Šta je novo?

U susret: AMD Bobcat - Fusion pred vratima

Mislim da je Hans de Vries procenio da je single SB core sa L3 kesom oko 30mm2.

Da li je neko ispratio koliko je na kraju radio onaj MSI laptop sa Zacateom? Ostavili su ga da radi tokom konferencije, pa ako je izdrzao 6 sati full opterecenja, uopste nije lose.

[YOUTUBE]47JtQ6HE79A[/YOUTUBE]

AMD has finally allowed a few tech pubs to get their hands on Brazos-based systems and, along with feedback about their experience, the guys have come back with some added spec notes. There'll be two initial Zacate options, the dual-core E-350 running at 1.6GHz or the single-core E-240 clocked at 1.5GHz, while Ontario will offer 1GHz dual-core and 1.2GHz single-core variants. Let's not forget that both are intended for netbooks and lithe desktop computers before writing them off as too slow -- which would be a mistake anyway as the sites that got a chance to play with the E-350 reported very respectable performance. HardOCP dared to try out Crysis and managed to get it chugging along at a resolution around 720p, whereas Hot Hardware witnessed a 1080p video clip being played back perfectly smoothly alongside an instance of Hyper Pi maxing out the CPU load.

uuu, iskreno ja sam iznenadjen snagom GPU-a (Loveland) implementiranog u Zacate:

34112.png
34111.png

U GPU intenzivnim nasllovima se jasno vidi da je Loveland mnogo jaci od Radeona HD 4290!

u CPU intenzivnim igrama, ocekivano, duplo brzi Regor odnosi prevagu u odnosu na Zacate, te se Loveland ne moze iskazati:

34113.png

izvor: http://www.anandtech.com/show/4023/the-brazos-performance-preview-amd-e350-benchmarked

U Anandovim testovima se Zacate uspoređuje sa svime osim Atomom :)

Ima li negde detalja o pretpostavljanoj autonomiji?

Ja nevidim tu ista spektakularno... to je i dalje neigriv broj fps-a jos na low quality???
koja je poenta takve grafike i sta neko ima od toga jel 30-40% brza u necim neigrivim od konkurencije...

@Dusan
To direktno ovisi o tome kakvu bateriju će proizvođači stavljati. Spominjalo se do 10 sati s Ontario varijantom.
Najkonkretnije brojke što se tiču potrošnje je postavio "PC Perspective":
http://www.pcper.com/article.php?aid=1039&type=expert&pid=8

@zeljko
naravno ... ništa spektakularno, ali i dalje bolje od Atom+ION kombinacije ili Intelovih HD grafičkih decceleratora ;).

Poslednja izmena:
@zeljko
naravno ... ništa spektakularno, ali i dalje bolje od Atom+ION kombinacije ili Intelovih HD grafičkih decceleratora ;).

Tacno bolje ali ostaje pitanje realne koristi u necem malo brzem od necega sporog, takodje Intel definitivno nece sedat skrstenih ruku... ono sto je pozitivno je da ce AMD imat konkurentan proizvod u ovom segmentu pa u buduce mozemo ocekivat malo dinamicniji razvoj istog (nadam se)

Pa, Ontario ide pod marku "HD Internet" što dovoljno govori šta se od njega očekuje :D. Dakle, nije za igranje. Zakate ... niska rezolucija/detalji, starije igre.

Poslednja izmena:
@ Ace Rimmer
Da, video sam to nakon sto sam postovao.

Generalno i nije lose za prvu generaciju, Zacate je brzi od Atom + ION kombinacije, za sta je i projektovan... ali sam ipak ocekivao malo vise. Naravno, sve ce se svesti na cenu prema OEM-u, i potrosnju. Ako te dve stvari budu OK, platforma bi mogla biti prilicno popularna.

Pitanje koje se sada postavlja je koliko ce Llano biti ogranicen bandwidthom, kada Ontario poprilicno kasni za 5450... da, imace dual channel kontroler i koristice brzu memoriju, ali i najmanje 5 puta vise SP (400-480). Mislim da ce veoma brzo morati da razmisljaju o eDRAM cipu on-die.

Poslednja izmena:
Tacno bolje ali ostaje pitanje realne koristi u necem malo brzem od necega sporog, takodje Intel definitivno nece sedat skrstenih ruku... ono sto je pozitivno je da ce AMD imat konkurentan proizvod u ovom segmentu pa u buduce mozemo ocekivat malo dinamicniji razvoj istog (nadam se)

Fleš i surf će raditi bolje. Mnoge igre će moći u 1024x600 (standardna rezolucija netbuka) na medijum ili više. Ne verujem da će neko da igra krizu.

Ja nevidim tu ista spektakularno... to je i dalje neigriv broj fps-a jos na low quality???
koja je poenta takve grafike i sta neko ima od toga jel 30-40% brza u necim neigrivim od konkurencije...
sto bi neko od filozofa sa foruma rek'o: ako ne razumes, ne moze ti se ni objasniti! :p

Ovde pricamo o procesoru koji je u 75 mm^2 napakovao snagu koja je veca od onoga sto konkurencija nudi sa mnogo masivnijim proizvodima!

Pri tome ovde se radi o "generickom" 40nm proizvodnom procesu i PRVOM x86 procesoru koji dolazi iz kompanije koja NIKADA nije pravila x86 procesore!

svi do sada poznati x86 procesori se vrlo metodicno i takoreci "rucno" dizajniraju i optimizuju u veoma tesnoj kalibraciji sa ciljanim proizvodnim postupkom! Tako radi (i tako je radio) AMD u Drezdenu, tako radi Intel u svim svojim fabrikama!

Zacate je prvi proizvod svoje vrste koji je osmisljen na nacin da se stanca poput GPU-a!

Naravno, ne ocekujem da razumes tehnicku dubinu pozadine ovog proizvoda, ali sigurno je da ima clanova koji to kapiraju. U tom smislu tvoj komentar je sasvim na mestu i sasvim ocekivan!

Sto se tice "Off the beaten path" igrivosti, evo korisnog linka: http://techreport.com/articles.x/19981/4
DiRT2:
Cyril Kowaliski je napisao(la):
Frame rates dropped into the low teens upon crashes, but the game was surprisingly smooth and playable overall.

L4D2:
hose massive zombie swarms aren't easy on low-end hardware, but Zacate did a reasonably good job of keeping things smooth.

Alien Swarm:
I'd say the game was definitely playable overall, and it didn't look half bad

Naravno, mnogo bitnija je armada FarmVille i FrontierVile "igraca" koja ce imati najvise koristi od APU-a
;)

Super je ovo, ima flash da mi leti po monitoru. :)

wow.png
dirt2.png

Ovo je vec vise nego interesantno, po ovome cak bi i Dirt2 bio igriv sa low detaljima u DX9, 1366x768.

Videcemo ko ce na kraju biti blizi istini.

Čini se da će i Llano i BD u Q2 2011:
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/di...nch_Again_Llano_Comes_Ahead_of_Bulldozer.html

"We have entered a new phase with our 32nm ramp and are now sampling thousands of Llano products to a wide variety of OEMs and ODMs as they prepare for production in Q2," said Thomas Seifert, interim chief executive officer of AMD, during a conference call with financial analysts.

"We have begun sampling our 32nm Bulldozer-based Orochi parts in volume with customers worldwide. We expect Orochi for desktops to ship in production in early summer and the Orochi for servers in late summer," said Thomas Seifert, interim chief executive of AMD.

Čini se da će launch za oba čipa biti "late Q2" ... COMPUTEX ??

Kod nas sada ima da se kupi sapphirov bobcat komplet :) za 8400din, sto je sjajno :)

ASUS M5A99X EVO:
24a.jpg

Here is the first picture of the M5A99X EVO, an upcoming socket AM3+ motherboard by ASUS based on the AMD 990X + SB950 chipset designed AMD's FX-Series "Zambezi" 8-core, 6-core, and 4-core procesors. The AMD 990X is designed for discrete graphics with up to two graphics cards in CrossFireX. It is likely that the final iteration has NVIDIA SLI support out of the box. The AM3+ Black socket is powered by 8-phase Digi+ VRM, cooled by a large heatsink that sits next to the northbridge heatsink. ASUS came up with a new heatsink design theme. While the P8P67 series uses heatsinks with curvy/wavy fins, the M5A series uses sharp edges.

The AMD 990X northbridge gives out 16 PCI-Express 2.1 lanes split between two x16 slots. When both slots are populated, the graphics cards run on x8 bandwidth. The third black x16 slot is wired to the SB950 southbridge, and is likely x4. Other slots include two PCI-Express x1 and a PCI. Storage connectivity includes six SATA 6 Gb/s ports from the SB950 southbridge that support RAID 0, 1, 0+1, 5, 10 modes; a third-party controller drives two additional SATA 6 Gb/s internal ports. We don't know if there's another such controller handling eSATA.

Izvor:
http://www.techpowerup.com/145190/ASUS-M5A99X-EVO-Motherboard-Pictured.html

Zaglavis USB grejac za papuce i ode procesor :(

Ima li informacija o ovim Steamroller jezgrima, o čemu se tu zapravo radi ? Koliko sam shvatio, to je u stvari treća generacija Bulldozer jezgra, jel tako ?

Mislim da za sad nema nekih informacija. Zanimljivo da Steamroller baziran APU takođe nosi ime Trinity. Po toj logici Piledriver bi bio 1.x verzija arhitekture, a Steamroller bi bio v2.0 ;).
EDIT: Zapravo, logičnije bi bilo da je Piledriver v2.0, a Steamroller v2.x, ako se oboje nalazi u Trinity liniji APU-a

Poslednja izmena:
Vrh Dno