Šta je novo?

Tualatin 1.2Ghz

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Dajte ljudi utiske ili Vas isti ne interesuje?

borab je napisao(la):
Dajte ljudi utiske ili Vas isti ne interesuje?

Pa, sam si i odgovorio na pitanje. 😀😀

Trenutno u mashini imam Celerona T koji se testira , a sto se rezultata tiche i nije bash neki overclocker. Od 133 Mhz magistrale nema nista , a plocha koju koristim za to je odlichni Abit ST6. Sto se tiche grejanja , zaista svaka chast Intelu , CPU je 'ladan kao led i sa kulerom od Pentiuma 1 jedva da ima 39 stepeni u BIOS-u , a taj isti cooler je mlak.
Procesor testiram sa TT Volcano 6 Cu+ i overclockovao sam ga bez dizanja napona do nekih 1360-1400 Mhz uz stabilan rad.
Na 1.6 Ghz na 133 Mhz FSB-u , nece ni da postuje.
Performanse su daleko bolje nego kod Celerona 2 .
Sto se tiche Tualatina PIII - S sa 512 K cache-a , ni ne pomisljaj na njega s' obzirom da 1.13 Ghz varijanta koshta neverovatnih 700 DEM + 20% poreza !
PIII - M sa 256 K cache-a za mobilne rachunare je identichan ovom Celeronu , a takodje postoji i desktop PIII Tualatin sa 256 K cache-a i 133 Mhz FSB-om

Hvala , kolika su poboljsanja u odnosu na Celeron na 1Ghz kji moze da se klokne na 1.3Ghz?Da li da ga kupujem ili ne, mislim na T?

Nikada niko nije digao preko 125fsb, i to me cudi jer onda ispada da je ovaj sa koper jezgrom overklokabilniji?! Drfedja koliko kosta taj celeron na 1.2?

pozdrav

borab je napisao(la):
Hvala , kolika su poboljsanja u odnosu na Celeron na 1Ghz kji moze da se klokne na 1.3Ghz?Da li da ga kupujem ili ne, mislim na T?

Borab jesi sad u fazonu da ti je spor cpu na 1300?🙂

Moj radi na 133fsb@1600 na 1.675vcore potpuno stabilno.
Hladim ga sa Peltierom i alfom pep66(ventilator duva u nju a ne izvlaci sa strane).Pre njega sam imao P3 700@980 i tualatin je dosta brzi mada je 133fsb jako malo za 1600Mhz.
Bolje bi bilo kada bi 1000 radila na 150fsb@1500Mhz ali neverujem,ko zna mozda...

borab je napisao(la):

Veruj mi da ne vredi para. Samo ces se potrositi, a neces se ovajditi nekom velikom razlikom u brzini.

tomvlad je napisao(la):
Moj radi na 133fsb@1600 na 1.675vcore potpuno stabilno.
Hladim ga sa Peltierom i alfom pep66(ventilator duva u nju a ne izvlaci sa strane).Pre njega sam imao P3 700@980 i tualatin je dosta brzi mada je 133fsb jako malo za 1600Mhz.
Bolje bi bilo kada bi 1000 radila na 150fsb@1500Mhz ali neverujem,ko zna mozda...

To sto ti je uspelo da ga poteras na 133 nema veze sa hladjenjem bar ne kod tualatina. Imao si srece sa primerkom posto vidim na netu da niko zivi nije uspeo preko 125. Ajde molim te pokreni cpu stability test da radi jedno 10 sati, jer sam imao slucajeve da cpu radi perfektno 2 dana luping 3dmark2k i 2k+1🙂 a u cpu stability se srusi za 2 sata...Ako nemas program poslacu ti..E da koliko si ga platio?

pozdrav

Na Abitu ST6 nije moguce podici voltazu preko 1.6 v.
A sto se tice procesora , sa TT Volcano 6 Cu+ se nije ni malo grejao ni na tih 1.6 v na 123 Mhz FSB-u. Iskreno preko toga nisam smeo da idem jer mi ionako hard disk nesto mnogo stekce u poslednje vreme.
Na 1600 bi mogao da radi sa vecim naponom , ali postavlja se pitanje koliko ce dugo izdrzati procesor a da mu osetljivi 130 nm tranzistori ne probiju.

Za Broza :
Celeron T kosta oko 300 DEM i ne vredi tih para .

Zar Asus TUSL2-C sa biosom v1010 ne daje napokon malo vece slobode oko cpu voltaze ?

Ja imam tusl2-c ali je fazon u tome da koji god napon namestite u biosu tualatin se butuje na 1.475naponu,pa se tek onda napon dize na onaj koji je setovan u biosu.(kako i zasto neznam-******ski fazon)Inace moj se butuje i radi stabilno na 1500 bez peltiera na default naponu ali na 1600 nece, butovao se jednom u 10 puta
Da bi to zaobisli potrebno je spojiti 2 pina na procesoru (ja sam to uradio na maticnoj ploci od nazad) pa je onda default napon 1.675.Sve detalje imate na Overclockers.com forumu pod intel cpu's.Isto tako idite na cpu databaze pa cete videti na koliko ih teraju i iz koje serije su. Mislim da je najvise 1680.Hladjenje ima jako bitnu ulogu bez obzira sta pise na nekim sajtovima jer bez toga za 1600Mhz su jako male sanse.Nemora to da bude peltier ali moj procesor pod opterecenjem ne prelazi 29 stepeni.Inace radi stabilno i na 1632@136fsb ali ga drzim na 1600 nema neke razlike...
Inace
Za broza😛latio sam ga 280Dm i to sam bio kod vas u Beogradu.
receno mi je da radi na 1600 jos pre nego sto sam krenuo po njega inace ga nebi uzimao jer tusl2-c automatski podesava Agp-delioc te mora biti 133(mada je to ustvari 134 fsb ali se to po butovanju nevidi)da bi bilo Agp1/2jer mi na125fsb agp iznosi 83 a na tom nece da radi GeForce3 cak i kad u biosu postavim na Agp2 a ne 4 ali je to poznat problem sa gf3.
Hvala ti u napred na programu koji mi mozes poslati na [email protected], ocu da probam ali posto prezivljava 3dmark2k1 i 8 sati mrezenja q3 standard,aliance3-jako dobar, tim arenu i moh aa bez ijednog blokiranja,ispadanja u desktop i li bilo kog problema ja sam jako zadovoljan, za te pare...Imao sam PUNO srece sa procesorom mada bi se ponavljam radije odrekao stotinjak Mhz za makar 150fsb jer bez obzira sta pise na nekim forumima (da preko 125fsb nije potrebno)to bas nije tako.
ps POGLEDAJTE NA OVERCLOCKERS.COM ZA TA DVA PINA,-VID1 I VID2 DA BI DOBILI 1.675 DEFAULT VCORE,OBAVEZNO H L A D I TE I BICE BOLJE SIGURNO.PUNO SRECE SVIMA
POZDRAV

borab je napisao(la):
Neuporedivo je brzi od Celyja sa Coppermine 128 jezgrom. Razlika je otprilike kao da poredis PIII i Celerona 2 - znachi drasticna .

Celeron 2 i Celeron T se nemogu porediti uopste.
Celeron T je MNOGO BRZI.
PIII-s je svakako jos bolji (512 kesa i sa 133 fsb se moze dici do 160fsb)ali je dosta skupji a memorija koja radi na 160 cas2-2-2 5t-7t nisam video da se moze nabaviti ni kod nas ni u Madjarskoj..
Razlika izmedju p3 tualatina i celeron tualatina je :
p3 ima latenciju 0 za L2 kes i radi na 133fsb
celeron tualatin ima latenciju 1 za L2 kes i radi na 100fsb
Za data prefech neznam,neki sajtovi kazu da je iskljucen neki ne.
Pri butovanju svakako pise PIII

tomvlad je napisao(la):
Celeron T je MNOGO BRZI.
PIII-s je svakako jos bolji (512 kesa i sa 133 fsb se moze dici do 160fsb)ali je dosta skupji a memorija koja radi na 160 cas2-2-2 5t-7t nisam video da se moze nabaviti ni kod nas ni u Madjarskoj..

MNOGO BRZI nije. Nije to tolika razlika. Narocito se razlika u novcu ne isplati, po mom mishljenu. Za tolike pare , bolje je kupiti T-Bird 1,2 G fabricki otkljucan (200 FSB) , koji moze da se baci na 1,5 ili 1,6 G, i koji kosta oko 240 DM, a za razliku u novcu se kupi DDR ploca, npr. Soltek ili Epox, pa ces videti sta je brzina.

tomvlad je napisao(la):
Celeron T je MNOGO BRZI.

Notax je u pravu. Vidi se da si nov😉
Pogledaj malo testove po netu i videces da je razlika izmedju celerona2 i pIII nikada vise od 10-15% pri tom mislim na rezolucije 1024 pa navise, recimo:
THIS IS THE COPPERMINE 800(fsb133)- 141.0 FPS
THIS IS THE CELERON-II(fsb100) - 124.5 FPS
quake III, source-hardocp i jos jedan podatak koper800(fsb133) je napravio 4198 u 3dmarku a celeron800(fsb100) 3814,
kad je cely na GHz kostao 200dm pIII isto na GHz je kostao 420dm!! Treba li neki komentar? da li 20 frejmova i 200 bodova vredi 200dm?? ne naravno....ne kazem da nebi voleo da imam kopera ali ne dam pare jer ne vredi toliko(po mom polulaickom misljenju)

sto se tice celerona T i ovog o.18 razlike ima ali nije tolika kao sto ti kazes. jedan lik rece da je celeron T procesor koji radi pod rucnom i to mi se mnogo svidelo i slazem se da ima ogromni potencijal! testovi govore da pIII-S(512-L2) brze radi u svim testovima od p4 na 1,5!!! i to je fakat...
obzirom da celeron T 1Ghz kosta u americi oko 140dm mislim da je to nevidjena kupovina jer se prakticno dobija koper za duplo manje pare a i stvarno sam ****** ako imam plocu sa stepingom B a ne stavim neki 0.13-based cpu, mislim greota je😉
(da li ste videli da celeron T na 1.1GHz dere kopera na 1Ghz?)a i moguce je da moze da se klokne na fsb133 a onda je to mnooogo brzo....ustvari nije toliko brzo ali meni definitivno ne treba nista brzze ...

pozdrav
:wave;

Stvarno ljudi nepokusavam da se prose....m ali ako neko vec ima dobru I815 plocu koja podrzava tualatina on i nije toliko skup a ni los upgrade. PIII700 sam prodao za 200 dm a tualatina kupio za 280 dm. Za osamdeset dm razlike sa 980 na 1600Mhzmislim da nije puno,samo vam govorim moje iskustvo sa tualatinom
Nov sam na OVOM forumu sto se tice postovanja(spektrum se na zalost nije mogao overklokovati ali ja za overclock '84 nisam ni znao xt,286 i386 su takodje radile na default clocku.Overklokovao sam 486 pocetkom 1994 sa 66 na 80mhz a od onda sve masine PI ,pII,Celeron,coppermine,tualatin)
Na Atlona xp cu morati preci ali tek kad izadje novi nforce sa 333 ddr ram,Via chipset bas nesto nevolim,znam da je xp+kt266a dosta brze nego 815+sdram ali kad volim Intel,nikada nisam imao AMD procesor ni via chipset ali sam ih video kod ostalih drugova.
Znam i za 4way memorijsko prelitanje na kt133a ali bez ddr ploce atlon bas i nije nesto mnogo bolji u realnom radu
Sto se tice koppera prvi sam uzeo marta 2000 i platio ga 600 dm za 600Mhz@840 tako da ovo(tualatin) sada i nije tako strasno,setite se samo posto su bili PI iPII svojevremeno(pII266 sam platio 1200 dm pocetkom 98)
A sto se tice razlike u testovima...Po sandri razlike izmedju PIII@1000 i CII@1000 uopste nema mala je cak i izmedju CII i T-bird@1000 a to u stvarnosti i nije bas tako,a za 3dmark dosta zavisi i od graficke jer za 33% veci fsb i duplo veci kes sa manjom latenciom je to mala razlika.Da je mereno sa na primer V2 razlike mozda nebi ni bilo.
Evo mojih rezultata iz Q3 sa GF3 220Core-500mem u rezoluciji 1152*864 teksture 32 bit color 32 bit teksture detalji max,kroz drver anisotropic filter tap2, a u q3configu subdivision 1 lodcurverror 1500.
copermine 980-140fsb 103
tualatin 1200-100fsb 87
tualatin 1600-133fsb 122
Pozdrav

Ej, pa nisam nista lose mislio🙂
Tualatin celeron je fenomenalna kupovina. Zaboravih da kazem jos nesto-moj prijatelj je kompresovao divX na koperu 800 i celeronu 1000 i celeron je brze uradio sto je obzirom na cenu sramota, zar ne? I jos nesto kad poredis tako dva procesora poredi ih na realnom kloku a ne na OC..

pozdrav i sve najbolje🙂

Steta samo sto ne moze na BX 🙁

...nisam ni ja,moja greska ali ja bas default klok i negledam puno bar ne na mojoj masini.

drfedja je napisao(la):
Na Abitu ST6 nije moguce podici voltazu preko 1.6 v.
A sto se tice procesora , sa TT Volcano 6 Cu+ se nije ni malo grejao ni na tih 1.6 v na 123 Mhz FSB-u. Iskreno preko toga nisam smeo da idem jer mi ionako hard disk nesto mnogo stekce u poslednje vreme.
Na 1600 bi mogao da radi sa vecim naponom , ali postavlja se pitanje koliko ce dugo izdrzati procesor a da mu osetljivi 130 nm tranzistori ne probiju.

Za Broza :
Celeron T kosta oko 300 DEM i ne vredi tih para .

Koja je bolja ploca Abit ST6 ili ASUS TUSL-2C? ABIT je 210DM, a ASUS 240DM. I sta je to sa voltazama, sto ne moze normalno da se dize napon?

Za asusa je stituacija sledeca: moze da se poveca iz biosa samo 0.5v. tj u bios stoje samo 2 vrednosti za cel 1.gHZ 1.750V I 1.80V/

tomvlad je napisao(la):
Celeron T je MNOGO BRZI.
Intel tvrdi da Celeron T nema vecu latenciju L2 kesa od Coppermine-a , mada na istom taktu daju veoma slicne rezultate , osim sto je u Q3 copper brzi oko 3 FPS 🙂
Bitna razlika je u magistrali od 133 Mhz koja je odlika PIII Tualatina kao i PIII-S Tualatina. Celerona 2 najvise kolje 128K L2 cache-a , a one starije modele i spora 66 Mhz magistrala.

drfedja je napisao(la):
Intel tvrdi da Celeron T nema vecu latenciju L2 kesa od Coppermine-a , mada na istom taktu daju veoma slicne rezultate , osim sto je u Q3 copper brzi oko 3 FPS 🙂
Bitna razlika je u magistrali od 133 Mhz koja je odlika PIII Tualatina kao i PIII-S Tualatina. Celerona 2 najvise kolje 128K L2 cache-a , a one starije modele i spora 66 Mhz magistrala.

PIII Tualatin je isto sto i PIII-S Tualatin😀

Broz je napisao(la):
PIII Tualatin je isto sto i PIII-S Tualatin😀

Broz S je od Server, sto nije isto sto i obican tualatin. Pozdrav.

Koji sad obican/neobican ? Pravi se u tri verzije: celeronT, P3-S (server) i P3-M (Mobile).

Pa naravno da Srebrni zna🙂 Ima mobile, ima serverski tj full tualatin sa 512k L2 i ovaj smrtnicki🙂 sa 256 i to je to. Pentium III-S i pentium III tualatin je ista stvar...

pozdrav svima🙂

Desktop Tualatin PIII je sa 256 K cache-a i 133 Mhz magistralom , a to nije Celeron T .
Takav CPU je Tomas Pabst testirao pre pola godine , ako se dobro secam.
PIII-S ima 512 K cachea i kosta na 1.13 Ghz oko 650 DEM shto je svakako veliki bezobrazluk .

http://www6.tomshardware.com/cpu/01q2/010612/index.html

Nazad
Vrh Dno