Šta je novo?

TotalTV Mix (TV+ 16Mbit/s Adsl)

Pa o tome ja i pričam, evo i konkretnog slučaja koji sam imao na PTT-u sa takođe kršem od TP-Link 854W rutera...

Ignorišite što ispod drugog rezultata umesto PTT piše Telekom Srbija jer tad nisam stavio svoje podatke za PPPoE pristup. E sad, da li bih dobio tih 2.5 Mbps više kao što sam dobijao u tom konkretnom slučaju - ne znam, ali sigurno bi kvalitetniji ruter doneo veću DL brzinu. Da li ću propasti za par Mbps kao što kaže Magick - neću, ali čisto me zanima za koliko je moja linija stvarno sposobna. To podrazumeva kupovinu boljeg rutera, nešto što mi nije u planu ovog meseca.

OK, tacno tako, na kojoj brzini ce se link uhvatiti zavisi i od kvaliteta rutera koji se koristi i sa kvalitetnijim ruterom ces vrlo verovatno uhvatiti link na vecoj brzini, prvenstveno trazi ruter sa broadcom chip-om, takav najbolje pegla smetnje. Moj komentar se prvenstveno odnosio na ono sto iznosi Magick

Ako se sa jednim ruterom link hvata na 14Mb, ne znaci da je telekom ogranicio link na 14 Mb niti da telekom treba da dozvoli da se link uhvati na vecoj brzini i tu takodje ne vidim "neozbiljnost, bahatost i neprofesionalizam" kao ni "Neko je nešto čačkao na DSLAM-u, a ne zna posle ni da vrati sve parametre kako su bili." ( ne kazem da telekom ne smatram takvim no ovde to nije problem nego nesto drugo ) jer da je tako, zamenom rutera se ne bi dobilo nista a zamenom rutera se u konkretnom slucaju dobilo 17mb sto ce reci sa isto podesenim parametrima na portu na dslamu brzina je osetno veca.

Ono sa cim se mogu sloziti sa Magick-om je da je attainable rate odnosno max rate i sl. ( zavisno od rutera ) procena rutera na osnovu parametara signala kolika je maksimalna brzina po toj parici. Ovaj parametar svakako treba uzimati sa rezervom jer sam npr.vise puta video da je max rate procena rutera manja od brzine na kojoj se link uhvatio.
Kada se spominje overhed od 15% na adsl-u ne znaci da ako je pusteno 20 mb da ce se zbog toga link uhvatiti na 17mb, ne uhvatice se na 20 ( ako moze naravno ) ali ce od tih 20 maksimalno moci da se izvuce oko 17mb realnog protoka za korisne podatke, a resto ce otpasti na kontrolne, odnosno overhed. Brzina na kojoj se uhvatio link se deli na korisne podatke i overhead sto ce reci da ako se llink hvata na 17 mb, tu brzina korisnih podataka nece biti tih 17 jer u njih treba i overhed da se uglavi, nego ce biti oko 14,5mb.

Poslednja izmena:
OK, tacno tako, na kojoj brzini ce se link uhvatiti zavisi i od kvaliteta rutera koji se koristi i sa kvalitetnijim ruterom ces vrlo verovatno uhvatiti link na vecoj brzini, prvenstveno trazi ruter sa broadcom chip-om, takav najbolje pegla smetnje. Moj komentar se prvenstveno odnosio na ono sto iznosi Magick
Moguće je da bolji ruter može da postigne veću brzinu, ali mogu i oni sa svoje strane da tu brzinu ograniče u finijim koracima, a ne samo 5, 10 i 20 Mbps.

Ako se sa jednim ruterom link hvata na 14Mb, ne znaci da je telekom ogranicio link na 14 Mb
Ne znači.

niti da telekom treba da dozvoli da se link uhvati na vecoj brzini i tu takodje ne vidim "neozbiljnost, bahatost i neprofesionalizam" kao ni "Neko je nešto čačkao na DSLAM-u, a ne zna posle ni da vrati sve parametre kako su bili."
Iz pouzdanih izvora znam za to objašnjenje fenomena da ljudima iznenada padne brzina ADSL konekcije, bez ikakvog razloga, a posle se i volšebno vrati, dok se Telekom pravi blesav. Dobar drug mi je bio u tom poslu pa imam dosta informacija iz prve ruke. Nisu to ni moje pretpostavke niti neke neosnovane spekulacije. Ko u šta veruje je njegova stvar, ja sam samo podelio informaciju koju ja imam.

O njihovoj neozbiljnosti, bahatosti i neprofesionalizmu je bilo reči mnogo puta, a ja sam konkretno aludirao na njihovu politiku naplaćivanja prijave smetnji/problema i to što neka priučena balavurdija čačka svašta po tim centralama i napravi haos, pa se posle pravi blesava (takođe primer iz iskustva)!

( ne kazem da telekom ne smatram takvim no ovde to nije problem nego nesto drugo ) jer da je tako, zamenom rutera se ne bi dobilo nista a zamenom rutera se u konkretnom slucaju dobilo 17mb sto ce reci sa isto podesenim parametrima na portu na dslamu brzina je osetno veca.
Kako sam ja shvatio, on nije samo zamenio ruter već i provajdera. :trust: U svakom slučaju, verujem da je neku razliku moguće napraviti sa boljim modemom, ali isto tako verujem i da je daleko veća kontrola u njihovim rukama i u konfiguraciji linka.

A to da Telekom može da ograniči brzinu ADSL konekcije zbog kvaliteta linije imali smo prilike da se uverimo na slučaju jednog drugara kome je brzina sa 6 Mb/s povećana na, kako su mu rekli, maksimalnih 15 ili 16 Mb/s. Toliko je navodno njegova linija mogla da izvuče. Međutim, to mu je jako loše radilo (veza je često pucala), pa su posle njegove reklamacije brzinu ograničili na 12 Mb/s ili tako nešto. Dakle, brzina na portu je jedno (5, 10 ili 20 Mb/s), a maksimalna brzina na kojoj možete da se ukačite je nešto sasvim drugo. I ne, nije mu Telekom provajder.

Ako već vučemo analogiju sa starim analognim modemima, ne vidim zašto provajder, odnosno Telekom, ne bi mogao da zabrani neke protokole i/ili ograniči brzinu na svojoj terminaciji? Na osnovu nekoliko praktičnih primera i onoga što znam o toj tehnici, rekao bih da to upravo tako i radi. A ako je baš zapelo, mogu da pozovem čoveka koji od toga živi pa da nam svima objašnjava detalje - što je verujem suludo.

Ono sa cim se mogu sloziti sa Magick-om je da je attainable rate odnosno max rate i sl. ( zavisno od rutera ) procena rutera na osnovu parametara signala kolika je maksimalna brzina po toj parici. Ovaj parametar svakako treba uzimati sa rezervom jer sam npr.vise puta video da je max rate procena rutera manja od brzine na kojoj se link uhvatio.
I to sam lično video, a ljudi (inženjeri) koji to rade su mi tu priču i potvrdili.

Kada se spominje overhed od 15% na adsl-u ne znaci da ako je pusteno 20 mb da ce se zbog toga link uhvatiti na 17mb, ne uhvatice se na 20 ( ako moze naravno ) ali ce od tih 20 maksimalno moci da se izvuce oko 17mb realnog protoka za korisne podatke, a resto ce otpasti na kontrolne, odnosno overhed. Brzina na kojoj se uhvatio link se deli na korisne podatke i overhead sto ce reci da ako se llink hvata na 17 mb, tu brzina korisnih podataka nece biti tih 17 jer u njih treba i overhed da se uglavi, nego ce biti oko 14,5mb.
Da, tako je. Koliko sam ja razumeo, njegov modem se kači na 18.840 kbps, a na testu postiže realnih 16 Mbps, što je umanjenje za ~15%. Inače, i tih 15% ne mora da postoji. Može da se uradi trafic shapping tako da korisnik zaista dobije onoliko koliko je platio, tj da kontrolni paketi idu na "štetu" provajdera. Ali, avaj... ovo je Srbija. :(

P.S. Sada tek shvatih ovaj poslednji primer sa Pireli modemom i moram nešto da dodam. Da li ste znali da Telekom ima spisak "atestiranih" ADSL modema/rutera koji "pouzdano" rade na njihovim linijama? A da li ste znali da NI JEDAN ne može da se kupi u Srbiji? :S: Eto rešenja! "Naš ADSL ne valja? Ne - to je zato što Vaš korisnik (Vi) ne koristi(te) "atestiranu" opremu!". :wall:

Poslednja izmena:
Brzina na kojoj se uhvatio link se deli na korisne podatke i overhead sto ce reci da ako se llink hvata na 17 mb, tu brzina korisnih podataka nece biti tih 17 jer u njih treba i overhed da se uglavi, nego ce biti oko 14,5mb.

tako je kod mene 17mb je maksimum realno 14,5mb ;)

Moguće je da bolji ruter može da postigne veću brzinu, ali mogu i oni sa svoje strane da tu brzinu ograniče u finijim koracima, a ne samo 5, 10 i 20 Mbps.

Ja rekoh da oni mogu da podese brzinu koju god.

Iz pouzdanih izvora znam za to objašnjenje fenomena da ljudima iznenada padne brzina ADSL konekcije, bez ikakvog razloga, a posle se i volšebno vrati, dok se Telekom pravi blesav. Dobar drug mi je bio u tom poslu pa imam dosta informacija iz prve ruke. Nisu to ni moje pretpostavke niti neke neosnovane spekulacije. Ko u šta veruje je njegova stvar, ja sam samo podelio informaciju koju ja imam.

Rekoh da ovo moze da se desi zbog necega na portu, da li se neko igrao ili je port prosvirao sam od sebe , nebitno je, ali je moguce da se brzina smanji i iz drugih razloga, koji se odnose na samu paricu i koji su pre problematicni nego sam port. Pola infrastrukture je ostalo od Nemaca iz drugog svetskog rata, vazdusne vodove zeza vetar, podzemne vlaga, parice se nastavljaju sto puta i sl, no i to se da srediti, pa ako nekom iz nekog od navedenih razloga dodje do smanjenja brzine, moze da se sredi parica pa da se uspostavi prethodna brzina.

Kako sam ja shvatio, on nije samo zamenio ruter već i provajdera. :trust: U svakom slučaju, verujem da je neku razliku moguće napraviti sa boljim modemom, ali isto tako verujem i da je daleko veća kontrola u njihovim rukama i u konfiguraciji linka.

Cini mi se da nije bila promena provajdera nego samo test sa drugim ruterom, a i da jeste kakve veze provajder ima sa ovim ovo je samo do rutera, parice, porta odnosno telekoma, nema provajder tu nikakav uticaj ( sem sto treba da prijavljuje smetnje telekomu )

A to da Telekom može da ograniči brzinu ADSL konekcije zbog kvaliteta linije imali smo prilike da se uverimo na slučaju jednog drugara kome je brzina sa 6 Mb/s povećana na, kako su mu rekli, maksimalnih 15 ili 16 Mb/s. Toliko je navodno njegova linija mogla da izvuče. Međutim, to mu je jako loše radilo (veza je često pucala), pa su posle njegove reklamacije brzinu ograničili na 12 Mb/s ili tako nešto. Dakle, brzina na portu je jedno (5, 10 ili 20 Mb/s), a maksimalna brzina na kojoj možete da se ukačite je nešto sasvim drugo. I ne, nije mu Telekom provajder.

Kao sto vise puta rekoh, moze da se postavi na portu koja god brzina linka. No nece telekom da pusti link od 20Mb a da ogranici da se link hvata na 12Mb, ne u tom slucaju ce pustiti link 12mb i gotovo. Jasno je da se to radi u slucajevima gde ne moze da se izvuce veca brzina. Telekom ako ce nesto da ogranici na brzinu manju od brzine na kojoj je setovan link na portu ogranicice protok. Poznace IPTV korisnici , telekom ogranicava protok internet saobracaja. Npr. imas net 5mbps i iptv za sta ti treba jos 4mb i telekom ti pusta link od 9mbps i na toliko ti se link i hvata, no iako se link hvata na 9 mb, net nece raditi brze od 5 jer je ogranicen protok.

I to sam lično video, a ljudi (inženjeri) koji to rade su mi tu priču i potvrdili.

Ovo je navedeno samo kao primer zasto ne treba verovati proceni rutera.

Da, tako je. Koliko sam ja razumeo, njegov modem se kači na 18.840 kbps, a na testu postiže realnih 16 Mbps, što je umanjenje za ~15%. Inače, i tih 15% ne mora da postoji. Može da se uradi trafic shapping tako da korisnik zaista dobije onoliko koliko je platio, tj da kontrolni paketi idu na "štetu" provajdera. Ali, avaj... ovo je Srbija. :(

Moze telekom da korisniku koji hoce paket od 20Mb pusti 23Mb link te da mu ostane 20Mb za korisne podatke. Da ne bude da opet branim telekom, ali uzmi neki predmet da posaljes postom, kad ga odnes u postu da ga izmere, jel ga mere i cenu odredjuju bez kutije ili sa kutijom u koju si ga upakovao i gomilom stiropora kojeg si ubacio da bi obezbedio predmet. Takodje, da li se ovako nesto desava samo u Srbiji, cisto sumnjam. Ne zale se samo Srbi da imaju manju realnu brzinu podataka zbog overheda, od paketa kojeg su zakupili.

Ako kazu da je cena do te i te brzine onda je to takav cenovnik.

Ako kazu konkretna zakucana brzina onda je to drugi tip cenovnika odnosno punude.

Telekom nece reci ugovorili ste zakucanu brzinu a u stvarnosti dobijete sa onim umanjenjem.

Ja rekoh da oni mogu da podese brzinu koju god.
Pa i ja rekoh da provajder može da ograniči brzinu konekcije. Na šta onda repliciraš?

Rekoh da ovo moze da se desi zbog necega na portu, da li se neko igrao ili je port prosvirao sam od sebe , nebitno je, ali je moguce da se brzina smanji i iz drugih razloga, koji se odnose na samu paricu i koji su pre problematicni nego sam port.
Svašta je moguće, ali to korisnika ne treba da se tiče - bez obzira da li pod korisnikom podrazumevamo krajnjeg korisnika ili nakupca/provajdera. Problem je što se isuviše često dešava da kada je problem do Telekoma - "nema problema", odnosno "nije do nas".

Pola infrastrukture je ostalo od Nemaca iz drugog svetskog rata, vazdusne vodove zeza vetar, podzemne vlaga, parice se nastavljaju sto puta i sl, no i to se da srediti, pa ako nekom iz nekog od navedenih razloga dodje do smanjenja brzine, moze da se sredi parica pa da se uspostavi prethodna brzina.
Vlaga u kablovima ne ulazi i izlazi tek tako, a dosta često se dešava da brzina konekcije drastično padne, pa se posle volšebno vrati, dok Telekom negira da je to do njih.

Znam neke ljude "iznutra" pa mogu tvrditi da u toj kompaniji prilično rasulo u tehnici, te je mnogo problema prouzrokovano nezainteresovanošću i neznanjem.

Cini mi se da nije bila promena provajdera nego samo test sa drugim ruterom, a i da jeste kakve veze provajder ima sa ovim ovo je samo do rutera, parice, porta odnosno telekoma, nema provajder tu nikakav uticaj ( sem sto treba da prijavljuje smetnje telekomu )
Očigledno ne znaš kako stvari funkcionišu. Prvo što terminacija može biti kod samog provajdera, a drugo postoje tu još neke stvari i protoci koje Telekom posebno naplaćuje provajderima, zbog čega velika većina korisnika trpi segregaciju i pre same segregacije.

Kao sto vise puta rekoh, moze da se postavi na portu koja god brzina linka. No nece telekom da pusti link od 20Mb a da ogranici da se link hvata na 12Mb, ne u tom slucaju ce pustiti link 12mb i gotovo. Jasno je da se to radi u slucajevima gde ne moze da se izvuce veca brzina.
Pitanje je ko je provajder. Mi ovde diskutujemo o Totalu, tj SBB-u, a dotakli smo se eto i PTT-a. Sasvim je druga priča kada ti je Telekom provajder.

Telekom ako ce nesto da ogranici na brzinu manju od brzine na kojoj je setovan link na portu ogranicice protok. Poznace IPTV korisnici , telekom ogranicava protok internet saobracaja. Npr. imas net 5mbps i iptv za sta ti treba jos 4mb i telekom ti pusta link od 9mbps i na toliko ti se link i hvata, no iako se link hvata na 9 mb, net nece raditi brze od 5 jer je ogranicen protok.
Postoji više slojeva u TCP/IP vezi, pa se i link može ograničiti na raznim slojevima. Znam za primer gde je jedan poznati provajder (≠Telekom) jednom mom drugaru limitirao brzinu na kojoj se kači na neku nebuloznu cifru, tipa 12 Mbps, jer je procenjeno na je to najviše što njegova linija može da podrži a da pri tome veza bude stabilna i tako mu radi i dan danas.

Ovo je navedeno samo kao primer zasto ne treba verovati proceni rutera.
O čemu sam već i pisao.

Moze telekom da korisniku koji hoce paket od 20Mb pusti 23Mb link te da mu ostane 20Mb za korisne podatke.
Upravo! Ako ti prodaju 20 Mb/s, neka ti i daju 20 Mb/s pa kol'ko košta da košta. Ako nemam para za (pravih) 20, uzeću (pravih) 15. Ako nemam para ni za (pravih) 15, uzeću (pravih) 12 ili 10 Mb/s, itd. Al' to je više stvar "estetike" i poslovne kulture.

Da ne bude da opet branim telekom
Pa ti ga stalno braniš, iako mu ime pišeš sa malim slovom. :p

ali uzmi neki predmet da posaljes postom, kad ga odnes u postu da ga izmere, jel ga mere i cenu odredjuju bez kutije ili sa kutijom u koju si ga upakovao i gomilom stiropora kojeg si ubacio da bi obezbedio predmet.
Ako šaljem automobilsku gumu, sigurno je neću oblagati stiroporom i pakovati u ogromnu kartonsku kutiju. Dakle, pakovanje zavisi od vrste/lomljivosti predmeta koji šalješ, dok kod ADSL-a to nije tako.

Takođe, mogao bih ja tebi da navedem kontra-primer. Kada pozoveš telefonom taksi, da li ti on naplati i ono što je morao da se vozi do tvoje adrese ili je to "njegov problem" (koji već nekako uračunat u cenu usluge)?

Takodje, da li se ovako nesto desava samo u Srbiji, cisto sumnjam. Ne zale se samo Srbi da imaju manju realnu brzinu podataka zbog overheda, od paketa kojeg su zakupili.
Sumnjaj kol'ko hoćeš, ali se mnogo toga dešava SAMO u Srbiji, ako se poredimo sa civilizovanim svetom.

Necemo se mi sloziti, nikako. Odgovoricu jos ovaj put i to je to, da se ne pretvori u raspravu na 50 strana kao sto videh u temi sa poludinamicnom ip adresom :)
Postujem svacije misljenje ali imam pravo da se ne slazem sa njegovim i da smatram da sam ja u pravu, moja saznanja su dosta drugacija i mislim da su prilicno validna.

Pa i ja rekoh da provajder može da ograniči brzinu konekcije. Na šta onda repliciraš?

Na sto sto ispade da sam rekao da moze samo 5, 10 ili 20, a nisam

Svašta je moguće, ali to korisnika ne treba da se tiče - bez obzira da li pod korisnikom podrazumevamo krajnjeg korisnika ili nakupca/provajdera. Problem je što se isuviše često dešava da kada je problem do Telekoma - "nema problema", odnosno "nije do nas".

Vlaga u kablovima ne ulazi i izlazi tek tako, a dosta često se dešava da brzina konekcije drastično padne, pa se posle volšebno vrati, dok Telekom negira da je to do njih.

Znam neke ljude "iznutra" pa mogu tvrditi da u toj kompaniji prilično rasulo u tehnici, te je mnogo problema prouzrokovano nezainteresovanošću i neznanjem.

Naravno da korisnika ne treba da zanima gde je problem, na portu ili krs parci ili da li je problem do telekoma a on placa uslugu provajderu, bas njega briga sto je problem u telekomu, od provajdera ocekuje da taj problem resi ( na stranu sto su provajeru prilicno vezane ruke ). Vlaga moze da utice, to je samo jedan primer da problem ne mora da bude u podesavanjima na portu koji konstantno potenciras kao jedini uzrok manje brzine. Apsolutno nisam u zabludi da su svi u telekomu strucnjaci svetske klase, verovatno sacica njih jeste prilicno strucna, ostalo je verovatno kao u svim ostalim drustvenim firmama doslo po rodbinskoj, partijskoj i sl. liniji nevezano od strucnosti ( ne bih dalje ulazio u politiku, nije to tema ovde ). Koja firma koja se bavi uslugama se ne vadi izgovorom nije do nas. Ne radi mi kablovska ceo dan, ne radi u celoj zgradi, zovem vise puta puta, kaze operater u jednom od poziva, pa bio je majstor i resio globalni problem u zgradi, sad samo kod vas ne radi do vas je. Ma paz da nije i onda nicim izazvano i cudesno sve proradi problem koji je bio "samo kod mene" je netragom i bez moje intervencije nestao. mislim........

Očigledno ne znaš kako stvari funkcionišu. Prvo što terminacija može biti kod samog provajdera, a drugo postoje tu još neke stvari i protoci koje Telekom posebno naplaćuje provajderima, zbog čega velika većina korisnika trpi segregaciju i pre same segregacije.

Telekom odredjuje brzinu na portu i tu nema pogovora, nema tu provajder nikakvog dodira. Link se hvata izmedju tvog rutera i dslama, svi dlasmovi su telekomovi, provajderi ne mogu da im pridju ni fizicki ni daljinski. Provajder samo moze da ti ogranicava protok na svom sitemu za tvoj nalog, npr. telekom ti pustio 20/1, link ti se hvata toliko ali kod provajdera imas paket 5/1 i toliko ti i ide protok, jer su te na svom sistemu ogranicili na onoliko koliko si im platio.

Postoji više slojeva u TCP/IP vezi, pa se i link može ograničiti na raznim slojevima. Znam za primer gde je jedan poznati provajder (≠Telekom) jednom mom drugaru limitirao brzinu na kojoj se kači na neku nebuloznu cifru, tipa 12 Mbps, jer je procenjeno na je to najviše što njegova linija može da podrži a da pri tome veza bude stabilna i tako mu radi i dan danas.

Telekom moze da postavi i 12 ako vidi da ne moze vise od toga, vise puta obojica ponovismo da ne mora da bude 5, 10 i 20 jedino sto ces ti shodno tvojim prethodnim izlaganjima u ovom slucaju tvrditi da je link pusten na 20 a ogranicen ( telekom ili provajder, nebitno ) da ne moze da se uhvati na vise od 12 a ja cu reci da je pusten na 12 od strane telekoma.

Upravo! Ako ti prodaju 20 Mb/s, neka ti i daju 20 Mb/s pa kol'ko košta da košta. Ako nemam para za (pravih) 20, uzeću (pravih) 15. Ako nemam para ni za (pravih) 15, uzeću (pravih) 12 ili 10 Mb/s, itd. Al' to je više stvar "estetike" i poslovne kulture.

Cini mi se da to tako kad je adsl u pitanju nigde ( ili bar retko gde ) ne funkcionise nego upravo onako kao kod nas. Kad su neki drugi servisi ( tipovi konecije ) u pitanju, to je druga prica.

Pa ti ga stalno braniš, iako mu ime pišeš sa malim slovom. :p

Ne branim ja telekom zato sto ga volim i sa pravom i ubedjenjem pisem malim slovima.

Ako šaljem automobilsku gumu, sigurno je neću oblagati stiroporom i pakovati u ogromnu kartonsku kutiju. Dakle, pakovanje zavisi od vrste/lomljivosti predmeta koji šalješ, dok kod ADSL-a to nije tako.

Takođe, mogao bih ja tebi da navedem kontra-primer. Kada pozoveš telefonom taksi, da li ti on naplati i ono što je morao da se vozi do tvoje adrese ili je to "njegov problem" (koji već nekako uračunat u cenu usluge)?

Ne znam kako ces da posaljes automobilsku gumu ali analogija sa taksijem ti uopste nije dobra onako kako je predstavljena, kao moja sa postom. Predmet su tvoji podaci, kutija su kontrolni. Ukupna usluga je i predmet i kutija, i placas ukupnu uslugu. Kod adsl-a placas brzinu koju zajedno ostvaruju korisnicki i kontrolni podaci. Usluga je takva da tebi kroz servis dolazi 20Mbps podataka koliko ti i glasi usluga ali ti kad otvoris kutiju i bacis nju i stiropor jer ti ne trebaju u uzem smislu ( u sirem ti trebaju jer bez njih ni predmet nece stici ) ostane ti 17mbps. Ne vidim sta bi bio dolazak taksite na telefonski poziv u ovom kontekstu, mada i kod taksija imas na neki nacin overhed/kutiju samo se ona zove start :) koji se placa ne znam po kom osnovu jer voznju po svakoj logici treba da platis samo po km koliko se vozis, a ta amortizacija kojom pravdaju start pa treba valjda da bude ukljucena u cenu po km, a overhed/kutija je i to sto sat kuca i dok se stoji na semaforu i sto turbina siba kad ukljuci migavac i sl.

Sumnjaj kol'ko hoćeš, ali se mnogo toga dešava SAMO u Srbiji, ako se poredimo sa civilizovanim svetom.

Tesko da se mnogo toga desava samo kod nas sigurno ima i vecih banana republika od nas, a opet neke lose stvari smo iskopirali i od tog "civilizovanog sveta", nije ni tamo sve med i mleko i sve pravedno, logicno i sl. ( opet politika, necu vise stvarno )

Poslednja izmena:
Necemo se mi sloziti, nikako. Odgovoricu jos ovaj put i to je to, da se ne pretvori u raspravu na 50 strana kao sto videh u temi sa poludinamicnom ip adresom :)
Postujem svacije misljenje ali imam pravo da se ne slazem sa njegovim i da smatram da sam ja u pravu, moja saznanja su dosta drugacija i mislim da su prilicno validna.
Mišljenje je kao dup€ - svako ga ima. A ti ako si "stručnjak" k'o onaj mladi "admin"... možda se i pretvori. :-devil-:

Na sto sto ispade da sam rekao da moze samo 5, 10 ili 20, a nisam
Malopre pričah sa jednim čovekom... Ranije je Telekom brzinu ručno zakucavao, a od pre koju godinu su implementirali/uveli autonegotiation.

Naravno da korisnika ne treba da zanima gde je problem, na portu ili krs parci ili da li je problem do telekoma a on placa uslugu provajderu, bas njega briga sto je problem u telekomu, od provajdera ocekuje da taj problem resi ( na stranu sto su provajeru prilicno vezane ruke ). Vlaga moze da utice, to je samo jedan primer da problem ne mora da bude u podesavanjima na portu koji konstantno potenciras kao jedini uzrok manje brzine. Apsolutno nisam u zabludi da su svi u telekomu strucnjaci svetske klase, verovatno sacica njih jeste prilicno strucna, ostalo je verovatno kao u svim ostalim drustvenim firmama doslo po rodbinskoj, partijskoj i sl. liniji nevezano od strucnosti ( ne bih dalje ulazio u politiku, nije to tema ovde ). Koja firma koja se bavi uslugama se ne vadi izgovorom nije do nas. Ne radi mi kablovska ceo dan, ne radi u celoj zgradi, zovem vise puta puta, kaze operater u jednom od poziva, pa bio je majstor i resio globalni problem u zgradi, sad samo kod vas ne radi do vas je. Ma paz da nije i onda nicim izazvano i cudesno sve proradi problem koji je bio "samo kod mene" je netragom i bez moje intervencije nestao. mislim........
Dakle, ipak se u nečemu slažemo. :)

Telekom odredjuje brzinu na portu i tu nema pogovora, nema tu provajder nikakvog dodira. Link se hvata izmedju tvog rutera i dslama, svi dlasmovi su telekomovi, provajderi ne mogu da im pridju ni fizicki ni daljinski. Provajder samo moze da ti ogranicava protok na svom sitemu za tvoj nalog, npr. telekom ti pustio 20/1, link ti se hvata toliko ali kod provajdera imas paket 5/1 i toliko ti i ide protok, jer su te na svom sistemu ogranicili na onoliko koliko si im platio.
Postoji još jedno potencijalno "usko grlo", a to je "tunel" između Telekomovog i BRAS-a provajdera. Drugo, Provajder prijavljuje smetnje a Telekom ih (ne)rešava. Ukoliko se zaključi da je linija loša, može se i isključiti autonegotiation, te brzina zakucati na "najveću stabilnu".

Telekom moze da postavi i 12 ako vidi da ne moze vise od toga, vise puta obojica ponovismo da ne mora da bude 5, 10 i 20 jedino sto ces ti shodno tvojim prethodnim izlaganjima u ovom slucaju tvrditi da je link pusten na 20 a ogranicen ( telekom ili provajder, nebitno ) da ne moze da se uhvati na vise od 12 a ja cu reci da je pusten na 12 od strane telekoma.
Realan protok podataka se može ograničiti na više mesta i na više različitih nivoa (prema OSI modelu). I vidi... nema šta ovde da tvrdimo ti ili ja - stvari funkcionišu na određeni način, a mene baš zanima ko si ti, šta si po vokaciji i kako dolaziš to tih "pouzdanih" informacija u koje toliko veruješ?

Tehnički se brzina može ograničiti i na DSL nivou, a postoje i druga ograničenja za koja ti očigledno ni ne znaš.

Cini mi se da to tako kad je adsl u pitanju nigde ( ili bar retko gde ) ne funkcionise nego upravo onako kao kod nas. Kad su neki drugi servisi ( tipovi konecije ) u pitanju, to je druga prica.
ADSL funkcioniše svuda isto. Moja primedba je bila više retorička, a odnosila se na dovođenje potrošača u zabludu, tj kršenje domaćih zakona o zaštiti potrošača. DSL brzina, ili ti sync rate, a koju provajderi navode u svojim ponudama je zapravo "physical layer gross bit rate", a ne "data rate", koja se zapravo stručno zove "physical layer net bit rate".

Civilizacijska je tekovina da se u trgovini sa potrošačima navodi neto količina robe koja se prodaje. Sve ostalo je "prodavanje tri frtalja za kilo".

Ne branim ja telekom zato sto ga volim i sa pravom i ubedjenjem pisem malim slovima.
Ne znam kakva su ti ubeđenja, ali je gramatičko pravilo našeg jezika da se vlastita imena pišu sa velikim slovom (bez obzira da li ti se taj/ta/to neko/nešto sviđa ili ne).

Ne znam kako ces da posaljes automobilsku gumu ali analogija sa taksijem ti uopste nije dobra onako kako je predstavljena, kao moja sa postom.
Pa naravno da ti ta analogija nije dobra kao tvoja. :D

Predmet su tvoji podaci, kutija su kontrolni. Ukupna usluga je i predmet i kutija, i placas ukupnu uslugu.
Kod slanja paketa poštom ćeš imati veći "overhed" ukoliko je predmet lomljiv. Kristalnu čašu ćeš morati dobro da izumotavaš i zaštitiš stiroporom i koječime. Čekić, sa druge strane, možeš samo da ubaciš u papirnu kovertu. Dakle, procenat "overheda" varira u zavisnosti od vrste/osobina predmeta koji šalješ. Kod DSL-a to nije slučaj.

Kod adsl-a placas brzinu koju zajedno ostvaruju korisnicki i kontrolni podaci.
I kod taksi usluge plaćaš ne samo za vozačev rad već i za amortizaciju vozila. Negde se ipak mora povući granica - zato postoji "start" i cena po kilometru, ali tu ne ulazi "overhed" vozikanja po gradu tog taksise koji ti dolazi na poziv ko zna odakle. Takođe, ne tiče te se kada je radio servis, menjao gume, kol'ko mu je uzeo majstor za zamenu homokinetičkog zgloba itd.

Usluga je takva da tebi kroz servis dolazi 20Mbps podataka koliko ti i glasi usluga ali ti kad otvoris kutiju i bacis nju i stiropor jer ti ne trebaju u uzem smislu ( u sirem ti trebaju jer bez njih ni predmet nece stici ) ostane ti 17mbps.
To nije tačno! Ti očigledno nisi inženjer po struci i ne znaš šta je kanalsko kodovanje. Zašto se onda Gigabitna mreža ne zove 1,25-gigabitna mreža?!? :wall:

Ne vidim sta bi bio dolazak taksite na telefonski poziv u ovom kontekstu, mada i kod taksija imas na neki nacin overhed/kutiju samo se ona zove start :) koji se placa ne znam po kom osnovu jer voznju po svakoj logici treba da platis samo po km koliko se vozis, a ta amortizacija kojom pravdaju start pa treba valjda da bude ukljucena u cenu po km, a overhed/kutija je i to sto sat kuca i dok se stoji na semaforu i sto turbina siba kad ukljuci migavac i sl.
Kod taksija, "start" služi da stimuliše potrošače na duže vožnje, odnosno stimuliše taksiste da prihvataju i kratke. Semafori jesu "overhed", ali je i brzina kojom taksimetar kuca dok vozilo stoji znatno niža od one kojom kuca dok je vozilo u pokretu. "Turbine" koje rade na migavce i slične munje su kriminal i lopovluk.

Sve to je nebitno (pošto vidim da si se javio samo da bi se nadmudrivao) - moja poenta je bila da bi provajderi (po zakonu) MORALI da navedu šta tačno korisnik dobija za svoj novac.

Tesko da se mnogo toga desava samo kod nas sigurno ima i vecih banana republika od nas
Ima, ali zar treba da se poredimo sa lošijima od sebe? Sa druge strane, u "onoj" Jugoslaviji su neke stvari bile uređenije nego danas, pa je utoliko frustracija veća.

a opet neke lose stvari smo iskopirali i od tog "civilizovanog sveta", nije ni tamo sve med i mleko i sve pravedno, logicno i sl. ( opet politika, necu vise stvarno )
Čekaj, je l' si se ti javio samo da bi analizirao društveno-političko uređenje ili doprineo diskusiji o konkretnoj tehnologiji?!

Poslednja izmena:
Rekoh da necu, ali jednostavno moram, posto sam ovde, ne znam koju prikladniju rec da upotrebim, "napadnut" ali sad defiinitivno poslednji put, nakon ovog prestajem i pobedjujes kako god, bez obzira sto se u dobrom delu ne slazem stobom.

Mišljenje je kao dup€ - svako ga ima. A ti ako si "stručnjak" k'o onaj mladi "admin"... možda se i pretvori. :-devil-:

a mene baš zanima ko si ti, šta si po vokaciji i kako dolaziš to tih "pouzdanih" informacija u koje toliko veruješ?

To nije tačno! Ti očigledno nisi inženjer po struci

Da li sam ja strucnjak ili "strucnjak", sta sam po struci, cime se bavim, da li mi je IT hobi ili profesija, da li se obrazujem na wikipediji ili imam CCIE, odakle mi informacije, po meni nebitno je i ne vidim potrebu da se o tome izjasnjavam i pravdam ovde. Kao sto rekoh imam svoje misljenje a valjda i pravo da ga iznesem ovde i ne moram da prihvatim tvoje vidjenje, makar ja i bio u krivu, a da li ce neko vise verovati meni ili tebi i to je prilicno nebitno, kao sto rekoh svako ima pravo na svoje misljenje. Moram da primetim slicno argumentovanje kao i u vec pomenutoj raspravi.

Dakle, ipak se u nečemu slažemo. :)

Prosto neverovatno ali eto desava se. :)

Postoji još jedno potencijalno "usko grlo", a to je "tunel" između Telekomovog i BRAS-a provajdera. Drugo, Provajder prijavljuje smetnje a Telekom ih (ne)rešava. Ukoliko se zaključi da je linija loša, može se i isključiti autonegotiation, te brzina zakucati na "najveću stabilnu".

Realan protok podataka se može ograničiti na više mesta i na više različitih nivoa (prema OSI modelu). I vidi... nema šta ovde da tvrdimo ti ili ja - stvari funkcionišu na određeni način, a mene baš zanima ko si ti, šta si po vokaciji i kako dolaziš to tih "pouzdanih" informacija u koje toliko veruješ?

Tehnički se brzina može ograničiti i na DSL nivou, a postoje i druga ograničenja za koja ti očigledno ni ne znaš.

Ovde se vode sad dve price, brzina na kojoj je setovan link i brzina protoka. Brzina protoka svakako moze da se ogranici na vise mesta, ja rekoh da i provajder i telekom to mogu da ogranice. Kada se prica o brzini na kojoj ce se uhvatiti link o broju kojeg ces videti na ruteru pod parametrom "rate" bitno je samo port i ruter i ono sto se nalazi izmedju DSLAM-a i rutera a sve iza DSLAM-a je skroz nebitno i uopste ne utice na to. Stoga provajder moze samo da prijavi smetnju telekomu i da place ako telekom ne resava problem. Provajder nema nikakvog uticaja na link.
Ako je brzina na portu zakucana na 12 i ne postoji mogucnost da se uhvati vise, kako je onda tu pusten link od 20 Mb samo sto ne moze da se uhvati jer nije dozvoljeno? Posto ne moze vise od 12 ne znam po kom osnovu onda moze da se kaze da je pusteno 20 i to je jednostavno to.

Ne znam kakva su ti ubeđenja, ali je gramatičko pravilo našeg jezika da se vlastita imena pišu sa velikim slovom (bez obzira da li ti se taj/ta/to neko/nešto sviđa ili ne).

Jel ovo IT ili filoloski forum da se bavimo gramatikom. telekom pisem malim slovima jer je moje misljenje o istom takvo da ne zasluzuje da pisem velikim. Ne dolazim na ovaj forum zbog lekcija iz pravopisa i sl. Mozda sam zalutao i u zabludi.

Kod slanja paketa poštom ćeš imati veći "overhed" ukoliko je predmet lomljiv. Kristalnu čašu ćeš morati dobro da izumotavaš i zaštitiš stiroporom i koječime. Čekić, sa druge strane, možeš samo da ubaciš u papirnu kovertu. Dakle, procenat "overheda" varira u zavisnosti od vrste/osobina predmeta koji šalješ. Kod DSL-a to nije slučaj.

Sta reci, sad je jos bitno i to sto su kutija i "zastita" kod case veci od istih kod cekica. Slanje postom je navedeno samo kao primer da i tu postoji overhead i zasto je onda uopste bitno sto kod cekica i case nije isti overhead i sto nije bas 12.9%, ni kod jednog ni kod drugog, da bi onda eto ovo bila dobra analogija, jer je toliki overhead kod ADSL-a.

I kod taksi usluge plaćaš ne samo za vozačev rad već i za amortizaciju vozila. Negde se ipak mora povući granica - zato postoji "start" i cena po kilometru, ali tu ne ulazi "overhed" vozikanja po gradu tog taksise koji ti dolazi na poziv ko zna odakle. Takođe, ne tiče te se kada je radio servis, menjao gume, kol'ko mu je uzeo majstor za zamenu homokinetičkog zgloba itd.

Kod taksija, "start" služi da stimuliše potrošače na duže vožnje, odnosno stimuliše taksiste da prihvataju i kratke. Semafori jesu "overhed", ali je i brzina kojom taksimetar kuca dok vozilo stoji znatno niža od one kojom kuca dok je vozilo u pokretu. "Turbine" koje rade na migavce i slične munje su kriminal i lopovluk.

Sve to je nebitno (pošto vidim da si se javio samo da bi se nadmudrivao) - moja poenta je bila da bi provajderi (po zakonu) MORALI da navedu šta tačno korisnik dobija za svoj novac.

Ovo je otislo u tezak offtopic ali naravno, zasto mene treba bilo sta od navedenog da zanima, jel sam ga ja terao da bude taksista , jel ja treba da razmisljam o tome da li se 5-6 sati vozika po gradu dok trazi zrtvu koja ce da ga zaustavi, kad je servisirao auto i sl. sam je to birao. Usluga koju on meni pruza je prevoz, odnosno treba da se predje odredjeni put i ako je vec tako jedinica predjenog puta odnosno te usluge moze biti samo km i samim tim naplacivanje samo po kilometru pa koliko izadje. Sve sta on misli da treba da naplati nek ukalkulise u cenu po km, necu da placam start koji je magla, to je kao da sam mu dao 150 dinara sto sam se uhvatio za kvaku na vratima. Nema sta mene ko da stimulise startom da se ne vozim na kracim relacijama nego na duzim, ako meni treba da me neko odveze 2km, treba mi 2km. Jel treba da me vozi preko Male krsne i umesto puta od 2km odradi voznju od 20km da bi mi lakse palo to sto se start podelio na 20 km pa ispada manje po 1km nego kod voznje od 2km. A taksista ako se vec bavi uslugom prevoza mora da prihvata sve relacije i ne bi smeo da odbije relaciju od 1Km te ne vidim sta tu ko i njega treba da stimulise. Sat ne sme da otkucava ni brzo a ni sporo dok taksi stoji na semaforu, ne sme da otkucava uopste. Na pocetku voznje je otkucan start i nakon toga samo kuca po predjenom km te ako auto stoji i sat mora da stoji. Ne vidim sto je to manji kriminal od turbine povezane na migavac.

Ono sto mi je najmanje jasno u celoj prici je sto ti smeta kako se ponasaju provajderi i telekom a opravadavas taksiste koji apsolutno imaju daleko vise ili bar jednako osnova za osudu jer naplacuju ono sto ne bi trebali. No opet ovo sa taksijem je tezak offtopic i potpuno je bez veze sto se oko ovog razvezla prica ali eto :(

Ko se s kim nadmudruje, hmmm, pa diskutabilno je i ponovicu, imam valjda i ja pravo na svoje misljenje kao i da ga iznesem i ne moram da se slazem s tvojim.

Provajderi kako vidim svi pakete krste sa DO, pa je 17 mbps svakako "do 20" i jasno je zasto se to tako radi, sve je to lepo smisljeno, ali mislim da tu nije prekrsen zakon, jeste malo bzvz fazon ali eto..... ( ovde bih se ogradio, mozda i nije po zakonu, u pravnu problematiku po ovom pitanju se ne razumem, nit me nesto preterano privlaci i interesuje da potrazim validno pravno misljenje po istom )

Ima, ali zar treba da se poredimo sa lošijima od sebe? Sa druge strane, u "onoj" Jugoslaviji su neke stvari bile uređenije nego danas, pa je utoliko frustracija veća.

Čekaj, je l' si se ti javio samo da bi analizirao društveno-političko uređenje ili doprineo diskusiji o konkretnoj tehnologiji?!

Naravno da se treba porediti sa boljima no eto i kod tih boljih ima nelogicnosti, nigde nije idealno, apsolutna pravda, logika i sl. Na politiku si prvi skrenuo pa sam i to prokomentarisao.
Cek, ispade da sam se ja samo bavio politickim komentarima u mojim postovima, pa time sam se najmanje bavio a ne bih ni isao u tom pravcu da nije vec krenuto a i nisam sirio pricu, samo sam kratko prokomentarisao.
Da li su moji postovi doprineli diskusiji o konkretnoj tehnologiji, pa ne znam, nek proceni ko kako hoce. ( nazalost vise od pola ovog posta nema direktne veze sa adsl-om, mada se bavi slicnoscu adsl-a sa drugim uslugama, ali je jednostavno tako bilo uslovljeno prethodnom diskusijom )

Kao sto rekoh na pocetku, stvarno necu vise dalje ici, pobedio si iako me ni u sta gde se ne slazemo nisi ubedio ( nisam ni ja tebe, niti cu, nit je to uopste bitno ) i ostajem pri svojim stavovima, samo ih necu vise forsirati ovde, potpuno je bespotrebno i besmisleno, jer se vec malo vrtimo u krug i ponavljamo. Da li sam strucnjak, odakle mi informacije, kako sam dosao do mojih saznanja i stavova, kao sto rekoh i to je nebitno.

Poslednja izmena:
Rekoh da necu, ali jednostavno moram, posto sam ovde, ne znam koju prikladniju rec da upotrebim, "napadnut" ali sad defiinitivno poslednji put, nakon ovog prestajem i pobedjujes kako god, bez obzira sto se u dobrom delu ne slazem stobom.
1. Svakako da ću pobediti zato što znam o čemu pričam.

2. Osim što ne prihvataš gramatička pravila Srpskog, "start" kod taksimetra i što smatraš da je normalno da plaćaš i ambalažu po ceni "mesa", ja ne vidim u čemu se mi to ne slažemo. :trust: Ah da, ti smatraš da je DSL brzina jedino i uvek uslovljena parametrima linije i da se utvrđuje isključivo kroz autonegotiation i takođe veruješ da volšebno padanje brzine SIGURNO nema nikakve veze sa nestručnim ljudima iz tehnike, već za to nudiš 101 drugo objašnjenje.
rolleye0010.gif

Da li sam ja strucnjak ili "strucnjak", sta sam po struci, cime se bavim, da li mi je IT hobi ili profesija, da li se obrazujem na wikipediji ili imam CCIE, odakle mi informacije, po meni nebitno je i ne vidim potrebu da se o tome izjasnjavam i pravdam ovde.
Naravno da je bitno jer govore o "kredibilitetu izvora informacija".Po meni, ti možeš biti i neki 15-godišnjak čiji stariji burazer radi nešto u IT struci. Nisam ti tražio ni ime ni prezime ni JMBG, ni adresu stanovanja, već samo da daš malo kredibiliteta svojim tvrdnjama i svom "mišljenju".

Kao sto rekoh imam svoje misljenje a valjda i pravo da ga iznesem ovde i ne moram da prihvatim tvoje vidjenje, makar ja i bio u krivu, a da li ce neko vise verovati meni ili tebi i to je prilicno nebitno, kao sto rekoh svako ima pravo na svoje misljenje. Moram da primetim slicno argumentovanje kao i u vec pomenutoj raspravi.
Ma sve je to uredu i lepo je imati mišljenje, al' bih ja da čujem i malo stvarnih činjenica i argumenata, a ne samo "tako je kako ja kažem".

Prosto neverovatno ali eto desava se. :)
Pa meni se i čini da se mi "ne slažemo" tek oko par stvari, na koje si ti u startu i replicirao, samo što pričamo o svemu drugom, o čemu bi smo se na kraju i složili. :)

Ovde se vode sad dve price, brzina na kojoj je setovan link i brzina protoka. Brzina protoka svakako moze da se ogranici na vise mesta, ja rekoh da i provajder i telekom to mogu da ogranice. Kada se prica o brzini na kojoj ce se uhvatiti link o broju kojeg ces videti na ruteru pod parametrom "rate" bitno je samo port i ruter i ono sto se nalazi izmedju DSLAM-a i rutera a sve iza DSLAM-a je skroz nebitno i uopste ne utice na to.
Ok, ajdmo da rasčlanjujemo stvari po redu. Prvo, imamo terminološki problem sa "brzinom protoka". Ti pod "brzinom na kojoj će se uhvatiti link" podrazumevaš "physical layer gross bit rate", ili ti (ADSL) sync rate, a pod "protokom" valjda podrazumevaš "physical layer net bit rate". Radi lakšeg sporazumevanja moramo utvrditi i poštovati neku konvenciju (što ti očigledno ne voliš :)). Brzinu "na kojoj se link kači", zovimo kratko "DSL brzina", a "brzinu protoka" zovimo "brzina podataka".

Moja tvrdnja je da se DSL brzina može ograničiti u (Telekom) centrali na neku fiksnu vrednost, ili se pak dozvoliti autonegotiation, opet do neke vrednosti (5, 10 ili 20 Mb/s). Kol'ko znam, poslednjih godina je implementiran autonegotiation, pa se modemi uglavnom kače na "kol'ko se dogovore", u okviru jednog od tri postojeća paketa (5, 10 ili 20 Mb/s). Međutim, znam za primere u kojima je DSL brzina, zarad dobrobiti korisnika, ograničena na neku desetu vrednost (ne sećam se tačno).

Drugo, ono što nismo spomenuli su raznorazni parametri, koje jeftiniji ruteri ni ne prikazuju niti dozvoljavaju da se menjaju. Skuplji ruter jednostavno nije uvek garancija brže i stabilnije veze. Niti znamo koji je DSLAM sa one strane, niti šta je i kako menjano u različitim firmverima, različitih modela, različitih proizvođača... Jednostavno ima isuviše promenljivih i isuviše nepoznatih. Neozbiljno je implicirati da se može ostvariti bolja/brža DSL konekcija sa skupljim modemom jer to često ne da nije tačno, već može biti i potpuno suprotno!

Stoga provajder moze samo da prijavi smetnju telekomu i da place ako telekom ne resava problem. Provajder nema nikakvog uticaja na link.
Tačno, ali baš zato... provajder prijavi smetnju (što Telekom naplaćuje!), a ovi to rešavaju kako oni smatraju za shodno. Drugar je imao primer da mu je DSL brzina bila ograničena, kako bi njegov modem prestao da pokušava da se ukači na većoj i kako bi veza bila stabilnija. Kako je to tačno urađeno ne znamo i možemo samo da spekulišemo.

Ako je brzina na portu zakucana na 12 i ne postoji mogucnost da se uhvati vise, kako je onda tu pusten link od 20 Mb samo sto ne moze da se uhvati jer nije dozvoljeno? Posto ne moze vise od 12 ne znam po kom osnovu onda moze da se kaze da je pusteno 20 i to je jednostavno to.
Po tom osnovu što Telekom provajderima naplaćuje brzinu na portu, koju deli u tri kategorije: do 5, do 10 i do 20 Mb/s. Sve između spada u neku od te tri kategorije. Provajderi pak formiraju neke svoje pakete i mogu ponuditi i 6 i 8 i 15 Mb/s.

Ako platiš za "do 20 Mb/s", Telekom je svoje ispunio čim imaš preko 10 Mb/s, a provajder neka vidi šta će i kako će sa tobom. Koju ćeš DSL brzinu postići zavisi od kvaliteta linije, a tehnički gledano zavisi i od modema ali ne samo od njegovog "kvaliteta" već od njegove kompatibilnosti sa DSLAM-om, što je teška ezoterija. Prema mom iskustvu, Telekom može da po prijavi smetnji od strane provajdera uradi NEŠTO što tvoj modem tera da se konektuje na nižoj brzini i da prestane da pokušava da se ukači na više.

Sada smo se valjda razumeli. :)

Jel ovo IT ili filoloski forum da se bavimo gramatikom. telekom pisem malim slovima jer je moje misljenje o istom takvo da ne zasluzuje da pisem velikim. Ne dolazim na ovaj forum zbog lekcija iz pravopisa i sl. Mozda sam zalutao i u zabludi.
Po meni, jezička pravila i konvencije služe da olakšaju komunikaciju i smanje nesporazume, a ne da bi se ljudi pravili pametni. Kada sam konstatovao da pišeš Telekom sa malim slovom, bilo je to u šaljivom tonu jer zaista nisam pretpostavljao da je to išta drugo do "brzina kucanja", ali eto... ispade da ti oko toga imaš čitavu filozofiju. :S:

Sta reci, sad je jos bitno i to sto su kutija i "zastita" kod case veci od istih kod cekica. Slanje postom je navedeno samo kao primer da i tu postoji overhead i zasto je onda uopste bitno sto kod cekica i case nije isti overhead i sto nije bas 12.9%, ni kod jednog ni kod drugog, da bi onda eto ovo bila dobra analogija, jer je toliki overhead kod ADSL-a.
Bitno je zato što je kod ADSL-a overhed daleko predvidljiviji i mogao bi glatko da se ukalkuliše u cenu. Ovo reklamiranje DSL brzine je čista prodaja "tri frtalja za kilo" i nije u skladu sa domaćim zakonima.

Ovo je otislo u tezak offtopic ali naravno, zasto mene treba bilo sta od navedenog da zanima, jel sam ga ja terao da bude taksista...
Ista je logika i za internet brzinu preko DSL-a. Nisi ti nikoga terao da bude ISP... Neka kaže kol'ko košta link određene brzine, pa ako mi odgovara uzimam.

Sve sta on misli da treba da naplati nek ukalkulise u cenu po km, necu da placam start koji je magla...
Sat ne sme da otkucava ni brzo a ni sporo dok taksi stoji na semaforu, ne sme da otkucava uopste. Na pocetku voznje je otkucan start i nakon toga samo kuca po predjenom km te ako auto stoji i sat mora da stoji.
Što se "starta" tiče, to je više pravilo nego izuzetak i tako rade uglavnom svi taksi servisi na svetu. To se u engleskim govornim područjima zove initial charge, a negde je vezan i za prvu milju ili km. U mnogim zemljama je običaj i da se dodatno naplaćuje fiksna taksa po dodatnom putniku. Ipak, mastiš kosom naslon za glavu, habaš sedište, prljaš patosnice, povećavaš potrošnju goriva...

Zastoj u saobraćaju takođe nije problem taksiste i normalno je da taksimetar kuca i dok vozilo stoji, ali kuca po tarifi za sat čekanja.

Ono sto mi je najmanje jasno u celoj prici je sto ti smeta kako se ponasaju provajderi i telekom a opravadavas taksiste koji apsolutno imaju daleko vise ili bar jednako osnova za osudu jer naplacuju ono sto ne bi trebali.
Kod taksija mi je apsolutno jasno šta se i kako se naplaćuje, te mogu sa VELIKOM preciznošću odrediti koliko će me koštati taksi od tačke A do tačke B. Varijacije u ceni usled uticaja semafora ili pak greške u proceni razdaljine od nekoliko stotina metara, zanemarljivo utiču na krajnju cenu usluge. Obično ± 20-30 RSD. ISP, sa druge strane, prodaju mačku u džaku, a pogotovo ovi DSL.

Ko se s kim nadmudruje, hmmm, pa diskutabilno je i ponovicu, imam valjda i ja pravo na svoje misljenje kao i da ga iznesem i ne moram da se slazem s tvojim.
Svakako da imaš pravo na svoje mišljenje, baš kao što imaš pravo i da ismevaš tuđe. Nego, da se mi vratimo na početak:

Telekom pusta 20 i ukoliko je parica predugacka ili krs link ce se uhvatiti na npr. 15mbps ali to niko nije ogranicio nego su tvoj ruter i telekomova oprema sa druge strane "ustanovili" da se na toj brzini moze uspostaviti koliko toliko stabilna konekcija ( da SNR margina bude oko 6 dB ) i to je sve.
Ti podrazumevaš da autonegotiation radi i da nema drugog načina ograničavanja DSL brzine, te positovećuješ "brzinu porta" sa "brzinom DSL linije". To može biti tako u većini slučajeva, ali nije pravilo.

Ako se sa jednim ruterom link hvata na 14Mb, ne znaci da je telekom ogranicio link na 14 Mb niti da telekom treba da dozvoli da se link uhvati na vecoj brzini i tu takodje ne vidim "neozbiljnost, bahatost i neprofesionalizam" kao ni "Neko je nešto čačkao na DSLAM-u, a ne zna posle ni da vrati sve parametre kako su bili."
Boldovana tvrdnja jer problematična jer je sa jedne strane neodređena, zbog onoga "vrlo verovatno", a sa druge strane zato što implicira da je investicija u "bolji" modem opravdana jer će se (vrlo verovatno) dobiti veća brzina. To je jednostavno zabluda. Postoji isuviše (nepoznatih) faktora da bi se tako nešto tvrdilo. Ako neko baci 50€ na bolji ADSL modem/ruter a sa njim bude imao istu ili čak manju brzinu, 'oćeš li mu refundirati novac? :trust:

Drugo, to što ti nešto ne vidiš, ne znači da to ne postoji, odnosno da nije tako.

Provajderi kako vidim svi pakete krste sa DO, pa je 17 mbps svakako "do 20" i jasno je zasto se to tako radi, sve je to lepo smisljeno, ali mislim da tu nije prekrsen zakon, jeste malo bzvz fazon ali eto..... ( ovde bih se ogradio, mozda i nije po zakonu, u pravnu problematiku po ovom pitanju se ne razumem, nit me nesto preterano privlaci i interesuje da potrazim validno pravno misljenje po istom )
Pa da... uzmeš paket "do 20", modem ti se ukači na 12 Mb/s, dok ti je realan protok ~10 Mb/s. :S:

Rekao sam da bi trebalo da bude jasno šta se tačno prodaje i koliko to košta - ništa manje, ništa više.

Naravno da se treba porediti sa boljima no eto i kod tih boljih ima nelogicnosti, nigde nije idealno, apsolutna pravda, logika i sl. Na politiku si prvi skrenuo pa sam i to prokomentarisao.
Politiku krivim samo zbog toga što nemamo institucije koje obezbeđuju prava građana, odnosno potrošača, tj što neke stvari možemo samo da konstatujemo i plačemo zbog njih.

Kao sto rekoh na pocetku, stvarno necu vise dalje ici, pobedio si iako me ni u sta gde se ne slazemo nisi ubedio ( nisam ni ja tebe, niti cu, nit je to uopste bitno ) i ostajem pri svojim stavovima...
Nisu naši stavovi uopšte toliko različiti kao što ih ti predstavljaš.

Replicirao si mi jer smatraš da: iznenadni padovi brzine imaju veze isključivo sa objektivnim smetnjama na liniji, te da se DSL brzina između 5 i 10, odnosno 10 i 20 Mb/s, određuje isključivo metodom autonegotiation.

Prvo se ne slažemo u tome, a potom i u tome da će "bolji modem" obavezno izvući veći protok (mada si ti iskoristio "vrlo verovatno"), odnosno da će na različitim centralama imati iste performanse pri istim uslovima na parici (dužina, preslušavanje, SNR...).

Da li sam strucnjak, odakle mi informacije, kako sam dosao do mojih saznanja i stavova, kao sto rekoh i to je nebitno.
Bitno je da bi tvoje tvrdnje dobile na kredibilitetu, jer je Forum postao prepun "stručnjaka" koji se u sve razumeju.

Poslednja izmena:
Posto sam opet "napadnut" reci cu par reci ali necu uopste da dalje idem sa diskusijom, kao sto sam i rekao. Evo slozicu se sa tobom oko neceg sto sam i ja primetio, u jednom delu se eto slazemo, delom nam se ne gadja terminologija te i to utice oko neslaganja. Ono sto mi se ne svidja je sto izvrces moje reci i pises da tvrdim nesto sto ne tvrdim, il nisi dobro procitao/razumeo sta sam napisao, ili sa kojom vec namerom nebitno.

Moram reci i ovo oko kredibiliteta. Ako ovde napisem da sam zavrsio MIT i da imam CCIE ili sta god vec, da sam 6 godina radio u AT&T-u i sl. i da sam trenutno najbolji prijatelj sa direktorom telekoma u sektoru zaduzenom za ADSL, kako bi time moje izjave dobile na kredibilitetu. Jel mogu da napisem to a da budem 15-o godisnjak kao sto kazes. Mozda sam i stogodisnjak sa samo zavrsenom cetvorogodisnjom osnovnom skolom koji racunar do juce nije ni video pa se u slobodno vreme posto mi je u penziji bas dosadno ukljucim u poneku raspravu po forumima jer mislim da sve znam. Da tvrdim da imam zavrsen npr ETF, jel treba da dostavim sken diplome, koji opet nece dokazati da je to uopste moja diploma. OK, nista od ovog nije tacno i kao sto rekoh nemam sta kome da se pravdam ko sam, kako se informisem i na osnovu cega izvlacim zakljucke/stavove i sl. izneo sam drugo misljenje jer se ne slazem u nekom delu sa tvojim, to je valjda dozovoljeno a kome ce se verovati, meni ili tebi, pa dobro, nek svi kazu da si ti u pravu, nije problem.

Ovde je defintivno kraj, mozda se sucelimo na nekoj 100-toj ili kojoj vec stranici u ovoj temi oko nekog drugog problema u koriscenju total mix adsl-a ili nekoj drugoj temi. Necu vise reagovati ni na prozivke da li sam jedan od strucnjaka koji su u poslednje vreme preplavili forum koji se u sve razumeju ( clan sam vec skoro 7 godina i nemam ni 100 postova, uzevsi ovo u obzir, rekao bih da nisam, mada, ko zna..... )

Poslednja izmena:
Nisam hteo da se mešam, ali sa tobom je magick jako teško komunicirati na forumu, bez obzira na znanje koje poseduješ i što si u mnogim stvarima u pravu. Jednostavno si napadan i mora da bude po tvome ili nikako :)

Posto sam opet "napadnut"
Nisi napadnut ti već tvoji argumenti i tvoja arogancija.

reci cu par reci ali necu uopste da dalje idem sa diskusijom
I opet ćeš pričati o svemu ostalom samo ne o temi. Da li se po tebi DSL brzina reguliše isključivo sa autonegotiation i da li svaki modem/ruter radi isto na svakoj centrali? To je ono zbog čega si me prozvao i izrugivao se mojim tvrdnjama. Što ne pričamo o tome?

Ono sto mi se ne svidja je sto izvrces moje reci i pises da tvrdim nesto sto ne tvrdim, il nisi dobro procitao/razumeo sta sam napisao, ili sa kojom vec namerom nebitno.
Ti možeš da mi veruješ ili ne veruješ, ali ja ZAISTA nisam imao nikakvu lošu nameru, tj nisam namerno izvrtao tvoje reči, ako su opšte izvrnute kao što tvrdiš. Samo sam pokušavao da izvučem iz cele priče jasne i konkretne tvrdnje kako bi smo o njima mogli da diskutujemo.

Moram reci i ovo oko kredibiliteta. Ako ovde napisem da sam zavrsio MIT i da imam CCIE ili sta god vec, da sam 6 godina radio u AT&T-u i sl. i da sam trenutno najbolji prijatelj sa direktorom telekoma u sektoru zaduzenom za ADSL, kako bi time moje izjave dobile na kredibilitetu. Jel mogu da napisem to a da budem 15-o godisnjak kao sto kazes.
Ako napišeš da si završio MIT, da imaš CCIE i da imaš 6 godina iskustva u AT&T, znaćemo da lažeš, jer takvi ne na zalaze na ovaj forum, a kamo li diskutuju na tom nivou. Ako kažeš da si najbolji prijatelj sa "direktorom Telekoma u sektoru zaduženom za ADSL", opet ćemo znati da lažeš jer takav sektor ne postoji. U Telekomu su razdvojeni poslovi sa fizičkim i pravnim licima pa tako i ADSL ima svoju "maloprodaju" i "veleprodaju". Ova druga ide preko njihove Direkcije za komercijalne poslove, odnosno Sektora za neglasovni saobraćaj. Da si rekao da znaš nekoga iz tehnike, odnosno Jupaka, pa i ajde.

Može svako da tvrdi svašta, ali će se takvim tvrdnjama samo brže i dublje ukopati, jer ovde ima i nas koji zaista jesmo iz IT struke i znamo po nešto.

Da tvrdim da imam zavrsen npr ETF, jel treba da dostavim sken diplome, koji opet nece dokazati da je to uopste moja diploma. OK, nista od ovog nije tacno i kao sto rekoh nemam sta kome da se pravdam ko sam, kako se informisem i na osnovu cega izvlacim zakljucke/stavove i sl. izneo sam drugo misljenje jer se ne slazem u nekom delu sa tvojim, to je valjda dozovoljeno a kome ce se verovati, meni ili tebi, pa dobro, nek svi kazu da si ti u pravu, nije problem.
Vidi... imam porodicu i dovoljno godina i realnih problema da mi nije bitno da "budem u pravu na forumu". Nije potreban sken diplome, dovoljno je da počnemo da pričamo o konkretnim stvarima i odma' je sve jasno.

Rekao sam već da mi je dobar drug bio jedan od jačih ISP u Srbiji i da sam većinu informacija, o tome kako kod nas stvari funkcionišu, dobio od njega, ali sam ih dobijao i od prijatelja koji su Telekomovi podizvođači i koji mnogo dobro poznaju tu firmu iznutra.

Kada si onako oštro uleteo u raspravu i izrugivao se mojim rečima u trećem licu, ponadao sam se da ta arogancija ima osnova u nekom znanju (da radiš u tehnici TS ili kod nekog provajdera, u najmanju ruku), te da ću moći od tebe da saznam nešto korisno. Kako si nastupio, pomislio sam da stvarno znaš (iz iskustva) šta pričaš, a ne da ćeš nam izneti samo "svoje mišljenje" koje nema nikakvu vrednost, osim ako nas nasmeje.

Ovde je defintivno kraj, mozda se sucelimo na nekoj 100-toj ili kojoj vec stranici u ovoj temi oko nekog drugog problema u koriscenju total mix adsl-a ili nekoj drugoj temi. Necu vise reagovati ni na prozivke da li sam jedan od strucnjaka koji su u poslednje vreme preplavili forum koji se u sve razumeju ( clan sam vec skoro 7 godina i nemam ni 100 postova, uzevsi ovo u obzir, rekao bih da nisam, mada, ko zna..... )
Ne znam o kakvim to prozivkama pričaš. Moj komentar o "stručnjacima" se nije odnosio na tebe. Premotaj naše prepucavanje unazad pa ćeš se uveriti da si ga sam započeo.

Ako se nisi slagao sa onim što sam napisao ili si imao nešto da mi prebaciš trebalo je to da uradiš replikom sa citiranjem, kao što to sada radiš. Komentarisanje prisutnih u trećem licu je nepristojno i predstavlja omalovažavanje.

Ako imaš neke konkretne informacije o načinu funkcionisanja ADSL usluge, siguran sam da bi svi to voleli da čujemo - patkometrija > /dev/null.

Poslednja izmena:
Za lične rasprave koristite PM

Moze neko da mi napise koliki mu je CRC za downstream i upstream u podesavanjima? Mucim muku vec neko vreme i ne znam vise do cega je. Koliko sam ja upucen, treba sto manje da ima, a ja imam dosta.

Moze neko da mi napise koliki mu je CRC za downstream i upstream u podesavanjima? Mucim muku vec neko vreme i ne znam vise do cega je. Koliko sam ja upucen, treba sto manje da ima, a ja imam dosta.

Ovakva je situacija kod mene. Ponekad zna da skoči i na 65536 i to često na upstream, mada mi net radi dobro. Najviše CRC-a imam kada pada kiša, duva vetar ili kada se kakav gremlin uplete međ ultra-mega-giga kvalitetne žice telekomove. Ono što mi je zanimljivo je da posle tri restarta TP rutera, CRC je duže vreme 0 u oba smera.

Pogledajte prilog 135984

Ovakva je situacija kod mene. Ponekad zna da skoči i na 65536 i to često na upstream, mada mi net radi dobro. Najviše CRC-a imam kada pada kiša, duva vetar ili kada se kakav gremlin uplete međ ultra-mega-giga kvalitetne žice telekomove. Ono što mi je zanimljivo je da posle tri restarta TP rutera, CRC je duže vreme 0 u oba smera.

Pogledajte prilog 135984

Auu, meni je oko 160 nekada, ja mislio da je to mnogo. Nesto me zezao net i ne znam do cega je.

Provericu te stavke kada dodjem kuci. Sta ako nije 0 tu?

Prilikom sklapanja dvgodisnjeg ugovora za total mix receno mi je da imam besplatan d3go dok traje ugovor. A sada videh na sajtu da total mox korisnici imaju besplatan d3go do 31.3.2014.

Ne, to znači da ćeš imati besplatan D3Go tokom trajanje cele ugovorne obaveze, AKO ugovor potpišeš DO 31.3.2014.

Da li neko moze da mi kaze kakav je totaltv net? Neka iskustva iz prve ruke.

Trenutno sam korisnik PTT adsl 10/1 Mb/s i sasvim sam zadovoljan ali obzirom da mi je istekao ugovor i da je njihova trenutna ponuda neprihvatljiva razmisljam o sledecem provajderu.
U svakom slucaju sacekacu jos par dana da vidim da li ce PTT da izbaci neku novu povoljniju akciju jer ova vazi do 28.02. 2014 ako ne onda totaltv ili mozda neki drugi provajder ali max do 1 god ugovora.

Ako ti istekne ugovor a ne prekineš na kraju, nastavljaš dalje bez ugovora ali i dalje sve uredno imaš i naravno plaćaš kao i pod ugovorom, a d3go je i dalje za dž.

Da li si siguran da je tako? Mislim da je d3go besplatan u trajanju ugovorne obaveze. Znači ako si potpisao ugovor na 12 meseci, imaš besplatan d3go godinu dana, a ako si na 24 meseca onda dve godine. Ne verujem da po isteku ugovorne obaveze ako nastaviš da koristiš total mix imaš i dalje besplatan d3go.

Da li si siguran da je tako? Mislim da je d3go besplatan u trajanju ugovorne obaveze. Znači ako si potpisao ugovor na 12 meseci, imaš besplatan d3go godinu dana, a ako si na 24 meseca onda dve godine. Ne verujem da po isteku ugovorne obaveze ako nastaviš da koristiš total mix imaš i dalje besplatan d3go.

Ja tako koristim zato sam i rekao. Sad jeli je ili nije ne znam. Nemam ugovor, istekao još u novembru ali i dalje sve normalno koristim i plaćam istu cenu kao što sam u ranije.

najverovatnije prelazim na total net. ima li neko iskustava sa njima, tipa dal dele vezu po agregaciji, filtriraju portove ka tiorentima i w@rez sajtovima i sl...obavezo bih se na godinu...

Nazad
Vrh Dno