Šta je novo?

TP-Link 1043ND V2

Rock86

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2011
Poena
270
Pozdrav svima. Potreban mi je gigabitni ruter koji bi odlično pokrio stan od 100 kvadrata i da pritom može da ostvari bar 40Mb/s u svim delovima stana. :) TP-Link 1043ND V2 mi je prvi pao napamet. Koliko vidim, na papiru je odlična mašina: Atheros QCA9558@720MHz, 64MB RAM, hardverski NAT, 3 antene od po 5dBi.

Kako se ovaj ruter pokazao u praksi? Da li je stabilan? Da li bi zadovoljio moje potrebe?

Trebalo bi da odradi posao ali u zavisnosti od pozicije rutera i računara u stanu, broja zidova između njih (i vrste zidova), broja okolnih mreža i njihove jačine kao i od kvaliteta wifi kartica/antena na računarima zavisi i domet/brzina koju možeš ostvariti.

Prostije rečeno, dok ne probaš nećeš znati.

U odnosu na položaj rutera, samo je jedna prostorija "problematicna", u pitanju su 2 betonska zida. Hodnik ne računam, ko će da koristi laptop ili telefon u hodniku. :)

EDIT: Još kad bi mogao da pokrije park na koji gleda soba u kojoj bi se nalazio ruter, bilo bi super. Od rutera do prozora ima inače oko 2.5m, prozori su širi. Kad bi mogao da pokrije pojas od 20m od prozora ka parku, pevao bih! :)

Poslednja izmena:
Planiraj da položaj rutera bude u centru u odnosu na položaj korisnika, ako zabodeš ruter u jedan kraj stana očekuj da će korisnici na suprotnom kraju imati problem sa protokom, ako se uopšte i konektuju. Nema konkretnijeg odgovora na tvoje pitanje, moraš isprobati kako se ruter ponaša u tvom okruženju, eksperimentisati sa položajem i, po potrebi, nabaviti dodatne uređaje za pokrivanje kritičnih delova stana/parka.

Moj TP-Link 1043ND stoji na stolu, ~4m od prozora i hvatam signal iz auta na mobilnom na parkingu 9 spratova niže :)

Doduše, protok je jadan, ali opet nema optičke vidljivosti.

Na poslu imamo dva komada 1043ND koji nam služe samo za guest mrežu (obično je na njoj gomila mobilnih telefona), na izdvojenom su linku i sl. i pokrivaju prostor od nekih 1000kvm, doduše na najudaljenijim tačkama od rutera ima problema sa signalom.

Ali bez probe nećeš znati. Dosta zavisi i od toga da ubodeš dobar kanal, gde je najmanja gužva.

BTW. sad sam proverio, na jednom imam 19 nakačenih wifi klijenata , na drugom 27, plus imam još 5 uređaja preko kabla.

Poslednja izmena:
Moj TP-Link 1043ND stoji na stolu, ~4m od prozora i hvatam signal iz auta na mobilnom na parkingu 9 spratova niže :)

Doduše, protok je jadan, ali opet nema optičke vidljivosti.

Na poslu imamo dva komada 1043ND koji nam služe samo za guest mrežu (obično je na njoj gomila mobilnih telefona), na izdvojenom su linku i sl. i pokrivaju prostor od nekih 1000kvm, doduše na najudaljenijim tačkama od rutera ima problema sa signalom.

Ali bez probe nećeš znati. Dosta zavisi i od toga da ubodeš dobar kanal, gde je najmanja gužva.

BTW. sad sam proverio, na jednom imam 19 nakačenih wifi klijenata , na drugom 27, plus imam još 5 uređaja preko kabla.

Jel stabilan bar? I da li je u pitanju baš V2 verzija?

Onaj kući mi je 100% stabilan, radi mesecima bez gašenja. Ako se ne varam kupio sam ga pre jedno 3 godine i mislim da ga nisam resetovao više od 10 puta za to vreme i to samo zbog promene konfiguracije, nikad se nije zaglupeo i sl.

Ovi na poslu oće ponekad da prestanu da primaju nove wifi konekcije kad ih najaše gomila (30+ klijenta), ali ono što je nakačeno radi i ne resetuju se.
Jedino što iz nekog razloga su jako nekompatibilni sa Lenovo laptopovima, sa svim ostalim rade bez problema, ali čim vidim Lenovo znam da je šansa za uspešnu konekciju nikakva.

Jedino su u pitanju starije verzije pošto su davno kupljenji, kod mene je V1 (tj. V1.10) - to su oni beli, vidim sada da V2 izgleda skroz drugačije, ali nemam pojma koliko su iznutra promenili.

Poslednja izmena:
Mislim da je skroz hardverski promenjen. V1 je meni stabilan, ali nije bio na početku. TP-Link prva verzija firmware je obično loša, i mora da se resetuje češće.

Da, V2 ima duplo jači CPU od V1, duplo više RAM memorije i hardverski NAT. Lepo je to sve na papiru, ali mene zanima kakav je u realnom radu. :) Znam da je stari V1 ok.

Mislim da je skroz hardverski promenjen. V1 je meni stabilan, ali nije bio na početku. TP-Link prva verzija firmware je obično loša, i mora da se resetuje češće.

Da, prvih godinu dana sa V1 sam baš imao probleme, kući ne pošto je tu samo par klijenata, ali u firmi da. Posle se to sasvim sredilo sa nekim FW updateom.

Ne znam koliko je V2 nov, tj. da li su ga ispeglali.

Ja bih isao na V1. Jeftiniji, a proveren u realnom radu.
Ima i jaci signal od V2.

Nisam mogao da nađem V1 u prodaji, uzeo sam V2 i prezadovoljan sam, za sad. :)

JA sam imao 843ND i prezadovoljan sam bio, kontam da sa tim mozes samo jos zadovoljniji biti, posebno ako ga pozicioniras negde u centru stana.

Naravno, pozicionirao sam ga tako da odlično pokriva prostorije gde se koristi Internet. :) Odličan uređaj, za sad nijedan jedini problem, domet odličan. Čak sam u dobroj meri ovim ruterom rešio i kašnjenje notifikacija na Nexus-u 4 (Whatsapp, Viber), primetno bolje radi. :) Odmah sam ažurirao najnoviji FW koji donosi bolje wireless performanse.

Prilozi

• 1043ndv2.jpg
    1043ndv2.jpg
    1,009.6 KB · Pregleda: 121
Poslednja izmena:
Hvala, Proday! :)

Inače, dodao bih da je uređaj JEDVA mlak, što je odlično! :)

Jedno pitanjce...Da li WMM opciju ugasiti ili ne?

Ne gasi je, ona obezbeđuje veću brzinu preko wifi-a.

A WPS ?

Ovo čudo ima odličan signal! Na kraju parka sam juče testirao brzinu (više od 20m od prozora, a ruter je u sobi na 3-4m od prozora i dobio sam ovaj rezultat na Nexus4 telefonu koji ionako ima bednu wifi karticu.

Što se tiče priče da V2 ima slab signal, definitivno su u pitanju loši primerci ili serije. Celokupan hardver V2 modela je jači od V1.

Prilozi

• nexus4wifi.jpg
    nexus4wifi.jpg
    116.2 KB · Pregleda: 76
Da, V2 ima duplo jači CPU od V1, duplo više RAM memorije i hardverski NAT. Lepo je to sve na papiru, ali mene zanima kakav je u realnom radu. :) Znam da je stari V1 ok.
Ja sam ga imao. Protok je gori od tp link 340g prastarog rutera.

Moze on da ima dobar cpu ali zato je wifi ocajan.

I da je ste, tesko bi ga reklamirao jer ruter radi.

Trazio zamenu i dobio ali je isto bilo. V2 je po mdni jednio dobro ako hoces vise da koristis njegov switch jer je gigabitan a ne toliko i wifi. Probao sam ja i posle da menjam antene. Ali nista bolje.

Ne znam zaista u čemu je bio problem... Gledao sam review po netu, niko se ne žali na signal od 1043ND V2, pa kontam da su imali neke problematične serije koje su dospele kod nas. V2 ima Atheros QCA9558 wireless karticu.

HW revizija mog rutera je 2.1. Instaliran je poslednji FW 3.17.38 Build 140613 Rel.55867n.

Vratio bih ga odmah da nešto ne valja, 7500 din. nije za bacanje. :D

EDIT: TP-Link TL-WDR4300 ima očajan 2.4GHz i 5GHz signal. Slabiji HW od 1043ND V2, džabe dual-band kad je domet OČAJAN. Bruka za tako skup ruter. Prvo sam njega hteo da uzmem, pa sam odustao kad sam se raspitao. :D

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Vidim da vas u temi ima dosta koji posedujete ovaj ruter pa bih vas zamolio za pomoć.
Kupio sam navedeni ruter pre par dana kako bih pokrio veći prostor (signal je odličan, samo da napomenem) i povezao ga sa ADSL WiFi ruter prvo preko Wan porta pa zatim pokušao i preko Lan porta i ni u jednoj konfiguraciji ne mogu da dobijem da WiFi radi duže od pola dana - dan nekad čak i kraće. Signal je odličan ali ni jedan uređaj ne može da se 'nakači' i jedni restart pomaže, nakon njega sve radi super neko vreme.

EDIT: Promeni MTU vrednost na TP-Linku, umesto 1500 stavi 1492.

Nisam ažurirao firmware, nisam mislio da treba. Odradiću to sutra kao i ovu promenu MTU-a pa javljam šta sam napravio cheers

Nazad
Vrh Dno