Šta je novo?

TV karte i slika !

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Dakle interesuje me da li na performanse TV karte mozda uticu graficka i mozda procesor,tj. da li je recimo manje onih "duhova" koji se pojavljuju na slici kad se nesto brzo krece na ekranu ?

Teško. Možda ako je grafička prepotopska (iz prošlog veka), a procesor... pa , takođe. 😉 CPU je bitan prilikom snimanja, mnogo manje prilikom gledanja 'žive' slike (u principu, sve preko 1GHz je dovoljno za gledanje). Koja TV kartica je u pitanju? I na kakve duhove misliš? Da nisu u pitanju interlace artefakti? Potraži u opcijama TV kartice deinterlacing funkciju (većina to radi automatski, ali kod nekih se posebno uključuje).

A možda je, jednostavno, monitor trom (ako je LCD).

Kartica je iz potpisa...da mislim na interlace,potrazicu da vidim da li je ukljucena ta opcija ,a sto se tice monitora, ja mislim da nije do njega jer ima 2ms odziv !

Na mashini iz tvog potpisa moze da se desi,
najceshce kad radish vishe operacija tj zauzece procesora ili harda
grafa ne bi trebalo da ima toliki uticaj...

Imao sam pre slucnu konfu sa istom tv kartom...

Imam TV karticu Intex TV card 7130 i problem sa daljinskim. Sve ostalo radi ok. Instalirani drajeveri sa cd-a podesen daljinski sa 32 tastera, baterije u redu, prijemnik prikacen ali ne funkcionise. Da li je neko imao slicnih problema i kako ih resiti?

Ekspert, je l'? 🙂 Iz mog iskustva on ima manje problema sa duhovima nego moj eksterni Leadtek, ali su ipak prisutni.

Nažalost, nije do mašine. Pre kupovine sadašnje mašine sam imao Celerona na 2.4GHz, 768MB, RAM-a, 9550... i slika je bila ista, ali je paljenje WinFast PVR aplikacije tražilo mnogo više vremena. Rad u MS Wordu uporedno sa gledanjem TV-a je bila nemoguća misija. Tako da je, što se tog nekog smooth UI-a, rad poboljšan, ali slika, kao što rekoh, nije. Takođe, imam monitor od 2ms. Doduše, nije Asus, ali je Samsung što govori da definitivno nije do monitora.

Mislim da ima veze to što je monitor dosta veće rezolucije (da ne kažem duplo veće) nego sam PAL standard, tako da interpolacija doprinosi opštem utisku u nekoj meri. Takođe, monitori su nam wide, a nameštanjem na 4:3 aspekt imam utisak da je manje duhova. Imao sam priliku i da uporedo prikačim na Samsung CRT monitor (750S) i sadašnji 206BW i slika na "debeljku" je bila definitivno sa manje duhova. Ruku na srce, nije sve bilo glatko, ali svakako je znatno bolje.

Što se tiče interlacea, u podešavanjima imam sledeće opcije:

attachment.php

Do sad mi je stajalo na progressive, menjanjem ne primećujem neku razliku... Mada kod WinFast PVR aplikacije je poznato da se dešava da ne odreaguje odmah na nova podešavanja (pogotovu za audio), tako da je moguće da treba da resetujem komp.

Ono što me brine je kako se u ovakvim slučajevima ponašaju nove TV karte poput PxDVR3200 H. Bio bih zahvalan kada bi neko ko je probao i starije (analog only) i ove novije (sa hardverskim MPEG enkoderom, hibridne...) preneo iskustva, jer ne bih da kupujem "na slepo". A review pomenutog Leadteka nigde da nađem. 🙁

EDIT: Heh, baš sad naleteh na jednu sličnu temu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Mislim da ne vredi... To nam je što nam je.

Malo sam proučavao sajtove poput ovog na kome ima jako puno korisnih stvari. Koliko sam shvatio, progressive je isto što i deinterlaced, ali kod naših TV karti očigledno ne odrađuje dovoljno dobro posao, iako Leadtek ističe da ima podršku - De-interlace: Make the best quality for fast-motion video. No noise and flicker on the edge of motion objects. Takođe, nije loše pogledati ovu temu, naročito post #41:

yooyo je napisao(la):
Kod MPEG2 treba biti malo obazriv. MPEG2 format podrzava i interlaced i progressiv formate. Cesto se desava da prilikom deinterlacea encoder ili korisnik zaboravi da postavi flag da je novi stream sada progressiv tako da playeri koji pustaju takav MPEG2 misle i dalje da je u pitanju interlaced stream i pokusavaju da ponovo urade deinterlace, sto kvari sliku. Takodje i deinterlace filter treba da obavesti da je frame sada progressiv tako da encoder zna sta treba da radi.

Da li raditi deinterlace ili ne zavisi i od toga da li zelite da se oslonite na deinterlace filter u uredjaju/playeru ili zelite da koristite neki HQ deinterlace za vreme transkodiranja. Moderne graficke karte imaju odlicne hw deintrlace filtere, ali je pitanje kakav deinterlace ima neki jeftini LCD TV.

Neki dekoderi uopste ne obavestavaju kakav je video stream u pitanju pa onda je na sw playeru da li da pegla frejmove ili da ih ostavi u originalnom obliku.

... što će reći da možemo samo da se nadamo da novi tjuneri nemaju ovakve probleme. 🙂

Što se tiče podešavanja:
attachment.php

Izvinjavam se za dupli post, istekao mi je edit... Primetio sam da se slike okačene na server foruma ne vide, pa ću ih staviti ponovo (ovog puta na tinypic 🙂):

2zguf06.jpg

99kimf.jpg

Hm ja to nemam u najnovijem PVR-u ? A jel znas mozda zasto nece da mi prihvati pojacavanje i smanjivanje preko daljinskog,a i brightnes i slicne opcije nece takodje ! Sve je bez efekta

Ovo sa screenshota je WinFast PVR (kec). Ti verovatno koristiš 2?

Bez efekta znači da pojačavaš i na ekranu se ispisuje veći volume u koracima od 5, a zvuk zapravo nije jači, a preko tastature isto to uspeva?

Ne uspeva mi ni preko tastature ni preko daljinskog !

Je l' si probao da reinstaliraš WinFast PVR? Jes' da ćeš verovatno izgubiti podešavanja i kanale, ali ćeš možda normalno moći da upravljaš daljincem...

JOJ mrzi me da ponovo namestam sve 😛 a da li je moguce da se mozda snime podesavanja !?

Jel imaju neki skinovi za dvojku pošto očajno izgleda. Nije mi jasno zašto se toliko trude da izgleda spejsi umesto da daju i neki klasičan skin.

Nazad
Vrh Dno