Šta je novo?

Treba mi neko da mi pomogne u vezi sa Excel-om!

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Trebalo bi mi par saveta. Imam nesto da odradim, neku statistiku pa mi treba neko ko ce da mi podeli par saveta i da razjasnim nekoliko nejasnoca.
Ako moze broj na PM ili neka ostavi poruku ovde pa cu ja da zovem.

Hvala puno.

Mnogo ti je bolje da uzmes neku knjigu nego da cekas da ti neko posveti svoje vreme i prenese svoje znanje. Pre svega ti ces nauciti kako se to radi. Kreni sa osnovnim stvarima pa onda predji na advanced...
znas onu japansku mudrost:"nemoj da mi das ribu nego me nauci da pecam" :)

PS pricam ti iz licnog iskustva, veruj mi...

Ma da, kada sam danas probao to sto sam hteo skontao sam da dosta toga vec znam.

Valjda cu uspeti u svemu sto sam zeleo da uradim.

Hvala u svakom slucaju.

Ma da, kada sam danas probao to sto sam hteo skontao sam da dosta toga vec znam.

Valjda cu uspeti u svemu sto sam zeleo da uradim.

Hvala u svakom slucaju.

E to volim da vidim:)
I ja sam pre nekoliko dana hteo da postavim pitanje u vezi excel-a jer nisam mogao da se setim kako da uradim kombinaciju ceiling-a i logickog upita tipa: ako je proizvodnja veca od 0tada mi racunaj te i te troskove tj pomnozi sa brojem batch koje sam dobio tako sto sam podelio ukupni output sa brojem predefinisanih batcheva i zaokruzi na ceo broj :)

i uspeo sam.....posle 3 sata :d

Evo, ovako,
Dosta toga sam resio, ali mi je ostalo nesto nejasno i moracu da vas jer nema toliko vremena da trazim.
Da li je moguce da mi se prepoznaje red po jednoj koloni (tipa crveno/belo ili musko/zensko) i da mi se samo sortira u drugom sheet-u?
Recimo da napravim jedan sheet u kome cu u jednoj koloni naznaciti ko mi je musko, a ko zensko i da mi se automatski prebacuje u muski/zenski sheet?

Ne znam da li će ti to pomoći ali probaj Data->Filter->AutoFilter.
Mislim da pre toga moraš označiti red iznad tih kolona koje pretražuješ.
Nisam dobro objasnio verovatno, evo ti primer, imaš neku tabelu (no s*it) i u njoj
osobe po redovima. Označiš zaglavlje tabele pa onda Data->Filter->AutoFilter.
Nakon toga će ti se pojaviti strelice u poljima (skontaćeš kad vidiš) pomoću kojih možeš
da filtriraš tabelu...
Ne znam da l' valja, ako valja...

Evo, ovako,
Dosta toga sam resio, ali mi je ostalo nesto nejasno i moracu da vas jer nema toliko vremena da trazim.
Da li je moguce da mi se prepoznaje red po jednoj koloni (tipa crveno/belo ili musko/zensko) i da mi se samo sortira u drugom sheet-u?
Recimo da napravim jedan sheet u kome cu u jednoj koloni naznaciti ko mi je musko, a ko zensko i da mi se automatski prebacuje u muski/zenski sheet?

Jesi li probao sa vlookup ? Predhodno napravis bazu, u jednoj koloni imena a u drugoj uneses da li je ime musko ili zensko. poz

Dosta svari sam odradio.
Ostalo mi je samo nejasno, kako da uradim ovo sto smo spominjali.

U jednom sheetu da pisem recimo spisak sa stvari i da udaram u redu da li je 1 ili 2, a u drugom sheetu da mi stavlja sve koji imaju 2, a u trecem da mi svrstava sve koji imaju 1 (nadam se da me razumete)

@Johnny B. - evo ti odgovora sa PM-a (ono vezano za mm:ss)
Nisam provalio kako da u istom polju on sam prepozna oblik mm:ss ali može u susednom polju.
Mislim da ti je i to dovoljno dobro rešenje.

Na ovoj slici obrati pažnju na formulu koju sam upisao (formula je vezana za polje C5).
excel.jpg

Tu formulu iz polja C5 možeš preneti na ostala polja iz kolone ovako (jednostavnim prevlačenjem):
excel1.jpg

Kada pustiš levi taster nakon prevlačenja u ostalim poljima će se pojaviti "0:0" tako da sada kada ukucaš broj sekundi u polja kolone B, automatski će se izračunati u obliku "mm:ss" ali će se vrednosti nalaziti u koloni C
excel2.jpg

Ako nešto ne valja ti javi.

Poslednja izmena:
Moze, tako cu i da uradim.
Hvala.
Da li mozes da pogledas ovaj post iznad tvog i da vidis da li se moze tako nesto uraditi.

@Johnny B. - evo ti odgovora sa PM-a (ono vezano za mm:ss)
Nisam provalio kako da u istom polju on sam prepozna oblik mm:ss ali može u susednom polju.
Mislim da ti je i to dovoljno dobro rešenje.

Na ovoj slici obrati pažnju na formulu koju sam upisao (formula je vezana za polje C5).
excel.jpg

Tu formulu iz polja C5 možeš preneti na ostala polja iz kolone ovako (jednostavnim prevlačenjem):
excel1.jpg

Kada pustiš levi taster nakon prevlačenja u ostalim poljima će se pojaviti "0:0" tako da sada kada ukucaš broj sekundi u polja kolone B, automatski će se izračunati u obliku "mm:ss" ali će se vrednosti nalaziti u koloni C
excel2.jpg

Ako nešto ne valja ti javi.

moze formula i da glasi npr. A1=A2/1440

@Johnny B - pogledao sam onaj post i siguran sam da se to može odraditi ali ne znam kako.
Nemoj sada da misliš da je moj odgovor beznačajan, kažem ti još jednom siguran sam da to može u excelu.
Btw ja inače i ne radim u excelu ali znam tako po nešto.
Jedina zamena za to tvoje pitanje je ono filtriranje (data->filter->autofilter) znači da filtriraš sve redove koji imaju uneseno 1 ili 2 i tako filtrirane podatke ručno da kopiraš u drugi worksheet. E sad normalno nećeš raditi filtriranje posle svakog unesenog reda, nego kada završiš prvi worksheet onda odradi filtriranje. Možda malo pročačkam excel kad budem imao vremena.

Video sam to gore, ali nikako nisam uzpeo da se snadjem.

Ajde ja da probam:

Znaci u kolonu A u sheetu1 upisujemo npr. imena stvari u B kolonu ide formula =VLOOKUP(A1,baza,2) gde ce ti baza biti tabela koju ces napraviti negde sa strane u listu(mozes posle sa hide da sakrijes da se nevidi) gde ce biti u prvoj koloni imena stvari a u drugoj brojevi. E sad u sheetu 2 u kolonu A upises npr. =IF(Sheet1!B1=2,Sheet1!A1,"") znaci ako je vrednost 2 u B1 u sheetu 1 onda ispise tu vrednost ako ne nista, a u sheetu 3 upises =IF(Sheet1!B1=1,Sheet1!A1,"") znaci da ispise ako je vrednost 1........ Probaj ovo trebalo bi da funkcionise. Naravno da bi bilo najelegantnije da ti neko napise makro u visualu koji bi ovo najkulturnije odradio pritiskom na samo jedan taster. pozdrav

@tassotti - ok je ovo sto si ti naveo ali kao što reče najbolje bi bilo da ti neko ispiše makro.
Nije loše ni ovo rešenje ali nije elegantno (kao što si rekao).
Sa ovim ponuđenim rešenjem ćeš imati gomilu praznih redova u sheet-u 2 i 3 jedino je to problem (a možda i nije).

Da li je moguce sa ovom formulom odraditi tako da mi prepoznavanjem karaktera u jednoj koloni svrstava ceo red.

Ako moze, to bi onda bilo to.

Imam "mali" problem sa excelom, pa ako neko moze da mi pomogne neka mi odgovori.

helpexceloa3.gif

U prvoj tabeli treba da nadje sve sifre iz kolone C kojih ima u koloni E i da pored njih stavi true u kolonu D. Mozda to moze da se uradi pomocu vlookup funkcije, ali ne znam kako.

U drugoj tabeli zahtev je nesto komplikovaniji. Treba da sortiram kolone E,F i G, po redosledu sifara koji je dat u koloni C.

Poslednja izmena:

У првој:
Што не урадиш vlookup у комбинацији са IF рецимо? IF(Vlookup();"TRUE";"")??

У другој:
Што не сортираш по заглављу "решење"? Шта ти не ради кад тако урадиш?

Poslednja izmena:
Sto se tice prve tabele, probala sam if(vlookup(),"true","") ali mi ne radi.

U drugoj tabeli je problem sto sam ja prikazala samo deo tabele, cela ima oko 2000-3000 hiljade redova. Meni treba neka funkcija koja ce sama da napise redne brojeve u koloni resenje, pa ja onda da sortiram celu tabelu po koloni resenje. Moram sortirati kolone E,F,i G ali po redosledu koji je dat u koloni C. Znaci ako u koloni rb ispred sifre 1069209 stoji rb 1, taj isti redni broj 1 treba da stoji u koloni resenje ispred te iste sifre 1069209 kolja se nalazi u koloni E.

Poslednja izmena:
Sto se tice prve tabele, probala sam if(vlookup(),"true","") ali mi ne radi.

U drugoj tabeli je problem sto sam ja prikazala samo deo tabele, cela ima oko 2000-3000 hiljade redova. Meni treba neka funkcija koja ce sama da napise redne brojeve u koloni resenje, pa ja onda da sortiram celu tabelu po koloni resenje. Moram sortirati kolone E,F,i G ali po redosledu koji je dat u koloni C. Znaci ako u koloni rb ispred sifre 1069209 stoji rb 1, taj isti redni broj 1 treba da stoji u koloni resenje ispred te iste sifre 1069209 kolja se nalazi u koloni E.

Како не ради? =IF(VLOOKUP(C2;E2:E23;1;FALSE);"TRUE";"") даје резултат?? Наравно ако су ти вредности у колонама Е и С нумеричке? Ако је форматирано као текст онда неће.

Што се тиче другог можеш да добијеш редни број са МАТСН функцијом, тражиш вредност из колоне Е у колони С и МАТСН ти исписује редни број нпр: =MATCH(E17;С$17:С$20;FALSE) и после радиш сортирање по резултату функције за сваки број у тој колони. Једино што ти остаје да се ратосиљаш (обришеш) #N/A за бројеве којих нема или модификована функција за то =IF(ISNA(MATCH(E17;С$17:С$20;FALSE));"";(MATCH(E17;С$17:С$20;FALSE)))

ово је рађено према слици где је редни број у колони D док су тражене вредности у Е и С

Poslednja izmena:
Hvala ti puno! Nemas pojma kakav si mi problem resio. Druga tabela radi i sve je ok.

Ali prva ja dobijam ovo sto sam obojila plavom bojom, a treba mi ovo sto pise crvenom.

untitled11ou9.png

Poslednja izmena:
Наравно да ти даје #n/a кад тражи тражи С2 (наслов колоне) у колони Е, требало би да буде С3 , а опсег Е3:Е13.

Такође је моја грешка у самој поставци, јер #n/a вредност није False за If функцију. Можеш да користиш ону комбинацију за другу табелу са Isna и за ову, само су другачије референце (можеш и са МАТСН)

=if(isna(vlookup(c2;e2:e23;1;false));"";"Тrue")

Poslednja izmena:
Izvini, ali u koloni D pored sifre 993042 ne treba da stoji nista,zatim pored sifre 1029754 treba da stoji true u koloni D, zatim pored sifre 1069152 netreba da stoji nista, pa pored sifre 1069209 treba da stoji true. A meni ispise cetiri pute true za redom i to je to u koloni D.

Izvini, ali u koloni D pored sifre 993042 ne treba da stoji nista,zatim pored sifre 1029754 treba da stoji true u koloni D, zatim pored sifre 1069152 netreba da stoji nista, pa pored sifre 1069209 treba da stoji true. A meni ispise cetiri pute true za redom i to je to u koloni D.

Не треба да стоји ништа ако тражимо вредности из колоне Е у колони С, док је формула коју сам дао тражила вредности из колоне С у колони Е, јел' тако?
Значи резултат претраге С у Е је уписан у колону D.
Зар није то био део питања?

U prvoj tabeli treba da nadje sve sifre iz kolone C kojih ima u koloni E i da pored njih stavi true u kolonu D

Ако тражиш Е у С онда ће и резултат који ти треба бити у D као што си сад описала и у складу са тиме промени референце у формули коју сам ти дао.

Poslednja izmena:
Hvala ti puno! Konacno sam uspela.
Evo sta sam ukucala =IF(ISNA(VLOOKUP(E3,C$3:C$6,1,FALSE)),"","Тrue").
Hvala jos jednom!

Nisam razumeo pitanje. Može li malo preciznije?

Zao mi je sto prekidam ovu diskusiju. Iskrslo mi je nesto i ne mogu da nastavim to sto sam radio. Ako budem mogao, nastavicu sigurno. Sada nemam vremena da zavrsim.
Ovo sto je pominjala maximalna moze i meni da koristi. Ali, kasnije cu probati.
Ipak sam dosta toga naucio.

Hvala.

OK, evo me sa jednim mozda prostim problemom, ali nesto mi bas i ne ide da ga resim.

Potrebno mi je da tabelu koja je vec ispunjena sortiram po vrednosti jedne kolone.

Recimo da imam u jednoj koloni vrednosti koje ukucavam i kada ih sve ukucam da sortiram tabelu na osnovu jedne kolone, rastuci ili opadajuci.

Da li mozda neko zna kako bi u excelu moglo da se oboji polja koja se nalaze ispred zadatog uslova, tj
12.5 true 15 12 18
4 5 true 13 11
12 19 1 52 true
Htela bih da obojim brojeve ispred true, znaci 12.5, 5, 52.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno