Šta je novo?

Tualatin 1.2Ghz

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
'Bem li ga, onda ispada da ima 4 modela, mada evo ga citat iz specifikacije intela (za celerone) :

Level 1 Cache: 32K (16K for infrastructure and 16K for data)
Level 2 Cache: 128 KB Advanced Transfer Cache on frequencies 1.10 GHz and below.
256 KB Advanced Transfer Cache on the 1.20 GHz frequency parts

Ovaj "Advanced Transfer Cache" Intel oznacava kao kes na samom cpuu (za one koji jos nisu znali).

Ko zna sta je to Tom dobio, mozda je bila neka pilot verzija🙂, sample ili nesto slicno, ozbiljno...

pozdrav

notax je napisao(la):
MNOGO BRZI nije. Nije to tolika razlika. Narocito se razlika u novcu ne isplati, po mom mishljenu. Za tolike pare , bolje je kupiti T-Bird 1,2 G fabricki otkljucan (200 FSB) , koji moze da se baci na 1,5 ili 1,6 G, i koji kosta oko 240 DM, a za razliku u novcu se kupi DDR ploca, npr. Soltek ili Epox, pa ces videti sta je brzina.
Zašto uvek moraš u neku diskusiju da utrčiš sa nekom trećom pričom? Tvoj komentar i može da bude ispravan ali nije na mestu. Jednostavno nije uredu u priču "Coopermine vs Celeron T" ubacivati T-Bird, G4, Cyrix, Alphau ili nešto deseto.

Broz je napisao(la):
Ej, pa nisam nista lose mislio🙂
Tualatin celeron je fenomenalna kupovina. Zaboravih da kazem jos nesto-moj prijatelj je kompresovao divX na koperu 800 i celeronu 1000 i celeron je brze uradio sto je obzirom na cenu sramota, zar ne?
Ne! 🙂 I sam znaš da su L1 keš i jezgra tih procesora identična, a da je jedina razlika u količini i povezanosti L2 keša što čini veliku razliku u određenim tipvima aplikacijama. Svako kodiranje/dekodiranje se zasniva na intenzivnim matematičkim i logičkim operacijama koje se izvršavaju nad nekim podatcima i propusni opseg, odnosno njihov protok, ovde nema nikakvu ulogu jer sam procesor ne može toliko brzo da obrađuje. 200MHz brža ALU i FPU jedinica svakako imaju mnogo značajniju ulogu kod ovakvih operacija neko nešto veći ili brži keš. Ispada da je MP3 ili DivX komprimovanje mnogo jeftinije od igranja Q3 ( po pitanju procesora ) i upravo tako i jeste.
I jos nesto kad poredis tako dva procesora poredi ih na realnom kloku a ne na OC..

pozdrav i sve najbolje🙂
Slažem se sa tobom ali bih imao jednu malu opasku. Naravno da procesore prvo treba porediti na njihovim deklarisanim taktovima, ali i prema oc sposobnostima jer tu mogućnost danas svi obilato koriste. 🙂

Broz je napisao(la):
Ko zna sta je to Tom dobio, mozda je bila neka pilot verzija🙂, sample ili nesto slicno, ozbiljno...

pozdrav
Mislim da je Feđa u pravu. Postoji PIII izrađen u 0.13um, tj Tualatin, sa 256KB L2 keša i magistralom na 133MHz. Uostalom sve dileme se daju razrešiti na Intelovom sajtu. :d

Moguce al sta da ti kazem kad na intelovom sajtu ukucas u search rec tualatin i ne nedje nista🙂 Ja nista nisam nasao na intelovom sajtu, ako neko nadje neka paste-ira ili neka sibne url...molim🙂
U pravu si u vezi sa 200MHz vise ali ja to gledam obzirom na (bezobraznu) cenu kopera...

pozdrav

PS nemoj da zabusavas sa postovima🙂 i da otvaras stare diskusije MOLIM TE😀

Verovatno cu da uradim test jednog takvog PIII Tualatina i to na 1 Ghz.

magick je napisao(la):
Zašto uvek moraš u neku diskusiju da utrčiš sa nekom trećom pričom? Tvoj komentar i može da bude ispravan ali nije na mestu. Jednostavno nije uredu u priču "Coopermine vs Celeron T" ubacivati T-Bird, G4, Cyrix, Alphau ili nešto deseto.

Zasto nije u redu, da prokomentarisem visoku cenu Celerona 1,2 G, koja je 280 DM?? Ti se ponasas kao da si vlasnik Intel-a + vlasnik ovog sajta, pa ne dozvoljavas da se ljudima koji manje poznaju materiju, pokaze poredjenje cena raznih procesora.
Ja UVEK komentarisem cena/performanse.

Da, Fedja je u pravu, Celeron T je daleko interesantniji, kao alternativa Morganu... Mislim da ce "iz trece" Intel uspeti da vrati pozicije koje je imao sa Cellyjem 300A...

Samo ja mislim da je taj cpu nit` je celeron nit` je pIII ciji sam link dao gore, jedan od prvih primeraka i da sada ne moze da se kupi. Sada mogu da se kupe ili celeron T ili PIII-S ili PIII-M....

pozdrav

moj Celer na [email protected] radi ko sat sa term.pastom i Thermaltake coolerom.Mislim da ovaj novi T ne može da bude bolji jer sam siguran da mu PIII nije do nogu...FX

Eagle eye je napisao(la):
moj Celer na [email protected] radi ko sat sa term.pastom i Thermaltake coolerom.Mislim da ovaj novi T ne može da bude bolji jer sam siguran da mu PIII nije do nogu...FX

Nisi jasan ko je bolji Cely, PIII, ili ovi Cely T, PIII T???

Mislim da je za vlasnike ploča sa običnim FCPGA socketom daleko najbolje riješenje Celeron na 1GHz,koji se usto da lijepo kloknuti(u vidu da nemate šrot ploču).
Cely T je odlično riješenje za FCPGA2 sa dobrim coolerom trajat će dugo dugo
a PIII mislim da ne vrijedi para(kod nas je još uvijek oko 500Dem za model 866EB) što je jako jako puno

Da da slazem se, samo nije bas PIII toliko skup.

Misliš da nije ? Ok ako hoćeš mogu ti poslati cjenik!

Ja ti verujem jer je jedan moj prijatelj podigao kuci pod Avalom od para koje je zaradio na razlici izmedju cene hardvera ovde i tu kod vas...Koliko znam i mobilni su nevidjeno skupi...

Eto što sam vam rekao!Broz ne možeš da zamisliš kako je ovdje skup hardver!Da imam pasoš trknuo bih do vas po GF3 ali šta je tu je.Sa našim cijenama ovde slobodno mogu da čekam idući Božić!

Eto što sam vam rekao!Broz ne možeš da zamisliš kako je ovdje skup hardver!Da imam pasoš trknuo bih do vas po GF3 ali šta je tu je.Sa našim cijenama ovde slobodno mogu da čekam idući Božić!

Pa mozda mozemo da napravimo neki dil, nabavi pasos i eto nama para za Ibiza-u letos 😀. Koliko kuna ide u €.

A mi ovde kukamo zato sto su cene kod nas vise 20-60% nego u USA. Kod vas bas deru.
Posto trgovci ne mogu da nabiju tolike marze, jer je trziste slobodno, pa velike marze zbog konkurencije ne bi dugo prezivele, da li to znaci da su porezi ogromni???
Skoro sam prelistao jedan hrvatski kompjuterski chasopis i zgrozio se cenama. 40-50 % vise nego kod nas. Racunica kaze da moze da bude do 5% zato sto je manje trziste, ali ostatak, znaci oko 40% otpada na dadzbine.

Kažem vam da vidite na što to ovdje liči.Polovica mojih frendova još vrti TNT 1.Cijene su katastrofalne ali samo pojedinačnih komponenti, gotova konfa nije baš pretjerano skupa.
Eh da mogu skoknut dolje po GF3 nadam se da nije paprene cijene!
P.S I cijene časopisa su visoke otprilike 33kn a nema se baš šta za pročitat
Eh da puno vas tamo čita PC Play barem po pismima koje im šaljete

P.S I cijene časopisa su visoke otprilike 33kn a nema se baš šta za pročitat
Eh da puno vas tamo čita PC Play barem po pismima koje im šaljete

Sta fali VIDI-ju?

Ustvari skokni do Madjarske, tamo je hardwer dzabe, npr. Flopy je 19DM.............

VIDI ne čitam.Čitam samo BUG jer je sto puta bolji.A i ima tema vezanih za programiranje.
E vidiš to s Madjarskom nije loša ideja...Samo ****** i to je puno kad vidiš kolko sam para skljoka dok sam kupio sve za ovog.I sve to djeluje veoma deprimirajuće(zastari za pol godine).Zbilja nije lak život nama hardverašima a pogotovo onima što žicamo novce od staraca!🙂

Celeron

Jel zna neko kako da poguram Celeron 433Mhz na 100 takt, ja probao, al onda ne mogu uopste da upalim komp (posle nekog vremena, oko 10min, mogu=ali mi se stelovanja oko takta vrate na minimum) Jel zna neko kako to - imam Abit BE6 II, i memoriju PCI 100

Re: Celeron

Anonymous je napisao(la):
Jel zna neko kako da poguram Celeron 433Mhz na 100 takt, ja probao, al onda ne mogu uopste da upalim komp (posle nekog vremena, oko 10min, mogu=ali mi se stelovanja oko takta vrate na minimum) Jel zna neko kako to - imam Abit BE6 II, i memoriju PCI 100

Na 100 FSB nikako. Max. 83-90 Mhz, sa dobrim coolerom, a ploca je dobra. Tehnoloski maximum tog procesora je 600-630 Mhz, i toliko su isli najbolji promerci.
Znaci, ako uspes 6,5x90=585 Mhz, to je odlicno za taj procesor.

tomvlad je napisao(la):
Moj radi na 133fsb@1600 na 1.675vcore potpuno stabilno.
Hladim ga sa Peltierom i alfom pep66(ventilator duva u nju a ne izvlaci sa strane).Pre njega sam imao P3 700@980 i tualatin je dosta brzi mada je 133fsb jako malo za 1600Mhz.
Bolje bi bilo kada bi 1000 radila na 150fsb@1500Mhz ali neverujem,ko zna mozda...

Procitaj(odnosno procitajte) ovo pazljivo, veoma interesantno!!!

http://www.xbitlabs.com/cpu/celeron1a-oc/

Mislite li da je ovo objektivan test?

Ako jeste za 200 DM se isplati uzeti ovaj procesor, do sada sam imao 166+ i K6-2/400, sad moram malo da predjem na Intel(cisto subjektivno) 🙂

uzecu tt 6cu, ili 7 ako moze da mi stane na plocu...
Da jel zna neko mozda moze li?😕

Nazad
Vrh Dno