Rekoh da necu, ali jednostavno moram, posto sam ovde, ne znam koju prikladniju rec da upotrebim, "napadnut" ali sad defiinitivno poslednji put, nakon ovog prestajem i pobedjujes kako god, bez obzira sto se u dobrom delu ne slazem stobom.
1. Svakako da ću pobediti zato što znam o čemu pričam.
2. Osim što ne prihvataš gramatička pravila Srpskog, "start" kod taksimetra i što smatraš da je normalno da plaćaš i ambalažu po ceni "mesa", ja ne vidim u čemu se mi to ne slažemo. :trust: Ah da, ti smatraš da je DSL brzina jedino i uvek uslovljena parametrima linije i da se utvrđuje isključivo kroz
autonegotiation i takođe veruješ da volšebno padanje brzine SIGURNO nema nikakve veze sa nestručnim ljudima iz tehnike, već za to nudiš 101 drugo objašnjenje.
Da li sam ja strucnjak ili "strucnjak", sta sam po struci, cime se bavim, da li mi je IT hobi ili profesija, da li se obrazujem na wikipediji ili imam CCIE, odakle mi informacije, po meni nebitno je i ne vidim potrebu da se o tome izjasnjavam i pravdam ovde.
Naravno da je bitno jer govore o "kredibilitetu izvora informacija".Po meni, ti možeš biti i neki 15-godišnjak čiji stariji burazer radi nešto u IT struci. Nisam ti tražio ni ime ni prezime ni JMBG, ni adresu stanovanja, već samo da daš malo kredibiliteta svojim tvrdnjama i svom "mišljenju".
Kao sto rekoh imam svoje misljenje a valjda i pravo da ga iznesem ovde i ne moram da prihvatim tvoje vidjenje, makar ja i bio u krivu, a da li ce neko vise verovati meni ili tebi i to je prilicno nebitno, kao sto rekoh svako ima pravo na svoje misljenje. Moram da primetim slicno argumentovanje kao i u vec pomenutoj raspravi.
Ma sve je to uredu i lepo je imati mišljenje, al' bih ja da čujem i malo stvarnih činjenica i argumenata, a ne samo "tako je kako ja kažem".
Prosto neverovatno ali eto desava se.
Pa meni se i čini da se mi "ne slažemo" tek oko par stvari, na koje si ti u startu i replicirao, samo što pričamo o svemu drugom, o čemu bi smo se na kraju i složili.
Ovde se vode sad dve price, brzina na kojoj je setovan link i brzina protoka. Brzina protoka svakako moze da se ogranici na vise mesta, ja rekoh da i provajder i telekom to mogu da ogranice. Kada se prica o brzini na kojoj ce se uhvatiti link o broju kojeg ces videti na ruteru pod parametrom "rate" bitno je samo port i ruter i ono sto se nalazi izmedju DSLAM-a i rutera a sve iza DSLAM-a je skroz nebitno i uopste ne utice na to.
Ok, ajdmo da rasčlanjujemo stvari po redu. Prvo, imamo terminološki problem sa "brzinom protoka". Ti pod "brzinom na kojoj će se uhvatiti link" podrazumevaš "
physical layer gross bit rate", ili ti
(ADSL) sync rate, a pod "protokom" valjda podrazumevaš "
physical layer net bit rate". Radi lakšeg sporazumevanja moramo utvrditi i poštovati neku konvenciju (što ti očigledno ne voliš

). Brzinu "na kojoj se link kači", zovimo kratko "DSL brzina", a "brzinu protoka" zovimo "brzina podataka".
Moja tvrdnja je da se DSL brzina može ograničiti u (Telekom) centrali na neku fiksnu vrednost, ili se pak dozvoliti
autonegotiation, opet do neke vrednosti (5, 10 ili 20 Mb/s). Kol'ko znam, poslednjih godina je implementiran
autonegotiation, pa se modemi uglavnom kače na "kol'ko se dogovore", u okviru jednog od tri postojeća paketa (5, 10 ili 20 Mb/s). Međutim, znam za primere u kojima je DSL brzina, zarad dobrobiti korisnika, ograničena na neku desetu vrednost (ne sećam se tačno).
Drugo, ono što nismo spomenuli su raznorazni parametri, koje jeftiniji ruteri ni ne prikazuju niti dozvoljavaju da se menjaju. Skuplji ruter jednostavno nije uvek garancija brže i stabilnije veze. Niti znamo koji je DSLAM sa one strane, niti šta je i kako menjano u različitim firmverima, različitih modela, različitih proizvođača... Jednostavno ima isuviše promenljivih i isuviše nepoznatih. Neozbiljno je implicirati da se može ostvariti bolja/brža DSL konekcija sa skupljim modemom jer to često ne da nije tačno, već može biti i potpuno suprotno!
Stoga provajder moze samo da prijavi smetnju telekomu i da place ako telekom ne resava problem. Provajder nema nikakvog uticaja na link.
Tačno, ali baš zato... provajder prijavi smetnju (što Telekom naplaćuje!), a ovi to rešavaju kako oni smatraju za shodno. Drugar je imao primer da mu je DSL brzina bila ograničena, kako bi njegov modem prestao da pokušava da se ukači na većoj i kako bi veza bila stabilnija. Kako je to tačno urađeno ne znamo i možemo samo da spekulišemo.
Ako je brzina na portu zakucana na 12 i ne postoji mogucnost da se uhvati vise, kako je onda tu pusten link od 20 Mb samo sto ne moze da se uhvati jer nije dozvoljeno? Posto ne moze vise od 12 ne znam po kom osnovu onda moze da se kaze da je pusteno 20 i to je jednostavno to.
Po tom osnovu što Telekom provajderima naplaćuje brzinu na portu, koju deli u tri kategorije: do 5, do 10 i do 20 Mb/s. Sve između spada u neku od te tri kategorije. Provajderi pak formiraju neke svoje pakete i mogu ponuditi i 6 i 8 i 15 Mb/s.
Ako platiš za "do 20 Mb/s", Telekom je svoje ispunio čim imaš preko 10 Mb/s, a provajder neka vidi šta će i kako će sa tobom. Koju ćeš DSL brzinu postići zavisi od kvaliteta linije, a tehnički gledano zavisi i od modema ali ne samo od njegovog "kvaliteta" već od njegove kompatibilnosti sa DSLAM-om, što je teška ezoterija. Prema mom iskustvu, Telekom može da po prijavi smetnji od strane provajdera uradi NEŠTO što tvoj modem tera da se konektuje na nižoj brzini i da prestane da pokušava da se ukači na više.
Sada smo se valjda razumeli.
Jel ovo IT ili filoloski forum da se bavimo gramatikom. telekom pisem malim slovima jer je moje misljenje o istom takvo da ne zasluzuje da pisem velikim. Ne dolazim na ovaj forum zbog lekcija iz pravopisa i sl. Mozda sam zalutao i u zabludi.
Po meni, jezička pravila i konvencije služe da olakšaju komunikaciju i smanje nesporazume, a ne da bi se ljudi pravili pametni. Kada sam konstatovao da pišeš Telekom sa malim slovom, bilo je to u šaljivom tonu jer zaista nisam pretpostavljao da je to išta drugo do "brzina kucanja", ali eto... ispade da ti oko toga imaš čitavu filozofiju. :S:
Sta reci, sad je jos bitno i to sto su kutija i "zastita" kod case veci od istih kod cekica. Slanje postom je navedeno samo kao primer da i tu postoji overhead i zasto je onda uopste bitno sto kod cekica i case nije isti overhead i sto nije bas 12.9%, ni kod jednog ni kod drugog, da bi onda eto ovo bila dobra analogija, jer je toliki overhead kod ADSL-a.
Bitno je zato što je kod ADSL-a overhed daleko predvidljiviji i mogao bi glatko da se ukalkuliše u cenu. Ovo reklamiranje DSL brzine je čista prodaja "tri frtalja za kilo" i nije u skladu sa domaćim zakonima.
Ovo je otislo u tezak offtopic ali naravno, zasto mene treba bilo sta od navedenog da zanima, jel sam ga ja terao da bude taksista...
Ista je logika i za internet brzinu preko DSL-a. Nisi ti nikoga terao da bude ISP... Neka kaže kol'ko košta link određene brzine, pa ako mi odgovara uzimam.
Sve sta on misli da treba da naplati nek ukalkulise u cenu po km, necu da placam start koji je magla...
Sat ne sme da otkucava ni brzo a ni sporo dok taksi stoji na semaforu, ne sme da otkucava uopste. Na pocetku voznje je otkucan start i nakon toga samo kuca po predjenom km te ako auto stoji i sat mora da stoji.
Što se "starta" tiče, to je više pravilo nego izuzetak i tako rade uglavnom svi taksi servisi na svetu. To se u engleskim govornim područjima zove
initial charge, a negde je vezan i za prvu milju ili km. U mnogim zemljama je običaj i da se dodatno naplaćuje fiksna taksa po dodatnom putniku. Ipak, mastiš kosom naslon za glavu, habaš sedište, prljaš patosnice, povećavaš potrošnju goriva...
Zastoj u saobraćaju takođe nije problem taksiste i normalno je da taksimetar kuca i dok vozilo stoji, ali kuca po tarifi za sat čekanja.
Ono sto mi je najmanje jasno u celoj prici je sto ti smeta kako se ponasaju provajderi i telekom a opravadavas taksiste koji apsolutno imaju daleko vise ili bar jednako osnova za osudu jer naplacuju ono sto ne bi trebali.
Kod taksija mi je apsolutno jasno šta se i kako se naplaćuje, te mogu sa VELIKOM preciznošću odrediti koliko će me koštati taksi od tačke A do tačke B. Varijacije u ceni usled uticaja semafora ili pak greške u proceni razdaljine od nekoliko stotina metara, zanemarljivo utiču na krajnju cenu usluge. Obično ± 20-30 RSD. ISP, sa druge strane, prodaju mačku u džaku, a pogotovo ovi DSL.
Ko se s kim nadmudruje, hmmm, pa diskutabilno je i ponovicu, imam valjda i ja pravo na svoje misljenje kao i da ga iznesem i ne moram da se slazem s tvojim.
Svakako da imaš pravo na svoje mišljenje, baš kao što imaš pravo i da ismevaš tuđe. Nego, da se mi vratimo na početak:
Telekom pusta 20 i ukoliko je parica predugacka ili krs link ce se uhvatiti na npr. 15mbps ali to niko nije ogranicio nego su tvoj ruter i telekomova oprema sa druge strane "ustanovili" da se na toj brzini moze uspostaviti koliko toliko stabilna konekcija ( da SNR margina bude oko 6 dB ) i to je sve.
Ti podrazumevaš da
autonegotiation radi i da nema drugog načina ograničavanja DSL brzine, te positovećuješ "brzinu porta" sa "brzinom DSL linije". To može biti tako u većini slučajeva, ali nije pravilo.
OK, tacno tako, na kojoj brzini ce se link uhvatiti zavisi i od kvaliteta rutera koji se koristi i sa kvalitetnijim ruterom ces vrlo verovatno uhvatiti link na vecoj brzini, prvenstveno trazi ruter sa broadcom chip-om, takav najbolje pegla smetnje. Moj komentar se prvenstveno odnosio na ono sto iznosi Magick
Ako se sa jednim ruterom link hvata na 14Mb, ne znaci da je telekom ogranicio link na 14 Mb niti da telekom treba da dozvoli da se link uhvati na vecoj brzini i tu takodje ne vidim "neozbiljnost, bahatost i neprofesionalizam" kao ni "Neko je nešto čačkao na DSLAM-u, a ne zna posle ni da vrati sve parametre kako su bili."
Boldovana tvrdnja jer problematična jer je sa jedne strane neodređena, zbog onoga "vrlo verovatno", a sa druge strane zato što implicira da je investicija u "bolji" modem opravdana jer će se (vrlo verovatno) dobiti veća brzina. To je jednostavno zabluda. Postoji isuviše (nepoznatih) faktora da bi se tako nešto tvrdilo. Ako neko baci 50€ na bolji ADSL modem/ruter a sa njim bude imao istu ili čak manju brzinu, 'oćeš li mu refundirati novac? :trust:
Drugo, to što ti nešto ne vidiš, ne znači da to ne postoji, odnosno da nije tako.
Provajderi kako vidim svi pakete krste sa DO, pa je 17 mbps svakako "do 20" i jasno je zasto se to tako radi, sve je to lepo smisljeno, ali mislim da tu nije prekrsen zakon, jeste malo bzvz fazon ali eto..... ( ovde bih se ogradio, mozda i nije po zakonu, u pravnu problematiku po ovom pitanju se ne razumem, nit me nesto preterano privlaci i interesuje da potrazim validno pravno misljenje po istom )
Pa da... uzmeš paket "do 20", modem ti se ukači na 12 Mb/s, dok ti je realan protok ~10 Mb/s. :S:
Rekao sam da bi trebalo da bude jasno šta se tačno prodaje i koliko to košta - ništa manje, ništa više.
Naravno da se treba porediti sa boljima no eto i kod tih boljih ima nelogicnosti, nigde nije idealno, apsolutna pravda, logika i sl. Na politiku si prvi skrenuo pa sam i to prokomentarisao.
Politiku krivim samo zbog toga što nemamo institucije koje obezbeđuju prava građana, odnosno potrošača, tj što neke stvari možemo samo da konstatujemo i plačemo zbog njih.
Kao sto rekoh na pocetku, stvarno necu vise dalje ici, pobedio si iako me ni u sta gde se ne slazemo nisi ubedio ( nisam ni ja tebe, niti cu, nit je to uopste bitno ) i ostajem pri svojim stavovima...
Nisu naši stavovi uopšte toliko različiti kao što ih ti predstavljaš.
Replicirao si mi jer smatraš da:
iznenadni padovi brzine imaju veze isključivo sa objektivnim smetnjama na liniji, te da se DSL brzina između 5 i 10, odnosno 10 i 20 Mb/s, određuje isključivo metodom autonegotiation.
Prvo se ne slažemo u tome, a potom i u tome da će "bolji modem" obavezno izvući veći protok (mada si ti iskoristio "vrlo verovatno"), odnosno da će na različitim centralama imati iste performanse pri istim uslovima na parici (dužina, preslušavanje, SNR...).
Da li sam strucnjak, odakle mi informacije, kako sam dosao do mojih saznanja i stavova, kao sto rekoh i to je nebitno.
Bitno je da bi tvoje tvrdnje dobile na kredibilitetu, jer je Forum postao prepun "stručnjaka" koji se u sve razumeju.