Šta je novo?

Toshiba problem

milanobg

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2008
Poena
304
Nadam se da ce ovo procitati neko ko ce znati kako da mi pomogne...

Jos pre par dana pojavio mi se problem sa laptopom tj nisam mogao da ga upalim.
Krene da dize sistem normalno ali se tu ocigledno blokira jer ucitava u nedogled, odnosno pustio sam ga i ceo sat da radi ali nije uspeo da podigne sistem. Onda sam probao da udjem u safe mode ali ni to nije hteo da prihvati. Sada dok sam kucao ovu poruku ukljucio sam ga da vidim sta se desava da bih vam sto verodostojnije opisao problem i on je uspeo da podigne sistem, trazi mi sifru za pristup koju sam ukucao i sacekao da udje na radni desktop ali posle minut cekanja ekran se je jednostavno ugasio iako je laptop jos uvek radio. Posle drugog pokusaja uspeo je i da startuje Windows normalno i ponovo se posle par minuta ugasio ekran a za to vreme dok je radio nisam mogao nijednu fasciklu da otvorim jedino mi je prihvatio komandu refres.

Sada mi prilikom startovanja otvara prozor u kome mogu da biram
safe mode
last know good configuration
start windows normally

i koju god opciju da odaberem krene da ucitava i negde na pola mi izbaci poruku
"Windows could not start because the following file is missing or corrupy:
System32\Drivers\Nfts.sys

You can attempt to repair this file by starting windows setup using the orginal setup CD-ROM.
select "r" at the first screen to start repair."

P.S. ja nemam originalnin niti bilo kakav cd... Sta mi valja ciniti???
Hvala!

Poslednja izmena:
Cini mi se da je puko OS ili crkava HDD.
Pokusaj da reinstaliras sistem. Ako imas nesto da bekapujes onda odnesi ceo laptop u neki servis ili kod nekoga ko zna da izvadi HDD i prekopira podatka na drugo mesto.

Da li ovde postoji neki tutorijal kako da sam izvadim HDD i izvucem podatke?

Downloadujes knoppix cd, ubacis u citac, butujes sa njega, pri startu otkucas
Kod:
knoppix toram

Mozes i samo da udaris enter, ali ovako ce se ceo ucitati u memoriju pa ce ti osloboditi rezac :)

Sad lepo narezes sve sto ti treba i eto, ne moras da vadis hard. Ako imas neki eksterni hard ili sl, ne moras da rezes, mozes i na njega da snimis

Ps.
Ako planiras da radis toram obavezno uzmi CD verziju, inace DVD :)

Downloadujes knoppix cd, ubacis u citac, butujes sa njega, pri startu otkucas
Kod:
knoppix toram

Mozes i samo da udaris enter, ali ovako ce se ceo ucitati u memoriju pa ce ti osloboditi rezac :)

Sad lepo narezes sve sto ti treba i eto, ne moras da vadis hard. Ako imas neki eksterni hard ili sl, ne moras da rezes, mozes i na njega da snimis

Ps.
Ako planiras da radis toram obavezno uzmi CD verziju, inace DVD :)

1. Slabo stojim sa informatikom pa sta tacno znaci da butujem? :wall:
2. Kada narezem sve sto mi treba sta onda da radim, da ubacim novi OS?
3. Koliko puta mogu da uradim toram? Odnosno sta ako se u toku procesa ugasi laptop?
4. Nisam te bas najbolje razumeo u ovom delu
"Ps. Ako planiras da radis toram obavezno uzmi CD verziju, inace DVD"
Da li to znaci da skinem sa sajta CD verziju a da je narezem na DVD-ju?

Svakako hvala na odgovoru!

Na osnovu svih tvojih pitanja, moj ti je savet da definitivno nadjes nekog ko zna sta radi. Tesko ces uspeti sam.

Na osnovu svih tvojih pitanja, moj ti je savet da definitivno nadjes nekog ko zna sta radi. Tesko ces uspeti sam.

Niko se naucen nije rodio pa tako i ja:smoke:
Salim se druze i verujem da cu problem resiti uz jos par dobronamernih komentara...
Ako budem stalno nosio laptop kod servisera nikada necu nauciti dalje od toga da startujem igricu ili operu:D

Bootovati racunar sa CD je jednostavno. Ubacis instalacioni CD (ili DVD) i restartujes racunar. Ako je sve u redu, racunar ce poceti da ucitava operativni sistem sa CD-a.
Ako se to ne desi.. moguci uzrok za to je:
1. CD nije bootabilan (tj na njemu nema OS-a)
2. BIOS racunara je podesen da prvo pokusa boot sa HDD-a.

Prvi problem se lako resava.. ubacis butabilan CD (ako ga imas).

Drugi problem se resava tako sto udjes u BIOS racunara, potrazis opciju za redosled Boot uredjaja, podeses da prvi bude CD uredjaj, snimis stanje i restartujes racunar. Kod nekih BIOS-a postoji mogucnost da prilikom bootovanja racunara drzis neki taster pa ce ti racunar sam bonuditi izbor uredjaja za bootovanje. Kod mene je to F9, nedge je ESC, negde F12. Ponekad ume i da pise na ekranu poruka.. npr.. press F9 to boot menu.

1. Slabo stojim sa informatikom pa sta tacno znaci da butujem? :wall:
2. Kada narezem sve sto mi treba sta onda da radim, da ubacim novi OS?
3. Koliko puta mogu da uradim toram? Odnosno sta ako se u toku procesa ugasi laptop?
4. Nisam te bas najbolje razumeo u ovom delu
"Ps. Ako planiras da radis toram obavezno uzmi CD verziju, inace DVD"
Da li to znaci da skinem sa sajta CD verziju a da je narezem na DVD-ju?

Svakako hvala na odgovoru!

1. Da pokrenes sistem (sa cd-a u ovom slucaju), objasnio je i Yooyo ^
2. Da, i iscekiraj hard disk nekim programom, mozes i iz knoppixa sa komandom
Kod:
badblocks /dev/sda
3. Ako se ugasi nista lose, osim ako si rezao disk, pa nije zavrsen. Mozes neograniceno puta.
4. CD je 700MB i verovatno ce ti stati u ram, sa druge strane ako downloadujes DVD i pokrenes opciju toram, onda ti treba preko 4GB memorije. Dakle ako zelis da oslobodis rezac onda ti treba opcija toram i dovoljno rama za taj disk da ga iskopira u njega.

Nadam se da sam pomogao, ako imas jos pitanja, slobodno kazi.

ps.
Video sam da poslednja verzija knoppixa nema na cd-u, skini neku stariju cd, trebalo bi da radi bez problema... (nadam se)

Poslednja izmena:
1. Da pokrenes sistem (sa cd-a u ovom slucaju), objasnio je i Yooyo ^
2. Da, i iscekiraj hard disk nekim programom, mozes i iz knoppixa sa komandom
Kod:
badblocks /dev/sda
3. Ako se ugasi nista lose, osim ako si rezao disk, pa nije zavrsen. Mozes neograniceno puta.
4. CD je 700MB i verovatno ce ti stati u ram, sa druge strane ako downloadujes DVD i pokrenes opciju toram, onda ti treba preko 4GB memorije. Dakle ako zelis da oslobodis rezac onda ti treba opcija toram i dovoljno rama za taj disk da ga iskopira u njega.

Nadam se da sam pomogao, ako imas jos pitanja, slobodno kazi.

ps.
Video sam da poslednja verzija knoppixa nema na cd-u, skini neku stariju cd, trebalo bi da radi bez problema... (nadam se)

Druze hvala puno!!! Sada mi je sve mnogo jasnije. Javljam ishod da li sam uspeo.:type:
I hvala jos jednom:wave:

Skinuo sam knoppix program, prebacio na flash memori podesio da se bootuje sa removable devices ali se nista ne desava...

Skinuo sam knoppix program, prebacio na flash memori podesio da se bootuje sa removable devices ali se nista ne desava...

Nareži taj knopix na cd (kao bootable cd) i onda u biosu namesti da se os podigne samo sa cd-a, ostale opcije isključi (ili promeni) ali ipak bi bilo bolje da odneseš lap kod nekog ko se razume a ako hoćeš da naučiš gledaj njega kako radi, biće brže :)

ah da, ti si verovatno skinuo ISO fajl, njega ne možeš samo prekopirati, mora se narezati (burn iso file ili slično).

Poslednja izmena:
milanobg, koja je toshiba u pitanju, koji model?! :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno