Šta je novo?

Total Commander vs. WinExplorer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
KAko rename moze da bude komfornije ili brze u explorelu...

primer ... Kad skidam prevode sa hdbitsa na primer uvek mi skine html extenzija(bug) koju moram da menjam u srt... u exploreru to ne mogu .. mislim mogu da ostavim da mi prikazuje extenzije non stop sto je vise nego glupo ...

Ko sto rekoh u prvom postu ja i dalje ne verujem da neko koristi explorer :)
naravno ovo je figurativno bilo :) Nisam bukvlano mislio da svi koriste TC niti da svi misle da je on bolji :)

Poslednja izmena:
@Razbojnik
Ja koristim 7.0, mozda zato.

@weasel
Jel namerno pises Explorel ili...?

Poslednja izmena:
Zapazi sam primedbu, koju je weasel izneo, u nekoj drugoj temi, poželeo za trenutak da prokomentarišem ali sam tada odustao.

Sad vidim da je od te primedbe nastala tema, pa ajde da divanimo.

Sve dalje izneto u ovoj poruci je moj lični stav i viđenje.

Total Commander je prilično popularan, naročito među mlađom populacijom.
Valjda im se tako čini kako rade neki mnogo ozbiljan posao na svojim računarima.
Najčešće sam na pitanje ''Šta će ti Total Commander?'' dobijao konkretan odgovor: ''Pa, za krekovanje.''

Da ne bi bilo zabune, znam vrlo dobro šta je Total Commander.
Naravno, znam i da ga koristim. ;)

Programe tog tipa koristim od njihovih početaka, recimo nekada je postojao program PC TOOLS koji je bio pojam za Norton Commander, koji je tada bio prilično siromašan i suv. Kasniji razvoj programa tog tipa nam je, uglavnom, svima poznat.

Nikada nisam nešto preterano voleo programe u koje se trpa sve što treba i što ne treba, na šta TC pomalo liči. Jednostavno nisam sklon da u sred leta nosim kišobran i kaljače jer će možda biti kiše.

Pošto sam relativno vešt i iskusan korisnik, koji prilično vremena provodi za računarima sve radnje obavljam na zadovoljavajuće brz i najadekvatniji način jer ne želim da kampujem za računarom.
Nisam protivnik Total Commander-a niti ljubitelj Windows Explorera, xplorer2 pro i nekih sličnih programa.
Najčešće koristim Windows Explorer jer mi se za sitne a česte aktivnosti pokazao kao najadekvatniji.

Želim reći kako ne treba pridavati previše značaja oko izbora samog programa, jer se po tome ne mogu izvući neki snažni zaključci.

Šta znači ako više volim da koristim jednostavnost i siromaštvo opcijama Windows Explorera a tek ponekad posegnem za nekim drugim programima, po potrebi.

Da li sam u tom slučaju manje vredan, ne razumem?

PS
Poštujem tuđe, lične izbore i nemam nikakav problem ako neko koristi Nero ili Photoshop za premeštanje datoteka. Naravno da može.

Kad već spomenuh Photoshop, da napomenem kao primer kako mi je sasvim prirodno da kreiram novi folder ili premestim neke fajlove iz pomenutog ako u tom trenutku u njemu nešto radim.
Skroz mi je bez veze pokretati bilo šta drugo radi neke slične operacije.

Što manje vremena za računarom to više vremena za neke prijatnije trenutke.

Poslednja izmena:
Opa...a kako to molicu lepo? Brze od Shift+F6? Plus TC ima opciju da menja samo deo imena fajla levo od ekstenzije.

u exploreru to se radi pritiskom na jedno dugme (F2) i od Win7, automatski se za promenu selektuje deo koji je levo od extenzije. plus postoji mogućnost da se u rename režim uđe drugim klikom na fajl ili kroz padajući meni. za single file rename, bolji je definitivno Win Explorer

U ovoj temi me TC ljubitelji podsećaju na Apple ljubitelje.

sry ali mene "ljubitelji WE" podsećaju na onaj stari vic:

Dodje ćerka (WE) kod na "roditeljski" kod majke (TC) koja je u društvu svojih "prijateljica (WC-DN-NC-PCtools) i kaže:

Ne znaš ti majko kako to izgleda radjati decu. :p

Sa sitnom razlikom da ja nisam "Ljubitelj WE". Koristim OBA, samo eto htedoh reći da nije baš BESKORISTAN. Možda može i sa njim da se završi neki posao. Sad, što bi neko želeo da se ovi koji nisu unisoni sa njima osećaju kao niža vrsta, žalim slučaj ne osećam se tako.

Poslednja izmena:
Ne bih uopste da te vredjam ali ne lupetaj druze. Fajl menadzer je najosnovniji alat koji se koristi na racunaru. Svi mi koristimo racunar za ovo ili ono, ali bilo koji fajl menadzer svako koristi. Bas me zanima kojim se ti to poslom bavis kada ne moras da koristis FAJLOVE u tom poslu.

Koristim ja fajlove, naravno, kao i svi drugi, ali poenta je da je premeštanje, kopiranje, menjanje imena, raspakivanja arhiva i sl. zezancije možda 1% posla koji radim na kompu. Čitajući neke od vas čovek bi pomislio da po ceo dan premeštate, kopirate, menjate imena fajlovima, pa da je zato toliko važno koristiti TC.

Evo jedan tip:
Kada, u Win 7, u Exploreru obeležite neki fajl i pritisnete F2 (ili na neki drugi način aktivirate rename), ukucate ime, pritiskom na TAB automatski se trenutno obeleženom fajlu menja ime i prelazi se na rename sledećeg. Pri tome bude selektovano samo ono što je levo od ekstenzije.

@nickname
U pravu si za TC i Apple.

Poslednja izmena:
Sto rece Speeder, neki koriste komp i za druge stvari osim za baratanje fajlovima :) Pa ljudi, shvatite da neki ljudi provode manje od 1% vremena otvarajuci neke foldere i prebacivajuci fajlove u WE/TC. Meni i manje, jer su mi u aimp su vec ubacene playliste, top gear odgledam kako koji seriju dl-ujem, a igranje i surfovanje ne zahtevaju nijedan fajl menadzer.

Edit: pretece me Speeder :D. 'Fala bogu da se neko setio da kaze da ne provodi 99% svog vremena na kompu cackajuci, prebacivajuci, otpakivajuci fajlove.

A sto se tice brzine... well, jeli problem sto ce ti za kopiranje 10 mp3 pesama trebati 2min a ne 1.5min (primer)? Gde li vam se samo zuri...

Poslednja izmena:
Sa sitnom razlikom da ja nisam "Ljubitelj WE". Koristim OBA, samo eto htedoh reći da nije baš BESKORISTAN. Možda može i sa njim da se završi neki posao. Sad, što bi neko želeo da se ovi koji nisu unisoni sa njima osećaju kao niža vrsta, žalim slučaj ne osećam se tako.

sry ako si mislio da se vic odnosi na tebe lično. Microsoft je i napravio WE da bude jednostavan da prosečna američka domaćica može da radi na "kompjutoru" ;)

WE je vrlo koristan i nije neupotrebljiv ako nisi poneo TC ili si zaglavio negde gde nema neta da ga brzo dl. ;)

da dodam: sretni korisnici WE i treba da nastave da ga koriste jer do verzije Windows32 Microsoft će ionako implementirati sve opcije koje TCliki fajl menadžeri imaju 20tak godina

Poslednja izmena:
Meni total commander stoji u startup sequenci :D
Koristim ga, pa mozda i preko jednu deceniju :) (ranije win commander) tako da mi je rad u bilo cemu drugom skroz nastran :d

Samo trpate registry nepotrebnim kljucevima sa TC :d

Počeli smo sa pridavanjem imena i obeležavanjem "nas i njih"... i to oko čega? Koristite šta vam drago, ja sam izneo deo razloga zbog kojih koristim TC radije nego WE. Ne vidim da neko ovde agresivno ubedjuje šta da koristi ili ne, kao što je slučaj u Apple vs. ostali i sl. temama.

Bogme ne bih rekao, Apple ljubitelji koriste drag 'n' drop u jos jednostavnijem Finderu, tako da pre lice na WE usere ;) :D

Inace ja znam ljude kojima se automatski pali TC i tako uvek stoji upaljen stagod radili.

Da, ja sam jedan od tih ljudi :)

Stvar navike, koristio sam NC, pa WC i sada TC.

Poslednja izmena:
TC je mnogo mocan i uzasno me nervira njegov sparatnski interfejs, mrzi me da pamtim precice. Tako da kad mi treba koristim ga, dok mi je uglavnom WE dovoljan.

Iz istog razloga koristim Notepad kad god mogu... jednostavno muljanje fajlova mi nije glavni posao da bih se opterecivao time toliko.

Explorer X2 Lite Anyone? Najgore od oba sveta :d

Pa bas te precice su njegova glavna prednost. Znaci kad startujes TC, odbacis misa sa strane i pocinjes da uzivas u radu sa tastaturom :). Mis je totalno nepotreban i sve zivo se odradjuje precicama i to munjevito brzo.

Znam... i koristim kad god mi treba rename ili nesto napredno ali ne mogu sebe da nateram da ga koristim uvek.

TC je nezamenljiv kad se naviknes. Uvek imam otvoreno 7-8 tabova u oba prozora, pa je pristup svim folderima extremno brz. Takodje, otpakivanje rar-ova sa F5 je mnooooogo brze nego u Win Exploreru. Plus je super sto u radu u TC-u, kad se malo uhodas, mis ti prakticno i ne treba :p

Isto, lepo je sto mogu da namestim boju slova i pozadine -- zelena slova na crnoj pozadini meni najvise odgovaraju (tako mi je i u AutoCAD-u).

Explorer X2 Lite Anyone? Najgore od oba sveta :d

Ja sam ga koristio dok nisam provalio Free Commander. Free Commander mi je nekako jos prakticniji, mada ima jedan bug koji je prilicno dosadan i nikako da ga otklone.

A Total Commander ne koristim uglavnom zbog jednog razloga, zbog jedne opcije koju imaju i Explorer X2 i Free Commander, a koja je, barem meni, neverovatno korisna stvar - u TC-u ne mozete da se dvoklikom u prazan prostor ispod foldera i fajlova vratite jednu instancu nazad, nego mora da se klikne na "go to upper folder" ikonicu.

Kad bi TC ubacio opciju dvoklika u prazan prostor za "go to upper folder" i splitter bar-a (mislim da to ima samo Free Commander) verovatno bih poceo da ga koristim.

Ja se ionako vraćam sa backspace na prethodni folder. Miš i TC su dva sveta :p

Mislim da vecina nas ovde koji radimo 99% stvari iz tc-a ima dosta instaliranih plaginova i ostalih rekvizita sa kojima tc postaje mnogo vise od obicnog explorera, mislim da je glupo praviti poredjenje izmedju ova dva alata. Za prosecne i manje od prosecnog korisnike i w. explorer je vise nego dovoljan za ono cemu on i sluzi te se automatski namece odgovor sta koriste oni zahtevni korisnici koji barataju sa mnostvom razlicitih fajlova svaki dan po vise casova dnevno. ;)

u TC-u ne mozete da se dvoklikom u prazan prostor ispod foldera i fajlova vratite jednu instancu nazad, nego mora da se klikne na "go to upper folder" ikonicu.
Ne moraš na "ikonu" "dvoklikni" na vrh foldera [..] Jel' ti poznato? ;)
Gde "dvoklikneš" u "prazan prostor" kad ti je folder pun foldera? ;)

Miš i TC su dva sveta :p
ajde ;) ša to može da se uradi u WE sa mišem a ne u TC
miš u TC kao i TC su zakon za sve varijante kada si udaljen od PCeja par metara :d

mislim da je glupo praviti poredjenje izmedju ova dva alata.
Vidiš (po profilima/godištima) da su "za" WE uglavnom newschool korisnici koji nisu stigli ni da pročitaju some features of Total Commander a kamoli da nauče da skrate vreme za PCejem za svakodnevne trivijalne poslove koristeći TC-olike file menagere

Poslednja izmena:
Total Commander je super ali ako neko nece da ga kupi a opet ga nervira upozorenje na pocetku (ako nije "lecen" a podrazumevamo da se govori ovde o legalnom softveru) postoje dva sasvim dobra freeware resenja (zapravo postoji ih mnogo ali su ovi moj izbor):

1. Unreal Commander - klon TC-a sa nesto manje mogucnosti ali odlicnom quick search opcijom i svojim modulom za kopiranje
2. Free Commander prebogat opcijama ali bez svog modula za kopiranje pa koristi windowsov sto se moze resiti uz pomoc recimo supercopier ili terracopy programa.

Interfejs sa dva prozora se u praksi pokazao kao najergonomicnije resenje. Tabove maltene i ne koristim, a ni tree view.

Ljudi, nisu miševi toliko skupi, kupite sebi po jedan :D

@boZZap
Ma važno je da si ti mnogo napredan korisnik jer koristiš TC. Po tvom pisanju kapiram da je to jedini program koji znaš da koristiš kad mu pridaješ toliki značaj. Kažem ti po deseti put, ljudi rade mnoge druge stvari tokom 99% vremena koje provedu za računarom, osim cimanja sa fajlovima. Ne downloadujemo svi ceo internet na komp, pa da moramo po ceo dan da raspoređujemo te silne fajlove.

OT
Mada, kad razmislim, nije loše bez miša. Meni je sinoć miš umalo spalio USB port. Krene nešto da prekida i zeza, i odmah ukapiram da se prekinuo kabl tamo gde ulazi u miša, dohvatim ga tamo da probam da namestim, kad ono vrelo, izleda da je nastao kratak spoj, pa se sve zagrejalo. Sad baš idem da sredim kabl... I dalje mi nije jasno kako je port preživeo.

Jedna od stvari koja mi uzasno nedostaje na Mac OS-u je Total Commander. Ovaj Finder je beskoristan, spor i za svaku malo komplikovaniju operaciju nad fajlovima - opet beskoristan. Windows Explorer ne mogu da smislim, ruku na srce sredili su ga i u W7 lici na nesto ali i dalje takav nacin baratanja fajlovima je meni apsolutno nezamisliv - mis ne zelim da koristim dok baratam fajlovima a i ne lozim se na ikonice velicine 512x512 px.

TC mi je uvek aktivan, WE ne palim i predstavlja prvu aplikaciju koju intaliram na svez sistem. Za mene, TC nije samo fajl menadzer, on je odlican Network browser (ako imate share-ove u kucnoj mrezi), savrsen FTP klijent, menadzer za arhive, multirenamer i sa jos nekim pluginovima apsolutno nezaobilazan i meni izuzetno vazan alat za rad.

Poslednja izmena:
Da bih se ogradio od bilo kakvog flejma, na početku bih naglasio da nisam advokat ni jednog ni drugog.

Par glavnih razloga zbog kojih koristim TC:

- multirename - pošto skidam dosta muzike i serija sa neta i odvajkada sam navikao da imam uredna imena fajlova zbog bekapovanja, ovo mi je jedna od najkorišećnijih opcija. Zamena simbola, velika slovana početku svake reči, umetanje reči i simbola u sred imena postojećih fajlova - to ne može nikako osim ručno u WE da se uradi. Neko pomenu to pre/posle imena ili ekstenzije, ali zaboravio je na poziciju u samim imenima. Recimo ovo mi je jedan od korišćenijih šablona (divota je što mogu da se sačuvaju šabloni za rename) kod mp3jki, u slučaju da je ime fajla ## ime pesme:
Ime grupe - [N0-2] -[N3-]
Takođe, umesto "Shift+F6" za single rename vezao sam prečicu za F2, kao u Windowsu

- pretraživanje po sadržaju dokumenata

- kopiranje imena fajlova (sa ili bez putanje)

- računanje zauzeća poddirektorijuma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno