Šta je novo?

TotalTV Mix (TV+ 16Mbit/s Adsl)

Ja sam od Telekoma dobio Thomson ruter(nije wireless), kasnije uzeo na probu od 30 dana IPTV(nekada je i to moglo) uz koji sam dobio i taj roze wireless Huawei modem, međutim IPTV nije radio kako treba i vratio sam taj wireless modem da bih raskinuo ugovor za IPTV. E sad, i meni su tražili da vratim modem(Thomson) koji mi je ostao da bih dobio MIK ali sam bio uporan do te mere da sam bio spreman da im pretim advokatom jer ne poštuju ugovor koji je potpisan sa njihove strane, sreća pa se završilo bez većih problema. Sad imam 1 modem u rezervi ako budem prelazio kod drugog provajdera.

Ja sam od Telekoma dobio Thomson ruter(nije wireless), kasnije uzeo na probu od 30 dana IPTV(nekada je i to moglo) uz koji sam dobio i taj roze wireless Huawei modem, međutim IPTV nije radio kako treba i vratio sam taj wireless modem da bih raskinuo ugovor za IPTV. E sad, i meni su tražili da vratim modem(Thomson) koji mi je ostao da bih dobio MIK ali sam bio uporan do te mere da sam bio spreman da im pretim advokatom jer ne poštuju ugovor koji je potpisan sa njihove strane, sreća pa se završilo bez većih problema. Sad imam 1 modem u rezervi ako budem prelazio kod drugog provajdera.

CZ99 jesi video moj prethodni odgovor.
Sadasnja situacija ti je ocajna. Imas mnogo crc gresaka posto ovaj tplink ne pokazuje fec-ove i hec-ove ne mogu bas tacno da ti kazem koliko je lose ali je uzasno i ovako kako je sada.

Poslusaj moje savete koje sam ti dao.

Hoću, koliko već sutra proveram kablove u kući i kutiji i kačim slike, da mi kažeš da li još nešto još mogu da učinim pre nego što podnesem žalbu.

Nema to veze s kablovima. Kad se poveca download i upload do maksimuma logicno je da SNR drasticno opadne a broj gresaka raste. I tu se malo sta moze poduzeti. Ako se net ne gubi, tj ne prekida, s tim se moze ziveti, pa cak i ne primetiti.

A da li bi dobio nešto ako bih izvršio neke izmene u podešavanju rutera(došao je podešen) ili update-ovao firmware modema, mada nigde ne mogu da nadjem taj model na zvaničnom sajtu TP-LINK TD854W ?

Poslednja izmena:
Pitajte ako vas još nešto interesuje.

mene zanima koliko televizora imas u kuci tj. na koliko ti televizora ide slika? i ako ti nije frka da mi kazes koliko je opseg tog wi-fi rutera tj. do koliko m imas signal, ja imam neki sugavi telekomov crni sa wi fi i ne dobaci 20m jedva -.-

A sto bi cackao firmver? Bolje pusti torente sa puno sidera i ličera da rade bar sat vremena pri punoj brzini i prati. Ako ti se veza ne prekine nijednom, na konju si. Batali statistiku i brojke. Često praksa nadmaši teoriju. :D

mene zanima koliko televizora imas u kuci tj. na koliko ti televizora ide slika? i ako ti nije frka da mi kazes koliko je opseg tog wi-fi rutera tj. do koliko m imas signal, ja imam neki sugavi telekomov crni sa wi fi i ne dobaci 20m jedva -.-

Sliku imam na jednom TV-u, a na drugim televizorima sam se nakačio na kablovsku "na divlje". Što se dometa tiče imam laptop udaljen 10-ak metara ali signal prolazi kroz 2 zida i nekada je pun a nekada nedostaje jedna crtica, uglavnom piše da je signal "odličan", za veću udaljenost ne znam.

Nema to veze s kablovima. Kad se poveca download i upload do maksimuma logicno je da SNR drasticno opadne a broj gresaka raste. I tu se malo sta moze poduzeti. Ako se net ne gubi, tj ne prekida, s tim se moze ziveti, pa cak i ne primetiti.

Ne da ima veze sa kablovima i vezama nego je samo do toga i do duzine parice, nista drugo ne utice na situaciju.

Navescu dva slucaja korisnik koji je imao 8db na downu koji je imao zidnu uticnicu koja izmedju dolaznog kabla i samog zenskog rj11 konektora ima jako los 0.18mm kabl, zamenom odnosno izbacivanjem tog zidnog i krimpovanjem terminacije rj11 muske direktno na dolazni 0.6mm kabl sa 8db dobili smo 12.

Kod jedne druge osobe za koju sam znao da je jako blizu centrale videvsi 7db i nesrazmeranu atenuaciju skratio sam minimalno kabl u razvodnom ormaru, kako bih dosao do novog dela bakra koji je bez oksidacije koju je tesko i primetiti, takodje sam mu u dolaznoj uticnici skratio za 2cm kabl kako bih dosao do cistijeg bakra i sa 7db skocilo je na 15db.

Ima sijaset slucajeva da naravno nije moguce dobiti poboljsanje, zato sto je problem nastao na samom putu do centrale ili u samoj centrali.
Ko je radio u Telekom izgradnji i ko je imao uvid u planove zna na koliko mesta se cesto kabl komada,
ima lokacija gde je od centrale do samih zgrada kabl iseckan i po petnaestak puta. U centrali imamo na jos 4-6 mesta, nedge gde je perfektno ide i do 3 puta.

Cesto korisnici stavljaju kabl od modema do splitera obican 0.16 ili 0.22 patch cetvorozilni koji dodatno moze da isece signal.
najbolje je ne ici ispod 0.5mm

CRC, FEC i HEC dovode do gubljenja paketa, cestih prekida u dns-u, stajki u youtube streamingu, problemima u online gamingu itd.

A sto bi cackao firmver? Bolje pusti torente sa puno sidera i ličera da rade bar sat vremena pri punoj brzini i prati. Ako ti se veza ne prekine nijednom, na konju si. Batali statistiku i brojke. Često praksa nadmaši teoriju. :D

Torenti idu konstantnom bzinom upisa od 1,4-1,5 megabajta u sekundi na hdd, naravno pod uslovom da ima dovoljno seed-era ali nisam baš sedeo sat vremena i gledao u protok, ali ispratiću sutra. Kad si već pomenuo pucanje veze, pukla je jednom dok sam kucao post tj. ugasila mi se lampica "internet" na modemu dok su sve ostale sijale, prekid je trajao 20-ak sekundi ali nije bilo nikakvog download-a, ne znam šta je bilo po sredi.

Pa to je to. Klasicno pucanje veze zbog prevelikog broja gresaka i opterecenosti. Ako si stari korisnik ADSL-a i dosad ti je net radio bez problema, moze da pomogne ako se promeni mode sa Fast u Interleaved (ako to vec nije ucinjeno).

Poslednja izmena:
Sliku imam na jednom TV-u, a na drugim televizorima sam se nakačio na kablovsku "na divlje". Što se dometa tiče imam laptop udaljen 10-ak metara ali signal prolazi kroz 2 zida i nekada je pun a nekada nedostaje jedna crtica, uglavnom piše da je signal "odličan", za veću udaljenost ne znam.

ae ako budes negde nosio lap top napolje javi mi kakva je situacija :)

@CZ99
..mene interesuje..da li sa ugovorom stize pass i korisnicko ime..za PPPO-e konekciju..?

Poslednja izmena:
koliko ja sad nesto kontam, meni bi za total mix i da na jednom tv-u imam hd sliku na drugom obicnu 3090 din a pri tome ne znam da li cu imati 6 ili 16mbita, mislim da je ipak ova igra preskupa :/

Ja sam imao na Telekomu HD + SD + net od 4Mbs i sve je radilo 10 meseci (cena ti pređe tih tvojih 3090 dinara) i onda je počela da se blokira slika, i najednom više nisu postojale tehničke mogućnosti. Sad imam samo 2 SD i net od 1.5Mbs i to plaćam 3000 dinara.

Ako imaš ADSL možeš otprilike videti koliki bi imao maksimum.

Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 17816 / 1100
Bandwidth Down/Up(kbps) 12000 / 1020

Kao sto rekoh itekako postoji aktivacija za stare korisnike koji nisu trenutno aktivirani ili za nove korisnike koji imaju svoju opremu! Placa se 2400din stim da mi je decko jasno rekao da nije siguran da li ce samo to od troskova biti ali se nada da je samo to.

Da su pametni i da se klone takvih akcija kao sto su aktivacije.
Ajde razumem ih za opremu, ali ko ima opremu glupa je sprdnja.

Takodje to da li ti je port otvoren na 16mbit nije toliko bitno kao i stepen agregacije i stabilnost linka.
To je isto kao kad bi rekao da je na Eunetu isto 16mbit kao i na Telekomu 16mbit na istoj centrali na istom segmentu. Prosek na Eunetu bi bio 800kb/s na 24h nivou dok bi kod telekoma bio 1510kb/s na 24h nivou ili na Beocity-ju bi taj prosek bio oko 620kb/s, PTT je imao lose periode ali je u dobrim periodima znao da istera 1440kb/s na 24h nivou.
Pazljivo citajte sta pisem 24h nivo znaci da skidate 24/7 sa elitnih dedicated konekcija sa garantovanom brzinom.
Cak i Telekom ima pikove kada su pojedine odlazne i dolazne rute totalno zagusene i kad brzina i uz 10 konkurentnih konekcija nece preci 100kb/s.

Molio bih da iznosimo samo egzaktne podatke.
Nije mala stvar obavezati se kod neproverenih provajdera kao sto je TotalNet (nikakve veze nema sto SBB stoji iza ove usluge ipak su neprovereni i mozda najgori na trzistu). Tesko je biti gori od Beocity-ja, Beotela, Bitsa i slicnih.
BEOTEL je jedan od najboljih[ ako ne i najbolji provajder.Koristio sam Telekom,Verat i Ptt adsl[Verat najgori]
Beotel[4 mb] radi perfektno.Nema nikakve agregacije,download ide konstantno 430 kbs,filehostovi,torenti[dnevno bez problem prevucem 10 gb opusteno]
Uzeo sam ga zbog cene od 1000 din.,ali sam se odusevio kako radi

I šta je tu za oduševljavanje?
Godinu dana sam imao 50% akciju na Telekomu za paket 4/512 a brzina je konstantno bila 6/800 i plaćao sam ~1100 dinara. Sada sam na BOX 4 (IPTV, Fiksni, mobilni sa 500/500/1000 i net 6/1 za 3200 dinara na godinu dana) paketu i imam 6/1 internet i torenti se skidaju prosečno sa 700kB/s, a regularni download ide oko 740kB/s. Za 5 1/2 godina korišćenja Telekoma bila su 3 zastoja i to u prvih 6 meseci 2 (1 kada su im ponestale IP adrese i 2 kada su sa gazele mandovi odneli kablove), ovaj treći zastoj je bio zbog radova na centrali. Niti ih hvalim niti žalim, samo iznosim svoje iskustvo, a svako neka odlučuje prema svojim potrebama i mogućnostima.

ja danas idem u sbb da se raspitam oko svega, koristim total već petu godinu pa ću videti da li će mi to nešto značiti prilikom dobijanja tog rutera. ako vesti budu povoljne odmah pičim po MIK u lelekom i neću im vraćati ruter jer su mi rekli prilikom potpisivanja ugovora da on ostaje u mojem vlasništvu tako da me bole tuki, ali ću svejedno pročitati ugovor još jednom.

Pre samo 6 meseci uzmem na Beocity paket KliketiClick 16 mbit/s, i nije htelo da ide preko 8 mbit/s. Rekli su mi onda da moja centrala to ne moze da hendluje te da ce mi spustiti na 8 mbit/s. Da ne pricam sto mi tada torrent nikada nije isao preko 600 kb/s zbog cuvenog "Beocity garanta brzina".

Danas mi je stigao SBB ruter i 16 mbit/s na moje odusevljenje ide fantasticno, bar do sada. Sumnjam da je bilo nekih radova na centrali za ovo vreme jer zivim na periferiji (Ledine).

Vuce, sta mislis o ovome? Zivim u kuci, a siguran sam da nesrecni elektricar koji je radio instalacije nije ni telefon bas najbolje odradio.

device.png
stat.png

Uzasno je onaj snr od 5.2 je zabrinjavajuc, on izaziva crc-ove, gubitak paketa i cesto brake-ovanje konekcije.

Probaj da dovuces bolji kabl do rutera od dolaznog telekomovog kabla. Svaki DB na bolje ti je spas sa 6.5db bi koliko toliko mogao da zivis mirno. 8-9db je neka safe margina. Preko 13db je solidno a 20db pa na vise veoma dobro. 30db pa na vise je u granicama odlicnog. Atenuacija od 23.2 je veoma velika i dosta je veca nego na up kanalu, govori mi da je kabl neispravan.

Ne znam kako to da uradim kad je projekcija sledeca:

Telefonski stub (kutija) ide na priljucak na spratu kuce, iz tog prikljucka su razvedeni kablovi kroz zidove i u svakoj sobi imam tel. prikljucak, racunajuci i ovu u kojoj sam ja i na kojoj sam spojio ruter.

Ne znam kako to da uradim kad je projekcija sledeca:

Telefonski stub (kutija) ide na priljucak na spratu kuce, iz tog prikljucka su razvedeni kablovi kroz zidove i u svakoj sobi imam tel. prikljucak, racunajuci i ovu u kojoj sam ja i na kojoj sam spojio ruter.

Pa spliter treba da se nalazi sto blize znaci na samom pocetku na samom spoju. A ne u tvojoj sobi.

Najbolje ce biti ovako da nabavis keystone rj11 samokrimpujuci nesto poput ovog:

http://www.computercablestore.com/images/products/No%20Manufacturer/1-11IDCiv.jpg

Pretpostavljam da je kabl sa bandere 0.6 ili 0.8mm, 0.6mm bi trebalo da prolazi kroz sliceve u rj11 keystone samokrimpujucem konektoru. Za 0.8mm nisam bas siguran da li ulazi u sliceve.
Ako ne bude mogao rj11 mozda ces ici na rj45 keystone, posto rj11 pasuje na rj45 samo treba da centriras ubadanje po sredini.

Keystone ti omogucava najbolju vezu izmedju wall kabla (pune licne) i samog konektora. Sledece je malecki kabl izmedju keystone rj11 i splitera, sto manji to bolje.
Najlakse je uzeti utp patch kabl kategorije 5. Malo se poigras iseces 4 zice i ostavis 4 pokusaj i pvc-gumeni obod da ubacis u sam rj11 kako bi sto bolje drzalo, doduse trebaju ti samo dve zice ali je bolje da koristis 4 zice da bi imao cvrsci konektor. napravis kabl rj11 na rj11 ali upotrebom utp kabla. Nemoj koristiti flat telefonski kabl. Cilj je dobijanje svakog db.
Iz splitera pravis duzi kabl ka tvojoj sobi rj11 na rj11 takodje upotrebi utp patch kabl, ovde ne bi bilo lose da je shildovan ftp kategorije ako usput kabl kupi neke sumove u samoj kuci, ali i ne moras.
Ovim ces osigurati maksimalan kvalitet koliko je god to moguce.

Da se razumemo nije bas lagan posao ali se moze lepo izvesti, ti ne moras da guras sam obod kabla u rj11 vec mozes i samo 2 zice a posle da zalijes tecnim lepkom, rade ljudi i tako.

Poslednja izmena:
@Vuk

30dB marginu sa pustenih 16Mb download brzine ne moz da ima pa cak i da zivi u samom DSLAM-u. Sve sto si naveo za vrednosti stoji ali sa vecom brzinom margina pada, na jednoj te istoj liniji sa 1Mb mozes da imas marginu od preko 40dB a sa povecanjem brzine na 16Mb margina ce pasti na 15 i manje. Ako nabije preko 10 nek peva, i ne treba mu vise ali kao sto si i ti rekao dosta ce mu biti ako uspe da nagura na 8-9, ili bar preko 6 za koliko toliko normalan rad.
Atenuacija od 23dB uopste nije prevelika, sve ispod 20 je odlicno a problemi pocinju tek preko 50, mada i tu nije obavezno da ce do problema doci

@FTN
ako ne uspes da izmenom kablova i sredjivanjem instalacije poboljsas marginu, ne znam koji ti je tacno model ovaj TP link, mada svejedno, oni se slabo snalaze sa losijim marginama, valjalo bi probati sa nekim kvalitetnijim ruterom.

Poslednja izmena:
Ovo je necuveno ,drugar uzeo MIk od lelekoma i ceka 15 dana da lelekom ustupi port SBB-u! Decko je popizdio ,zove jede , druge , niko nista! Ne znaa kome da se zali ..

Upravo tako. Ja sam na 100 m od centrale. Imam IPTV i brzinu neta 1,5 mbps. Download mi je pusten do 8 mbps i imam SNR oko 27-32. Dok je upload na maksimumu 1mbps i SNR je oko 5. Attenuation je 0. Sto se vise povecava brzina to je manji SNR, zato su to i ogranicenosti ADSL u odnosu na kablovski net ili VDSL. Vise od 16 mbps downloada ne moze da izgura pa i sve da zivis na centrali. Evo kako to izgleda kod mene:

kain9w.jpg

@Vuk

30dB marginu sa pustenih 16Mb download brzine ne moz da ima pa cak i da zivi u samom DSLAM-u. Sve sto si naveo za vrednosti stoji ali sa vecom brzinom margina pada, na jednoj te istoj liniji sa 1Mb mozes da imas marginu od preko 40dB a sa povecanjem brzine na 16Mb margina ce pasti na 15 i manje. Ako nabije preko 10 nek peva, i ne treba mu vise ali kao sto si i ti rekao dosta ce mu biti ako uspe da nagura na 8-9, ili bar preko 6 za koliko toliko normalan rad.
Atenuacija od 23dB uopste nije prevelika, sve ispod 20 je odlicno a problemi pocinju tek preko 50, mada i tu nije obavezno da ce do problema doci

@FTN
ako ne uspes da izmenom kablova i sredjivanjem instalacije poboljsas marginu, ne znam koji ti je tacno model ovaj TP link, mada svejedno, oni se slabo snalaze sa losijim marginama, valjalo bi probati sa nekim kvalitetnijim ruterom.

Ja mogu da ti pokazem 22db na up-u na 16Mbit/1Mbit liniji a linija je prilican sh.t, video sam 26db na prosecnoj liniji, a kod jednog tipa sam video 30db koji je na 80tak metara od centrale, kod njega je perfekcija u marginama sa routerom sa odlicnim izlaznim stepenima, broadcom chipset sa glomaznim kondenzatorima.
U modernim zgradama sa koncentratorima u samim zgradama, vidjao sam i 36db ali to nije reprezent jer tu fakticki i nema kablova, odnosno ima ali mozda i manje od 30-tak metara, signal dolazi optikom a iz zgrade ide paricom ka stanovima.

E sad dobri modemi nisu i dobri ruteri, tako da se tu ide sa dobrim modemom/router-om koji radi adsl modulaciju a u bridge-u prosledjuje punu pppoe konekciju boljem cable router-u koji radi bolje rutiranje.
Ja nisam video kvalitetan ADSL modem/router u smislu rutiranja.

TP-link je uzasan sto se tice ADSL-a gori je i od Huawei-ja,
ali je solidan u rutiranju kod cable routera poput 941 ili 1043.

Ovo je necuveno ,drugar uzeo MIk od lelekoma i ceka 15 dana da lelekom ustupi port SBB-u! Decko je popizdio ,zove jede , druge , niko nista! Ne znaa kome da se zali ..

Ratel, samo nek uputi zalbu Telekomu pa kad mu izdaju broj taj broj nek prosledi ratelu.
caka je sto Telekom kaznjava, odnosno daje ti MIK ali ti naplacuje po punoj ceni period dok ne predjes kod drugog provajdera.
Ni jedan drugi provajder ne izvodi ovo majmunisanje i prevaru kao Telekom.

Upravo tako. Ja sam na 100 m od centrale. Imam IPTV i brzinu neta 1,5 mbps. Download mi je pusten do 8 mbps i imam SNR oko 27-32. Dok je upload na maksimumu 1mbps i SNR je oko 5. Attenuation je 0. Sto se vise povecava brzina to je manji SNR, zato su to i ogranicenosti ADSL u odnosu na kablovski net ili VDSL. Vise od 16 mbps downloada ne moze da izgura pa i sve da zivis na centrali. Evo kako to izgleda kod mene:

kain9w.jpg

Ti takodje imas problem opasan, stavili su te u interleaved mod zato sto imas problem sa up kanalom, ili si se nekada zalio a oni su te ladno i bez testiranja stavili u odvratni interleaved path, vidis kako ti je mali snr na up-u i nisi uopste konektovan na punoj up brzini porta odnosno 1021.

Sredi kablove, eventualno postavljanje boljeg splitera i nabavi posten modem/router pa ces videti da ce biti jos bolje.

Video sam perfektan i stabilan 24Mbit ADSL u test fazi bez pucanja od 22 dana.
Sa koncentratorima u zgradama nema nikakve potrebe da nemas 24mbit bez ikakvog pucanja.

Vrh Dno