Šta je novo?

U susret 11.04

Cekaj, jel taj vmplayer vec postoji u distrou ? Ili sta ? Ne razumem te najbolje.

Ma on ti predlaže VM (virtuelnu mašinu) da preko nje teraš Linuks.

Flash možeš instalirati iz softver centra gotovo sigurno.

Hoces da kazes da je sa ovim live Ubuntu-om podignutom sa usb-a nemoguce izaci na yt ili neki drugi flash site ? Cudi me da postoji Firefox unutar distroaa da nema flash player (pa neka je i starija verzija)...

Uzeo sam juce malo da se igram po prvi put sa Ubuntu-om. I dignem live sa flesa kad ono rekoh ajde malo na yt i sl. a ono nema flash player. Ja kao ajde sad cu ja to ocas posla da skinem sa neta. Kad oces kolega - pita me sa kojim programom da "skinem" instalaciju flash playera. I nisam znao dalje. Sta da uradim da bih nastavio da se igram ?

pa izaberes "apturl" koji ti nudi u listi aplikacija kad kliknes na download.

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    140.5 KB · Pregleda: 54
Hoces da kazes da je sa ovim live Ubuntu-om podignutom sa usb-a nemoguce izaci na yt ili neki drugi flash site ? Cudi me da postoji Firefox unutar distroaa da nema flash player (pa neka je i starija verzija)...

Jok, Ubuntu ne dolazi samo sa slobodnim softverom što ne uključuje codece. Ako hoćeš Ubuntu koji ima flash i codece bez da ih ti instaliraš onda koristi Linux Mint.

@e6111 Hvala, tu mi je zapelo.
@G@W Tebi takodje hvala na predlogu. Probacu i live varijantu Mint-a, da vidim kako to funkcionise.

Nisam siguran da iz Live sesije mozes da instaliras codece. Pokusaj da pokrenes Synaptic Package Manager i pronadji flashplayer. Mozda ga ima i u Ubuntu Software Central.

Jok, Ubuntu ne dolazi samo sa slobodnim softverom što ne uključuje codece. Ako hoćeš Ubuntu koji ima flash i codece bez da ih ti instaliraš onda koristi Linux Mint.

Ubuntu nudi sve uobičajene neslobodne pakete, ali korisnik mora sam prihvatiti da ih instalira. Pri instalaciji sistema Ubuntu pita korisnika želi li neslobodne pakete (default odgovor je da), ali ako je neko izabrao ne kasnije može samo da instalira metapaket (k)ubuntu-restricted-extras i dobiće Javu, Flash, kodeke, Windows fontove i slične neslobodne često sretane stvari.

Verovatno će i ta prezentacija kao i svaka koju rade domaći prevaranti koji klanjaju vođi i on na čelu koji propagiraju tzv. slobodni softver a osnovno načelo tog istog pokreta su izdali jer rade za kompanije koja nekoristi skoro nijedan open source komad softvera i teraju korisnike da bi videli nešto od sadržaja moraju da koriste vlasnički softver.
Potpuno licemerje

p.s.
naravno totalni respect pojedincima, istinskim znalcima koji su n razne načine doprineli zajednici

Pokušao sam da instaliram 11.04 ali nešto tu ne štima. U onom prozoru gde treba da odredim root, home i swap particije prepoznaje mi hdd samo kao jednu celinu, mada imam na njemu i tri win particije. Uz to ne daje mi uopšte nikakvu drugu opciju za particionisanje osim da pregazim ceo disk.
Ajede neko rešenje, ja baš i nisam stručan za ovo.
Hvala unapred.

:wave:

Proveri da li je disk ispravan (ako neisnstaliraš sa USB). Skini i novu instalaciju pa robaj sa njom. I samo oprezno jer nekad može da bude bug u pitanju pa da ti rasturi sve particije.
Ako je laptop u pitanju neverovatno ali istinito nekad može da bude i nekompatibilan sa njim

@sleep:
Da disk nije nekim slucajem kriptovan iz BIOS-a ili je disk na nekom levom kontroleru koji Linux ne podrzava (zar ima takvih?)

Google kaze da Ubuntu installer ne prepoznaje particije ako je particiona tabela ostecena. Ljudi su imali probleme tipa primarna particija unutar extended particije (sto je nemoguce) ili je particija veca o diska, itd. U tim situacijama gparted se zbuni.

Poslednja izmena:
Evo da se pogleda, nemojte mi samo reći da moram sve particije da brišem pa sve nanovo:S:.
Ovo je preko live cd-a.
ISO fajl je u redu, proverio sa winMd5Sum, disk takođe proveren i sve je OK.
Probao sam i sa ubuntu-11.04-alternate-i386 i ništa.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    183.6 KB · Pregleda: 65
  • 2.png
    2.png
    205.7 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Lepo piše, overlapping partitions.

Proveri ovde: http://gparted-forum.surf4.info/viewtopic.php?id=14763

Lično meni je testdisk pomogao kad mi je bilo stani-pani takođe sa tabelom particija i to je odradio prilično bezbolno. Međutim, čačkanje oko particija nikad nije 100% sigurno pa pripazi na bitne podatke ;)

@sleep:
Overlapping partitions.. mene cudi kako ti racunar uopste radi. Trebalo bi nekako da nam dostavis listu particija iz particione tebele.

Nadam se da ne masim temu,naime - imao instaliran ubuntu 10.10 zatim presao na 11.04 i posle par nedelja komp pocne da boot ali ne ide dalje od checking battery state.Problem je u tome što imam gomilu bitnih stvari koje ne mogu iskopirati pomocu live cd-a zbog passworda, pokusao i iz Win-a (takodje instaliran na istoj mašini) ali ne mogu naci ni jedan krsten file manager.U pitanju je Compaq Presario sa Intel 4500 MHD integrisanim Gpuom.Sama postojeca instalacije Ubuntu-a mi je nevažna samo da pokupim fajlove....Hvala

Jesi omašio temu. Podatke možeš čupati ako nisu enrptovani tako što ćeš butovati u single user mod, iz Windowsa koristeći Ext4Win ili tako što ćeš prebaciti hard disk na drugi računar.

11.04 donosi grub2 boot loader a pojedini sistemi za zastitu u windowsu koriste prostor izmedju MBR-a i prve particije da upisu neke skrivene podatke. Isti prostor koristi u grub2 te se desava da posle restarta widowsa, grub2 bude ostecen te je nemoguce bootovanje racunara.
Za sada problem pravi flexLM (Autodeskovi programi koriste ovu zastitu) i HP protect tools.

Vrh Dno