Šta je novo?

TP-Link modem+ruter+switch=haos

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav svima. Imam jedan mali problem. Naime, posto mi je bilo potrebno da dovedem internet konekciju do vise uredjaja, 5-6 komada, u jednoj sobi, a svi kablovi su trebali da idu preko tavana, a ruter/modem kombinacija mi se nalazi u hodniku, resio sam da mi je jeftinije i prostije da kupim gigabitni switch. To sam i uradio, uzeo sam TP-Link TL-SG1008D, ima 8 portova. Imam Telekom Box paket, znaci ADSL net. Imam svoj modem i ruter. Modem je TP-Link TD-W8910N a ruter je TL-WR1043ND. Sve je to do sada, pre switcha, radilo super. E sad, ubacio sam glavni kabl koji ide iz modema u port 8, tako kaze uputstvo, a u ostalih 4-5 sam ubacio racunar koji mi je u toj sobi, satelitski risiver, konzolu i slicno. Kada ubacim kabl u modem nemam net uopste na tom racunaru, tj. ne dolazi do switcha net. Kada ubacim u ruter, imam net najnormalnije. E sad, to ne bi bio toliki problem da ja ne moram da ga ubacim u modem, ali moram, jer mi treba IPTV signal. U cemu je problem, zasto nemam net na switchu kada ubacim u modem?

klasičan l2 svič ne može da zameni ruter. da bi tvoja unutrašnja mreža mogla da dođe do spoljne i obrnuto, potreban je ruter :)
(potreban je i da bi se dhcp-om rešilo pitanje adresa u tvojoj lokalnoj mreži, ali to sad nije bitno)

dakle - iz modema u ruter, iz rutera kabl do sviča, i radiće.

Pa tako i radi. Ali kako da dobijem IPTV signal, to je glavno pitanje?

Pa direktno iz modema. Ali sada bih morao da kupim jos jedno 20 metara kabla pa da provlacim kabl ponovo da bih dobio iptv. Mislio sam da ce moci preko switcha.

EDIT: A jedna cudna stvar se u medjuvremenu desila. Mislim, bilo bi cudno da nije. Sada mi ne radi IPTV u drugoj sobi. A nista mu radio nisam, niti sam taj kabl dirao, on je u slotu 2 u modemu. Nisam imao razloga da ga diram, jer imam jedan slobodan slot u modemu, pa sam u njemu probao switch. Ali iz nekog razloga OPTV ne radi, kaze mrezni problem. probao sam da ga resetujem, resetovao modem, ali nista.

Poslednja izmena:
hajde ovako. sve poveži kako je bilo pre sviča a da je radilo - znači iptv gde si ga izvorno gurnuo, modem, ruter, sve kako je bilo.

i kad sve završiš, i istestiraš da radi, ubodi u slobodan port na ruteru svič (u koji je već ubodeno sve što treba da bude ubodeno) i sve bi trebalo da proradi čak i bez reseta.

Vratio sam. Tj. nemam sta da vratim, samo da iskljucim kabl od switcha iz rutera. Rezultat je da nigde u kuci nemam net, nijedna soba, bilo da kabl ide iz rutera, bilo iz modema, neta nema. Wifi radi. Evo morao sam da vratim switch da bih napisao ovu poruku. Nesto je switch zayebao, a ko zna sta i kako. Takodje sam resetovao i modem i ruter, ali ne pomaze.

aaaa, shvatio sam. tvoj modem razdvaja intenet i iptv na unapred određene portove. potrebno je da iptv kablovi za svaku sobu stoje u istim onim portovima kako su ti namestili baje iz kablovske, baš kao i kabl kojim šalješ internet do rutera. svič poveži na neki slobodan port u ruteru.
to bi moralo da radi.

jedino ako su se zeznula setovanja za vlan na modemu, a nema razloga da su pobrljavila, osim ako nisi radio fabrički reset.
ako jesi, zovi baje iz kablovske da dođu i nameste ti ponovo modem u režim u kome daje iptv po sobama i intenet.

Poslednja izmena:
nema sanse da ti IPTV prodje kroz taj glupi switch gde si pustio i internet IPTV, prvo imas konflikt dva dhcp servera , spojio si dve mreze + dhcp snooping kod telekonja

to mu je previše podataka. dovoljno je reći da iptv mora u odgovarajuće portove na adsl modemu da bi radio, jer nije u pitanju običan internet prenos :)
ostatak lokalne mreže može (zapravo mora) iza rutera, da l direkt, da l wifijem, da l preko sviča.

OK, moracu poseban kabl za iptv direktno iz modema. Ali zasto sada nemam internet nigde u kuci? :)

Posle nekoliko sati testiranja, dosao sam do sledecih rezultata...Svi portovi sa rutera daju net, tu nema problema. Port broj jedan na modemu je OK jer iz njega ide u ruter, koji kazem ima net. Port 4 sam testirao sa satelitskim risiverom, daje net, radi mi CS bez problema. Testirao sam sa istim risiverom portove 2 i 3 i nema neta. Znaci na njima nema neta, nema IPTV. Ne razumem zasto...

iptv dalje od modema (kroz ruter pa na svič) neće raditi i to batali. na modemu imaš portove koji su setovani da ti daju iptv (poseban vlan) osim ako nisi nekako uspeo da pobrljaviš ta setovanja, a to se radi tako što pustiš svoju konfiguraciju ili što fabrički resetuješ setovanja koja su namestili ljudi iz telekoma (našao si neki pin za harver reset).

u svakom slučaju, ako ti ne radi iptv, zovi telekom i objasni im da ne radi, oni mogu da puste (daljinski) setovanja za tvoj modem kojima će vratiti stvar u prvobitno stanje, ili mogu da pošalju ekipu koja će doći i to uraditi face 2 face, samo što ćeš se verovatno malo načekati.

kad vrate stvar u prvobitno stanje, izvuci po slobodnom portu internet do rutera (IPTV dakle NE DIRAJ!!!) i u ruter ubodi svič (i sve što želiš da ti bude na tvojoj mreži), i uživaj. mil0sbeo je u pravu - skoro je nemoguće da ubodeš tv u svič ili u ruter i da preko njega pratiš iptv. njega ti daje modem i on ne ide kroz klasičan internet, a sve što si stavio iza rutera više nema veze sa telekomovim setovanjima (za vlan) i deo je tvoje mreže a ne njihove, a da bi telekomov iptv radio, potrebno je da port za iptv port bude deo njihove mreže, podešen za taj zadatak.

sad bi trebalo da je jasnije? :D

malo me buni taj risiver, on nema veze sa iptv-jem je l tako? njemu treba samo običan net (iz nekog razloga?). ako je tako, on može i u ruter, i u modem, gde god, ali gledaj da ga staviš u ruter ili u svič da te ne bi bunio :)
ako je on deo iptv-ja (ne znam kako, ja inače uopšte ne koristim ni iptv, niti gledam satelitske kanale, pa nisam najupućeniji), onda on mora u portove koji su na modemu namešteni za to, tj. za njega važi pravilo telekomovog setovanja.

nadam se da je pomoglo :)

Uspeo sam nekako nocas u 4 da resim problem. Posto su kao na slici bili iskljuceni portovi 2 i 3 jedino mi je to ostalo, da probam da ih ukljucim. To je onda poguralo stvari izgleda, presao je iptv onih 8% kad se ucitavao gde proverava mrezu, ali kad dodje do 75% tu opet stane, a meni pukne net na racunaru. I tako 4-5 puta. Onda sam vratio nazad, jer ocigledno nije moglo tako, i onda je proradilo. :wall: Znaci sve je kao sto je bilo juce kada sam pitao, ali sada radi. :wall::wall:

EDIT: Pisao sam poruku kada si ti mmike poslao tvoju. :) Hvala.

Prilozi

• Screenshot_12.jpg
    Screenshot_12.jpg
    28 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno