Šta je novo?

U Češku ili u Slovačku?

Gibli

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2005
Poena
645
Imam Češko i Slovačko poreklo, tako da uz umeren trud (učenje jezika) mogu da dobijem državljanstvo ove dve zemlje. Tamo bih se preselio i nastavio život.
Izdaleka gledano, odgovara mi mentalitet oba naroda, tih i miran život. E sad, dvoumim se šta je bolje, Slovačka ili Češka?
Značili bi mi iskustva i saveti nekoga ko je tamo živeo ili živi.

Hvala unapred.

Ovo je dosta lično pitanje. Mnogo parametara za odluku.

Šta te interesuje: plate, cene stanovanja, troškovi režija/komunalije...?

Plate/cena stanovanja/troškovi života itd su mi sekundarna briga. Za koju god zemlju od ove dve da se odlučim, biće mi bolje nego u Srbiji.
Iako sam poreklom (a izgleda i mentalitetom) njihov, ipak ću u početnom periodu, dok se ne uklopim, biti stranac. Gde će mi lakše proći to uklapanje?
Gde je život mirniji i opušteniji?

Odakle ti to da oni vode tih i miran zivot? Kakva generalizacija.

Češka je logičan izbor.
Češka će uvek biti razvijenija od Slovačke.
Ne računajući Bratislavu, Slovačka nema drugi dovoljno razvijen grad. Doduše ima Beč baš blizu.

Na kraju sve je to nebitno. Proceni gde će ti biti brže/lakše da prođeš proceduru za dobijanje državljanstva. Sa oba pasoša možeš, bez ograničenja, da živiš i radiš u bilo kojoj zemlji EU.

Slovačka je hit kod naših ljudi jer možeš brzo da otvoriš firmu i dobiješ sve papire sa kojima možeš da radiš po celoj EU...
Za život ne znam nikoga ko je stalno tamo nastanjen :)

Odakle ti to da oni vode tih i miran zivot? Kakva generalizacija.
Kako se "raspala" Čehoslovačka? Kako se raspala SFRJ? Koliko je ratova bilo ovde, koliko tamo? Ne mora da se ide daleko u prošlost, a tamo ima svačega što je uticalo na današnje stanje.
Kakve negativne vesti odlaze u svet iz Srbije, kakve stižu iz Slovačke/Češke?
Gde je izvesnija budućnost? Gde je nervoza i galama na svakom koraku?

Slovačka je hit kod naših ljudi jer možeš brzo da otvoriš firmu i dobiješ sve papire sa kojima možeš da radiš po celoj EU...
Kao firma (B2B kontraktor), ne kao zaposleni u firmi. A to možeš i bez Slovačke firme.
Ne dobijaš nikakve hit papire.

To je sad druga i duga priča ;)
Uglavnom znam desetine ljudi sa tim papirima i niko od njih ne radi u Slovačkoj.
Zdravstveno, vozačka sve je lakše...

Kaže ovaj jedan drug kada je bio u policiji da daje otiske za dokumenta samo u tom trenutku od 50-ak ljudi jedno 30-35 je sigurno bilo iz Srbije :)

Manje vise na isto mu dodje. Ceska je mozda za nijansu bolja od Slovacke. (I imaju bolje pivo. :) ) Sto se tice jezika, jako, jako medjusobno slicno, a ima dosta slicnosti i sa nasim. Slovaci razumljivije pricaju od Ceha. Bar meni. Mentalitet, sto vise ides ka zapadu i severu, hladniji su. Po mentalitetu su mi Slovaci blizi nama, a tek Slovakinje 😍.I jedna i druga zemlja su predvorje zapadne Evrope. Ok se zivi, ali nije to zapadni standard. Ako mozes do CZ/SK drzavljanstva, samo napred. Posle mozes gde god hoces.

Manje vise na isto mu dodje. Ceska je mozda za nijansu bolja od Slovacke. (I imaju bolje pivo. :) ) Sto se tice jezika, jako, jako medjusobno slicno, a ima dosta slicnosti i sa nasim. Slovaci razumljivije pricaju od Ceha. Bar meni. Mentalitet, sto vise ides ka zapadu i severu, hladniji su. Po mentalitetu su mi Slovaci blizi nama, a tek Slovakinje 😍.I jedna i druga zemlja su predvorje zapadne Evrope. Ok se zivi, ali nije to zapadni standard. Ako mozes do CZ/SK drzavljanstva, samo napred. Posle mozes gde god hoces.
Hvala za odgovor. Da, Slovakinje su mi veliki plus :cool:
Gde misliš da bi bio bolje prihvaćen kao doseljenik sa njihovim poreklom?

Razumem da te sve zanima ali sada vec postavljas "bezvezna" pitanja.
Ako si normalan, kulturan i pokazes makar najmanje postovanje prema ljudima - svugde ces biti prihvacen. Takodje ces uvek imati manju grupu ljudi koji su protiv "pridoslica", to vazi za sve narode.
Znam ljude u obe zemlje i sve je kao sto Rekoba rece. Svakako se mnogo bolje zivi nego u Srbiji i sva EU vrata su ti otvorena.

Svuda ti je isto za prihvatanje, svuda si neko novi, i ovde da se preseliš dve ulice dalje si neko novi. Život je mirniji i opušteniji svuda gde nije jurnjava za novcem.
Svuda ti je isto za prihvatanje, svuda si neko novi, i ovde da se preseliš dve ulice dalje si neko novi. Život je mirniji i opušteniji svuda gde nije jurnjava za novcem.

Razumem da te sve zanima ali sada vec postavljas "bezvezna" pitanja.
Ako si normalan, kulturan i pokazes makar najmanje postovanje prema ljudima - svugde ces biti prihvacen. Takodje ces uvek imati manju grupu ljudi koji su protiv "pridoslica", to vazi za sve narode.
Znam ljude u obe zemlje i sve je kao sto Rekoba rece. Svakako se mnogo bolje zivi nego u Srbiji i sva EU vrata su ti otvorena.
Šta znam, iz mog ugla gledanja i nisu "bezvezna". Imam više neprijatnatnih iskustva iz Holandije, a bio sam samo nedelju dana turistički. Prikrivena ksenofobija iza lažnih osmeha, a nekad i bez, gledanje sa visine. Imam osećaj da se ne bismo slagali da moram da živim među njima.
Francuska (Grand Est regijon) je već druga priča. Opuštena atmosfera, prvi utisci vrlo pozitivni.
Švedska i Švajcarska solidno.
Libija, godinu dana, (i to u vreme dok je Gadafi bio "dobar" sa zapadom), bože sačuvaj...

U obe zemlje ćeš zemljače biti prihvaćen, svugde ima stranaca dosta. Uglavnom, ja bi rekao da gledaš i odlučiš po profesiji ili po tipu posla koji ćeš raditi.
Ja mislim da je Češka za nijansu bolja, ali zavisi gde bi išao u koji grad.
U Slovačku jedino Bratislava i okolina tipa Trnava jer je na 20min autom(kad nije gužva).
Za Češku ne mogu da pričam, ali ovde u Slovačkoj se živi malko bolje nego u Srbiji zbog toga što ima više novca narod generalno i EU je za razliku od Srbije.
Cene su malo jače poslednjih godinu dana, npr. jeftinije jedeš u Beču nego u Bratislavi polako pa sigurno u restoranu. Ali namirnice su i dalje jeftinije u Slovačkoj nego u Austriji.
Ako imaš dobar posao, što može biti dosta lako ako si snalažljiv - imaš sasvim ok život.
Stanovi su skupi, većinom stari i cene ih kao nove. Kamate su velike kao i svugde, oko 5% sada a velika verovatnoća da će ići gore još.
Srba ima podosta ovde, kao i okolini u Austriji. Nema da ne čuješ naše, tako da ti ne fali taj jezik uopšte.
Po meni, posao treba da ti bude glavna navigacija oko ovoga gde kako i šta dalje.

Pozdrav iz Bratislave. 😊

Edit: Ne bih se složio sa Recobom, u Slovačkoj sto više ideš zapadnije od Bratislave su ljudi prijatniji. Ovde u Bratislavi su svi došli za poslom, i prave se gospoda. Generalno su ljudi ok ali ništa specijalno. Komšije se ni ne pozdrave, tražiš nešto neće da ti pomognu i tako to... Ali generalno takvih ljudi ima svuda tako da to nije nikakav faktor.

I još nešto. Bratislava je pozicionirana perfektno, na par minuta do Mađarske i Austrije. A do Novog Sada imaš 5h autoputem, ili 6h starim putem na Bački Breg. Nije daleko kad treba obići domaće. 😊

Poslednja izmena:
Trougao Brno - Beč - Bratislava je geografski najbolja lokacija za život u Evropi, verovatno i tim redosledom. Ako zanemarimo činjenicu da nisi na moru, ali ima ljudi kojima je to u redu :D

U manjim mestima obe zemlje slabo pričaju engleski, pa je to otprilike jedini problem. Češka jeste generalno bolja. Kad pogledaš bilo kakavu statistiku, biće iznad Slovačke, a i ostalih centralnih i istočnih zemalja. Plate veće, cene niže, Nemačka bliža :d Slovačka ima lepšu geografiju, ako voliš planine i jezera. Daleko od toga da Češka nije lepa, ali nema tako visoke planine, pa ako si avanturista, morao bi ili na Alpe ili u Slovačku. Ukratko - Tara vs Durmitor razlika. A i klima može biti bolja, mada to narvno zavisi od lokacije u obe zemlje na kojoj bi bio, pošto se može dosta razlikovati i na 100km udaljenosti (baš zbog tih planina i jezera :D). I koriste Evro kao valutu, pa je lakše prilagoditi se jer smo već navikli da sve pretvaramo u eur. Ne moraš da se cimaš ako ideš na odmor na jug ili zapad. Ali ćeš se nervirati ako ideš u Češku, Mađarsku ili Poljsku, pa te oderu za konverziju (a i na to smo navikli). Opet, to ne znači mnogo ako plata nije adekvatna.

Ljudi ko ljudi, svuda isti. I to naravno više zavisi da li si u manjem gradu, selu ili "velegradu" kojih u Češkoj ima dva, a u Slovačkoj jedan :D A oni izgleda vole da žive po selima i manjim mestima, ako im posao to dozvoljava. Najveća razlika u odnosu na Srbiju je kvalitet vazduha (verovatno bolje u SK nego u CZ, zavisi od grada) i što gradovi nisu toliko izbetonirani, nisu zidali zgrade na zgradama, pa imaš parkove i igrališta na svakih 200 metara. I od javnog prevoza ima koristi, možeš da se osloniš na to. Naravno, i dalje je sve to daleko od DE ili DK, ali je dovoljno dobro čovek bude zadovoljan.
Na kraju krajeva, i oni sami idu tamo-vamo, pa nisi vezan gde god da odeš. Bilo koji jezik da naučiš, drugi će biti znatno lakše savladati kasnije (ako bi i bilo potrebe). Pivo k'o pivo, 90% su u vlasništvu velikih pivara (Heineken, Carlsberg) i takvog su ukusa, 2-3% su kraft piva i mikro pivare, i ostaje 7-8% od lokalnih pivara koje i dalje rade i koje treba podržavati koliko je ko u mogućnosti. Tu je opet jugozapadna Češka u prednosti, em imaju svoje, em možeš i do Bavarske za čas, a tad je izbor znatno veći.

Poslednja izmena:
Stvarno ste specijalni kad navodite pivo kao bilo kakav faktor u odlučivanju. Slovaci su temperamentom bliži, Česi su hladniji. Za par nijansi je lakši slovački od češkog, prvenstveno zbog intonativnog "pevanja" češkog, što je za početnika problem u razumevanju.

Slovački je mnogo lakši od Češkog jezika. Nije ni približno sličan jezik kao Srpski i Hrvatski.

Mislim da je Ceska ekonomski jaca, ozbiljnija drzava, manje desno orijentisana. Na duze staze da se treba kladiti koja ce zemlja bolje proci generalno, kladio bih se na Cesku. Mislim da je Slovacka apgrejdovana Srbija bez svih problema i repova koje mi vucemo iz proslosti, sa boljim komsilukom.
Za tako sitno se i ne bih cimao da menjam prebivaliste (pogotovo ukoliko je zivot ovde na nivou srednje ili vise srednje klase).

Ljudi u velikim gradovima Ceske (Prag, Brno i mozda Ostrava) su nesto otvoreniji prema strancima, u smislu da te nece niko popreko gledati jer si drugacije boje i pricas svoj jezik. Sto je grad manji, to ces se vise susretati sa ksenofobicnim ispadima. Ruse mrze svi (narocito u poslednje 2 godine), a srpski im, iz nekog njima znanog razloga, zvuci kao ruski ili ukrajinski, pa mozes ocekivati komentare i poglede. Nije uobicajeno, ali zna da se desi. Koleginica sa posla (nasa), koja je provela nekoliko godina u Americi, je dozivela na ulici uvredljive komentare od prolaznika bilo da je pricala telefonom na engleskom ili srpskom. Kolege Brazilci cesto dobijaju komentare na racun boje koze. O braci nesvrstanima, Indijci/Pakistanci, Arapi, Afrikanci, Kubanci da ne pricam. Za dvojicu znam da su bili i fizicki napadnuti. U pabovima vas mogu (pijane budale) "opomenuti" da pricate Ceski jer ovo je Ceska i da nece da vas usluze ako ne govorite Ceski (ili bar Nemacki). Ovo se sve odnosi na grad gde zivim (jugozapad Ceske). Sto se tice nas (ExYU) nismo im trn u oku. Nadje se poneka budala koja istripuje da smo Rusi pa dobaci nesto uvredljivo.
Mladi <30 godina, nemaju pojma o nama i generalno o politici/zivotu/opstim temama, a stariji >50 godina su druga prica i kad im kazes da si iz Srbije, znaju sve. Juga.., Tito.., krenu sa pricama kako su isli na Jadran svako leto.
Cesi su hladni samo do treceg piva. Posle toga se "unormale" i budu skoro kao mi. Vole da pridju iz radoznalosti, kad cuju strani jezik a da nije engleski, nemacki, ruski.
Sto se tice piva, samo cu reci da iako je vecina pivara u vlasnistvu velikih korporacija, postoje razlike znatno vece od 2-3%. Sreca pa je Budvar i dalje u drzavnim rukama. Generalno, u Ceskoj nema losih ceskih piva.
Inace, ljubaznost u ugostiteljstvu u Ceskoj ne stanuje. Bar onakva kakvu mi poznajemo, a to ce ti potvrditi skoro svaki stranac.
Klima mi je grozna. Dugi hladni periodi od oktobra do maja. Leta su vlazna i kratka, zime nisu ostre od -5 do 5*C. Mislim da mi vlaga zapravo najvise smeta.

Dve godine sam ziveo u Slovackoj i u unutrasnjosti i u Bratislavi. Stanovi skupi-zivot jeftin. Barem je tako bilo do 2018 kad sam se vratio. Posla je bilo svuda. Bratislava je lep grad,a najveci plus mu je bio Ryan air baza pa si mogao bilo gde da odletis za sitne novce. Meni je povratna karta do Nisa bila 20e. Bilo mi je u pocetku problem sa jezikom posto je slican ruskom a i nasem pa sam dosta mesao. Uglavnom te svi razumeju. Pre ces razumeti bilo koga iz Slovacke nego nase slovake iz Srbije. Ovi nasi pricaju nekako meko. Vole da se druze,vole da se bave sportom. Izlaze petkom i subotom a nedeljom se lece(muski deo :) ). Imaju dobru zeleznicu i autobuski prevoz pa svakog vikenda negde putuju i obilaze zemlju. Opet sve zavisi od toga cime ces da se bavis i koliko mislis da ti treba za zivot. Svi mi koji smo tad radili po fabrikama da bi smo zaradili neki veci novac morali smo da radimo po 12 sati dnevno. Poso-kuca-kuca-poso. Onda ti nije ni do cega,jedva cekas vikend. Sve u svemu,lepa je Slovacka za zivot,narocito Bratislava. Lep grad,lepo setaliste pored Dunava,puno jezera u gradu(uglavnom vestacka),dosta trznih centara u kojima su akcije -akcije,a ne kao kod nas.

Više puta sam bio službeno u Češkoj (mahom u Brnu, manje u Pragu) i Slovačkoj (samo Bratislava) i glavni utisak što se tiče ljudi jeste da sam u Češkoj imao velikih problema da se sporazumem/dobijem informaciju na engleskom jer ljudi ili ne znaju ili ne žele da je pruže dok mi je Slovačka bila znatno bolja po tom pitanju a i sami ljudi generalno su IMHO mnogo bolji po pitanju komunikativnosti i spremnosti da izađu u susret. Ali to je samo moje subjektivno iskustvo, možda drugi imaju drugačije iskustvo.

Btw kada smo već kod akcija, svaki dolazak u Brno je bio prilika da posetim TC Olimpija gde je, kao što je kolega naglasio akcija stvarno akcija.

Letos sam posle dugo godina video drugara iz osnovne koji je polu-Čeh, ima građevinsku firmu tamo. Ni on, ni njegova žena koja je takođe polu-Čehinja ne mogu da svare Čehe, uglavnom se druže sa našim ljudima. Ja nisam bio tamo, pa ne znam ništa, kanim se da obiđem Prag, al mi se ne da. Imao sam ovde više kolega Grka koji su radili u Pragu ili Brnu tokom grčke krize, nisu bili nešto oduševljeni životom tamo.

Vozio sam robu u obe zemlje,obe su lepe,i u obe lepo da živiš,i u obe možeš na#$%ati.

U slovačkoj su problem Romi,u češkoj mafija(više prema granici sa nemačkom)

Standard im je sličan,možda je malko skuplja češka.

Česi mi se čak čine hladniji,sad stime šta pričam naš slovački,sporazumevanji mi nije bio problem,mada ti česi ne izlaze toliko u susret.

I nikad im neću oprostiti na OMV benziskoj kapučin 2,5€,i to pre 5-6 godina.

Imam nećakinju i 4 nećaka u slovačkoj(Žiljina),tamo su već preko 15 godina,svaki ima svoju kuću/stan

Koliko smo pričali,plaće su im 1200-1300 emra,stime što su cene dosta niže od Slo

Brašo moj,moj ti je savet.....kako god da se odlučiš,nećeš pogrešiti.Jedino ako tamo pustiš korenje....par godina ČŠ/SK,i onda pravac Deuchland

Samo Slovacka Srbina Spasava
Samo se pripazi i ne nasedaj na keca ako te neke lepe slovakinje spopadnu i zovu u Hostel.

Zaboravih napomenuti da javni prevoz i zdravstvo u CZ funkcionise odlicno. Jedino moze biti frka sa zubarima. Tesko je naci zubara, a i cesto bude da se ceka dugo.
Samo Slovacka Srbina Spasava
Samo se pripazi i ne nasedaj na keca ako te neke lepe slovakinje spopadnu i zovu u Hostel.
Zato ti njih pozoves kod sebe. ;)

Vozio sam robu u obe zemlje,obe su lepe,i u obe lepo da živiš,i u obe možeš na#$%ati.

U slovačkoj su problem Romi,u češkoj mafija(više prema granici sa nemačkom)

Standard im je sličan,možda je malko skuplja češka.

Česi mi se čak čine hladniji,sad stime šta pričam naš slovački,sporazumevanji mi nije bio problem,mada ti česi ne izlaze toliko u susret.

I nikad im neću oprostiti na OMV benziskoj kapučin 2,5€,i to pre 5-6 godina.

Imam nećakinju i 4 nećaka u slovačkoj(Žiljina),tamo su već preko 15 godina,svaki ima svoju kuću/stan

Koliko smo pričali,plaće su im 1200-1300 emra,stime što su cene dosta niže od Slo

Brašo moj,moj ti je savet.....kako god da se odlučiš,nećeš pogrešiti.Jedino ako tamo pustiš korenje....par godina ČŠ/SK,i onda pravac Deuchland
Kakav crni dojčland... Klasičan balkanski preslog druže, samo što nisu 90-te već 2020-te.

Nazad
Vrh Dno