Šta je novo?

U vezi samogradnje zvucnika

TOMY

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2001
Poena
609
Imam 3 pitanja:
1.) Kako da izracunam odgovarajucu zapreminu zvucne kutije za odredjeni zvucnik?
2.) Koji program se koristi za dizajniranje zvucnih kutija?
3.) Da li neko od vas pravi pojacala?

TOMY je napisao(la):
Imam 3 pitanja:
1.) Kako da izracunam odgovarajucu zapreminu zvucne kutije za odredjeni zvucnik?
2.) Koji program se koristi za dizajniranje zvucnih kutija?
3.) Da li neko od vas pravi pojacala?

Znas, na tu temu su napisane knjige i knjige, i to ni jedna na nasem jeziku, tako da je malo teze kratko odgovoriti na to pitanje. :wave;
Sto se tice programa, opet nisi nista napravio, ako ne znas teoriju. I na kraju, pored sve teorije i programa, mora da se eksperimentise, i sa kutijom i sa dampingom i ponajvise sa skretnicom.

Re: Re: U vezi samogradnje zvucnika

notax je napisao(la):
Znas, na tu temu su napisane knjige i knjige, i to ni jedna na nasem jeziku, tako da je malo teze kratko odgovoriti na to pitanje. :wave;
Sto se tice programa, opet nisi nista napravio, ako ne znas teoriju. I na kraju, pored sve teorije i programa, mora da se eksperimentise, i sa kutijom i sa dampingom i ponajvise sa skretnicom.
Daj bar jedan naziv ili ime Autora........

Re: Re: Re: U vezi samogradnje zvucnika

The Minister je napisao(la):
Daj bar jedan naziv ili ime Autora........

To je top secret. :D

The Minister je napisao(la):
.......ma jos te u prvom postu provalio.........:)

Smesni ste ko crtani film.

Ko hoce, moze da dodje i pogleda knjige, autori, naslovi, nemam nista protiv, programi koje koristim su bass30 (italijanski) i Calsod (australijanci), koji je poluprogramerski, moduli, podmoduli, upustvo na engleskom na 600 strana (kostao 100$).

Jel' zna neko od vas sta su transfer funkcije, laplasove transformacije, frekventne, omske i fazne karakteristike etc. ?
Generalno, neko se sigurno susreo sa naukom "Automatsko Upravljanje"?

notax je napisao(la):
Jel' zna neko od vas sta su transfer funkcije, laplasove transformacije, frekventne, omske i fazne karakteristike etc. ?
Generalno, neko se sigurno susreo sa naukom "Automatsko Upravljanje"?
To se uci u osnovama elektrotehnike 2 tj. za drugu godinu i nije neka nauka kao kad bi rekao sta je to histerezis ili nesto slicno.
A sta je turbo generator u odnosu na hidro generator ostace velika misterija:D.pozdrav

MAMADZULA je napisao(la):
To se uci u osnovama elektrotehnike 2 tj. za drugu godinu i nije neka nauka kao kad bi rekao sta je to histerezis ili nesto slicno.
A sta je turbo generator u odnosu na hidro generator ostace velika misterija:D.pozdrav

Ma, da. Zato je cela katedra za Automatsko Upravljanje u Zavodu za Fiziku, u stvari galerija ludaka.
Nego, kreni ti sa histerezom da radis zvucnike. I tu ima magneta, mozda se snadjes. :D

P.S. Nemoj, molim te da prodajes price o generatorima, nekome ko zavrsava Masinski Fax. (Turbomasine, ocena 8)

notax je napisao(la):
Ma, da. Zato je cela katedra za Automatsko Upravljanje u Zavodu za Fiziku, u stvari galerija ludaka.
Nego, kreni ti sa histerezom da radis zvucnike. I tu ima magneta, mozda se snadjes. :D

P.S. Nemoj, molim te da prodajes price o generatorima, nekome ko zavrsava Masinski Fax. (Turbomasine, ocena 8)
OK nemoj da se ljutis mis'io sam da je ovako malo zezanje samo opusteno razumemo se.Sta si se osetio povredjenim:D.

jedna mala zanimljivost...

Evo, uspeo sam da napravim jedan sabvufer, za auto bez ikakvih strogih proracuna, samo dobar osecaj:D , i veoma dobro zvuci! Zvucnik je snage 100 W i precnik mu je 32 cm a postavio sam ga u kutiju velicine 70x46x46 u dve komore odnos 70:30. Ima 2 izduvne cevi od po 6 cm. Unutrasnjost sam napunio vestackom vatom, zagitovao zalepio, i to je to.

A kako si se snasao sa stereo signalom, il ti je ipak driver sa duplim voice coilom?

Misko je napisao(la):
A kako si se snasao sa stereo signalom, il ti je ipak driver sa duplim voice coilom?

Pa, ima dve izduvne cevi. :D

ai vi ste mi neki...

Jer se vi to meni potsmevate?:mad: Nije mi jasno, sta je toliko smesno?!

Re: ai vi ste mi neki...

TOMY je napisao(la):

Pa, ni nama nije jasno, pa nam je zato smesno.
Kako si doveo 2 kanala na jedan subwoofer?
Ima jedan nacin, ali ipak cekamo pojasnjenje.

TOMY je napisao(la):
Ja ti se ne podsmevam. Moja poruka ima suptilniju konotaciju, najozbiljnije.

TOMY je napisao(la):
part II

Nemoj zbog nekih likova da se mnogo uzbudjujes i, nedaj boze, da zbog toga napustis forum. Valjda si vec video kol'ko je sati

:)

OK, nema ljutnje...

Woofer sam izveo na sledeci nacin: kao prvo radi se o sistemu 4+1, tj. 2 srednjotonca, 2 tweetr-a i jedan bas. Ne znam sto bi bas trebao da ima stereo ulaz?! On je jedan. A sto se tice duplog navoja, nije taj tip zvucnika. Ovo u kombinaciji mi deluje;) kao stereo...ukupno 5 zvucnika (neka vrsta surround-a).
Inace svaki zvucnik ima svoju skretnicu...zvuk je odlican, ja sam zadovoljan sto sam stekao nova iskustva i nastavljam razvijanje:) dalje.

Re: OK, nema ljutnje...

TOMY je napisao(la):
Woofer sam izveo na sledeci nacin: kao prvo radi se o sistemu 4+1, tj. 2 srednjotonca, 2 tweetr-a i jedan bas. Ne znam sto bi bas trebao da ima stereo ulaz?! On je jedan. A sto se tice duplog navoja, nije taj tip zvucnika. Ovo u kombinaciji mi deluje;) kao stereo...ukupno 5 zvucnika (neka vrsta surround-a).
Inace svaki zvucnik ima svoju skretnicu...zvuk je odlican, ja sam zadovoljan sto sam stekao nova iskustva i nastavljam razvijanje:) dalje.

Bass, dva srednja i dva visoka chine surround? 4+1?
Nesto kao mini automobilski-bisoskop? :D:D
Sto se tice razvoja, sta planiras?
Ides korak napred? Kamioni?

Re: Re: OK, nema ljutnje...

Pa pogledaj danas sta se sve naziva surround-om. Pogledaj Jazz speakers-e 5+1 (jedan woofer i 5 satelita koji su svi visokotonci). Onda zasto ovo moje ne bi licilo samo na obican stereo...
Kamionima ne treba ozvucenje koliko ja znam:) ali dobro...
mozda napravim nekom nesto jace, npr. 10+2 (levo 2, desno 2, napred 2, nazad 2, gore 2 i + 2 woofera :) GrmljavinaFX!!! Samo mi jos sponzor ili narucilac fale :D

Re: Re: Re: OK, nema ljutnje...

TOMY je napisao(la):
Samo mi jos sponzor ili narucilac fale :D
Eto ti ga Guverner pa se udruzite. Njemu to dobro ide, evo i knjigu ce da izda, zato cuti ko riba :D

sa starog Bencha

Ko je ono prijavio da je sacuvao poruke sa starog Bencha. Jel moze da se dodje do tog materijala ?

(mislim na "Da li je neko za hi-fi diskusiju?")

Ne znam sto bi bas trebao da ima stereo ulaz?! On je jedan

Sto li se onda prave wooferi sa duplim voice coilom???

Re: sa starog Bencha

vlasta je napisao(la):
Ko je ono prijavio da je sacuvao poruke sa starog Bencha. Jel moze da se dodje do tog materijala ?

(mislim na "Da li je neko za hi-fi diskusiju?")

Ja sam prijavio, ima 19,3Mb. Dakle ZIP ili CDRW u sake, pa kod mene na snimanje. ;)

Re: Re: Re: sa starog Bencha

vlasta je napisao(la):
Ok, dolazim sa CDRW u dzepu :)

Necete valjda da shtampate knjigu?
Pa, moja karijera hi-fi prevaranta ce biti zavrsena!!! :D

Re: Re: Re: Re: sa starog Bencha

notax je napisao(la):
Necete valjda da shtampate knjigu?
Pa, moja karijera hi-fi prevaranta ce biti zavrsena!!! :D

To nam je i cilj. :p

Re: Re: Re: Re: Re: Re: sa starog Bencha

vlasta je napisao(la):
Baš tako, kad neće Notax odosmo mi u BIGZ, samo da se ovaj Aca javi na mail ;)

064/112-58-22 pa se javi. :wave;

Nazad
Vrh Dno