iPad je najbrzi i tu nema spora. Mozda ti na videima deluju da su blizu, ali u radu je jednsotavno brzi. Ali zato ne moze da se konfigurise, sto je dovoljno dobar razlog da objasni odakle mu ta brzina.
Iskreno, ocekujem veliko povecanje brzine na Android tabletima sa pojavom Ice Cream Sandwich-a, mislim da ce biti daleko bolje optimizovan nego Honeycomb, ali jos cemo videti. Danas-sutra se pojavljuje Nexus Prime koji ce ga dobiti od starta, ali ostali uredjaji ce ga sacekati.
Samsung i Apple imaju svoju filozofiju za svaku dodatnu mogucnost plati dodatno, ali zato i imaju najlepse i najelegantnije uredjaje.
Apple ima najjacu bateriju, pa Samsung, pa Asus. Naravno, kada Asusu dodas dok, ima najjacu autonomiju, ali i debelo najvece dimenzije. Svakako je najglomazniji. Samsung mozda jeste najlaksi i najtanji, ali je iPad dovoljno blizu da je izmedju njih nebitno. Asus je medju njima poprilicno dzinovski.
Moras prvo da odlucis zelis li iOS ili Android. Svaki ima svoje prednosti i mane. Mogucnosti Androida sto se tice konfigurabilnosti su daleko vece, ali zato Apple daje vecu stabilnost i opstu brzinu. To se nece odraziti na izbor aplikacija koje mozes da pokrenes i njihov kvalitet, vec na sveopsti utisak. Cinjenica je da postoji vise aplikacija za iOS nego za Android, posebno specijalno prilagodjenih za Honeycomb, ali generalno ima mnogo kvaliteta i na Androidu. Ocekujem da ce vise njih biti portovano sa ICS da rade dobro na tabletima. Takodje, neces koristiti pola miliona aplikacija sigurno. iOS ima bolji izbor kako god da okrenes, ali se neces osetiti nesto posebno osakacenim ni na Androidu.
Kada zadjemo u podesavanja tu nema takmicenja. Nisam imao prilike da vidim iOS5, ali i notifikacije su ovde mnogo bolje do te verzije, kao i opsta otvorenost sistema, koja ima svoje prednosti za vecinu naprednih korisnika. I tu je uvek pitanje sta ti treba. Ako zelis da pises po tabletu, Android je daleko bolji, ali ne zbog bolje softverske podrske, vec zbog postojanja tableta koji hardverski imaju integrisanu ovu funkcionalnost daleko bolje. Ni jedan od njih nije na tvojoj listi. Za sada su to HTC Flyer i Lenovo iz Think Pad serije (nema ga jos kod nas, ali je najavljen). Rezolucija ekrana moze takodje da ti igra bitnu ulogu. Apple forsira 4:3, sto je zgodno za citanje i web. Ima najnizu rezoluciju, ali kvalitetan ekran. Ja ih nisam poredio jedan pored drugog, meni su sva 3 ekrana dobra, ali generalno kazu da je Samsung za nijansu bolji, a Asus losiji. Kod Androida je odnos strana 16:10 (kada oduzmes prostor za stalno vidljivi meni, blizi je 16:9), sto je bolje za gledanje videa i rezolucija je visa (sto i ne mora da bude neka prednost ako nisi zestoka cepidlaka).
Sve u svemu, iOS ima stabilnost, brzinu, najbolju podrsku, dizajn, dimenzije, bateriju i izbor aplikacija. Da napomenem, ekran mu se ubedljivo najlakse grebe.
Samsung je blizu po dizajnu (ali je od plastike, za razliku od aluminijumskog iPada), jos je laksi i tanji, baterija mu je malo slabija nego na iPadu, ima najbolji ekran i najsporiji softver. Sam TouchWiz ga dodatno usporava, pre svega sto se tice redovnosti updateova koji stizu na njega.
Asus je ubedljivo najglomazniji, ima najlosiju bateriju, ali je i daleko najjeftiniji i dok mu zaista daje povecane mogucnosti, ako te ne mrzi da ga teglis sa sobom. Takodje, uskoro dolazi i naslednik koji puno obecava i koji ce sigurno kostati vise nego sto danas kostaju, ali koliko, ko zna. Moja pretpostavka je da ce kostati koliko sada kostaju Samsung i Apple i to sa sve dokom, ali to je ipak samo optimisticna pretpostavka. Svakako ce mu pasti cena brzo po pojavi novog.
Nisam se bavio jailbreakovanjem i ne znam kakve mogucnosti dobijas sa njim. Na Androidu mozes da dobijes dosta rootovanjem, ali novije serije Asusa ne mogu da se rutuju (josh). Ne znam koliko te zanima ovaj deo price, ali vecinu iole zahtevnijih korisnika krene da zanima kad tad (posebno ako imas pored sebe nekoga ko ce ti "objasniti" da je to skroz super stvar - udaviti te prim.ur.).
Ostaje ti da se odlucis za OS, dimensije i dizajn koji ti odgovaraju. Meni odgovara Android, odgovaraju mi Samsungove dimenzije i realno najvise mi se svidja zbog toga, ali cena je blago odbijajuca. Da sam na trzistu za 10" tabletom, ja bih sacekao da se pojave novi tableti zasnovani na Tegra3 (konkretno novi Transformer). Meni ne smeta sto za Samsung i Apple moras da dokupljujes dodatke i za HDMI i za USB, jer ih realno ne koristim. Ne svidja mi se cinjenica da nemaju prosirivu memoriju, ali naucio bih da zivim sa tim. Nisu mi neophodni Asusovi dodaci, a svakako mi ne treba dodatna masa uredjaja sa dokom (mada stvarno jeste lep dodatak). Novi Transformer obecava da ce biti najblizi mojim potrebama, ali videcemo (obecava i izuzetno nisku potrosnju, dolazi sa cetvorojezgarnim procesorom i petim jezgrom ultraniske potrosnje, takodje obecavaju i sjajne funkcije za stednju na ostalim jezgrima).