Zivimo vec 25 godina u kapitalizmu!!!??? Majko mila koja zabluda... Ajde ovako da probam... (nadam se da cete ostaviti i moj post, posto za razliku od "pravednih levicara" necu pozivati da nasiljem branim "ideale"

bice tu ono staro dobro "ostrije od maca" za one koji razumeju...)
@rama
U pravu si... prosvetni radnici su ziveli lepo u toj zemlji, sve dok su bili "ekstremno politicki korektni"... nisu morali u partiju ali ne daj boze da su i pomislili da tu istu partiju (s' razlogom ili mozda iz sale) i kritikuju npr.
@genijalcin23
Hahahaha stvarno si me slatko nasmejao
Da "rezimiramo"... taksista se na pomen nekog Ubera zapalio kao hepo kockica i nonsalantno poziva na "krv i smrt" (naravno preko tastature na netu), dok ti sa druge strane nakon kritike sfrj-a, neistomisljenike proterujes u sibir i prizivas staljinisticke metode!!!??? Divota od "stavova" u 21-om veku... svaka cast drugovi!!!
"Po zadatku"??? Ma hajte molim vas... sta se desilo sa dobro oprobanim mantrama... petokolonas, izdajnik i sl.?
Isli u trst po kafu i farmerke!!!??? Zaboravio si i Istanbul

To je valjda bio taj vrhunski zivot i "sloboda"!?
I sto bre nisi nosio "plavu radnicku kecelju", borovo i simod kada je to sve bio "suvi kvalitet" ondasnje "komunisticke Norveske"? Sto nisi imao orla i orik novu nego su svi preko dijaspore/gastera i svercerskih soping tura nabavljali garderobu, kompove i ostalu tehniku??? Kako tada nije smetao sverc i ostalo sto nije bilo po zakonu a sada zbog ubera hocete na ulice, licimuri nijedni??? Kako ono bese? Ei nis isti ko phillips, vrh ponude i sveCke manufakture! (jedino su slovenci btw umeli da prave na zapadu konkurentan proizvod). I sto su stotine hiljada ljudi vec pocetkom 60-ih odlazili kod "fasistickih i imperijalistickih zemalja" po bolji zivot ako je u Sfrju bilo posla i "predobrog" zivota za sve??? Budale koje su pale na "kapitalisticku pricu" jel' da???
Za zimovanja i letovanja si delimicno u pravu jer je to stvarno bila lepa zemlja (samo krajolik naravno) ali tesko da je raja (sem onih iz vrha) isla cesto i negde drugde/uopste znala za bolje... npr. u austriju/svajcarsku - zimovanje i na tajland/havaje - letovanje, nego se tesila da su kranjska gora i basko polje isto to... ma ne... jos bolje... preko sindikata na rate, najbolje na svetu!!! (u pozadini ide "selo moje lepse od pariza" i "vetar moga sela amerika cela", radi dramatizacije i "sevdaha"

)
Priznajem da mi nikada nece biti jasno Srpsko lozenje na komunizam (uz bosance smo stvarno bili jedini iz bivse drzave koji smo iskreno voleli taj sistem i velikog vodju, pritom totalno zanemarivsi sopstvenu istoriju i tradiciju) a koji nam je btw "zavukao" do balcaka pa se necemo oporaviti jos xx godina... a sve to smo (pro)dali zbog 45 godina "slobodarsko/lagodnog" zivota, ne misleci naravno (kao i uvek) na sutra i svoja pokolenja. (ona stara balkanska: "samo da je meni lepo a kad' umrem moze i ceo svet sa mnom"!?) nesto kao "kojina prica" iz lepih sela (koja je apsolutno tacna iako je ispranim mozgovima lakse da okrive "svetske mocnike"). I uz pomenute bosance na kraju balade smo i platili najvisu cenu lozenja na balon od sapunice zvani sfrj...
Bilo je i meni da kazem lepo u "staroj jugi" (hell, nisam ni znao za bolje, u inostranstvo se islo u soping i turisticki, onako "oprezno" ne bi li se mozda, o kukala nam "partizanska majka", preobratili u "zle zapadnjake") ali ono sto je doslo posle kao i saznanje da u Srbiji jednostavno nikada nece biti bolje (jer za bolje treba i sam narod da se menja u nasem slucaju iz korena) me je "probudilo"... Pa sam se (ne preko neta nego na ulici) borio protiv totalitarnog rezima (koji je istripovao da je novi tito/partija i uz njihove oprobane metode represije i apsolutne kontrole medija spustio ovaj narod ispod svih granica normalnosti) da bi me kasnije balavanderi isprani pinkom i rezimskim rts-om nazivali "stranim placenikom", "srbsrbomrscem" i kako sve ne... a danas ih (gle "cuda" opet) u "zdrav mozak" i svuda drugde, j*bu "omladinci" tog istog rezima... i izgleda da, ma koliko im smetao taj sex, sem piskaranja na netu nece uraditi nista drugo da im mozda bude bolje... a kada sam video i koga je narod (na svoju stetu po x-ti put) izabrao da ih ponovo "vodi", odlucio sam da je stvarno dosta i otisao u pm daleko odatle... i ne kajem se ni malo... bar mi dete nece odrastati "iz inata", izolovano od sveta i zaglavljeno u srednjevekovno/komunisticko/diktatorsko/udbasko/nacionalistickim "idealima" koje isprani mozgovi jako pogresno nazivaju "slobodom" (da "sloboda", za sve koji iskljucivo misle isto kao i oni dok su svi drugi jelte "na pogresnoj strani"!?).
Ljudima sa ovih prostora je izgleda dovoljno da nesto pustis na "tv-u" i to postaje novi "njutnov zakon".
Pa kad krene mitologija o nasim "gigantskim firmama" koje su "gradile zapad". (a u stvari belosvetskim diktatorima uz mafijaske cut-ove izvozili sve i svasta/zidali im palate/pravili bunkere/itd...).
Velika i strasna zabluda je ta sfrj jer ljudi misle da je tada sve funkcionisalo kao "u skandinaviji" i da je to bio "diznilend" od drzave!? Kada se u obzir uzme i nase tradicionalno "padanje na mitove i legende" (bili oni o titu, bosku buhi, marku kraljevicu, caru dusanu, lokalnoj "legendi" iz kraja, bilo kome) dobijes to sto imas danas.
Iako svi dobro znaju kako nam se (i od koga) desilo to sto se desavalo zadnjih 25 godina, lakse im je da progutaju "ciju i vatikan" kao vecite krivce... i dok deca ovih sto ih loze na tu pricu studiraju po bazelu, londonu i bostonu... njihova se ubadaju nozevima u osnovnoj skoli, valjaju vutru, spid i koks, lese se po kafanama i stadionima dok im roditelji isteruju "pravdu" po netu... win-win situacija za "lozace" svakako.
O preinteligentni taksisto!!! (i ostali istomisljenici)... Pazljivo citajte sledeci deo i cik me iskontrirajte cinjenicama ako mozete...
Taj ante je bio podloga za karic/kertes/marjanovic (kasnije i miskovic/kundak/ko sve ne) "kombo" kod nas, kao i za "kombo-e" u cg, hr i bih

a ako mislis da je tada sa neba pala plata od 2000+ dem-a uz rezanje spoljnog duga na pola!!!??? onda za tebe stvarno nema pomoci... bajke o 22 milijarde dolara duga takodje ne bih da komentarisem... i jos nesto... vec od 80-te, par meseci posle smrti omiljenog nam vodje, krenuo je opsti haos (kosovo nemiri - progutajte knedlu pa lepo priznajte ko i ciji sistem je napravio podlogu za taj "scenario" - hint: enver hodza i omiljeni nam diktator... opste drpanje svih zivih na vlasti/"u mogucnosti") posto si "mator" onda se secas da sem jasera arafata i gadafija sa tv-a tih godina nisu silazili hamdija pozderac i ondasnji "komunisticki tajkuni", koji su za 10-ak godina ojadili onoliku zemlju, da se i "najliberalniji kapitalista" ne bi postideo

a onda redom... fiktivno pumpanje standarda "a la" ante markovic... cisto da se narod opusti pa da sipa kesovinu u razno-razne "zajmove za srbiju" i da naroka isti taj kes u banke/stednju koju ce samo godinu/dve kasnije "pojesti maca"... iz dotadasnjeg "lepog i pravednog" nam bratstva i jedinstva/socijalizma "preko noci" krece da se pumpa ultradesnicarski nacionalizam... (Srbi se bez pogovora kao i u slucaju komunizma 45 godina ranije apsolutno primaju) u zemlju dolazi od nekadasnje udbe progonjena nacionalisticka emigracija, uglavnom puna love i skoro svaka njuska iz podzemlja dobija svoje paravojne jedinice za pljacku/"ciscenje terena"/udbaske naredbe... narod se ipak buni, izlazi na ulice 09.03.1991-ve ali biva ucutkan dobrim starim udarnim pesnicama diktatorskih rezima - policijom, vojskom i tajnim sluzbama... opet nismo dovoljno hrabri kao npr. rumuni i istocni nemci, vec biramo da tada ipak "ne ginemo do kraja" (*** sta je sloba i plata od 5 maraka za jedan "zli uber") vec pustamo da nam se dogodi moralna/fizicka i sva moguca i nemoguca katastrofa u narednoj deceniji... pali se bure baruta, izazivaju sankcije i pravljenje onih pravih, velikih, ratno profiterskih para moze da pocne

izmedju ostalih na scenu "isplivavaju" dafina i jezda (i narod se naravno opet prima) pocinje i ogroman "posao" sa benzinom, pljugama i gudrom... i uspesno se nastavlja (uz spustanje lakovernog naroda ispod nivoa i najjadnijih zemalja u svetu) sve do 2000-te... tada dolazi do potpuno izrezirane primopredaje vlasti i stara "ekipa" se izvlaci u 99% slucajeva... posle te godine neka "imena" se menjaju dok uglavnom ostaje ista ekipa koja navodno "menja politiku"!? a ipak nastavlja dobri stari "modus operandi" nasledjen od omiljenog nam diktatora dok eutanizirani narod hejtuje sve zivo i mrtvo sem onih koje je trebalo odavno da menja i posalje jednom za svagda u istoriju (a svi od reda su koristili i jos uvek koriste cistu "Tiletovo/diktatorsku skolu"...) e sad', ja kad' malo bolje pogledam, ne vidim nigde olbrajt, rotsild, klinton i ostala nam mrska prezimena!? Nego svi od reda (uglavnom) na "ic" bre... kako to majku mu??? Opet neka zavera ili do besvesti zatupljen narod???
I kako smo to od pasica, misica, putnika, cvijica, preko kapicica, rankovica i tita stigli do slobe, arkana, legije, cece i opste "pink/splavarske republike" za samo 70-ak godina je stvarno pitanje veka??? Upravo zbog cistog kukavicluka da se nesto konkretno menja i padanja na bajke "primitivnog olosa" koji nam je decenijama zavlacio ruke u dzepove... dok sve siromasniji (materijalno/duhovno/moralno/svakako) narod iz godine u godinu prosto gleda sopstvenu propast.... i hejtuje, onako iz inata, sve zivo sem onih koje treba!!!
Vecito romantiziranje proslosti (kojoj je btw krv na rukama do lakata) i apsolutna nemogucnost napretka i "hodanja u korak" sa svetom je odlika zatucanih naroda ... i to je, ma kako grubo zvucalo domacim ego trip-erima/levicarima i nacionalistima, cinjenica koja na ovim prostorima sama sebe dokazuje onako ciklicno, non-stop i nema tendenciju (na veliku zalost) mrdanja napred...
Ma sta ja ovo lupetam... ipak se prvo protiv Ubera i "Cije/vatikana/banaka/itd..." treba boriti!!!