Šta je novo?

TRUE lapping...

Ja sam stavio gumenu podloshku, kao one gumice za slavinu, super lepkom sam je zalepio i nategao koliko moze. :d
Primetio sam da je nakon ovoha plocha opushtenija nego shto je bila bez te gumice. U svakom sluchaju temperature su otishle na dole kao sto rekoh vec 8-10C, tako da generalno ovo je OK predlog da svako uradi, od lapp-ovanja do stavljanja gumice ili neshto kao shto je illidan uradio.
Ovako bre manje nateze plochu nego box cooler. :)
Evo malopre smo kod drugara stavili TRUE Black bez qlera na moj proc da vidimo da li radi, temperatura u BIOS-u je bila 23C na sobnoj od nekih 18C. :)

P.S.
Sve mi je zivo, ASUS je otishao u vechna lovishtA, 'bem mu lebac. :d

kazem ti ja da je ploca :)

nesto u poslednje vreme bas crkavaju ljudima ploce...

Ma neka je crkla baksuz jedan, prevario sam DFI, tako mi i treba :D

lm, evo kako izgleda kod mene posle ravnjanja i shmrigle :)
Nisam imao polir pastu, al' sam nashao onaj CIF za poliranje shporeta :d, ja zadovoljan. :D

Picture%20003.jpg

Picture%20004.jpg

Picture%20005.jpg

Picture%20006.jpg

Picture%20007.jpg

Poslednja izmena:
Picture%20008.jpg

Picture%20009.jpg

I jedan mali *******t koji je sve pomno pratio. :)

Picture%20001.jpg

:wave:

Zelim da se zahvalim i user-u Demios-u bez koga svega ne bi bilo, shmirglali samo zajednickim snagama, a ideja sa gumicom je njegovih ruku delo. Svaka chast Miloshe. :) :wave:

Poslednja izmena:
Koje socket-e podrzava ovaj TRUE i ovaj IFX? Odlicni cooleri za ove sadasnje procesore. Sta se desava sa ovim novim i7 procesorima? Kako se oni zagrevaju u odnosu na ove C2D i C2Q? Mogu li se ovi kuleri koristiti i na novim socket-ima, konkretno za i7 procesore? Ako ne mogu, mislim malo je glupo dati 60eur na kuler za platformu koja se nece dugo koristiti.

Poslednja izmena:
Totalno, ali totalno glupavo. Tip tera E800 na 4Ghz?!?! WTF, koliko vas ovde tera E800 na 4400 na vazduhu. Sto nije malo poterao taj CPU, takt i napon pa da se vidi kako cela stvar kolapsira pod opterecenjem. Peltieri su OUT jer jednostavno ne mogu nista ozbilno da hlade. Sta da je umesto 100W koliko mu je CPU "vukao" trosio 150W ili 200W. koliko ozbiljnih overklokera ovde na forumu ima da im je dovoljno 100W? Ja mislim ni jedan. Manite se peltiera nece to da moze. Eventulano da je "przio" ta dva na 14-15V i hladio ih sa 2koma WB, e onda mozda, ali samo mozda i opet bi sve to kostalo kao PC, a ne bi radilo ni 50% tako dobro. Uzas, "dokon um=djavolje igraliste".

Pozdrav, koliko vremenski treba da se smirgla, pitam da se ne zanesem ;).

Bez 3 sata nishta, ako 'ocesh da valja, ako imas dokonog ortaka podmiti ga odma'. :D

Poslednja izmena:
Ortaka sam nasao ;), cek pazario sam smirgle 800 - 2000 i polir pastu. Po smirgli 3 sata ili sve ukupno :) (nadam se da je sve kupno). Da li je jos nesto potrebno?
Da li da stiskam ili samo da kliza?

Poslednja izmena:
Ortaka sam nasao ;), cek pazario sam smirgle 800 - 2000 i polir pastu. Po smirgli 3 sata ili sve ukupno :) (nadam se da je sve kupno). Da li je jos nesto potrebno?
Da li da stiskam ili samo da kliza?

Ja sam poceo sa 1000 istrosio 2, onda shvatio da treba malo grublja pa istrosio 2 od 800, zatim jos 2 od 1000, zatim 2 od 1500 i 1 od 2000.
Smirgle se istrose brzo za 15-20 min. pa ih bolje cesce menjaj, da ne trljas bez veze pa ti onda ortak ne treba.
Bolje radi sam jer imas kontrolu sta radis, ortak moze da zbrza i veoma lako upropasti.
Jako je bitno da bude bez pritiska nego samo tezina kulera i da klizi, smirglu kvasi vodom.

Moj rezultat mozes da vidis nekoliko strana ispred. :wave:

Ma verujem ti ;)...nego ja planiram da uzmem neki bolji kuler od CoolerMaster TX kojeg imam,pa pratim slicne procesore i temperature sa razlicitim kulerima ,ali izgleda da je sve to jedna velika sminka:S: (5c razlike u najboljem slucaju) ... koliko vidim i dalje je najbitnije kakav primerak procosora ti zapadne/izaberes,tj koliko se greje.
U sustini - tako je. Nijedan nije isti, narocito kad ti pritom jos neko uleti sa ispoliranim procesorom i ima idealnu kontaktnu povrsinu, pa razlika bude nebo i zemlja. Kao i povrsina samog cooler-a, uostalom.

A za razlike... hmmmm, pa i nije bas. I ja sam mislio da je razlika izmedju cooler-a nekih 10 stepeni max, a izmedju boljih, u istoj klasi - tek koji stepen.
Medjutim, kada smo svojevremeno radili uporedni test par kulera, bejahu tu Big Typhoon, GeminII i TRUE, video sam ocitavanja u Core Temp-u i od celih 15 stepeni razlike, ako ne bese i vise! Ja sokiran, da mi je bilo ko to ispricao, rekao bih mu da lupa gluposti! Zaista bih ga napljuvao, to mi je nemoguce :)
Medjutim, ipak je tako bilo, licno sam bio prisutan kada su se namestali i stvarno nije bilo greske, nijedan nije bio na tri srafa i sl. :) ... a razlika je bila tolika. Na nekom Quadu to bese, dobro podgrejanom. U sustini, sve zavisi sta ce se naci ispod tog cooler-a.

Tako i ovo... realno, po ovome - ispadose TX2 i IFX-14 egal. Tvoj 65 stepeni max, moj 60. Ali - tvoj sa visim naponom, moj sa dosta nizim. Dodjemo na isto.
A cooler-i ni blizu nisu isti :)

Sad, dal' je meni lose namesten, dal' mi je baza losa (a jeste :)... a opet, ne znamo kakva je tvoja baza), dal' se moj CPU vise greje od tvog primerka... mnogo nepoznatih :)

BTW, ne koristim ovaj Prime (koristim ORTHOS), pa ne znam - jel' ovo Blend test ili Small FFTs?
Jer, kod mene sa Blend-om dobijam 3-4 stepena nizu krajnju temperaturu nego sa Small FFTs... plus sto stalno varira, Small FFTs je zakuca na max.
Ma na kraju cu uzeti vendettu 2 pa cemo da vidimo kako 'ladi:d:p
Dobar je to cooler, svi ga hvale :)

A za te pare koliko kosta, mislim da nema boljeg.

@car ako hoces da postignes max temp, onda testiraj sa LinX, meni daje 3-4C vise temperature od ostalih.

@car ako hoces da postignes max temp, onda testiraj sa LinX, meni daje 3-4C vise temperature od ostalih.
Necu, necu, koliko sam video par topic-a, LinX baca i mnogo vise od ta 3-4 stepena! :)

Poslednja izmena:
:d:d:d
Mislim da je glupo cekati 10 sati prime-a kada LinX za 5min postigne tu temperaturu :D

temperatura nije problem nego dal je ce izdrazati toliko kada stavis small FTT's temp podigne za 5min
mada jos nisam probao taj LinX ali uskoro cu :smoke:

:S: nisam nista razumeo
da nisi mislio da small FTT vise optereti cpu pa ovaj pre puca?

Poslednja izmena:
Tako i ovo... realno, po ovome - ispadose TX2 i IFX-14 egal. Tvoj 65 stepeni max, moj 60. Ali - tvoj sa visim naponom, moj sa dosta nizim. Dodjemo na isto.
A cooler-i ni blizu nisu isti :)
Ne sumnjam ja u Inferna:) nego me bas zanima kolika bi bila temperatura bila kod mene sa njim ..a da nisu isti,nisu! Tvoj je skuplji 3-4 puta :)
BTW, ne koristim ovaj Prime (koristim ORTHOS), pa ne znam - jel' ovo Blend test ili Small FFTs?
Blend test je u pitanju ..u pravu si,varira tako da je mozda i bila malo veca temp,

:S: nisam nista razumeo
da nisi mislio da small FTT vise optereti cpu pa ovaj pre puca?

SFTT opterećuje isključivo CPU, ili ti počinje sa 8K testom, blend ide sa nekih 15-40 min (zavisi od CPU-a do CPU-a) i opterećuje mem i FSB, posle toga ide ponovo SFTT sa 8k, 10k, 12k... Na tebi zavisi kako ćeš, ja bih išao na belend 4h (višeod toga bre ljudi nije potrebno) i 8 ponavljanja 3DMark 06 CPU Testa (ili kap samo 4 ponavljanja cela testa 3DM06 aplikacije) ali sve zajedno...

Cekaj, zasto meni to govoirs? Ja sam pricao o LinX-u :S:

Odradio lapping na vodenom bloku za hladjenje procesora. Bolje je za 5 stepeni ali i dalje mi se javlja razlika izmedju temperatura jezgra npr. 33,33,31,27. Da li je to ok ili treba i proc. pod smirglu?

Hvala.

Ispravka 24-24-22-19 posle provetravanja sobe, znaci 10 stepeni sam dobio smirglanjem.

Poslednja izmena od urednika:
To je ok. To bi kao trebalo i da zavisi od kontakta baze mada nisam bas siguran u to ..Mislim, ja sam lappovo oba i opet imam evo najtoplije jezgro trenutno 43c a najhladnije 35c. A CPU usage je 0-1%.

Ukoliko si odradio dobar posao sa blokom, uradi i CPU. I da, jel 5c bolje u idle ili load ? ako je idle onda je load jos veca razlika.

Ma sve i da je load, super rezultat, 5C uopšte nije naivno. I onda neko posle kaže da lappovanje nema smisla :D

Ma sve i da je load, super rezultat, 5C uopšte nije naivno. I onda neko posle kaže da lappovanje nema smisla :D

Posteno, ima smisla lapovanje, samo pazite da ne izlapite od tolikog lapovanja! :d

Mala sala, koga ne mrzi lapping ocigledno smanjuje temperaturu.

Poslednja izmena:
:d:d:d
Mislim da je glupo cekati 10 sati prime-a kada LinX za 5min postigne tu temperaturu :D
Ma ne bre, nije uopsta to poenta ove pisanije, vec samo da utvrdim kojim testom je Alister testirao svoj CPU, posto smo, kao, poredili kulere, pa da vidimo da li poredjenje drzi vodu... a bas i ne, jer, kao sto rekoh, na SmallFFTs testu temperatura je (bar na Dual Core-u) jaca za 3-4 stepena od Blend-a.

A kada se vec do'vati LinX-a... realno, ja ne znam koja je poenta tog testa, jer, koliko se secam, baca i po 10-ak stepeni vise temperature od Prime-a, videh u nekom thread-u... a koliko je to relevantno, kad se zna da i Prime zagreje CPU za nekih 10 stepeni vise od bilo koje igre (da kazemo, najzahtevnije operacije/aplikacije na jednom prosecnom kompu)... LinX, znaci, za 20 vise... i onda dodjemo u situaciju da sa nekim klokom ne prolazi LinX, sa nekim drugim ne prolazi Prime... a za to vreme, svi ti klokovi bez problema teraju igre? Razumes sta hocu da ti kazem?
Mislim, realno, i Prime (ORTHOS... whatever, sve je to zasnovano na istom principu) je prilicno outdated program za danasnje vreme, jer se koristi za testiranje stabilnosti jos od vremena... ne znam ni ja sam kojih procesora? Pentium III, Pentium IV... PII? Koliko je relevantan u danasnje vreme?

Nazad
Vrh Dno