. ivke76 to poruči Nemcu iz Hamburga. :d

Nemacka jeste jedna od najnaprednijih drzava gde se izuzetno postuje red i rad ali nije bogom dana! Itekako ima mana, kriminala i korupcije i birokratskih ogranicenja i zloupotreba vlasti! Nemci to trpe i tolerisu posto su i navikli na gore (nacisti i okupacija posle) a i imaju dovoljno pa im se ne isplati da talasaju! Kao sto se burzuji ne obaziru na neke besmislene takse,saobracajne kazne,sitne pljacke i tako to jer znaju da se ne isplati.

Preporucivao nam je Norvesku sa najskupljim taksijem, sad nam preporucuje odbacivanje GPS tehnologije. Sta li ce tek biti sutra - zivot u pecini i plemenska zajednica :p
Nije dovoljno sto bi da se on pati, nego hoce da se i svi mi ostali patimo :)

Naravno da preporučujem države kao što je recimo Norveška, državu koja brine o svojim građanima, koja brine o svojoj okolini i gde su svakom ljudskom biću bez obzira na intelekt, ličnu sposobnost, obrazovanje i porodično zaleđe obezbeđeni neki minimumi ljudskoj dostojanstva, a ta država je upravo takva i zbog ovakvih regulativa. Uostalom pogledaj procentat beskućnika u Norveškoj ili recimo u tvojoj direktno demokratičnoj Kaliforniji, pogledaj državnu zdravstvenu zaštitu u Norveškoj, pa zatim opet u direkno demokratičnoj Kaliforniji, pogledaj državno obrazovanje u Norveškoj i zatim uporedi procente nepismenih, koji skoro da nema, zatim broj visoko obrazovanih i uporedi te cifre sa direktno demokratičnom Kalifornijom. Pogledaj Norvešku u kojoj je svaki gradski kvart uređen, čist i siguran, gde nema brige od sitnih kriminalaca i wannabe gangstera i uporedi ih kvartovima u koje ni policija ne sme da uđe u kolekvci direktne...

Naravno da se sve to finansira od taksi, poreza, licenci, pa i državnih kompanija čiji profit se upravo usmerava u ove svrhe i naravno da je to najnormalnija stvar. Ako je cena svega toga veća cena taksija, alkohola, cigara i ostalih stvari koje nisu primerne u životu, onda je to zaista mala cena.

Poslednja izmena:
Stoji da se zemlja Srbija nalazi u jako losem stanju vec decenijama i da ovde postoje problemi koji su mnogima u civilizovanim drustvima tesko zamislivi. Ziveti u vecim gradovima USA i u Beogradu nije uporedivo. Ali takodje nije uporediv zivot prosecnog gradjanina u naprednim evropskim gradovima sa zivotom u bilo kom gradu u Americi. Obecana zemlja je obecana samo malom procentu uspesnih, ostali zive daleko ispod evropskog proseka. To zna svako ko je proveo odredjeno vreme po Evropi i Americi. Samo onaj ko nije izbio iz Srbije misli da je Amerika med i mleko, taj je nalicje medalje onoga koji misli da je Srbija najbolja zemlja na svetu i da je ovde raj a svuda van Srbije pakao.

Medju ozbiljnim i obrazovanim ljudima nema ekstremista, osim ako ne koriste ekstremisticke stavove za postizanje nekog cilja. Ali da stvarno neko pametan veruje u ekstreme, to je veoma, veoma retko. Kao sto je komunisticko uredjenje u Severnoj Koreji ekstrem, tako je i ideja druga "ekonomiste" sa John Naisbitt University o anarhiji do koje bi dovelo potpuno nekontrolisano trziste. Ne zameram @yooyo njegove stavove, njemu ekonomija nije struka iako je jako inteligentan i u stnaju da savlada novu materiju relativno brzo. Nije ni meni ekonomija struka ali mi sa polu privatnog Fona smo bar malo ucili ekonomske predmete, za razliku od ljudi sa ETFa i PMFa koji su imali prilike samo u slobodno vreme da se bave time. Svejedno, malo ekonomije sa Fonovog IT smera je i previse za razne Nejzbite, Junione, Singidunume i ostale evropske poslovne strukovne skole za menadzment u srednjim i velikim preduzecima.

Sto se politicke ideologije vladajucih stranaka u Nemackoj i Austriji tice, veceg centra od njih nema. Malo desno, malo levo, nasli se u sredini. Samo polupismeni wannabe ekonomista crank moze tvrditi drugacije.

Poslednja izmena:
A ja bih ipak radije izabrao tu "bednu" suncanu Kaliforniju nego depresivnu polumracnu Norvesku.

Kao neko ko dolazi iz prirodne nauke, zakonom bih zabranio mešanje/kometarisanje eksperata iz društvenih i tehničkih nauka i pseudonauka u prirodne. I poslao ih na višemesečni odmor u Foxconnove fabrike da malo stvarajući višak vrednosti iz svojih privilevegovanih pozicija osete biološki redukcionizam, slobodno tržište i dabome doprinesu naučno istraživačkom radu. Ima sve više stručnjaka koji su idi0ti, ko što kaže jedna profesorka, nisu sposobni ili ih jednostavo zabole q za širu sliku i dobro su plaćeni za to.

Poslednja izmena:
zakonom bih zabranio mešanje/kometarisanje eksperata iz društvenih i tehničkih nauka i pseudonauka u prirodne. I poslao ih na višemesečni odmor u Foxconnove fabrike da malo stvarajući višak vrednosti iz svojih privilevegovanih pozicija

Ovaj bi bio gori od Hitlera :p

Ponajmanje sto zelim je da na osnovu nasumicnih opservacija, neutemeljenih kako u zdravom razumu tako i u cinjenicama, omalazavam druge sagovornike, za razliku od pojedinih, mozda malicioznih, ucesnika diskusije, ali i vrapcima na grani je jasno da je FON izmisljen fakultet, ne moramo gledati godinu njegovog osnivanja, njega sisaju svi stariji fakulteti od Matematickog, ETF-a, do Pravnog i Medicinskog. Tamo se razumeju u ekonomiju (ekonomsku analizu) kao sto se razume Marica u vestice.

Medjutim, meni je potpuno irelevantno sta je neko zavrsio - nijedan fakultet u RS ne gaji kriticko razmisljanje. Licno sam svedok da ljudi sa izvanrednim akademskim uspehom, i vrlo verovatno visokim IQ-om, padaju pod uticaj drugih zato sto ne koriste mozak (npr. C kao personifikaciju loseg filma ne znaju da transliraju u dobar 3 :p).

No, kriticko razmisljanje je vrlo vazno radi pronalaska istine. A sta je istina do negacija lazi. Kada znamo istinu onda znamo i sta je laz. Na primer, mada je nezahvalno prognozirati buducnost: ako pretpostavimo maksimizaciju profita, znamo da Uber-ova tehnologija, na dugi rok, dovodi do smanjivanja vozila u opticaju i uvodjenja self driving automobila. Da bi se auto sam vozio mora da ima "mozak". Isak Asimov, izmedju ostalog, prognozirao je buducnost u kojima ce vozila posedovati pozitronski mozak. Kako je filipenko protiv Uber-a, a u potpisu drzi Isaka Asimova, onda mozemo, slobodne volje i pri zdravoj svesti, zakljuciti da je filipenko prodao Isaka Asimova :p

Podhitno formirati komisiju za regulaciju koja ce, razume se nakon sto uspostavi tim birokrata, uvesti pravilo da ljudi ne smeju prodavati osobe (ideje) iz svog potpisa :p

Nisam ni rekao da je Fon bog zna kakav fakultet, lepo rekoh polu privatni (ima kvote za finansiranje iz budzeta ali je kvalitet nastave na pola puta izmedju kvalitetnog drzavnog i Dzona Nezbita).

Medjutim, meni je potpuno irelevantno sta je neko zavrsio - nijedan fakultet u RS ne gaji kriticko razmisljanje.

Obicno oni koji nisu zavrsili nikakav fakultet imaju takav stav ;)

No, kriticko razmisljanje je vrlo vazno radi pronalaska istine.

Crank alert!

Poslednja izmena:
Kriticko razmisljanje gaji se gde? U Kaliforniji? Zbog odbacivanja uber napredne tehnologije uber, nemacke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Hesen i Hamburg ispadose nazadne a Bavarska i Berlin napredni? Na ovo bi se slatko nasmejao svaki Nemac, cak i Bavarac.

Kada znamo istinu onda znamo i sta je laz. Na primer, mada je nezahvalno prognozirati buducnost: ako pretpostavimo maksimizaciju profita, znamo da Uber-ova tehnologija, na dugi rok, dovodi do smanjivanja vozila u opticaju i uvodjenja self driving automobila. Da bi se auto sam vozio mora da ima "mozak". Isak Asimov, izmedju ostalog, prognozirao je buducnost u kojima ce vozila posedovati pozitronski mozak. Kako je filipenko protiv Uber-a, a u potpisu drzi Isaka Asimova, onda mozemo, slobodne volje i pri zdravoj svesti, zakljuciti da je filipenko prodao Isaka Asimova :p

Nije problem u samoj Uberovoj aplikaciji, što se mene tiče, a verujem i većine ovde, sva taksi udruženja bi trebala i morala da budu umrežena u aplikaciju takvog tipa, problem je kada se gazi po propisima i zakonima i kada se sav profit umesto isisava napolje nekome samo zato što je on prvi napravio bum sa aplikacijom takvog tipa i sada ima milijarde za marketing i potplaćivanje u svhu nametanja vlastitog monopola.

Uber je nastao tamo gde nema takve regulative taksi usluge. Da postoji regulativa, niko ga ne bi ni napravio. Uber sada traži načine da se uklopi u sredinama gde postoji regulativa.
Mi se ovde raspravljamo da li treba da se reguliše taksi usluga ili ne i da li je Uber tehnološki naprednije rešenje od postojećeg rešenja.
Relacija taksi usluga postoji svuda u svetu na ovaj ili onaj način. Naveo sam primer New Yorka gde postoji više modela taksi službi i u jedan od modela Uber je uspeo da se uklopi. Uglavnom postoji mogućnost da se pronađe zakonsko rešenje po kome bi Uber mogao da posluje. Ali, ne i u Beogradu, jer bi tekla krv u potocima.
Možemo do sutra da nabrajamo prednosti i mane Ubera, ali se svodi na sledeće:
- veća sigurnost i vozača i putnika (upoznaju se i pre nego što se sretnu),
- unapred se zna cena vožnje
- smanjenje zagađenja zbog optimalne rute.
- niže cene prevoza
- može bilo ko da radi kao Uber vozač i stekne dodatnu zaradu.
- vozači plaćaju porez u svojoj zemlji, Uber plaća poraz tamo gde je registrovan.

Ako sad (bez obzira na regulativu) uporedimo Uber i klasičan taksi, šta je bolje i zbog čega?
Ako pogledamo regulisani taksi, da li država ima više ili manje koristi ako dozvoli odnosno zabrani Uber.

Što se iznošenja novca iz države tiče, mi iznesemo mnogo miliona eura godišnje u Grčku samo u toku letnje sezone i to nikome ne smeta, ali ako Uber iznosi pare, onda je to loše.

- veća sigurnost i vozača i putnika (upoznaju se i pre nego što se sretnu),
Ne vidim kako može Uber sistem gde voze i kurta i murta da bude sigurniji od trenutnog "birokratskog", gde vozači ipak moraju da prođu neku kontrolu da bi vozili. Kontrola fejsbuk naloga, i nekog fiktivnog računa za primanje love svakako nije to isto.

- unapred se zna cena vožnje
Ovo bi mogli bez problema da uvedu i klasični taksisti, ne znam samo da li krši neko od njihovih internih pravila.

- smanjenje zagađenja zbog optimalne rute.
Taksisti i sad imaju optimalne rute, ne može tu Uber ništa posebno da promeni.

- niže cene prevoza
Na čiji račun? Za sad Uber nudi niže cene samo gde radi kao divlji servis. Uber Black u Norveškoj je duplo skuplji od klasičnog taksija. Sa svojih 20% provizije na ništa nikako ne može da bude jeftiniji.

- može bilo ko da radi kao Uber vozač i stekne dodatnu zaradu.
U ovome je glavni problem. Ne može svako da se bavi javnim prevozom, i pravi dodatni haos u gradu. Javni prevoz je uređen sistem. Grad (opština, okrug...) određuje broj taksista, uslove za taksiranje, i u skladu sa tim izdaje dozvole.

- vozači plaćaju porez u svojoj zemlji, Uber plaća poraz tamo gde je registrovan.
Ako Uber vrši neku "uslugu" i naplatu te usluge u Srbiji, bar neki deo poreza mora tu da plati, kao i da poštuje lokalne zakone.

Ako sad (bez obzira na regulativu) uporedimo Uber i klasičan taksi, šta je bolje i zbog čega?
Ako pogledamo regulisani taksi, da li država ima više ili manje koristi ako dozvoli odnosno zabrani Uber.

Ne može se gledati bez regulative, regulativa i poštovanje iste je vrlo bitno, to pravi suštinsku razliku u saobraćaju između Osla, i Kaira npr. Meni je ipak bliži strog i uređen sistem, od slobode (anarhija je tačniji izraz) kojoj teže pojedinci. Onog momenta kada Uber bude poštovao sve propise neće ni biti diskusije da li ga treba dozvoliti/zabraniti. Siguran sam da u Nemačkoj, kao i u Norveškoj mogu, i danas, nesmetano da rade, ukoliko poštuju lokalne propise.

@mitar1982:
Postoje ocene i vozača i putnika. Vozač neće prihvatiti vožnju ako je putnik problematičan. U slučaju neke gadne situacije sistem zna koji vozač i koji putnik su bili zajedno. Putnik isto tako može da zna kakav je vozač. Nema lažnog pozivanja jer se otkazivanje vožnje plaća.

Sistem određuje rutu i cenu. Vozač može da vozi okolo, ti možeš na telefonu da pratiš to što on radi. Ne može da te vara i vozi u krug da bi taksimetar nakucao veću cenu.
Može da bude jeftiniji u sredinama gde je taksi prevoz precenjen.

Uber vozači nisu zaposleni u Uberu, već plaćaju servisnu uslugu kompaniji Uber. I jedni i drugi plaćaju porez u svojoj zemlji. Uber je istovremeno i payment processor ili gateway.
Lokalni propisi su po meni problem. Pre svega su pravljeni da se zadovolje lokalni prevoznici, a zakon im omogućava da postave nerealno visoku cenu usluge jer opet, zakon im omogućava da drže monopol. Gradu je u interesu da ubira što više poreza. Oslobađanje tržišta povećava promet, a samim tim i povećanje poreskih prihoda.
Zakon o javnom prevozu kad nas je takav da Uber ne bi mogao da pronadje model poslovanja tako da ga ne očekujem u Beogradu. U sredinama gde je zakon takav da može da se pronadje legalan način poslovanja i Uber ima interesa, onda će i raditi. Npr. U New Yorku Uber nije radio jedno vreme (po modelu FHV - for hire vehicle - na poziv) jer je jedna kompanija imala ekskluzivna prava da vrši naplatu prevoza preko kartica. Obzirom da Uber ima svoj payment sistem, nisu se uklopili. Tek kada je ekskluzivni ugovor istekao, Uber se vratio na ulice.
Ne vidim zašto bi strogo kontrolisan javni prevoz bio bolji od nekontrolisanog?

Uber ce kod nas sigurno zaziveti. Naci ce se neko u vlasti koga ce podmazati i tako ce uci na trziste. Uber najlakse ulazi na nesredjena trzista poput naseg. Kod dobro organizovanih drzava to moze proci pod velom novotarije ali cim neko provali o cemu se tu zapravo radi kao sto je skontala vlast pojedinih Nemackih gradova, to ce biti regulisano. Budite sigurno da ce i ostale nemacke pokrajine uraditi isto sto i ove koje su ponasle rupe u sistemu Ubera kroz koje se steti Nemacka drzava.

Crtas kao sto pises, nikako. Ko li te nauci da je to sto pokusavas svim silama da nametnes, pises, crtas.... bogom dana istina? Pokusavas da stavis u tamo neke svoje polunakaradne kalupe nesto sto ne moze da se ukalupi? Kad vec nalazis razne vecite .... ti mu dodjes veciti sta? I u stvari, sta ti to tacno pa delas?

Neprecizan si sto se tice, po tebi, " najbolje delo koje covek koji zivi u Srbiji (ovakvoj kakva je vec 25 godina) moze da uradi ". Da li je to " delo bez premca i konkurencije " jedino sto si uradio? Ako si ga uopste uradio.

Nego sta sam nego sam uradio ;) zao mi je zbog ovih vecito navucenih na "pisane/objavljene istine" sto nisam promenio potpis ;)

A ti si mnogo izgleda gledao rts i slusao Seselja ;)

Nikome ja nista ne namecem (za razliku od "copora" koji cim se "u negativnom kontekstu" pomene "sveta zemlja i prepravedni narod" skace kao jedan! Na zalost samo u takvim situacijama i na jos vecu zalost samo na netu/"u etru" da ne kazem vetru ;)) a tek "kalupe" nisam nametnuo ja vec dobro nam svima poznata ekipa koja opstaje decenijama!? jer narod uvek ima "nekog drugog dezurnog krivca" ;) kao npr. Uber (novo u vasem gradu... "tehnotaliban" :)) u ovoj temi.
Da ponovim 1000-ti put... posto me pojedninci izgleda ne kapiraju... Niti volim komunizam/"istocne diktatorske demagogije" niti zapadnjacku spoljnu politiku ;) Sto se tice boljeg mesta za zivot to je iskljucivo zapad ili mislis da je i na Kubi/u Severnoj Koreji super!? Da ti kazem da i Rusa npr. na zapadu ima sve vise i vise ;) *** Putinova "pravda" i "kontra zapadu" im izgleda ne hrani decu ;)
U Srbiji na zalost vise nema spasa... narod je prosto prestao da se buni tj. pomirio se sa "sudbinom" i linijom manjeg otpora zvanom "neko drugi kriv"... e zbog toga mi je krivo i iskreno zao jer "u moje vreme" toga nije bilo i jednostavno nisam ni zamisljao da cemo opet biti toliko pasivni prema "pravom, najrealnijem mogucem problemu"!!!??? Naravno svi su "kao jedan" protiv "tehno talibana" ali kada treba "kao jedan" da se bude protiv glavnog problema onda na snagu stupa jos jedna lepa nam osobina... 2 Srbina - 4 partije - 50 "stavova o svemu i svacemu sem o onom bitnom" - 100 izgovora... u sustini tuzno ali na zalost i prilicno istinito.

Poslednja izmena:
Konacno jedan precizan i nedvosmislen odgovor.

Sve drugo sto si napisao nije cak ni za smuti pa prospi. Ti nekom pokusavas da otkrijes rupu na saksiji? Ti pises o necemu sto samo ti znas? Ti znas sta ko slusa i gleda? Itd... Ti nekoga pokusavas da prosvetlis? Otkad to ima svetla u misjoj rupi? A vidis da Srbiji nema spasa. Jel to vidis u mraku? Kalupi o kojima ja pisem su iskljucivo tvoji, ne tamo neki, ne tamo neciji i ne tamo nametnuti od nekog, siroti ti kad ti neko namece nesto. A iz petnih zila trudis se da sve podvedes pod tamo neki tvoj kalup. I nisi odgovorio, sta kad se neko ne uklapa u te tvoje nakaradne kalupe?

Medju tvojim nabrojanim vecitim, ti mu dodjes veciti sta? I taj odgovor nedostaje. Sebe jos nisi definisao. A " ... sem onoga sto treba da im smeta i sto treba da menjaju... ", ti znas sta ti smeta i to si naravno promenio? Kad? Limburg mesec...limburg godina?

Poslednja izmena od urednika:
Konacno jedan precizan i nedvosmislen odgovor. Zavukao si se u tamo neku misju rupu, i odatle nam se javljas.

Sve drugo sto si napisao nije cak ni za smuti pa prospi. Ti nekom pokusavas da otkrijes rupu na saksiji? Ti pises o necemu sto samo ti znas? Ti znas sta ko slusa i gleda? Itd... Ti nekoga pokusavas da prosvetlis? Otkad to ima svetla u misjoj rupi? A vidis da Srbiji nema spasa. Jel to vidis u mraku? Kalupi o kojima ja pisem su iskljucivo tvoji, ne tamo neki, ne tamo neciji i ne tamo nametnuti od nekog, siroti ti kad ti neko namece nesto. A iz petnih zila trudis se da sve podvedes pod tamo neki tvoj kalup. I nisi odgovorio, sta kad se neko ne uklapa u te tvoje nakaradne kalupe?

Medju tvojim nabrojanim vecitim, ti mu dodjes veciti sta? I taj odgovor nedostaje. Sebe jos nisi definisao. A " ... sem onoga sto treba da im smeta i sto treba da menjaju... ", ti znas sta ti smeta i to si naravno promenio? Kad? Limburg mesec...limburg godina?

Samo pokazujes i dokazujes ono iz mog zadnjeg pasusa... plus naravno demagogija a la Srpski politicar.

I da, nema joj spasa sve dok se kontrira i pljuje "sve ostalo" sem onoga sto treba!
Ja se protiv primitivaca i diktatora nisam borio na netu (kao ti i tebi slicni) nego na ulici (prvi put sa nepunih 15 godina) a kada sam video da vec 20+ godina kod Srba prolazi jedno te isto!? resio sam da "spakujem kofere".
Nisam hteo da se "pomirim sa sudbinom", budem pasivni posmatrac i da na netu raskrinkavam svetske zavere i nepravde pa jos plus da budem ponosan zbog toga ;)

I "kalupi" o kojima pricas jesu "smoking gun" stanja Srpskog drustva danas ;) Cista posledica 20+ godina mraka u koji su nas (manje/vise) isti likovi temeljno gurali... i na kraju ugurali. Jednostavno su pobedili "primitivci, popovi i lopovi"... sto je jos ludje, kod vecinskog dela stanovnistva im je glat proslo (ocigledno jer i dalje vladaju) i trebace jos xx godina (i to van NAMETNUTOG i na zalost vecinskog "splavarsko/partijsko/elitno/inatno/kontrasko/Yugo nostalgicarskog" mentaliteta) da se nesto uopste i promeni!?

Eto ti i odgovor sta sam ja promenio ;) pozdravio sam se sa "srednjim vekom" (koji valjda smeta svakom normalnom coveku) jednom za svagda!

Znam da se ponavljam i da sam "smarac", bas kao i smaraci/ponavljaci koji su od Srbije napravili "Kolumbiju".

A bicu i veciti borac protiv primitivizma, jednoumlja/coporativnog razmisljanja "vecitih tragaca drugih krivaca", licemernih branitelja "pravde i slobode" sto pljuju "sve lose tudje" a "sve svoje lose" uporno brane!? iako je upravo bas domace 100% nepravedno i slobode bez.

I trudicu se da otkrivam i "rupu na saksiji", pogotovo onima koji vrlo dobro znaju za istu ali uporno "hate i kontru" bacaju na pogresnu stranu!?

Btw ako sam ja "u misjoj rupi" ti si prijatelju u Mordoru ;)
A znas ti to vrlo dobro no odlucio si da kontriras zdrav razum i lepo ides na ruku onima kojima trebaju bas takvi kao ti (da imaju vecinsko biracko telo/bele listice). I upravo ste svi vi (veciti "borci sa neta") u misjoj rupi jer mooda danas nemate da izadjete na ulice i sklonite bagru jednom za svagda... ali ste zato "opasni znalci svega i svacega/patriote/vrhunski poznavaoci svetske pravde i ekonomije/geopolitike/itd... itd..." sa tastature naravno. Nisu izgleda bitni "guzonjini sinovi" sto fakticki nekaznjeno mogu da vam gaze i ubijaju decu na ulici!!!??? Bitan je "Uber" jer ne postuje Srpski zakon!!!???

I uvek ce biti nekih novih "Ubera i zlih stranih faktora", uvek ce biti Kosova (o kome btw niko nije davao "ni 5 para" u periodu od 81-ve do 96-te, sem onih sto su neomalterisane kuce prodavali siptarima za masne devize), da se raja lepo "skloni u stranu" i bude i dalje pasivna prema stvarnim problemima/pravim uzrocima svih tih problema... to izgleda na zalost ni "bog otac" ne moze da promeni a posto je to tako, odlazice sve vise i vise normalnih (visokoobrazovani npr. odlaze vec 25 godina) pa ce Srbija i definitivno ostati na "popovima, politicarima i lopovima".

Sve dok se kriticna masa u Srbiji moze napraviti samo "za derbi i tucu pedera" bice upravo tako. Novim generacijama je na zalost mnogo vaznije da se "u etru" loze na Putina i "srce Srbije", svetsku pravdu i "vecite krivce" nego da menjaju onaj pravi problem!?

Izvini sto nisi u "kalupu" pa si se osetio prozvanim da me kontriras i tako samo dokazes ono o cemu pisem ;)

Ajde sada menjaj teze i udri po demagogiji slobodno...

Poslednja izmena:
Znaci pobegao si iz zemlje.. ? To mnogo toga objasnjava u tvom pisanju.

Da si ranije rekao pa da ne citam dzabe do pola tvoje romane od postova nego da stanem na prvoj recenici :)

Poslednja izmena:
Znaci pobegao si iz zemlje.. ? To mnogo toga objasnjava u tvom pisanju.

Da si ranije rekao pa da ne citam dzabe do pola tvoje romane od postova nego da stanem na prvoj recenici :)

Ajd' jos jednom da probam crtam ;)

Da "pobegao sam iz zemlje" kada sam definitivno shvatio da je narod vecinski totalno ubijen u pojam i surovo pasivan prema pravom problemu ;)

A ti hoces orden sto si ostao??? Ko u Tiletova/Slobina/Tomina vremena ;)

Da trazis vecu lopatu k'o Sirotanovic dok se drug vodja vozika u pullmanu???
Da budes "ponosna ovca" dok parama (koje vise fakticki i nemas) punis dzepove bagre kojoj itekako odgovara da "za vjek vjekov" budes "mali ponosni patriota" kome su svi drugi krivi sem njih samih!!!??? Da "Srbujes" po netu isprane glave "Slobinim patriotizmom i tradicijom"!!!??? Samo napred... uzivaj ;)

Ne totalno si pogresio.. Ja vidim da ti pokusavas da pisas po svima jer si pokupio svu pamet ovog sveta bezanjem iz ove djavole zemlje.. Ajde sto imas visoko misljenje o sebi nego sto to "misljenje" moras da nameces ovde na forumu na svim temama 24/7.. Pametan covek bi napisao 5,6 puta istu stvar u god dana na primer i cutao neko vreme.

Vidim da si ti mnogo srecniji sto punis dzepove nekim krupnim kapitalistima na zapadu ? Valjda iz te srece pisas po ljudima i zemlji iz koje si pobegao..

P.s. i ja ludak ulazim u polemiku sa osobom koja je napisala da je dobro sto smo bombardovani od strane zapada.. Malo se saberi u glavi pre nego sto stavis nesto na papir.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno