Šta je novo?

Uber app

Kao što su diletanti bili direktori fabrika tako su diletanti bili i u diplomatiji. Nisu znali da se prilagode, dogovore, pogrešno su procenili, ili su sebi nameštali... ostalo nam je dobro poznato jer živimo u onom što su nam ostavili i još uvek kroje.

Poslednja izmena:
Kod nas su procenili da više nećemo moći da isplaćujemo te kredite, i jednostavno su nam isekli priliv para. Ostali smo kao one šimpanze na ostrvu koje su hranili iz donacija, a kad se te donacije presušile pojeli su se međusobno.

Sreća pa je prošlo to zlo vreme. Sad je zato demokracija i kapitalizam, pa se Srbi ne majmunišu više od donacija i kredita, već imaju moćnu privredu, pa onu šaku jada kredita što se uzima troše na jahting i kurving, a ne na gluposti poput izgradnje puteva, elektrana i sl. I ne vodi ih neki polupismeni bravar, već intelektualne gromade, profesori doktori magistri. Naprednost se vidi u svakom pogledu...

Posle onog jednoumlja narod je lak za manipulaciju. Neoliberalizam, kapitalizam, politička koreknost, plata zaštitnika građana i imaće oko čega da se zanima.

Sreća pa je prošlo to zlo vreme. Sad je zato demokracija i kapitalizam, pa se Srbi ne majmunišu više od donacija i kredita, već imaju moćnu privredu, pa onu šaku jada kredita što se uzima troše na jahting i kurving, a ne na gluposti poput izgradnje puteva, elektrana i sl. I ne vodi ih neki polupismeni bravar, već intelektualne gromade, profesori doktori magistri. Naprednost se vidi u svakom pogledu...

To zlo vreme nije proslo, jer su ti "komunisti" i dalje na vlasti...sve naslednici Titoizma, mladi pioniri...proleteri, koji gledaju svoje materijalne interese samo pod drugom zastavom..

A pre komunističkog jednoumlja srpski narod je, pretpostavljam, bio prosvećen i prilično težak za manipulaciju. Ne znam kako uopšte tako pametni dopustismo zlim komunjarama da zavladaju. Nego, pošto srećom nema Tite i jednoumlja više, mene zanima kad će borci protiv zla i komunjara da dignu dupe od kompjutera, pa da počnu nešto konkretno da rade po tom pitanju. A nisam imao pojma ni da su moji baba i deda, nekadašnji proleteri, samo gledali svoje interese, dok su na radnim akcijama pravili pruge i puteve. Baš su bili banda crvena. Srećom sad je omladina prosvećena, pa ni kad su poplave ne dižu dupeta iz kafića, eventualno pošalju koji SMS i to je to. Dobra neka deca, ne gledaju samo svoje interese kao ove komunjare nekad...

Mora prvo svest da se menja, a to na silu ne ide.

A pre komunističkog jednoumlja srpski narod je, pretpostavljam, bio prosvećen i prilično težak za manipulaciju. Ne znam kako uopšte tako pametni dopustismo zlim komunjarama da zavladaju. Nego, pošto srećom nema Tite i jednoumlja više, mene zanima kad će borci protiv zla i komunjara da dignu dupe od kompjutera, pa da počnu nešto konkretno da rade po tom pitanju. A nisam imao pojma ni da su moji baba i deda, nekadašnji proleteri, samo gledali svoje interese, dok su na radnim akcijama pravili pruge i puteve. Baš su bili banda crvena. Srećom sad je omladina prosvećena, pa ni kad su poplave ne dižu dupeta iz kafića, eventualno pošalju koji SMS i to je to. Dobra neka deca, ne gledaju samo svoje interese kao ove komunjare nekad...

Tvoja baba nije, ali Kardelj jeste...

Pa taj je kao i bravar pandrknuo pre skoro 40 godina. Ajd' valjda prosvećena omladina čeka da obeleži simboličnih pola veka, pa da počne da raskršćava sa komunjarskom prošlošću.

Uvek neko drugi kriv.

"Tokom moderne istorije, od 1835. godine do danas, Srbija je promenila trinaest ustava: tri kao vazalna država, četiri kao nezavisna država, dva u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije i četiri kao članica Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora. U proseku rok važenja navedenih ustava bio je nešto kraći od 14 godina."
Ustavi

Ih, za ovo ima hiljadu razloga. Pre svega, ustav je žestoko precenjena stvar. Ima zemalja gde nije menjan vekovima, ima zemalja gde se menja kao dobar dan, i one su podjednako uspešne u zavisnosti od nekih drugih stavki i kapaciteta. Nema savršenog ustava, nema savršenih zakona. Mnogo je važniji kapacitet da se zakon sporovodi dosledno i u skladu sa pozitivnim načelima.

A broj ustava je morao biti veliki iz milion razloga. Bili smo mala zemlja, stešnjena između dve imperije, koje su zahtevale da ustave i zakone prilagođavamo njihovom ćaru, imali smo vladare ludake koji su ustave i zakone suspendovali u 10 uveče, tokom noći likvidirali političke protivnike, pa u 4 ujutru vraćali ustave i zakone na snagu, menjali smo države, društvena uređenja...meni je, iskreno, gledajući kroz šta smo sve prošli, prilično fascinantno da nismo promenili ustav jedno 20 puta. Čak ni sama promena ustava ne bi bila problematična, da se ne radi iz neke nemoći i pokušaja da se da naknadni legitimitet zatečenom stanju, umesto da se promene i dopune vrše u smislu anticipacije, da se ide u korak sa vremenom. A i ovaj ustav je nakaradan i nakaradno donešen - pokraden referendum i nezakonito donesen...Verovatno će nam u nekom trenutku obnarodovati da su i to uradili komunistički mislioci poput Koštunija...:d

@SFRJ

Zasto su se za vreme Tita morale svercovati pazi farmerke iz Trsta, (ima slucajeva kada su cak i kafu svercovali), onda tu su poznate ture po Minhenu itd. Tokom 80-ih moja porodica je zelela da dogradi kucu, u krugu od ~150 km nije moglo da se kupi par dzakova cementa. Doticni gradjevinski materijal je kupljen zato je placanje izvrseno u devizama, a doticni prodavac je morao nekoga drugog da "zavrne" jer mu je vec obecao doticni gradjevinski materijal. Bas bi bilo lepo kada bi se u danasnjem drustvu vrsile takve peripetije za kupovinu npr. mobilnog telefona?

Ko ce danas bilo gde u svetu da ode na radnu akciju i gradi pruge, autoputeve itd. za dzabe?

Kako to da su sve fabrike u SFRJ brojale zaposlene u desetinama hiljada, a danas Fiat koji pravi vise vozila nego ta ista Zastava ima manje od 5000 zaposlenih. Napredak u tehnologiji da, ali opet 5-6 puta manje ljudi je ipak prevelika broja zar ne? Radi poredjenja Google kao jedna od najvecih svetskih kompanija ima oko ~30k zaposlenih, u Titovo vreme smo imali par desetina firmi sa makar 10k zaposlenih, to je sigurno bio odrziv nacin poslovanja?Sto ta ista Zastava nije unapredjivala tehnologiju tokom svog postojanja, nego je imala tehnologiju iz 1960. u 1990. godini? Sto je "kec" pravljen do 2003. 2004. godine, danas se modeli automobila menjaju na 3-4 godine, a ne na 30 kao sto je bio slucaj u nasem rezimu?

Jedna jako lepa prica je da je moj rodjak koji je tada bio direktor poveceg javnog preduzeca, jednom setao gradom i usao da se ogreje u prostorije u kojima je trenutno bila izlozba Ruskih slika. Posle je proveo poveliki period u saslusavanju i objasnjavanju, i zamalo nije zaglavio Goli Otok? Sloboda? Isto se slobodno moze reci i za propariganje vere, koja je satirana na svakom koraku, a doticni proganjani kao najveci izdajnici?

I na kraju ono sto je Zechs vec spomenuo, imovina koju je moja porodica stekla postenim radom pre rata (zemljiste), posle rata je oduzeta i otplacena za kesu secera?

Tu su naravno i ostale pogodnosti posleratnih godina (Drugi svetski rad - WWII), gde cesto cujem da su oni koji su se nisu slagali sa nekim odlukama ili odbijali oduzimanje imovine, jos u toku istog dana ubijani? I da doticni su moju babu jurili sekirom, jer se bas nije slagala sa cinjenicom da joj oduzmu hektar zemljista u centru grada?

Dakle da rezimiramo, sta je taj komunizam imao:

trziste na kojem covek nije mogao da kupi farmerke, kafu i ostale danas trivijalne stvari

drustvo gde je sloboda drugacijeg razmisljanja bila ravna 0, gde su sva druga misljenja na najgori nacin "gasena" a pojedinci slani na Goli Otok

drustvo gde je imovina otimana preko noci, a dojucerasnji vlasnik te imovine bi na neko neslaganje najverovatnije ili bio ubijen ili poslat u zatvor, Goli otok itd.

Ko hoce da se vrati u ovo vreme slobodno to moze i izvrsiti, ali cisto sumnjam da bi se danas vecina clanova foruma odlucila da mobilni telefon jedino moze kupiti od svercera iz Nemacke i Italije, sa cenom xyz puta vecoj od realne i to u devizama.

PS. Ja sam mnogo mladji i nista od ovoga gore nisam ni remotely preziveo, ali jako dobro znam kroz sta su sve prosli moji stariji ukucani.

Poslednja izmena:
Мало су прескакали детаље, јесу се шверцовале фармерке али само некад давно, онда су и наше фирме почеле да их праве (неке и врло успешно) али је остао тренд да се не носи наше него страно. Ајде сада у (као)капитализму да неко почне да прави мобилне. Или ... имамо Фијата али ипак већина купује стране аутомобиле. Наравно, није наш успех то што се сада овде све купује него је то успех тих страних фирми.
Некада давно је овде прављено све и свашта па си могао да купиш домаће производе било које сорте, јесу били понекад слабији од страних али ***, то је доносило плату милионима. Кад се већ помињу мобилни, колико их овде производимо? Где је успех у томе што свака фирма и фирмица то продаје нама и носи паре? Више бих волео да сами правимо неки мобилни, да је исподпросечан али да то доноси плату хиљадама породица.

Што се вере и комунизма тиче, то се одавно много погрешно тумачи. Нико није ни тада бранио одлазак у цркву или да се слави слава али ... то није важило за оне који су били на високим партијски заслуженим функцијама. Самим тим се тај неко одрекао вере. Тај рођак који је био директор је вероватно био високо партијски котиран и није могао да не зна да ли је баш тада било забрањено да се оде на неку изложбу.
Моји родитељи су у раној младости били другови чланови али када смо се родили сестра и ја, одјавили су се јер не би могли да постижу и никада нису имали никаквих проблема. Наравно, не би могли да напредују до неког високог места али нису ни хтели тако нешто.

Осамдесетих, баш на почетку, је била криза и онда је било очекивано да нема много тога. Наравно, у то време се негде по иностранствима почело са причом о разбијању "братства и јединства" па не смем да се кладим да те кризе нису отуда кренуле. А коначно их је заокружио горепоменути Анте о коме се причају бајке али је он повукао неке од најтежих потеза који су све уништили. Наравно, свима је лепо да се сећају тренутка који је личио на бајку а нико не размишља како је то уопште могло да се деси.

Мало су прескакали детаље, јесу се шверцовале фармерке али само некад давно, онда су и наше фирме почеле да их праве (неке и врло успешно) али је остао тренд да се не носи наше него страно. Ајде сада у (као)капитализму да неко почне да прави мобилне. Или ... имамо Фијата али ипак већина купује стране аутомобиле. Наравно, није наш успех то што се сада овде све купује него је то успех тих страних фирми.
Некада давно је овде прављено све и свашта па си могао да купиш домаће производе било које сорте, јесу били понекад слабији од страних али ***, то је доносило плату милионима. Кад се већ помињу мобилни, колико их овде производимо? Где је успех у томе што свака фирма и фирмица то продаје нама и носи паре? Више бих волео да сами правимо неки мобилни, да је исподпросечан али да то доноси плату хиљадама породица.

Што се вере и комунизма тиче, то се одавно много погрешно тумачи. Нико није ни тада бранио одлазак у цркву или да се слави слава али ... то није важило за оне који су били на високим партијски заслуженим функцијама. Самим тим се тај неко одрекао вере. Тај рођак који је био директор је вероватно био високо партијски котиран и није могао да не зна да ли је баш тада било забрањено да се оде на неку изложбу.
Моји родитељи су у раној младости били другови чланови али када смо се родили сестра и ја, одјавили су се јер не би могли да постижу и никада нису имали никаквих проблема. Наравно, не би могли да напредују до неког високог места али нису ни хтели тако нешто.

Осамдесетих, баш на почетку, је била криза и онда је било очекивано да нема много тога. Наравно, у то време се негде по иностранствима почело са причом о разбијању "братства и јединства" па не смем да се кладим да те кризе нису отуда кренуле. А коначно их је заокружио горепоменути Анте о коме се причају бајке али је он повукао неке од најтежих потеза који су све уништили. Наравно, свима је лепо да се сећају тренутка који је личио на бајку а нико не размишља како је то уопште могло да се деси.

Vise sam ja sklapao sliku nego sto su oni meni sve pricali hronoloski :). Ne mogu reci ni da su oni nezadovoljni tim vremenom, jer i sami kazu da se solidno zivelo.

To sve jeste lepo sto si rekao da su ti proizvodi siroke potrosnje makar na slicnom nivou kao proizvodi inostranih kompanija, ali opet ko ce normalan u 2003. godini da kupi novog "keca". Ukoliko je cena tog "keca" jako niska, da li je ta ista cena realna ili se auto pravi sa gubitkom itd. Naravno bilo je SFRJ firmi koje su bile najbolje u Evropi ili pak u svetu, npr. Sever Subotica proizvodjac elektromotora odmah iza Siemensa u Evropi, firme koje su izvozile robu za Boeing itd.

Ne znam tacno kada se tom rodjaku to desilo i da li je tada bio direktor tog preduzeca, ali mislim da ga je tada iz te situacije izvukao neki poznanik koji je bio vojno lice.

Poslednja izmena:
Не мислим да је било савршено али ... да не заборавимо ту кризу осамдесетих као и нека чудна размишљања типа ... ОК је кец, ајде да никад не престанемо да га правимо су свакако безвезна. Не би требало заборавити да је кец изашао отприлике када и голф 1 а између њих нема неке велике разлике. Једини проблем је што је голф променио десетине модела док је стојадин остао ... али опет мора да се помене криза у осамдесетим а деведесете и касније и да не помињем.

Јесте било много тога што није било добро али је било још више оног што сада не постоји а било је добро. Од запошљавања (ОК, било је и тада преко везе па у стотинама нових прође неколико са везом ... данас пролазе само они са везом) преко безбрижнијег свакодневног живота па до путовања. Ето, летовања и зимовања данас не доносе толико главобоље као тада. Некада је свако ишао 15-20 дана на море а они који су открили скијање су ишли бар десетак викенда током зиме плус бар једна недеља у неком ски центру. Данас ме те муке не муче, немам паре ни за градски бус а тек до мора ... а и некада није било убијања по плажама. :(

Zivimo vec 25 godina u kapitalizmu!!!??? Majko mila koja zabluda... Ajde ovako da probam... (nadam se da cete ostaviti i moj post, posto za razliku od "pravednih levicara" necu pozivati da nasiljem branim "ideale" ;) bice tu ono staro dobro "ostrije od maca" za one koji razumeju...)

@rama
U pravu si... prosvetni radnici su ziveli lepo u toj zemlji, sve dok su bili "ekstremno politicki korektni"... nisu morali u partiju ali ne daj boze da su i pomislili da tu istu partiju (s' razlogom ili mozda iz sale) i kritikuju npr.

@genijalcin23

Hahahaha stvarno si me slatko nasmejao ;)

Da "rezimiramo"... taksista se na pomen nekog Ubera zapalio kao hepo kockica i nonsalantno poziva na "krv i smrt" (naravno preko tastature na netu), dok ti sa druge strane nakon kritike sfrj-a, neistomisljenike proterujes u sibir i prizivas staljinisticke metode!!!??? Divota od "stavova" u 21-om veku... svaka cast drugovi!!!

"Po zadatku"??? Ma hajte molim vas... sta se desilo sa dobro oprobanim mantrama... petokolonas, izdajnik i sl.?

Isli u trst po kafu i farmerke!!!??? Zaboravio si i Istanbul :)
To je valjda bio taj vrhunski zivot i "sloboda"!?
I sto bre nisi nosio "plavu radnicku kecelju", borovo i simod kada je to sve bio "suvi kvalitet" ondasnje "komunisticke Norveske"? Sto nisi imao orla i orik novu nego su svi preko dijaspore/gastera i svercerskih soping tura nabavljali garderobu, kompove i ostalu tehniku??? Kako tada nije smetao sverc i ostalo sto nije bilo po zakonu a sada zbog ubera hocete na ulice, licimuri nijedni??? Kako ono bese? Ei nis isti ko phillips, vrh ponude i sveCke manufakture! (jedino su slovenci btw umeli da prave na zapadu konkurentan proizvod). I sto su stotine hiljada ljudi vec pocetkom 60-ih odlazili kod "fasistickih i imperijalistickih zemalja" po bolji zivot ako je u Sfrju bilo posla i "predobrog" zivota za sve??? Budale koje su pale na "kapitalisticku pricu" jel' da???

Za zimovanja i letovanja si delimicno u pravu jer je to stvarno bila lepa zemlja (samo krajolik naravno) ali tesko da je raja (sem onih iz vrha) isla cesto i negde drugde/uopste znala za bolje... npr. u austriju/svajcarsku - zimovanje i na tajland/havaje - letovanje, nego se tesila da su kranjska gora i basko polje isto to... ma ne... jos bolje... preko sindikata na rate, najbolje na svetu!!! (u pozadini ide "selo moje lepse od pariza" i "vetar moga sela amerika cela", radi dramatizacije i "sevdaha" ;))

Priznajem da mi nikada nece biti jasno Srpsko lozenje na komunizam (uz bosance smo stvarno bili jedini iz bivse drzave koji smo iskreno voleli taj sistem i velikog vodju, pritom totalno zanemarivsi sopstvenu istoriju i tradiciju) a koji nam je btw "zavukao" do balcaka pa se necemo oporaviti jos xx godina... a sve to smo (pro)dali zbog 45 godina "slobodarsko/lagodnog" zivota, ne misleci naravno (kao i uvek) na sutra i svoja pokolenja. (ona stara balkanska: "samo da je meni lepo a kad' umrem moze i ceo svet sa mnom"!?) nesto kao "kojina prica" iz lepih sela (koja je apsolutno tacna iako je ispranim mozgovima lakse da okrive "svetske mocnike"). I uz pomenute bosance na kraju balade smo i platili najvisu cenu lozenja na balon od sapunice zvani sfrj...

Bilo je i meni da kazem lepo u "staroj jugi" (hell, nisam ni znao za bolje, u inostranstvo se islo u soping i turisticki, onako "oprezno" ne bi li se mozda, o kukala nam "partizanska majka", preobratili u "zle zapadnjake") ali ono sto je doslo posle kao i saznanje da u Srbiji jednostavno nikada nece biti bolje (jer za bolje treba i sam narod da se menja u nasem slucaju iz korena) me je "probudilo"... Pa sam se (ne preko neta nego na ulici) borio protiv totalitarnog rezima (koji je istripovao da je novi tito/partija i uz njihove oprobane metode represije i apsolutne kontrole medija spustio ovaj narod ispod svih granica normalnosti) da bi me kasnije balavanderi isprani pinkom i rezimskim rts-om nazivali "stranim placenikom", "srbsrbomrscem" i kako sve ne... a danas ih (gle "cuda" opet) u "zdrav mozak" i svuda drugde, j*bu "omladinci" tog istog rezima... i izgleda da, ma koliko im smetao taj sex, sem piskaranja na netu nece uraditi nista drugo da im mozda bude bolje... a kada sam video i koga je narod (na svoju stetu po x-ti put) izabrao da ih ponovo "vodi", odlucio sam da je stvarno dosta i otisao u pm daleko odatle... i ne kajem se ni malo... bar mi dete nece odrastati "iz inata", izolovano od sveta i zaglavljeno u srednjevekovno/komunisticko/diktatorsko/udbasko/nacionalistickim "idealima" koje isprani mozgovi jako pogresno nazivaju "slobodom" (da "sloboda", za sve koji iskljucivo misle isto kao i oni dok su svi drugi jelte "na pogresnoj strani"!?).

Ljudima sa ovih prostora je izgleda dovoljno da nesto pustis na "tv-u" i to postaje novi "njutnov zakon".
Pa kad krene mitologija o nasim "gigantskim firmama" koje su "gradile zapad". (a u stvari belosvetskim diktatorima uz mafijaske cut-ove izvozili sve i svasta/zidali im palate/pravili bunkere/itd...).
Velika i strasna zabluda je ta sfrj jer ljudi misle da je tada sve funkcionisalo kao "u skandinaviji" i da je to bio "diznilend" od drzave!? Kada se u obzir uzme i nase tradicionalno "padanje na mitove i legende" (bili oni o titu, bosku buhi, marku kraljevicu, caru dusanu, lokalnoj "legendi" iz kraja, bilo kome) dobijes to sto imas danas.
Iako svi dobro znaju kako nam se (i od koga) desilo to sto se desavalo zadnjih 25 godina, lakse im je da progutaju "ciju i vatikan" kao vecite krivce... i dok deca ovih sto ih loze na tu pricu studiraju po bazelu, londonu i bostonu... njihova se ubadaju nozevima u osnovnoj skoli, valjaju vutru, spid i koks, lese se po kafanama i stadionima dok im roditelji isteruju "pravdu" po netu... win-win situacija za "lozace" svakako.

O preinteligentni taksisto!!! (i ostali istomisljenici)... Pazljivo citajte sledeci deo i cik me iskontrirajte cinjenicama ako mozete...

Taj ante je bio podloga za karic/kertes/marjanovic (kasnije i miskovic/kundak/ko sve ne) "kombo" kod nas, kao i za "kombo-e" u cg, hr i bih :) a ako mislis da je tada sa neba pala plata od 2000+ dem-a uz rezanje spoljnog duga na pola!!!??? onda za tebe stvarno nema pomoci... bajke o 22 milijarde dolara duga takodje ne bih da komentarisem... i jos nesto...  vec od 80-te, par meseci posle smrti omiljenog nam vodje, krenuo je opsti haos (kosovo nemiri - progutajte knedlu pa lepo priznajte ko i ciji sistem je napravio podlogu za taj "scenario" - hint: enver hodza i omiljeni nam diktator... opste drpanje svih zivih na vlasti/"u mogucnosti") posto si "mator" onda se secas da sem jasera arafata i gadafija sa tv-a tih godina nisu silazili hamdija pozderac i ondasnji "komunisticki tajkuni", koji su za 10-ak godina ojadili onoliku zemlju, da se i "najliberalniji kapitalista" ne bi postideo ;) a onda redom... fiktivno pumpanje standarda "a la" ante markovic... cisto da se narod opusti pa da sipa kesovinu u razno-razne "zajmove za srbiju" i da naroka isti taj kes u banke/stednju koju ce samo godinu/dve kasnije "pojesti maca"... iz dotadasnjeg "lepog i pravednog" nam bratstva i jedinstva/socijalizma "preko noci" krece da se pumpa ultradesnicarski nacionalizam... (Srbi se bez pogovora kao i u slucaju komunizma 45 godina ranije apsolutno primaju) u zemlju dolazi od nekadasnje udbe progonjena nacionalisticka emigracija, uglavnom puna love i skoro svaka njuska iz podzemlja dobija svoje paravojne jedinice za pljacku/"ciscenje terena"/udbaske naredbe... narod se ipak buni, izlazi na ulice 09.03.1991-ve ali biva ucutkan dobrim starim udarnim pesnicama diktatorskih rezima - policijom, vojskom i tajnim sluzbama... opet nismo dovoljno hrabri kao npr. rumuni i istocni nemci, vec biramo da tada ipak "ne ginemo do kraja" (*** sta je sloba i plata od 5 maraka za jedan "zli uber") vec pustamo da nam se dogodi moralna/fizicka i sva moguca i nemoguca katastrofa u narednoj deceniji... pali se bure baruta, izazivaju sankcije i pravljenje onih pravih, velikih, ratno profiterskih para moze da pocne ;) izmedju ostalih na scenu "isplivavaju" dafina i jezda (i narod se naravno opet prima) pocinje i ogroman "posao" sa benzinom, pljugama i gudrom... i uspesno se nastavlja (uz spustanje lakovernog naroda ispod nivoa i najjadnijih zemalja u svetu) sve do 2000-te... tada dolazi do potpuno izrezirane primopredaje vlasti i stara "ekipa" se izvlaci u 99% slucajeva... posle te godine neka "imena" se menjaju dok uglavnom ostaje ista ekipa koja navodno "menja politiku"!? a ipak nastavlja dobri stari "modus operandi" nasledjen od omiljenog nam diktatora dok eutanizirani narod hejtuje sve zivo i mrtvo sem onih koje je trebalo odavno da menja i posalje jednom za svagda u istoriju (a svi od reda su koristili i jos uvek koriste cistu "Tiletovo/diktatorsku skolu"...) e sad', ja kad' malo bolje pogledam, ne vidim nigde olbrajt, rotsild, klinton i ostala nam mrska prezimena!? Nego svi od reda (uglavnom) na "ic" bre... kako to majku mu??? Opet neka zavera ili do besvesti zatupljen narod???
I kako smo to od pasica, misica, putnika, cvijica, preko kapicica, rankovica i tita stigli do slobe, arkana, legije, cece i opste "pink/splavarske republike" za samo 70-ak godina je stvarno pitanje veka??? Upravo zbog cistog kukavicluka da se nesto konkretno menja i padanja na bajke "primitivnog olosa" koji nam je decenijama zavlacio ruke u dzepove... dok sve siromasniji (materijalno/duhovno/moralno/svakako) narod iz godine u godinu prosto gleda sopstvenu propast.... i hejtuje, onako iz inata, sve zivo sem onih koje treba!!!

Vecito romantiziranje proslosti (kojoj je btw krv na rukama do lakata) i apsolutna nemogucnost napretka i "hodanja u korak" sa svetom je odlika zatucanih naroda ... i to je, ma kako grubo zvucalo domacim ego trip-erima/levicarima i nacionalistima, cinjenica koja na ovim prostorima sama sebe dokazuje onako ciklicno, non-stop i nema tendenciju (na veliku zalost) mrdanja napred...

Ma sta ja ovo lupetam... ipak se prvo protiv Ubera i "Cije/vatikana/banaka/itd..." treba boriti!!!

Kad bi moderatori promenili naziv teme bil obi super :)
Jer se odavno više ne piše o Uberu.

За летовање и зимовање си у праву, стварно смо тада мислили да нема лепше природе од наше. Зато данас сви редом идемо у Аустрију/Швајцарску као и Тајланд/Хаваје. А неки уопште не иду. Огромна већина.

Нису СФРЈ направили неки комунисти, они су је само исправили а то је направио један стари краљ који није хтео Србију него велику краљевину. Па нам је увалио свашта. Ови после нису хтели да се одричу тога.

За Анту се слажем, само што он није створио тајкуне него само уништио економију истока и припремио своју страну за тешке године. :( Био и не повратио се.

Почетак немира осамдесетих подсећа на нека скорашња пролећа а не бих смео да се кладим да нису покренута из истих центара. Мада ... све је боље него диктатори, ено сада у Либији цвета благостање. Склоњен диктатор.

@rama
U pravu si... prosvetni radnici su ziveli lepo u toj zemlji, sve dok su bili "ekstremno politicki korektni"... nisu morali u partiju ali ne daj boze da su i pomislili da tu istu partiju (s' razlogom ili mozda iz sale) i kritikuju npr.

Ljudi su bili fokusirani na svoje živote i rad, jeste ta partija bila sveprisutna ali je težnja bila ka liberalizaciji a ne ka totalnoj kontroli kao što se dogodilo u Severnoj Koreji. Danas u Srbiji tj. već 25 godina imamo situaciju gde se politika uvukla u sve pore društva i ne pušta ljude da se bave svojim životima i da rade. Kao kancer je, želi sve za sebe i uništava sve na svom putu.

Ista ta partija postoji i u Kini, isto smara oko nekih gluposti ali tamo gde ljudi rade (veliki industrijski gradovi) retko koga je briga za politiku. Jer su ljudi zaokupljeni poslom, sticanjem imovine i uživaju u životu. Više manje se isto živi u Tokiju, San Francisku, Šenženu/Hong Kongu, Londonu, Dizeldorfu. Ljudi rade, kao što oni što u Srbiji lepo zarađuju isto rade i ne bave se glupostima na koje si ti potrošio ko zna koliko vremena da napišeš.

Poenta je u radu, razvoju, napretku, evoluciji. Ne u drvljenju prazne slame. Uostalom taj Sloba koga toliko prezireš je na vlast upravo došao tako što se odrekao prethodnika i počeo da vadi nacionalizam iz pepela i glorifikuje (srpska reč) srpske veličine kao te što si ti pomenuo. Ako se pržiš na to onda se pržiš i na Slobu, Vuka, Vučića i sve redom. Tito je bar pokušao da srpsku zaokupljenost/zaslepljenost sopstvenom a globalno potpuno nebitnom istorijom potisne u drugi plan i forsira zajedništvo i rad. Što je i funkionisalo dok imigracija po padu Sovjetskog Saveza nije dobila zeleno svetlo da razbuca Jugoslaviju, pokrene liberalni kapitalizam i prvobitnu akumulaciju kapitala gde su najviše profitirali upravo potomci te imigracije koja danas upravlja ovim gradom, državom i poseduje sve.

Poslednja izmena:
Pa posto znas sve to...kreni ti prvi, pa daj primer nama ostalima.

Pa ne znam, da znam ne bih morao modernu kapitalističko-demokracku Srbiju menjati za poprilično socijalističku Norvešku. Ispravljanje krivih Drina mi nije u opisu radnog mesta, a ja sam, zamisli, samo želeo da radim ono što volim, i za šta sam se školovao. A toliko u Srbiji nisam mogao da dobijem...

За летовање и зимовање си у праву, стварно смо тада мислили да нема лепше природе од наше. Зато данас сви редом идемо у Аустрију/Швајцарску као и Тајланд/Хаваје. А неки уопште не иду. Огромна већина.

Нису СФРЈ направили неки комунисти, они су је само исправили а то је направио један стари краљ који није хтео Србију него велику краљевину. Па нам је увалио свашта. Ови после нису хтели да се одричу тога.

За Анту се слажем, само што он није створио тајкуне него само уништио економију истока и припремио своју страну за тешке године. :( Био и не повратио се.

Почетак немира осамдесетих подсећа на нека скорашња пролећа а не бих смео да се кладим да нису покренута из истих центара. Мада ... све је боље него диктатори, ено сада у Либији цвета благостање. Склоњен диктатор.

Sad lepo da uzmes knjigu iz istorije iz srednje skole i ponovo da procitas sve o Balkanskim ratovima i stvaranju Kraljevine SHS... Nije to hteo jedan stari kralj veliku kraljevinu calexx..odakle bre uzimas te informacije??

Pa ne znam, da znam ne bih morao modernu kapitalističko-demokracku Srbiju menjati za poprilično socijalističku Norvešku. Ispravljanje krivih Drina mi nije u opisu radnog mesta, a ja sam, zamisli, samo želeo da radim ono što volim, i za šta sam se školovao. A toliko u Srbiji nisam mogao da dobijem...

Pa mogao si da odes na Terazije i da pozoves narod na ustanak..Inace ne znam o cemu pricas i sta uopste zelis da kazes?

Hteo je da kaže da su ga školovali za posao koji im ne treba. Bacili su pare, protraćili vreme, čovek je posle otišao u inostransvo i tamo ko zna šta radi....

Ajde malo da pricamo i iz prve ruke, da ne prepricavamo izmisljotine koje nam je neko s kolena na koleno prenosio ...i stvarnu istinu bojio svojom licnom emocijom cineci da novi slusaoci poveruju da je: vera stvarno branjena, da je Gulag nas brend, da je iko ikada ubijen na Golom Otoku, da su nase babe predstavnici vlasti jurili sekirama, da je nasim dedama branjeno da imaju svoje malo privatno preduzetnistvo, da Levi's 501 koji je proizvodio i izvozio socijalisticki Ateks nije bio kvalitetan, da je FAP iz Priboja izbacivao bofl Mercedes kamione, da je isto radila IDA iz Kikinde sa Opel vozilima, a TAS Sarajevo sa VW vozilima, da tenk T-84 nije bio jedan od najboljih na svetu i da nije bio unapred rasprodat, da nas CZ-99 nije bio u naoruzanju Americkih policija pa cak i vojske, da osim dugova nismo imali i duznike, da nas pasos nije imao najvecu cenu na crnom trzistu, da ribe nisu dizale noge cim cuju da smo Jugosloveni
...fju, ne secam se u ovom trenutku bas svega jer sam tada i sam bio mlad ...ali evo jedne price iz licnog iskustva:
1984. je, zavrsila skolska godina, na jesen cu u vojsku pa je red da ovog leta malo proludujem, za troskove kakve sebi predvidjam matorci ne bi imali sluha pa resavam da radim preko omladinske ..."Lola Automatik", ogranak velikog Lole iz Zeleznika me zaposljava kao fizikalca ...veoma sam vredan pa me starije kolege prihvataju kao svog zbog cega me zadrzavaju cak i onda kada nemaju stvarno povecan obim rada zbog koga bi im trebali omladinci ...ja sam fer i oni me nagradjuju paznjom i ljubavlju tako da mi omoguce da tokom neke frke kada je trebalo BMW-u na vreme isporuciti nekoliko slepera brisaca za soferke i metlica za iste, radim i prekovremeno onoliko koliko hocu i mogu ...radio sam cetiri vezana radna vremena, bio sam umoran ali ispunjen jer sam to uspeo i to tako sto nisam zaostajao za kolegama stalno zaposlenim radnicima ...uz sve prekovremeni i nocni rad, za tih stvarnih 32 sata angazmana mi je isplaceno 5,8 BRUTTO dnevnica sto je bilo priblizno 8,5 NETO dnevnica mojih starijih kolega sa stalnim zaposlenjem ...dakle duplo vise nego sto sam radio ili trecina mesecne plate mog starijeg kolege ...koja je bila slicna prosecnoj plati u Austriji ...eeeej za jedan odlazak na posao!!! ...pazite, sam taj iznos je bio dovoljan za 5 dana bahanalisanja na moru, bahanalisanja u pravom smislu.

I sad meni neki pilici sa foruma prepricavaju price nekih nacionalsovinistickih i antikomunistickih jastrebova ...valjda misle da ce uspeti da konvertuju stvarno i dozivljeno u nestvarno i izmisljeno?
Ne mozete deco, to je tako bilo i nikako drugacije ...ta pesma ce vam mozda prolaziti kad vise ne bude bilo svedoka tog vremena ...ali do tada ni ne pokusavajte da lazete jer mozete samo da ispadnete smesni. ;)

Sad lepo da uzmes knjigu iz istorije iz srednje skole i ponovo da procitas sve o Balkanskim ratovima i stvaranju Kraljevine SHS... Nije to hteo jedan stari kralj veliku kraljevinu calexx..odakle bre uzimas te informacije??
Како да верујем тим мојим књигама када су их писали комунисти. Мислиш на Нишку декларацију из 7. децембра 1914. године?
... Уверена у решеност целог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбеди успешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање, искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси. У тој борби српски народ нема избора, јер се између живота и смрти не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаквом истом несаломљивом енергијом и с каквом се пре сто година борио за свој васкрс из Косовске гробнице

Hteo je da kaže da su ga školovali za posao koji im ne treba. Bacili su pare, protraćili vreme, čovek je posle otišao u inostransvo i tamo ko zna šta radi....
A pa to vec razumem :D Ali mi nije jasno sta trubi onda iz te Norveske ako je otisao odavde...Mitre ko je rekao da ovde postoji demokratija? Ja nisam...ja sam rekao da su komunisticki idolopoklonici ostali ovde i dan danas jer su svi oni rasli uz indoktrinaciju Titoisticke Jugoslavije...samo su promenili zastavu i idolopoklonike ;) Narod ti nece nista uraditi...dobili su hleba i igara (parove, grand parade, grand zvezde, zvezdice, starlete itd....) zadovoljni su...50% ih je funkcionalno nepismeno i ne zanima ih nista u zivotu pored zadovoljenja osnovnih potreba..

@calexx

Hrvati a i Slovenci nisu imali svoju drzavu tada i pre toga...Stvaranje Kraljevine SHS-a je prvenstveno imao za cilj pocetak stvaranja samostalnih drzava Slovenaca i Hrvata...to je bila pozadina

Poslednja izmena:
То сам и хтео да кажем, уместо велике Србије, краљ и влада су решили да направе нове државе које ће касније да ... не морам ваљда више да пишем. :(
radim i prekovremeno onoliko koliko hocu i mogu ...radio sam cetiri vezana radna vremena, bio sam umoran ali ispunjen jer sam to uspeo i to tako sto nisam zaostajao za kolegama stalno zaposlenim radnicima ...uz sve prekovremeni i nocni rad, za tih stvarnih 32 sata angazmana mi je isplaceno 5,8 BRUTTO dnevnica sto je bilo priblizno 8,5 NETO dnevnica mojih starijih kolega sa stalnim zaposlenjem ...dakle duplo vise nego sto sam radio ili trecina mesecne plate mog starijeg kolege ...koja je bila slicna prosecnoj plati u Austriji ...eeeej za jedan odlazak na posao!!! ...pazite, sam taj iznos je bio dovoljan za 5 dana bahanalisanja na moru, bahanalisanja u pravom smislu.
Па и сада се ради више смена али не колико ко хоће него сви морају. За тај посао добију (ако имају срећу) једну плату од које могу да плате превоз до мора и спавање а од баханалија (каквих више нема) није било ништа. Ја сам врло рано почео да радим па нисам морао да зарађујем додатно али није баш да нисмо имали проблеме са летовањем. Углавном је проблем био што су најбоља места бивала распродата до пролећа а бар одавде је тешко могла да се добије авионска карта ако се не резервише до пролећа. Онда смо морали да идемо аутомобилима што се показивало као паметно решење јер смо онда могли да шврљамо.
Е да, никада нисам ни размишљао о парама, одем на море, трошим колико могу па кад се вратим, ником ништа, све иде нормално. Без кредита и задуживања. И одмах планирање за зимовање и следеће летовање. Ма мука жива.

Ajde malo da pricamo i iz prve ruke, da ne prepricavamo izmisljotine koje nam je neko s kolena na koleno prenosio ...i stvarnu istinu bojio svojom licnom emocijom cineci da novi slusaoci poveruju da je: vera stvarno branjena, da je Gulag nas brend, da je iko ikada ubijen na Golom Otoku, da su nase babe predstavnici vlasti jurili sekirama, da je nasim dedama branjeno da imaju svoje malo privatno preduzetnistvo, da Levi's 501 koji je proizvodio i izvozio socijalisticki Ateks nije bio kvalitetan, da je FAP iz Priboja izbacivao bofl Mercedes kamione, da je isto radila IDA iz Kikinde sa Opel vozilima, a TAS Sarajevo sa VW vozilima, da tenk T-84 nije bio jedan od najboljih na svetu i da nije bio unapred rasprodat, da nas CZ-99 nije bio u naoruzanju Americkih policija pa cak i vojske, da osim dugova nismo imali i duznike, da nas pasos nije imao najvecu cenu na crnom trzistu, da ribe nisu dizale noge cim cuju da smo Jugosloveni
...fju, ne secam se u ovom trenutku bas svega jer sam tada i sam bio mlad ...ali evo jedne price iz licnog iskustva:
1984. je, zavrsila skolska godina, na jesen cu u vojsku pa je red da ovog leta malo proludujem, za troskove kakve sebi predvidjam matorci ne bi imali sluha pa resavam da radim preko omladinske ..."Lola Automatik", ogranak velikog Lole iz Zeleznika me zaposljava kao fizikalca ...veoma sam vredan pa me starije kolege prihvataju kao svog zbog cega me zadrzavaju cak i onda kada nemaju stvarno povecan obim rada zbog koga bi im trebali omladinci ...ja sam fer i oni me nagradjuju paznjom i ljubavlju tako da mi omoguce da tokom neke frke kada je trebalo BMW-u na vreme isporuciti nekoliko slepera brisaca za soferke i metlica za iste, radim i prekovremeno onoliko koliko hocu i mogu ...radio sam cetiri vezana radna vremena, bio sam umoran ali ispunjen jer sam to uspeo i to tako sto nisam zaostajao za kolegama stalno zaposlenim radnicima ...uz sve prekovremeni i nocni rad, za tih stvarnih 32 sata angazmana mi je isplaceno 5,8 BRUTTO dnevnica sto je bilo priblizno 8,5 NETO dnevnica mojih starijih kolega sa stalnim zaposlenjem ...dakle duplo vise nego sto sam radio ili trecina mesecne plate mog starijeg kolege ...koja je bila slicna prosecnoj plati u Austriji ...eeeej za jedan odlazak na posao!!! ...pazite, sam taj iznos je bio dovoljan za 5 dana bahanalisanja na moru, bahanalisanja u pravom smislu.

I sad meni neki pilici sa foruma prepricavaju price nekih nacionalsovinistickih i antikomunistickih jastrebova ...valjda misle da ce uspeti da konvertuju stvarno i dozivljeno u nestvarno i izmisljeno?
Ne mozete deco, to je tako bilo i nikako drugacije ...ta pesma ce vam mozda prolaziti kad vise ne bude bilo svedoka tog vremena ...ali do tada ni ne pokusavajte da lazete jer mozete samo da ispadnete smesni. ;)

Hajmo sad malo iz prve ruke o veliki Marksisto.. Moj deda je proveo par godina prevaspitavanja na Golom otoku, a bio je u Partizanima protiv svoje volje (dete od 20ak god.), moj otac je bio ucenjen da nikada nece moci dobiti rukovodecu poziciju, i pored znanja i iskustva u bilo kom preduzecu tada, ukoliko ne postane clan KPJ. Mom pradedi je postupkom nacionalizacije oduzeta zemlja, mojoj prababi oduzeti stanovi u centru grada, oduzete kuce po Srbiji, da bi ti i takvi poput tebe dobili tih 8.5 NETO dnevnica za bahanalisanje.

Nisi mogao da otvoris privatno preduzece jer se kosilo sa ideologijom, naravno, ukoliko nisi iz vladajuce partije. Nisi mogao da otvoris racun u inostranstvu..nisi mogao novac da izneses iz zemlje.. Tebi je bilo lepo i zamazivane su ti oci..

То сам и хтео да кажем, уместо велике Србије, краљ и влада су решили да направе нове државе које ће касније да ... не морам ваљда више да пишем. :( Па и сада се ради више смена али не колико ко хоће него сви морају. За тај посао добију (ако имају срећу) једну плату од које могу да плате превоз до мора и спавање а од баханалија (каквих више нема) није било ништа. Ја сам врло рано почео да радим па нисам морао да зарађујем додатно али није баш да нисмо имали проблеме са летовањем. Углавном је проблем био што су најбоља места бивала распродата до пролећа а бар одавде је тешко могла да се добије авионска карта ако се не резервише до пролећа. Онда смо морали да идемо аутомобилима што се показивало као паметно решење јер смо онда могли да шврљамо.
Е да, никада нисам ни размишљао о парама, одем на море, трошим колико могу па кад се вратим, ником ништа, све иде нормално. Без кредита и задуживања. И одмах планирање за зимовање и следеће летовање. Ма мука жива.

Aman covece nisu Kralj i vlada hteli nista da naprave..sam Nikola Pasic je bio protiv toga..to je tada odgovaralo Velikoj Britaniji i ostalim silama, oni su ti koji su hteli da se oformi Kraljevina SHS-a, kako bi posle mogli da izdvoje Hrvatsku i Sloveniju i dodele im samostalnost i drzavu.

Nazad
Vrh Dno