Šta je novo?

U susret 11.04

Imam utisak da je i Canonical digao ruke od ove promasene 11.04 verzije. Uvek posle izlaska nove verzije svaki dan isao je neki update, sad nista. Izgleda da su shvatili da tu verzuju ne vredi ni krpiti

Ili jednostavno, svi se zale, a niko da prijavi bugove koji im smetaju. :)

Ili su ljudi presli na neki stariji Ubuntu koji je vec zakrpljen.

Procitah na netu nesto sto deluje kao logicno objasnjenje otkud Unity.
Mark Shuttleworth, father of the Ubuntu operating system, announced yesterday, May 9th, at the Ubuntu Developer Summit in Budapest that Canonical's goal is to have 200 million Ubuntu users by 2015.
Spejsmen (ni)je prsao. Skapirao je da tradicionalnim linuxom nema sanse da namakne toliko korisnika, pa sad ubacuje nesto sto je prepoznatljivo, a pri tome je dusu dalo za tabove,padove i sl.. Na stranu to sto izgleda da nas regularne korisnike bas i ne zanima takav interfejs na desktopu.

Što bi rekao jedan u komentarima,

Odličnog autora ste našli, sad sam pogledao njegove ostale članke na Monitor.hr-u:
-Homeopatija na Veterini
-11.04 distribucija za preskočiti
-Gandžom proću šuljeva
:d

Uostalom kome treba stabilnost nek koristi 10.04 LTS još godinu-dve dok ne zastari, posle nek gleda šta će...
Ja prešao na Debian, dovoljno sam "proplivao" sa Ubuntuom u međuvremenu da sad mogu da se snađem bez po muke i na ovakvim generičkim distribucijama.

Imam 11.04 na netbuku i lepse mi radi nego 7-ica.
Atom dual i 2gb ram-a.
Nemam razloga da preskacem :)

Imam novi problem sa zvukom: u VLC i u Skype krci nenormalno... posle sam video da jos ljudi ima problem sa skype 2.2, a vlc se resava prebacivanjem outputa na alsu... no ovo vazi ako pre toga ne pustim vec neki film npr u mplayeru, inace vlc krci svakako, a skype krci uvek |(

Compiz

Novi "genijalni izum" u 11.04 je da se Compiz ukljucuje kad se logujete i izaberete
Ubuntu Classic sesiju, ako izaberte Ubuntu Classic (No effects) Compiz je iskljucen. Na ovo niko ni ne obraca paznju i mahinalno ako ne zeli Unity bira Ubuntu Classic. Compiz u ovoj verziji Ubuntua je pravi horor.:wall:

Poslednja izmena od urednika:
+1 za compiz horor. Na x86_64 Natty-ju primećujem veoma često memory leak i compiz nekako pojede i po 3 GB rama :( Za sada sam instalirao Unitu-2D i dosta je bolje.

+2 za Compiz horor. Posle dva dana neprekidnog bagovanja, što u novoj, što u classic sesiji, digao sam ruke od daljih pokušaja da ga sredim i prešao na KDE. Novi Compiz i novi Unity još nisu ispeglani, desilo se upravo ono što sam očekivao, sve je jako bagovito, kao godinama ranije kada se tek bio pojavio Compiz Fusion. Od tada su nam apetiti mnogo porasli, malo ko je spreman da opet toleriše bagovito grafičko okruženje u današnje dane. Ako Canonical želi da ostvari zacrtani cilj od 200 miliona korisnika do 2015., ni u ludilu ne sme da izbacuje ovako polu-pečene proizvode.

@sinisamars: Pretpostavljam da si instalirao indicator-multiload. Obrisi ga i zauzece memorije nece biti toliko. Problem je, sto sveki njegov frame predstavlja slicicu koja se ucitava u memoriju, tako da se zauzece memorije povecava svake sekunde-dve za oko 0.1 MB.

A sto se tice stabilnosti compiz-a, kod mene radi savrseno (nvidia graficka sa 270.41.06 verzijom drajvera). Isto tako dobro radi i na laptopu sa ATI grafickom i open source drajverima. Ako vam puca compiz i Unity, ocigledno je problem do drajvera. :)

Poslednja izmena:
@Milos_SD
Hvala na savetu, zaista, koristim taj indicator-multiload. Evo, uklonjen je i videću kako će se ponašati compiz proces, da li će biti ponovo istih simptoma. Međutim, i bez toga, ipak je nekako tromije sve sa regularnom Unity sesijom naspram Unity 2D . Ok, imam radeon x1650 kartu i opensource drajvere, a compiz verovatno voli noviji hw, ali opet... videću, isprobaću :)

Imam jedan problem, naime instalirao sam (pulseaudio preferences) i posle nekog vremena deinstalirao i restartova i presao na win7, a kada sam se vratio na Ubunt desava se to da sam izgubio ton i kontrolu jacine takodje. Molio bih za pomoc.

Imam jedan problem, naime instalirao sam (pulseaudio preferences) i posle nekog vremena deinstalirao i restartova i presao na win7, a kada sam se vratio na Ubunt desava se to da sam izgubio ton i kontrolu jacine takodje. Molio bih za pomoc.

Simpatican komentar:D

Thx – I can opt out of unity for the time being. It lasted only 2 minutes on my desktop. I don’t purchase a 1600 euros laptop with a 18 inches screen and a 1920×1080 resolution to be inflicted an UI designed to conquer the smart phone market (with infinitesimal chances of success anyway).

zakucava

Kada se podigne skrinsejver zakuca, samo se strelica misa pokrece ali se ostalo zamrzne samo gasenje pomaze. Ovako nesto bi moralo da ostavi neki log? Ako je potvrdan odgovor, gde da potrazim to i prijavim bug. I neko resenje bi dobro doslo. Hvala.
11.04 unity

Poslednja izmena:
Ala vera kako su opravili gnome3. Btw softver menadžeru treba mnoogo više vremena da se podigne, na klipu se digao za sekundu i po...

To na klipu nije Gnome 3, vec Elementery okruzenje. :)

Elementary izgleda da ce bas da poljulja scenu sto se okruzenja tice, i jos veliki plus sto sami razvijaju svoje aplikacije :)

Uspeh nekako da installiram ubuntu, ali ne mogu da koristim unity samo ubuntu classic. Jel ima neko ideju zasto?

Druga stvar oko koje mi treba pomoc je installacija najnovijeg catalysta. Milion sajtova sam kliknuo iz google searcha i ni jedan normalan tutorial nisam nashao. Tako da ako neko vec zna bio bi mu zahvalan. :)

u principu bi trebalo da ti je dovoljno da setujes +x (sudo chmod +x za .run fajl koji si skinuo) i onda kao sudo da ga pokrenes i da se sam instalira...
no meni sa ovim 11.06 bas nije hteo da se slaze, pa sam isao opet u additional drivers -> activate...

i dalje mi brlja sa catalystima, tako da sam nazad na default driverima, koji mi u ovom slucaju bolje rade...

Pa jel bolje da koristim neki stariji? 11.4 / 5 nego .6 jer sam citao da se dosta ljudi zalilo na .6 verziju.

Sent from my HTC Divljavatra.

Uspeh nekako da installiram ubuntu, ali ne mogu da koristim unity samo ubuntu classic. Jel ima neko ideju zasto?

Druga stvar oko koje mi treba pomoc je installacija najnovijeg catalysta. Milion sajtova sam kliknuo iz google searcha i ni jedan normalan tutorial nisam nashao. Tako da ako neko vec zna bio bi mu zahvalan. :)

Guglaj x-swat repo, to ti je repozitorijum sa svežim grafičkim drajverima za Ubuntu, nema kud prostije instalacije od toga, običan apdejt sistema. Samo da ti kažem, ja sam imao problema sa novim Catalyst-ima, postoji problem da sistem nakratko zablokira kada spustiš kursor u donji desni ugao ekrana, napravio mi je HoN neigrivim, morao sam da vraćam stari drajver.

hvala morbius. Uspeh. :)

Samo mi josh uvek nije jasno zasto tako sporo radi i zasto mi radi ubuntu classic (no effects). Unity nece ni da se uchita. :/

Nesto bas ne valja, ako su se driveri instalirali morao bi unity da ti radi... koja ti je graficka?

Uzeo sam juce malo da se igram po prvi put sa Ubuntu-om. I dignem live sa flesa kad ono rekoh ajde malo na yt i sl. a ono nema flash player. Ja kao ajde sad cu ja to ocas posla da skinem sa neta. Kad oces kolega - pita me sa kojim programom da "skinem" instalaciju flash playera. I nisam znao dalje. Sta da uradim da bih nastavio da se igram ?

Nazad
Vrh Dno