Šta je novo?

U Češku ili u Slovačku?

Realno, gde god, ako vec imas priliku za dobar posao i papire.

Više puta sam bio službeno u Češkoj (mahom u Brnu, manje u Pragu) i Slovačkoj (samo Bratislava) i glavni utisak što se tiče ljudi jeste da sam u Češkoj imao velikih problema da se sporazumem/dobijem informaciju na engleskom jer ljudi ili ne znaju ili ne žele da je pruže
Ja sam trenutno u Pragu i baš imam utisak da svi znaju engleski dobro :D
Restorani/hoteli/bilo koje uslužne delatnosti, svi zaposleni pričaju engleski dobro i možeš da se sporazumeš bez problema

Nisam mislio na one koji iz profesionalnih razloga moraju da znaju engleski nego generalno kada na ulici ili u običnoj prodavnici pitam nekoga nešto...

Nije valjda 'dobar život' samo brojevi.
Recino negde ti je porodica prijatelji devojka i odeš sam negde gde nikoga ne poznaješ da bi od plate mogao da kupiš više nečega.
Možda ko je robot, ima i takvih.

A sve je tako subjektivno, džaba pitaš druge.

Recimo meni je omiljeni od tih mega-gradova na planeti Bangkok, a razumem da bi možda većini za par dana presela gužva, buka, mirisi, vrućina.. a meni je super tamo 🙂

Nisu brojevi bitni za zivot, ali od njih se zivi. Treba ici tamo gde je coveku bolje. Da li je to Nemacka, CZ/SK, Bangkok ili nesto peto, nije ni vazno. Bitno je da se covek oseca fizicki, materijalno, duhovno zadovoljnim. Sutra kada bih dobio bolju ponudu za posao u Nemackoj, otisao bih bez ikakvog premisljanja. Kakvi god da su, i dalje su standardom daleko ispred Ceha/Slovaka, o nama i da ne pricam.

Nije valjda 'dobar život' samo brojevi.
Recino negde ti je porodica prijatelji devojka i odeš sam negde gde nikoga ne poznaješ da bi od plate mogao da kupiš više nečega.
Možda ko je robot, ima i takvih.

A sve je tako subjektivno, džaba pitaš druge.
Nisu samo brojevi. Dobar život je čist vazduh i voda. Dobar život je kad nema buke i nervoze. Dobar život je kvalitetno zdravstvo i školstvo. Dobar život je kad vidiš neku perspektivu.

Šta znam, iz mog ugla gledanja i nisu "bezvezna". Imam više neprijatnatnih iskustva iz Holandije, a bio sam samo nedelju dana turistički. Prikrivena ksenofobija iza lažnih osmeha, a nekad i bez, gledanje sa visine. Imam osećaj da se ne bismo slagali da moram da živim među njima.
Zanimljivo. Obično su Holanđani jako direktni, svima ostalima to deluje da su veoma drski. Drže do sebe i to zaista izgleda da sve gledaju sa visine, vrlo su specifični u tom pogledu. Meni zapravo odgovaraju takvi kakvi su, pre nego neki što kao što ti kažeš se pretvaraju. Manje sam pretvaranja video među Holanđanima nego među nekim drugim narodima. Mi u Srbiji smo navikli da je sve uvijeno, neki drugi narodi ne preferiraju tako da se ophode međusobno.

Ksenofobije ima svuda, recimo i ta na naša nazovi braća tj. nama srodni Sloveni će te najviše šikanirati recimo ako budeš s njima radio recimo u Beču ili tako nekoj germanskoj zemlji, i više od samih germana. Rusi kako su prebegli u Beograd, ja skoro veće neprepeljivosti između dva naroda nisam video, a kao braća smo neka hahaha. Zapravo se ispostavilo da su najveći Rusofili ispali najgori prema našoj Ruskoj braći, a vidim da nas ni oni ne "vare" naročito.

Sa EU pasošem nisi ograničen ni na Češku ni na Slovačku.

Poslednja izmena:
Ovako ti to ide kod Slovaka u pogledu zaposljavanja:

- ako znaju strani jezik:
1. EU
2. Bec

- ako ne:
3. Prag
4. Bratislava

Bratislava je ok, ali plate nisu nesto velike (~1100e), ali i to zavisi gde radis. U drzavnom sektoru nisu velike (malo bolje je u CZ). Medjutim, radi se dosta na projektima, pa onda plata bude veca (racunaj osnovu platu + projekti). Kada radis u privatnom sektoru, onda su plate dosta vece (CZ pogotovo).

Ja sam trenutno u Pragu i baš imam utisak da svi znaju engleski dobro :D
Restorani/hoteli/bilo koje uslužne delatnosti, svi zaposleni pričaju engleski dobro i možeš da se sporazumeš bez problema
Ja sam se u Pragu lakse snalazio sa nasim jezikom nego engleskim :D (sala mala ali je skoro tako bilo, u hotelu ok, engleski, ali po onim restoranima u centru/na trgu, sve nasi Balkanci= :D

Ovako ti to ide kod Slovaka u pogledu zaposljavanja:

- ako znaju strani jezik:
1. EU
2. Bec

- ako ne:
3. Prag
4. Bratislava

Bratislava je ok, ali plate nisu nesto velike (~1100e), ali i to zavisi gde radis. U drzavnom sektoru nisu velike (malo bolje je u CZ). Medjutim, radi se dosta na projektima, pa onda plata bude veca (racunaj osnovu platu + projekti). Kada radis u privatnom sektoru, onda su plate dosta vece (CZ pogotovo).
Imaš solidan broj firmi gde se možeš zaposliti sa engleskim jezikom u Bratislavi. A plata kao plata, ako si malo sposobniji onda možeš i tu da napreduješ podosta. Problem je što veću brutto platu dobiješ to ti se manje vidi na nettu. Zdravstvo im nije mnogo bolje nego u Srbiji, iako ti skidaju podosta stavki sa plate opet moraš da platiš sve sitnice kad ideš kod lekara kao i u Srbiji.

Apsolutno se slazem. Dok nismo provalili foru ubijali smo se sa prekovremenim radom(kod njih dobijes bonus ako imas prekovremene sate koji se naravno placaju kao prekovremeni,ali eto daju i dodatni bonus na broj prekovremenoh sati.) Dok nismo ukapirali posle par meseci koji je to optimalan broj prekovremenih sati i ostalih bonusa sto se dobijaju. Naravno kod njih postoji i povrat poreza negde na prolece.

Zanimljivo. Obično su Holanđani jako direktni, svima ostalima to deluje da su veoma drski. Drže do sebe i to zaista izgleda da sve gledaju sa visine, vrlo su specifični u tom pogledu. Meni zapravo odgovaraju takvi kakvi su, pre nego neki što kao što ti kažeš se pretvaraju. Manje sam pretvaranja video među Holanđanima nego među nekim drugim narodima. Mi u Srbiji smo navikli da je sve uvijeno, neki drugi narodi ne preferiraju tako da se ophode međusobno.

Ksenofobije ima svuda, recimo i ta na naša nazovi braća tj. nama srodni Sloveni će te najviše šikanirati recimo ako budeš s njima radio recimo u Beču ili tako nekoj germanskoj zemlji, i više od samih germana. Rusi kako su prebegli u Beograd, ja skoro veće neprepeljivosti između dva naroda nisam video, a kao braća smo neka hahaha. Zapravo se ispostavilo da su najveći Rusofili ispali najgori prema našoj Ruskoj braći, a vidim da nas ni oni ne "vare" naročito.

Sa EU pasošem nisi ograničen ni na Češku ni na Slovačku.
Da, znam za njihovu direktnost, to mi je ok. Ali gledanje sa visine sam dobro zapamtio. Baš sam pogledao malo na netu, čak i prve komšije, Belgijanci, kažu da ih (Nizo)zemci gledaju sa visine :)

Sa Rusima nisam imao kontakt. Nisu ni oni ludi da žive u Zemunu dok traje 300 dana obnove Glavne ulice, pa da moraju da se vozaju okolo-naokolo :)

Pa normalno da gledaju sve sa visine kad su najviši na svetu (uz Hercegovce) :d
Zaboravih napomenuti da javni prevoz i zdravstvo u CZ funkcionise odlicno. Jedino moze biti frka sa zubarima. Tesko je naci zubara, a i cesto bude da se ceka dugo.
Sa zubarima je izgleda svuda problem. Koliko sam pohvatao, Austrijanci i Slovaci dosta idu u Mađarsku zbog toga, neki gradovi blizu granice od toga i žive :D

Rodjaci iz Nemacke idu u Cesku po cigarete, znatno je jeftinije nego u DE.

Ako ti je najbitnije kako ces se uklopiti onda definitivno Slovacka, jeftinije je, ljudi su blizi nama i bolje si pozicioniran kao celoj EU, a i blize si kuci. Cesi su ksenofobi, nekada i prikriveni, i osim Praga koji je drzava za sebe, ostalo je nista specijalno, bukvalno da obidjes nekom eksurzijom i cao. Slovacka ima lepsu prirodu, i neko je vec napisao koriste eure a ne lokalnu valutu, sto ako ne znas u koju menjacnicu da udjes u Ceskoj, zna biti problem.

Rodjaci iz Nemacke idu u Cesku po cigarete, znatno je jeftinije nego u DE.
Skoro duplo, koliko sam razumeo. Prijatelji idu cesto tamo, jer nam je Ceska granica na nekih sat vremena, isplati se zbog nekoliko boksova otici.

Da oni su u blizini Ninberga, imaju nekih 100+ KM, ne znam u koji grad idu u Ceskoj.

Svugde je to tako, ljudi oko granice idu u kupovinu u susednu drzavu. Slovaci idu u Austriju zbog odece i nekih namirnica kao sto je meso/mesni proizvodi ali tehnika je po meni jeftinija u Slovackoj, mozda je Madjarska jeftinija ali tamo su forinti pa ja ne gotivim samo zbog toga. Sve u svemu, lako je kad imas izbor. :)

Mozda bas i nije povezano bas sa ovom temom, ali me interesuje kao zdravstveni radnik, koji bi bili uslovi da te zaposle u Holadndiji/Svedskoj/Norveska/Island, da li je ok samo eng za pocetak ili ne moze da prodje, nekako kad treba ici u inostranstvo onda bolje bas da ciljas, znam da vecina ide u Nemacku, ali bih probao neku drugu zemlju?
Izvinjavam se ako ovo nije poruka za ovu temu

Danas se stvari tako brzo menjaju da bilo kakva preporuka moze da bude samo trenutna. I mi smo verovatno do pre koju godinu freelancer-ima iz drugih zemalja delovali kao povoljna opcija a sad je daleko od toga.

Treca godina, preselio se iz Srb u SK u Bratislavu. Plata nije puno veca nego u SRB... Radim u IT sektoru i generalno sto se tice plate bolja je recimo u mom slucaju oko 30% nego u SRB... Ja licno sam isao na to da sam imao gde da se smestim u SK pri dolasku kad sam se selio.... Da nisam imao taj benefit, isao bi u Cesku... lakse se dolazi do papira, malo veci prosek plata. Jako puno ljudi prica barem ovde o Poljskoj u zadnje vreme da je tamo u zadnje vreme poprilicno bolji zivot nego SK/CZ... Bratislava je ok, ali ljudi su pomalo zatvoreni (ostatak Slovacke ima mnogo slicniji mentalitet nasem....). U mom slucaju posle 3godine se ne bi vratio u Srbiju.... jer iako nije med i mleko u SK, daleko je bolje nego u SRB.

Nazad
Vrh Dno