Istina. I ovde u Slovačkoj se živi mnogo dobro kad dvoje imaju nadprosečnu platu. 😋 Oni koji znaju za bolje od Dojčlanda ne bi izabrali isti.Ko nezna za bolje,dobro mu je i tamo di je![]()
Ja sam trenutno u Pragu i baš imam utisak da svi znaju engleski dobroViše puta sam bio službeno u Češkoj (mahom u Brnu, manje u Pragu) i Slovačkoj (samo Bratislava) i glavni utisak što se tiče ljudi jeste da sam u Češkoj imao velikih problema da se sporazumem/dobijem informaciju na engleskom jer ljudi ili ne znaju ili ne žele da je pruže
Nisu samo brojevi. Dobar život je čist vazduh i voda. Dobar život je kad nema buke i nervoze. Dobar život je kvalitetno zdravstvo i školstvo. Dobar život je kad vidiš neku perspektivu.Nije valjda 'dobar život' samo brojevi.
Recino negde ti je porodica prijatelji devojka i odeš sam negde gde nikoga ne poznaješ da bi od plate mogao da kupiš više nečega.
Možda ko je robot, ima i takvih.
A sve je tako subjektivno, džaba pitaš druge.
Zanimljivo. Obično su Holanđani jako direktni, svima ostalima to deluje da su veoma drski. Drže do sebe i to zaista izgleda da sve gledaju sa visine, vrlo su specifični u tom pogledu. Meni zapravo odgovaraju takvi kakvi su, pre nego neki što kao što ti kažeš se pretvaraju. Manje sam pretvaranja video među Holanđanima nego među nekim drugim narodima. Mi u Srbiji smo navikli da je sve uvijeno, neki drugi narodi ne preferiraju tako da se ophode međusobno.Šta znam, iz mog ugla gledanja i nisu "bezvezna". Imam više neprijatnatnih iskustva iz Holandije, a bio sam samo nedelju dana turistički. Prikrivena ksenofobija iza lažnih osmeha, a nekad i bez, gledanje sa visine. Imam osećaj da se ne bismo slagali da moram da živim među njima.
Recimo meni je omiljeni od tih mega-gradova na planeti Bangkok,
Ja sam se u Pragu lakse snalazio sa nasim jezikom nego engleskimJa sam trenutno u Pragu i baš imam utisak da svi znaju engleski dobro
Restorani/hoteli/bilo koje uslužne delatnosti, svi zaposleni pričaju engleski dobro i možeš da se sporazumeš bez problema
- ako znaju strani jezik:
1. EU
2. Bec
- ako ne:
3. Prag
4. Bratislava
Imaš solidan broj firmi gde se možeš zaposliti sa engleskim jezikom u Bratislavi. A plata kao plata, ako si malo sposobniji onda možeš i tu da napreduješ podosta. Problem je što veću brutto platu dobiješ to ti se manje vidi na nettu. Zdravstvo im nije mnogo bolje nego u Srbiji, iako ti skidaju podosta stavki sa plate opet moraš da platiš sve sitnice kad ideš kod lekara kao i u Srbiji.Ovako ti to ide kod Slovaka u pogledu zaposljavanja:
- ako znaju strani jezik:
1. EU
2. Bec
- ako ne:
3. Prag
4. Bratislava
Bratislava je ok, ali plate nisu nesto velike (~1100e), ali i to zavisi gde radis. U drzavnom sektoru nisu velike (malo bolje je u CZ). Medjutim, radi se dosta na projektima, pa onda plata bude veca (racunaj osnovu platu + projekti). Kada radis u privatnom sektoru, onda su plate dosta vece (CZ pogotovo).
Da, znam za njihovu direktnost, to mi je ok. Ali gledanje sa visine sam dobro zapamtio. Baš sam pogledao malo na netu, čak i prve komšije, Belgijanci, kažu da ih (Nizo)zemci gledaju sa visineZanimljivo. Obično su Holanđani jako direktni, svima ostalima to deluje da su veoma drski. Drže do sebe i to zaista izgleda da sve gledaju sa visine, vrlo su specifični u tom pogledu. Meni zapravo odgovaraju takvi kakvi su, pre nego neki što kao što ti kažeš se pretvaraju. Manje sam pretvaranja video među Holanđanima nego među nekim drugim narodima. Mi u Srbiji smo navikli da je sve uvijeno, neki drugi narodi ne preferiraju tako da se ophode međusobno.
Ksenofobije ima svuda, recimo i ta na naša nazovi braća tj. nama srodni Sloveni će te najviše šikanirati recimo ako budeš s njima radio recimo u Beču ili tako nekoj germanskoj zemlji, i više od samih germana. Rusi kako su prebegli u Beograd, ja skoro veće neprepeljivosti između dva naroda nisam video, a kao braća smo neka hahaha. Zapravo se ispostavilo da su najveći Rusofili ispali najgori prema našoj Ruskoj braći, a vidim da nas ni oni ne "vare" naročito.
Sa EU pasošem nisi ograničen ni na Češku ni na Slovačku.
Sa zubarima je izgleda svuda problem. Koliko sam pohvatao, Austrijanci i Slovaci dosta idu u Mađarsku zbog toga, neki gradovi blizu granice od toga i živeZaboravih napomenuti da javni prevoz i zdravstvo u CZ funkcionise odlicno. Jedino moze biti frka sa zubarima. Tesko je naci zubara, a i cesto bude da se ceka dugo.
Skoro duplo, koliko sam razumeo. Prijatelji idu cesto tamo, jer nam je Ceska granica na nekih sat vremena, isplati se zbog nekoliko boksova otici.Rodjaci iz Nemacke idu u Cesku po cigarete, znatno je jeftinije nego u DE.
I ja sam pored NirnbergaDa oni su u blizini Ninberga, imaju nekih 100+ KM, ne znam u koji grad idu u Ceskoj.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari