Šta je novo?

TT Mini Typhoon

• Začetnik teme Začetnik teme Misko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
takodje mogu da potvrdim staxm tvrdnju i sam volim tishinu a BT je skoro necujan, plus ako budes resio da OC malo BT ce ti bolje raditi od pasivca bez ventilatora a ako kacis na njega neku 12-icu onda te kosta vise nego BT.

@Misko jel se to slabije hladjenje BT-a javlja zbog one tecnosti koja je u cevcicama BT-a?

a jel vam ne smeta sto vam razduvava vruc vazduh po mosfetima, memoriji i grafickoj karti ? ili imate neko resenje i za to ?

gx-x je napisao(la):
a jel vam ne smeta sto vam razduvava vruc vazduh po mosfetima, memoriji i grafickoj karti ? ili imate neko resenje i za to ?

Pa realno zamisli koliko bi trebalo da bude "vruće" telo samog kulera da bi ventilator praveći protok vazduha kroz rebra izbacivao "vruć" vazduh....ipak mislim da je malo preterano reći da duva vruć vazduh po ostalim komponentama.....pre bih rekao da je mlak vazduh u pitanju,a sa druge strane dovoljan je mali protok vazduha da odnese 4-7° sve u zavisnosti gde je vent. postavljen, pa možda čak i više......ja na ploči imam heat pipe-ove i pasivce za mosfetove,a grafička je hladjena jednom CM osmicom 13db na čitavih 1288rpm.....tako da eto rešenja,mada ako uzmemo sve u obzir neka BT-u to i montaža budu mane 😛

Pozz

vidi ovako, kad mi je montiran water block temperatura chipseta mi je ~31C, kad je montiran vazdusni kuler onda je ~35-36C pa ti vidi. Za graficku neznam jos uvek posto sutra tek ponovo stavljam WB a graficka je nova, tj nije bila u kombinaciji sa WB-om jos uvek.

PS. kolko ste para dali do sada na menjanje kulera mogli ste napraviti odlican sistem vodenog hladjenja (to vas kosta oko 90e)

gx-x je napisao(la):

Pa naravno da ima resenja, stavis bolji cooler na SB, fetove ne racunam oni nisu problem bar meni posto vozim Sempron-a, memoriji ne smeta takodje, graficka? De nju nadje? 🙂

puska je napisao(la):
@Misko jel se to slabije hladjenje BT-a javlja zbog one tecnosti koja je u cevcicama BT-a?

Da sto je temp niza, perfomanse tecnosti opadaju, tj. heat pipe tehnologije.

pa kako gde je nadje ? imas recimo neki 6800/7800 to se greje ko ludo. Sta ti vredi bolji kuler na SB ili na NB kad mu vent uduvava vruc vazduh ? de si ti video da se vrucim (ili toplim) vazduhom moze hladiti bilo sta ? :trust:

staxm je napisao(la):
@zava1974

dokle ide taj tvoj cors?

...default Voltage;1T;2;3;3;6.....200Mhz...nisam ništa dirao(za sada 🙂)

gx-x je napisao(la):
pa kako gde je nadje ? imas recimo neki 6800/7800 to se greje ko ludo. Sta ti vredi bolji kuler na SB ili na NB kad mu vent uduvava vruc vazduh ? de si ti video da se vrucim (ili toplim) vazduhom moze hladiti bilo sta ? :trust:

Ma nije to toliko baš strašno,mislim na par stepeni(sem ako nećeš da izvučeš i poslednji atom snage....proc.-graf.) Ja sam na prošloj mašini stavio na 6600GT pasivan TT Schooner,skinuo sa chipseta onaj mali što zuji,stavio pasivan,hard sam spustio na pod kućišta i na njega stavio CM ventilator 13db,tako da je duvao preko chipseta,kroz grafičku,preko harda,i otvorio sam na kućištu sve one limčiće pozadi pa je sav taj vazduh izlazio napolje.Proc. je bio oc 25%,grafička nekih 15% i sve je to radilo na nižim temperaturama u odnosu na to kako je radilo pre toga(fabrički) Inače i ja sam za vodeno ako je dobro i po toj ceni (90€),zašto da ne.....🙂

90e je bas povoljno vodeno, gx-x znam da je malo OT daj preporuci sta i gde uzeti za te pare

pogledati tred vodic za vodena hladjenja, objasnio sam ceo proces samogradnje tamo, sve sto vam treba sto ne mozete sami da napravite je water block, on kosta ~25e.

(tred je ovde u overclocking and modding sekciji)

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):

Cek ovde vidim da se mesaju loncici. Govorimo o vazdusnim ladjenjima, ne razumem zasto poredis sa vodenim, sad moze neko i sa Di da uleti i da kaze posto se mousepot ladi do opakih - temp, te - tmp preuzimaju i okolne komponente..., pa onda neko moze da doda i vapo/prome kucista..... i tako do u nedogled znaci po mom misljenju pitanje je da li je bolje da fan bude okrenut ka ploci (tt BT, tt MT, TR-i...) ili da bije sa strane (hyper-i, tower-i , vanesse...). Ja sam uvek da bije ka dole, jer iako je topao pravi promajum i dodatno tj. duplo hladi proc, i rebra i bazu.

@gx-x kako sta vredi veliki pasivan ladnjak i fan na njemu se odraditi za NB/SB, kakav god vazduh uduvavao, fan od graficke je okrenut ka podu i sa otvorenim kucistem mislim da nema nikakve razlike u odnosu na bilo koji tip vazdusnog ladjenja...

misko:

kad uzmes graficku malo jacu graficku i budes hteo da je o/c onda cemo pricati, ta tvoja graficka ima pasivno hladjenje i ne greje se pa ni nemas problema.

Sto se vodenog tice to sam pomenuo zato sto dosta ljudi vec ima kulere za koje je dalo po 30-tak evra, i to po ko zna koji put, pa bi sad opet dali pare za novi kuler, pa reko mozda bi pametnija i dugorocnija investicija bila u vodeno koje bi kostalo do 100e. Prometeje i azoti tu nemaju sta da traze posto kostaju 800 i vise evra tako da poredjenje ne dolazi u obzir.

Poslednja izmena:
gx-x pa u Srbiji je ipak lakse naci kvalitetnije kulere nego opremu za vodeno, malo sam bacio pogled na onaj topic i jedina za mene varijanta je da sve bude u kucistu i samo rezervoar van ali ipak jako je tesko naci bilo sta a kamoli nesto kvalitetnije i to po nekoj normalnoj ceni malo vecoj nego u inostranstvu

pa meni je sve u kucistu nista nije napolju

PS. Cena je sasvim normalna kad uzmes da radis sam, ako oces na tanjiru onda ces i da platis :d

Poslednja izmena:
zava1974 je napisao(la):
Care,malo smo se udaljili od teme...Kućište bi trebalo biti CM Stacker 810,što znači da bi ovaj pasivan došao na dve dvanaestice koje su na zadnjoj strani+ još jedna (verovatno) koja bi išla napred,što znači fina promaja.....e sad u tom slučaju pitam da li je ok da se pazari pošto imam ponudu za 39€,nov(ovaj pasivan) u odnosu na BT,jer će ove 12-ice stajati,pa će stajati anyway,razumeš,jedna 12-ica manje u odnosu na BT???
Razumem... jasno mi je sta mi govoris.

Moj savet - uzmi Big Typhoon.

Misko je napisao(la):
SI-120 je u ogromnoj prednosti kad se proc hladi chilled vazduhom, tj. na temp. ispod 0
A gde ces da nadjes taj chilled air? Kad isteras kuciste na terasu, i to u februaru?

Super je to, samo sta ces da radis na leto, na jesen... uopste, nekih 10 meseci u godini - da se nadas da ce "malo da za'ladi"?

ne onda u zamrzivac :d

CAR je napisao(la):
A gde ces da nadjes taj chilled air? Kad isteras kuciste na terasu, i to u februaru?

Super je to, samo sta ces da radis na leto, na jesen... uopste, nekih 10 meseci u godini - da se nadas da ce "malo da za'ladi"?

zapravo postoje mini klimatizatori za kuciste, pretumbaj neke extremnije on-line shopove :d

gx-x je napisao(la):
misko:

kad uzmes graficku malo jacu graficku i budes hteo da je o/c onda cemo pricati, ta tvoja graficka ima pasivno hladjenje i ne greje se pa ni nemas problema.

Sto se vodenog tice to sam pomenuo zato sto dosta ljudi vec ima kulere za koje je dalo po 30-tak evra, i to po ko zna koji put, pa bi sad opet dali pare za novi kuler, pa reko mozda bi pametnija i dugorocnija investicija bila u vodeno koje bi kostalo do 100e. Prometeje i azoti tu nemaju sta da traze posto kostaju 800 i vise evra tako da poredjenje ne dolazi u obzir.

Oces da kazes da bi se graficka bolje klokovala sa otvorenim kucistem ako umesto air cooler-a imam vodeno, interesantno? I jos jedno pitanje zasto to pravilo vazi samo za jace karte, ako ima razlike u oc-u onda je ima i za x300 i za 1900xtx.

Pa ako covek uzme cooler za 30e lupam, isti moze prodati za 20, pa opet doda 10-20 pa novi , i tako menja i zanimljivo mu je i manje su komplikacije nego u slucaju vodenog, a ako se stvari sa novim AMD low budget proc. budu kretale kao sa Sempronom onda dzabe za bolje perfomanse bilo sta jace od box-a.

CAR je napisao(la):

Ko da je bitno kad ce da ga nadje, svi mi trazimo limite masina na zimu, sto zbog -temp sto zbog mnogo vise slobodnog vremena. ja ne videh nijedan max oc iz jula na forumu, od novembra do marta uvek ima - dana na leto nisam u kuci i ne zanima me komp 😛 , da ne tupim, uvek bi pre uzeo dobar ThermalRight nego ThermalTake ako su slicne cene.

@misko:

pravilo vazi za sve naravno, samo je pitanje kolko ima smisla overklokovati x300

Misko je napisao(la):
Ko da je bitno kad ce da ga nadje, svi mi trazimo limite masina na zimu, sto zbog -temp sto zbog mnogo vise slobodnog vremena. ja ne videh nijedan max oc iz jula na forumu, od novembra do marta uvek ima - dana na leto nisam u kuci i ne zanima me komp 😛 ...
Jao, Misko, ***** te u rezon... kupi SI-120 umesto BT-a kako bi mogao da ga iskoristis na zimu! :d:d:d
Evo, sad je mart, zima samo sto nije prosla (ovo kad je +2 ne racunam), sad ce da raspale one fine temperature od 20-ak stepeni... sta ja SAD da radim, da kupujem SI-120, pa da cekam zimu - evo, samo sto nije? :smoke:

BTW, imas kod Paradigme moje skorove u 3DMark-u, oni su letos radjeni, bas tamo negde oko 20-og jula... ***** ga, tada sam upgrade-ovao makinu, morao sam odmah da je overim... pa necu valjda da cekam zimu da vidim sta moze? 😀
Misko je napisao(la):
da ne tupim, uvek bi pre uzeo dobar ThermalRight nego ThermalTake ako su slicne cene.
To se podrazumeva, suvisno je sto si i napisao 😉

gx-x je napisao(la):
@misko:

pravilo vazi za sve naravno, samo je pitanje kolko ima smisla overklokovati x300

Sta mislis koliki su dobici u OC-u graficke upotrebom vodenog u odnosu na vazdusno i dalje je otvoreno kuciste?

CAR je napisao(la):
Jao, Misko, ***** te u rezon... kupi SI-120 umesto BT-a kako bi mogao da ga iskoristis na zimu! :d:d:d
Evo, sad je mart, zima samo sto nije prosla (ovo kad je +2 ne racunam), sad ce da raspale one fine temperature od 20-ak stepeni... sta ja SAD da radim, da kupujem SI-120, pa da cekam zimu - evo, samo sto nije? :smoke:

Omasio su ponetu, tj ja se nisam 100% lepo izrazio (posto smo i ti i ja prevideli da je SI-120 hetapipe isto kao i BT), tedoh reci uvek bih kupio dobar non heatpipe cooler vs. heatpipe kad bi bili slicnih cena, makar mi znacio samo 3dana a ne 3 meseca zasto bih isao na pipe ako su perfomansama i cenovno slicni? Ne vidim ni jedan razlog zasto pipe, pa box na Sempronu vec kad je 0 napolju je ravnopravan sa TT BT, sto se max oc-a tice, kad je -10 -15, dere ga box kako oces.

Misko je napisao(la):
Omasio su ponetu, tj ja se nisam 100% lepo izrazio (posto smo i ti i ja prevideli da je SI-120 hetapipe isto kao i BT)...
Hehehe... nista ja nisam prevideo, ja sam potpuno zanemario njihovu tehnologiju izrade, kao i to kako se koji ponasa kad je napolju hladnije - samo sam te napao za 'ladan vazduh, tj. gde ces da ga nadjes! :d
Misko je napisao(la):
... tedoh reci uvek bih kupio dobar non heatpipe cooler vs. heatpipe kad bi bili slicnih cena...
E vidis, tu se nas dvojica razlikujemo - ja bih uvek pre uzeo onaj koji bolje HLADI! :d:d:d

Ne interesuje me ima li heat pipe-ove ili ne, da li je od bakra ili aluminijuma, glomazan ili mali... samo da bolje hladi 😉

CAR je napisao(la):
E vidis, tu se nas dvojica razlikujemo - ja bih uvek pre uzeo onaj koji bolje HLADI! :d:d:d

Pa u tome i jeste poenta ne postoji heatpipe koji moze da dobije ni box-a od -5 pa na nize. Na leto ce da ga odkine, to stoji, al non heatpipe ce uvek biti za stepenicu vise na oc listi, jeste to ostvareno na zimu al rezlutat je rezultat :smoke:

ja bi uvek pre narucio i sacekao neki SLK ili SLU

Misko je napisao(la):
Pa u tome i jeste poenta ne postoji heatpipe koji moze da dobije ni box-a od -5 pa na nize. Na leto ce da ga odkine, to stoji, al non heatpipe ce uvek biti za stepenicu vise na oc listi, jeste to ostvareno na zimu al rezlutat je rezultat :smoke:
Ih, pa zimi ti je dovoljno da DUVAS ka procesoru, ima da se ol'adi! 😉

Tzv. DAH-cooling 😀😀

gx-x, oni stari TR cooleri, poput SLK-a su prevazidjeni... njih cak i TT (zaista nemam neko preterano visoko misljenje o ovoj firmi, tj. o njihovim coolerima... iako sam ih imao dosta) prestize sa novijim modelima... mislim, nista cudno, svako napreduje, logicno... ali, zato ThermalRight i izbacuje nove modele, ne spavaju ni oni.

SLK ili SLU-900 ? odlicno telo, odlicna obrada, montiras kuler kakav oces.

Nazad
Vrh Dno