Šta je novo?

trajanje baterije na laptopu

savior

Cenjen
Učlanjen(a)
19.07.2011
Poena
170
drug je kupio laptop acer travelmate 5742zg i problem je da baterija,posle prvog punjenja traje oko 2 sata.dakle od momenta od kada ga je iskljucio sa punjaca,sat vremena kasnije pokazuje da je ostalo jos 50%.
neki savet? :/
unapred hvala

A gde je problem?

Hehe. Mali off ali vezan za temu. Pre desetak dana vraca se covjek koji je kupio laptop i kaze. Baterija nista nevalja. Jedva 3 sata izdrzi. Ja moju nokiu koristim citav dan i traje 3 dana baterija. I sta sad da kazem :D

da ali 2 sata surfa netom...
nekako mi je to malo :/
zaboravio sam da kazem da je to sve sto je radjeno na njemu

Koliko je celija baterija ?

Je li osvjetljenje ekrana bilo na max ?

Poslednja izmena:
To je normalno 2-2,5h za bateriju (eventualno 3 ako se isključi wifi i skroz smanji osvetljenje i undervoltuje procesor)

recimo moj i7+optimus grafa drzi dosta duze u takvom obicnom radu...4 sata bez problema i vise.u pitanju je lenovo y570 kod mene
on na laptopu ima intel p6200 procesor i grafu ati 6370 ja mislim,a ne mogu da nadjem konfu na netu :/ osvetljenje nije bilo max
steta ako je tako kratka anatomija

Drugo je optimus drugo je prosečan laptop a i drugačije su i cene :) Mislim da je kod acera trajanje baterije kraće nego kod ostalih, 2 - 2:20h - uglavnom je tako kod svih pri normalnoj upotrebi(surf). Kod prosečnih dell ide i blizu 2:40, neznam kod ostalih ali to je to uglavnom ako je u pitanju klasičan laptop i nema optimus ili neku drugu tehnologiju štednje sve preko 2:30 je premija.

recimo moj i7+optimus grafa drzi dosta duze u takvom obicnom radu...4 sata bez problema i vise.u pitanju je lenovo y570 kod mene
on na laptopu ima intel p6200 procesor i grafu ati 6370 ja mislim,a ne mogu da nadjem konfu na netu :/ osvetljenje nije bilo max
steta ako je tako kratka anatomija

Mislis AUTONOMIJA? :d

Imam Dell L502X. Baterija ima sledece vreme rada:

Jaka igra (Dead Island) izdrzi 1h 30m (bez stednje)
Pustanje filmova (full HD 1080p kroz HDMI) 2h 30min (koristi GPU kroz Splash pro, ali ima neki balanced rezim)
Surfovanje na power saver-u plus Word i Excel - vise od 4h

Toliko o DELLu sa Optimusom, za druge nisam siguran.

Da li postoje neki programi koji mere koliko baterija može da izdrži i koliko su ti programi merodavni (znam da u nekim časopisima kada rade test laptopova imaju koliko može baterija da izdrži i onda postave u sekundu).

Jel si čuo za sajt www.benchmark.rs i testove laptopova koji se rade tamo, ili svi čitate samo časopise? :) . U rezultatima testova laptopova, tamo ćeš pronaći da se koristi program pod imenom BatteryEater u te svrhe.

Samo da dodam da na mom dell-u n5110 baterija pri surfu traje oko 4h, kada gledam film u HD kvalitetu, baterija traje oko 3:20 min, dok pri jačim opterećenjima kada se aktivira i diskretna grafika, autonomija iznosi oko 2h, možda malo manje.

Normalno je to 2 sata.Moj ako ga deljem skroz sve na maximum traje od 1:40 min do 2h.Kad ugasim wifi taje 2:25 min.Kad smanjim osvetljenje ide preko 3h.Baterija i nije da se arci sve na maximum.To je za poslovne ljude da kad im treba za posao imaju laptop.Normalno je da baterija traje 2h kad ga njakas sve na maximum.Ko oce duze trajanje neka kupi netboook sa fusion cpu pa ce imati bateriju preko 7-8h.

Jednostavno na velikom lapu sve vuce struju.Prvo wifi sam meni oduzme bar 30 min minimum bateriju.Onda imas veliki ekran od 15 inca, zatim imas cpu koji trosi dosta.I jos ima tu dosta stvari koji vuku.Netbook ima cpu koji trosi ko upaljac pa normalno baterije traje dosta duze.A i tamo je ekran mnogo manji.Probajte na mobu da ne koristite wifi , da ne njakate igre i da osvetljenje stavite na pola.Na mom HTC-u baterija traje u proseku od 2-3 dana dok mom drugu traje jedva 1 dan.Al on zato cacka igre ceo dan i spava na wifi.

Meni su uspeli drugari da spice 30% baterije za jedno 3 sata.Njakali su igre i skidali sa marketa razna sr... i otisla baterija.Znaci moze da se navuce da traje preko 3h ali to samo ako ne koristite sve u full-u.Takodje mi ovde imamo najvise 6-to celijske baterije.Na primer u USA za mog dell-a se najvise valjaju 9-to celijske baterije koje su dosta jace.Ove 6-to celijske kostaju smesne pare.A kod nas zalost i replacement baterije kostaju 3 puta vise nego u USA.Ko moze da nabavi preko USA kosta 9-to celijska baterije oko 35 evra dok kod nas obicna kosta oko 80 evra i to 6 celija :)

Poslednja izmena:
ssd stedi struju... koliko toliko... + podesis recimo da CPU ne ide na max klok na bateriji vec recimo nesto oko 1-1.5 GHz... a baterija na laptopu realno sluzi najvise da ne moras da vuces punjac sa sobom u drugu sobu/kancelariju na par sati i to je to. Tesko da nekome tih 2 sata dodje kao velika mana... eventalno ako ga nosis na put pa da imas da gledas nesto usput smor je samo 2 sata...

Pozdrav.
Sta mislite da li je potrebna “kalibracija” baterije na starijem laptopu DELL 5010?
Na nekim sajtovima piše da treba dok je meni prodavac rekao da to nije potrebno….ona drži uz korišćenje 1,5 sat

- Kalibracija baterije za laptopove koji su proizvedeni od 2000. godine nije potrebna.
- Bitno je da se baterije dopunjavaju do maksimalno 80-85% (nikako 100%) i da se ne dovode do maksimalnog pražnjenja (0%), koje se obično dešava ako se laptop mesecima ne uključuje.

Nazad
Vrh Dno