Nema to veze s kablovima. Kad se poveca download i upload do maksimuma logicno je da SNR drasticno opadne a broj gresaka raste. I tu se malo sta moze poduzeti. Ako se net ne gubi, tj ne prekida, s tim se moze ziveti, pa cak i ne primetiti.
Ne da ima veze sa kablovima i vezama nego je samo do toga i do duzine parice, nista drugo ne utice na situaciju.
Navescu dva slucaja korisnik koji je imao 8db na downu koji je imao zidnu uticnicu koja izmedju dolaznog kabla i samog zenskog rj11 konektora ima jako los 0.18mm kabl, zamenom odnosno izbacivanjem tog zidnog i krimpovanjem terminacije rj11 muske direktno na dolazni 0.6mm kabl sa 8db dobili smo 12.
Kod jedne druge osobe za koju sam znao da je jako blizu centrale videvsi 7db i nesrazmeranu atenuaciju skratio sam minimalno kabl u razvodnom ormaru, kako bih dosao do novog dela bakra koji je bez oksidacije koju je tesko i primetiti, takodje sam mu u dolaznoj uticnici skratio za 2cm kabl kako bih dosao do cistijeg bakra i sa 7db skocilo je na 15db.
Ima sijaset slucajeva da naravno nije moguce dobiti poboljsanje, zato sto je problem nastao na samom putu do centrale ili u samoj centrali.
Ko je radio u Telekom izgradnji i ko je imao uvid u planove zna na koliko mesta se cesto kabl komada,
ima lokacija gde je od centrale do samih zgrada kabl iseckan i po petnaestak puta. U centrali imamo na jos 4-6 mesta, nedge gde je perfektno ide i do 3 puta.
Cesto korisnici stavljaju kabl od modema do splitera obican 0.16 ili 0.22 patch cetvorozilni koji dodatno moze da isece signal.
najbolje je ne ici ispod 0.5mm
CRC, FEC i HEC dovode do gubljenja paketa, cestih prekida u dns-u, stajki u youtube streamingu, problemima u online gamingu itd.