Šta je novo?

Total Commander vs. WinExplorer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
1,285
Neko jos koristi windows explorel za kopiranje i ostali file menagment ? :D

Svako kome osnovni posao na kompu nije kopiranje i premeštanje fajlova :D Ljudi se toliko cimaju sa ružnim total komanderima i ostalim glupostima i toliko pljuju Windows Explorer da pomislim da nisu čuli da komp može da radi i druge stvari osim menadžmenta fajlova :d

Neko jos koristi windows explorel za kopiranje i ostali file menagment ? :D

Da, ja na primer.

Iako imam PC od doba DOS-a, nikad nisam mogao da se naviknem na NC WC TCommandere. A pokušavao sam X puta. Uvek ga imam instaliranog, ali džaba. Jedino gde ga obavezno palim je kad imam više copy/move operacija da stavim u queue, a to je jednom u 3 meseca (bukvalno).

Ili komandna linija ili prozori.

Ko jos koristi TC i ostale programe za file menagment ? :D

Sve je to stvar navike :). Pre 6 godina nisam znao nista, slucajno sam stisnuo desni klik na start i usao u "Istrazi" :D. I od to doba koristim win explorer, jesam batalio desni klik na start, ali idem preko my computera, brze je :D

Edit: ne bi bilo lose da se otvori anketa po tom pitanju :)

Poslednja izmena:
Još je brže sa WinKey+E

Nije jedan softver brži a drugi sporiji. Najbrže je ono sa čime si navikao da radiš.

ladno ljudi jos koriste explorer :D
koristim tc jos iz doba kada je bio windows commander
ako mi nije pokrenut tc kao da mi komp nije ukljucen
vise koristim tastaturu tako da lakse sve obavljam iz tc a i ima mnogo vise funkcija koje koristim....multi rename (za sredjivanje mp3 i titlova za serije je predobar), ftp...a ima i podrsku za plugin-ove

pojedinacno kopiranje sa Win+E, Ctrl+X, Ctrl+V
mrdanje vece kolicine fajlova - iskljucivo Total Commander

Svako kome osnovni posao na kompu nije kopiranje i premeštanje fajlova :D Ljudi se toliko cimaju sa ružnim total komanderima i ostalim glupostima i toliko pljuju Windows Explorer da pomislim da nisu čuli da komp može da radi i druge stvari osim menadžmenta fajlova :d

+1 :)

i u vreme dos-a 4.0....i u vreme win-a 3.11.....i jos uvek...nc--->wc>TC :d

lakse,preglednije.....eh...navika je cudo :bottle:

Meni je totalno nejasno kako neko moze da ne koristi TC! A sada druge strane mi je jos manje jasno kako neko mozes da koristi Windows Expolorer. Ja kada npr. tek instaliram Windows na neku masinu i onih nekoliko minuta dok moram da koristim Windows Explorer hocu da poludim. Desni taster na neki fajl, pa Copy pa odes tamo gde hoces da kopiras pa desni taster pa Paste. U TC-u samo F5 na tastaturi. Da ne pominjem multi rename koji redovno koristim kada npr. "neki.fajl.rar.html" skinut sa neta treba da preimenujem u "neki.fajl.rar", a ima ih npr. 90. Onda pristup mrezi direktno iz TC-a. Ja npr. pristupam risiveru direktno preko TC-a i tako ubacujem fajlove. Onda Search koji je jedno 80 puta brzi i prakticniji. Otpakivanje fajlova na Alt+F9, plus sto u TC-u mozes da udjes u rar/zip fajl kao u folder i npr. sa F5 (copy) opcijom da npr. direktno ekstrakujes fajl koji te zanima.
Ma prednosti ima milion, ovo sam se samo na brzinu setio. TC je milion svetlosnih godina ispred WE-a. Nije mi jasno kako neko uopste moze da poredi ove dve stvari. Kao da poredimo BMW M5 sa npr. Puntom. Ima opet ljudi koji su ubedjeni da je Punto ekstra auto i da su oni sa njim zadovoljni. Ja opet malko vise volim kad sednem u M5. ;)

Jesi li čuo za Ctrl+C Ctrl+V? Jesi li čuo za drag and drop?
Inače i u WE možeš da uđeš u zip fajl kao u folder.

Pa koristiš valjda Ctrl prečice. Ne klikću besomučno svi koji koriste Explorer. Pristup mreži je moguć i iz Explorera, stisneš WinKey+ R i ukucaš path.

Ne kažem da je WinExplorer bolji, nego da je navika čudo, a i da nije sve tako crno belo kao što se često predstavlja. I pustite analogiju sa kolima, i M5 će neko ko ne zna da vozi zadnji pogon da očeše 3x dok stigne gde je krenuo. Možemo tako do prekosutra.

Imam placen TC i koristim ga gdegod kadgod mogu sa flasha...
na poslu koristim free unreal commander, koji je kopija tc-a.
na linuxu koristim uglavnom gnome-commander, midnight commander kad sam u shellu ili krusader kad imam KDE...

Jesi li čuo za Ctrl+C Ctrl+V? Jesi li čuo za drag and drop?
Inače i u WE možeš da uđeš u zip fajl kao u folder.

Cuo sam za to, ali je i dalje 8 puta sporije nego u TC-u. Ctrl+c otprilike isto traje koliko i desni klik+copy, za nijansu brze.

Koliko ja znam kada god uradim dupli klik na neki rar/zip fajl on startuje winrar/winzip. Kako se ulazio kao u folder?

Pristup mreži je moguć i iz Explorera, stisneš WinKey+ R i ukucaš path.
A kako se onda startuje Run komanda?!

A kako se onda startuje Run komanda?!

To i jeste Run komanda, samo ukucaš path u box, npr. \\ime_kompa_na_mreži

Inače, i ja koristim TC kući, nosim ga i na fleški, ali na poslu koristim Free Commander, jer je freeware.

Poslednja izmena:
Sve je stvar navike, ali je nepobitno da se svaka operacija nad više od 2 fajla završi bar 10x brže iz TC-a.

Ovo ce uskoro poceti da lici na neki flame war. O ukusima se ne raspravlja, ja recimo preferiram TC ali i sa windowsovim file managerom se moze sve uraditi

Da, prakticnost TC-a u radu sa kopiranjem velikog broja fajlova je mnogo veca nego kod Explorera. Cist primer je F2 queue komanda koja je veoma korisna.

Sve je stvar navike

Kako da ne bude stvar navike, jer ko god nije hteo da gleda u "crnu pećinu" zvanu dos i da kuca kilometarske "kobasice" naredbi koristio je prvo NC a kasnije nezamenljivi (do Win95 WC) Dos Navigator koji je ne samo što je mogao da prikaže do 132 karaktera u redu nego je omogućavao da za svaki fajl 8+3 (dos ograničenje dužine imena fajla) u fajl files.bbs dodaš opis fajla i DN je "vukao" taj opis kad god kopiraš taj fajl bilo gde tako da si uvek znao šta je u stvari fajl ZBUNJ001.COM, ZBUNJ002.COM... ;)
Neverovatan konfor.
E sad ko je imao takav "razvojni put" normalno da koristi TC

newschool korisnici se naravno "kunu" u WE jer nisu videli bolje

Opet, ja sam imao taj "razvojni put", pa opet ne koristim TC. Kuckao sam u DOS-u, a sad stiskam ctrl+c ctrl+v. Brže je stisnuti F5, ali kolko vremena prođe dok se namesti odgovarajući folder u oba prozora u TC? To svi nekako zanemare.

Ponovo, nije sve crno-belo.

Opet, ja sam imao taj "razvojni put", pa opet ne koristim TC. .

Nemoj da se sekiraš. Svi mi imamo svoja ograničenja. ;)

Ja imam ortaka koji je bio reprezentativac u sportu u kome se koriste obe ruke i obe noge i bio je odličan biciklista ali nikada nije uspeo da položi vozački B kategorije.

Kad bih morao da koristim samo WE verovatno bih prešao na drugi OS kojiko mi je to retro fajl menadžer.. :d

Par desetina minuta RTFM-a za TC je malo vremena za vreme koje se uštedi kasnije tokom korišćenja

Ne koristim total commander.

Ne mogu da komentarišem program koji nisam koristio (probao jesam ali pre par godina), ali ga ne koristim?
A i koji će mi?

Ja moj računar koristim za multimediju (audio/video) , web (gledanje klipova, upload/download, čitanje vesti) i igranje igara tako da mi program uopšte ne treba.

Uostalom ne vidim svrhu da se koristi nešto što već sam windows može da obavlja?

ali kolko vremena prođe dok se namesti odgovarajući folder u oba prozora u TC? To svi nekako zanemare.
Ne važi li isto i za Explorer? Prvo si u jednom direktorijumu, kopiraš/isečeš šta hoćeš, nadješ drugi direktorijum, nalepiš šta hoćeš. Nekako se ovo previdelo.

Šta su za mene prednosti TC nad WE:
- Drajvovi su uvek dostupni (držim toolbar, ne combobox)
- Multi-rename tool završava 85% zahteva, u kombinaciji sa Save selection to file komandom radi do jaja
- F7 = new folder (ako je kursor nad nekim fajlom, ponudiće da se novi folder nazove tako)
- F2 pri move/copy operacijama + ja često koristim miša levi+desni klik za move.
- Pakovanje/otpakivanje preko tastature, uglavnom bez potrebe za dodatnim aplikacijama
- Split/combine file
- Search (Alt+F7) radi brže nego Windows search (subjektivno) + ima mogućnost da grupiše pronadjene rezultate u jedan prozor, bez jurenja istih po više foldera
- Button bar sam pretvorio u drugi QuickLaunch i dovoljno je samo da prevučem potreban fajl u odgovarajuću ikonu da bih otvorio taj tip fajla u non-default programu

itd, itd.

Nadam se da nalazite poruku konstruktivnom.

Poslednja izmena:
Opet, ja sam imao taj "razvojni put", pa opet ne koristim TC. Kuckao sam u DOS-u, a sad stiskam ctrl+c ctrl+v. Brže je stisnuti F5, ali kolko vremena prođe dok se namesti odgovarajući folder u oba prozora u TC? To svi nekako zanemare.

Ponovo, nije sve crno-belo.
Identična situacija je bila i kod mene.

Nemoj da se sekiraš. Svi mi imamo svoja ograničenja. ;)

Ja imam ortaka koji je bio reprezentativac u sportu u kome se koriste obe ruke i obe noge i bio je odličan biciklista ali nikada nije uspeo da položi vozački B kategorije.

Kad bih morao da koristim samo WE verovatno bih prešao na drugi OS kojiko mi je to retro fajl menadžer.. :d

Par desetina minuta RTFM-a za TC je malo vremena za vreme koje se uštedi kasnije tokom korišćenja

Jeste. Neki od nas kompjuter koriste za gomilu stvari, od zabave, preko učenja, pa do posla, a neki nisu stigli dalje od kopiranja i premeštanja fajlova, pa im je alat za to najbitniji.

@RazbojNick
Tvoj komentar jeste konstruktivan, za razliku od jednog koji sam citirao.

Poslednja izmena:
као што се рекли, све је ствар навике. покушавао сам пар пута да пређем на ТК али безуспешно. и даље ми посао завршава обични вин експлорер.

poredite babe i zabe. total commander ne sluzi samo za copy/paste, on ima mnoooogo vise funkcionalnosti od explorera.

koristim obadva. kopiranje par fajlova iz jednog u drugi folder uz pomoć explorera. rename (ukoliko nije multiple) takođe u exploreru - brže i konformnije. zip arhive - pregledam u exploreru
ako radim split/combine/multi rename/menjanje atributa/sinhronizaciju direktorijuma - palim Free Commander (tj. TC ne koristim, Free Commander se pokazao kao zadovoljavajuće dobra free alternativa)

Jeste. Neki od nas kompjuter koriste za gomilu stvari, od zabave, preko učenja, pa do posla, a neki nisu stigli dalje od kopiranja i premeštanja fajlova, pa im je alat za to najbitniji.
Ne bih uopste da te vredjam ali ne lupetaj druze. Fajl menadzer je najosnovniji alat koji se koristi na racunaru. Svi mi koristimo racunar za ovo ili ono, ali bilo koji fajl menadzer svako koristi. Bas me zanima kojim se ti to poslom bavis kada ne moras da koristis FAJLOVE u tom poslu.

F7 = new folder (ako je kursor nad nekim fajlom, ponudiće da se novi folder nazove tako)
Ne znam zasto ali ovo kod mene ne radi.

rename (ukoliko nije multiple) takođe u exploreru - brže i konformnije.

Opa...a kako to molicu lepo? Brze od Shift+F6? Plus TC ima opciju da menja samo deo imena fajla levo od ekstenzije.

Poslednja izmena:
F7 = new folder (ako je kursor nad nekim fajlom, ponudiće da se novi folder nazove tako)
Ne znam zasto ali ovo kod mene ne radi.
Radi od TC v7.03 ili od v7.00, ne sećam se, ali je relativno nova osobina.
Opa...a kako to molicu lepo? Brze od Shift+F6? Plus TC ima opciju da menja samo deo imena fajla levo od ekstenzije.
Moliću lepo, piše uredno i lepo da je subjektivno. Meni pretraga uglavnom treba u konkretnom folderu i njegovim podfolderima, neverovatno retko na nivou sistema, sve ove godine možda dva puta. Btw, Shift+F6 kod mene ne radi ništa u WE, za šta je ta prečica?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno