Šta je novo?

Toplotni udar

Mali off topic, ali kad vec pricamo o dobrom hladjenju dobro je i hladno pivo.

Dobro hladjenje je vodeno hladjenje:d

Odkako sam instalirao Gigabyte Galaxy nemam vise nikakvih problema kako sa temperaturom tako ni sa bukom. Inace vod.hladjenja cenom vec mogu da pariraju klasicnim sistemima hladjenja.na pr. TT BigWater SE kosta oko 60e (koliko i Zalman).
Nema sanse da se vratim na klasicno hladjenje.Nikad a mozda ni tad:smoke: .
Inace zahvaljujuci gore pomenutom vodenom hladjenju drzim Pentium D 930 na 4.5GHz 24/7 non-stop bez ikakvog trotlovanja ili pregrevanja pri dual primovanju.
Ovo je moje misljenje sa kojim mozete da se slozite ili ne ali cinjenicu da je vodeno hladjenje zakon nemozete pobiti.;)
U zdravlje:bottle:

Poslednja izmena:
mastercula je napisao(la):
uuu, stvarno ih je isekao sve...

najbolje od svega je sto su to temperature na Pentium 4 521@4ghz cpu-u mislim da bi venice-a drzao hladnijeg od telesne temperature :d

ThermalRight SP-97

Batice ako hocer da resis probleme temperature resenje je bar po meni ThermalRight SP-97 :smoke: uz kombinaciju sa TD9238H Tornado 92x38mm, 119cfm, 56dBA jeste bucan ali je da se smrznes.
Meni licno drzi Amd 1700+ sa na 2200MHz na 41C.

Prilozi

• 1002.jpg
    1002.jpg
    98.7 KB · Pregleda: 73
  • tornado_bigfull.jpg
    tornado_bigfull.jpg
    12.8 KB · Pregleda: 62
Već ga dugo dugo nema za nabaviti, a nisam siguran da ide na bilo što drugo osim socketa A.

Hvala svima za odgovore i savete.

sasa022 je napisao(la):
Vrati se na A64 ili kupi klimu...

O ne...nikad vise A64 to jest AMD produkt...(to insert flame press reply :D )
Eh klima...znate onu reklamu "tesko je ziveti u zajednici" Snezana i gomila patuljaka, e pa kod mene je slicna situacija...ja sam klimu, zena je za klimu ali zenina baba je protiv :whip:

SuperStarr je napisao(la):
Overkill, ajde pipni i napajanje, mislim, siguran sam da je telo CPU hladnjaka vrelo ali proveri i za napajanje. A i možda bi mogao to CM napajanje da zameniš za LC 6550G, ono ima 14-icu koja izvlači (topao) vazduh baš tu oko CPU socket-a

Pazi imam CM sa ogromnim ventilatorom a izmedju ostalog napajanje je mlako.

kolik je napisao(la):
u sobi 31 stepen igre i ne igram po ovom vremenu ne zbog kompa nego nije za ljude ni napolju a ne za mashinu

Ja se ne igram nego radim ;) drugim recima moram da sedim pored masine:wall:

DARK SIDE je napisao(la):
klima troshi od 1kw pa na vishe,zavisno do modela.Skupo je to hladjenje za cpu :D.
Ja imam zalman 7700cu.Dobar je.
1500rpm i 44c na "leru" danas.Cpu klokovan sa 2800 na 3800mhz.
ako ne budem uspeo da ga napasujem na intel bad axe plochu u utorak-prodacu ga.Neznam chak ni vrednost jer sam ga dobio.Mada bi trebalo da upadne.

Usput,klima troši 1 Kw na sat jedino ako hoćeš da napraviš hladnjaču od sobe.
Pri razumnom korišćenju teško može da potroši više od 4-5 Kw za 24 sata rada.

ivke76 je napisao(la):
i za kraj stoji ono mozda najvaznije na sta sam u stvari mislio a to je cena mislim 2 stepena celzijusa manje platiti 50% vise po meni nema logike a ko sto rekose momci sa x-bit-a uz poliranje big typhoon postaje najbolji a najtisi vec jeste u startu

pazi 2C uopste nije malo kad je rec o vrhunskim coolerima, to su te razlike, e sad za ovo drugo se slazem naravno da je dzabe bacanje para 2C=20evra. Poliranje BT, pa moze i Zalman mnogo bolje da se moduje, tek je onda razlika vece u korist Zalmana.

OVERTKILL je napisao(la):
Batice ako hocer da resis probleme temperature resenje je bar po meni ThermalRight SP-97 :smoke: uz kombinaciju sa TD9238H Tornado 92x38mm, 119cfm, 56dBA jeste bucan ali je da se smrznes.
Meni licno drzi Amd 1700+ sa na 2200MHz na 41C.

ovo i nije neki izbor, logika je jasna, zasto uzeti cooler koji ima 92mm fan kad imas istu varijantu sa 120mm fanom, zato TT BT i dere sve redom prvenstveno zbog toga sto ima ogroman fan, koji hladi i rebra, pa pri prolazu kroz iste dohvati i bazu.

Zasto je Tuniq dobar zato sto jedan fan od 120mm hladi 2 celine slicno ST TT, logika je jasna. Ako hocete najbolji cooler idite na cooler koji radi na tom principu. TT ST ako se moduje kako treba tu je negde po perfomansama, slicno Tuniq-u.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
ovo i nije neki izbor, logika je jasna, zasto uzeti cooler koji ima 92mm fan kad imas istu varijantu sa 120mm fanom, zato TT BT i dere sve redom prvenstveno zbog toga sto ima ogroman fan, koji hladi i rebra, pa pri prolazu kroz iste dohvati i bazu.

Zasto je Tuniq dobar zato sto jedan fan od 120mm hladi 2 celine slicno ST TT, logika je jasna. Ako hocete najbolji cooler idite na cooler koji radi na tom principu. TT ST ako se moduje kako treba tu je negde po perfomansama, slicno Tuniq-u.

u pravu si tuniq je tako dobar zbog one cetvrtine/petine dela cooler-a koji duva bukvalno preko socket-a a bogami verovatno kaci i naponsku na ploci tj. ne kaci alu deo hladnjaka nego pici vazduh po socket-u idealno air hladjenje a i cena mu nije velika naravno u inostranstvu

Ljudi verovali ili ne meni je najjednostavnije resenje sobni ventilator uperen u otvoreno kuciste, ma ohladi sve extra...imam Asus P5WD2-E Premium i intel P4 640 3.2GHz koji radi 3.8GHz bez problema sa njegovim intel box kulerom i naravno sobnim ventilatorom, sobni ventilator nije uopste bucan a hladi sve super pod punim opterecenjem zaboravih da kazem da od grejnih tela su tu i MSI GgForce 7800gtx i kingston hyperx 2GB DDR2...nije mi tu fotoaparat ali cim ga uzmem nazad okacicu sliku izgleda smesno ali radi...:)

Poslednja izmena:
Није практично кад после треба да се чисти тона прашине.

Veruj mi uopste nije toliko strasno sa prasinom(mada ima je ali u skromnim kolicinama), doduse ja racunar drzim u jako uredoj prostoriji i nije mi na podu vec je negde na 1.5m od poda i ventilator radi samo u extremnim spoljnim temperaturskim situacijma :)

То је друга ствар :)

Пре пар година слично сам фурао, само је мени машина била на поду, а соба има дебео тепих и завесе (није свињац, али је магнет за прашину), и прашине је било превише.

Паде на памет да би се проблем са прашином могао (делимично) решити тако што би уместо голе стране ставио велику кухињску крпу, служила би као груби филтер, хлађење не би пуно трпело, а било би много мање прашине. Звучи смешно, али мислим да би било ефикасно. Испробај :)

TT Big Typhoon ima jednu prednost-manu.
Radi se o ventilatoru koji je izuzetno tih (prednost za nekoga) a mana
je ta sto taj isti ventilator na 1300 obrtaja u minuti slabo hladi, tj. ima slab
protok vazduha.
Gledajuci bas taj spori ventilator TT BT ima odlicne performanse.
Prica da TT BT hladi pored al rebara i okolinu cpu socket-a ne stoji.
Cak i na 1300 rpm-a promaja se oseca vrlo malo ispod rebara ali ne i pri samom
socket-u.
Pravi posao je zamena originalnog TT ventilatora 12cm ventilatorom koji se vrti
malo brze i ima dobar protok vazduha.Tada se i performanse tog cooler-a
dodatno popravljaju.Posto je nivo buke subjektivna osobina, nekima ne smeta
ni zvuk turbine a nekima smeta cak i drljanje hard diska necu da pricam
kako je 12cm ventilator na 2000 rpm-a bucan ili tih.
Ali svakako nije turbina, makar kod mene u masini.

Sonic Tower definitivno best buy jer je izuzetno jeftin tj. daje za ulozene
pare maximum.
Eventualno AC Freezer Pro varijante (za Intel & AMD).
Jedini smor kod AC je sto je kompatibilan samo sa jednom vrstom socket-a.
TT Big Typhoon je mene izasao citavih 37e (inostranstvo)
pa po tim uslovima i to nije losa kupovina.
Davati preko 50 eura za air cooler i nije neka racunica, maltene izadje
pola cene komercijalnih vodenih hladjenja a ako se pravi home-made
vodeno hladjenje moze da se prodje i bolje.

Tarmi: koliko god ta "promaja" bila mala ona znaci puno, kod mene AC Freezer ne osecas iza cooler-a, tj. promaju iza, a i kako bi kad je na 7V, pa opet ladi bolje od box-a i to dosta bolje, o tisini da i ne govorim.

Ovo za jedan socket ne razumem, AC freezer 64 pro podrzava, 754/939/M2, sta ces lepse.

Sto se tice vodenih hladjenja, ok sve je to lepo i tiho, ali ako je vazdusni cooler vrhunski, vodom dobijas malcice bolje rezultate i to ako ih dobijes (zavisi i od platforme), a uvek postoji opasnost. Na zimu za max OC, vazduh je mozda i u prednosti. Tako da npr. u mom slucaju sa Sempronom nista ne bih dobio vodom, ama bas nista.

M!ST!CX je napisao(la):
au ..jel ti podgrevas rucak na njemu?:D moze da ti posluzi
ja 58 stepeni nisam imao u full loadu dok sam jedno vreme drzao sam Sonic Tower na 805 bez coolera
Pa jedino ako si pikao pasijans

Misko je napisao(la):
Tarmi: koliko god ta "promaja" bila mala ona znaci puno, kod mene AC Freezer ne osecas iza cooler-a, tj. promaju iza, a i kako bi kad je na 7V, pa opet ladi bolje od box-a i to dosta bolje, o tisini da i ne govorim.

Ovo za jedan socket ne razumem, AC freezer 64 pro podrzava, 754/939/M2, sta ces lepse.

Sto se tice vodenih hladjenja, ok sve je to lepo i tiho, ali ako je vazdusni cooler vrhunski, vodom dobijas malcice bolje rezultate i to ako ih dobijes (zavisi i od platforme), a uvek postoji opasnost. Na zimu za max OC, vazduh je mozda i u prednosti. Tako da npr. u mom slucaju sa Sempronom nista ne bih dobio vodom, ama bas nista.

Mozda ta promaja znaci nesto kod AC cooler-a ali kod BT mislim da su rebra
previsoko u odnosu na maticnu plocu pa maltene vazduhi ne dolazi do
maticne ploce i elemenata na njoj vec pod uticajem drugih ventilatora
i ono malo sto prodje rebra na dole ode u nekom drugom pravcu
Dok je bio stari ventilator na TT BT-u severni most i fet-ovi
oko procesora & pored cipseta su bili usijani i ako su imali pasivne hladnjake
(cipset naravno po default-u a na fet-ove sam nalepio).
Graficka je takodje bila vruca.
Sada kada je stavljen brzi ventilator cipset je mlak na dodir, jedva da
je topao, graficka je takodje mlaka a fet-ovi nisu usijani da ne mozes da
drzis prst na njima mada jesu dosta topli......
Eto takva je moja situacija.....

Sto se tice socket-a TT Big Typhoon zvanicno ne pasuje jedino na AM2.
Moze na s462 (pod uslovom da postoje rupe na ploci), s478, K8 socket-e
i s775 socket.
Ako hoces na AM2 moras praviti sam nosace sto i nije neizvodljivo.
AC Freezer moze ili - ili .....
Ili na s775 socket-e ( i na nijedan drugi) ili na K8 socket-e.
Da li si siguran da AC Freezer 64 pro ide na AM2 ? Ovo pitam jer
stvarno nisam siguran u to.

POz

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Da li si siguran da AC Freezer 64 pro ide na AM2 ? Ovo pitam jer
stvarno nisam siguran u to.

POz

Pasuje 100%. Ti verovatno kad si rekao socket mislio si na platforme, da jedna serija je za intel platformu a druga za amd.

poz.

Poslednja izmena:
Super,AC Freezer 64 PRO na AM2 soketu.Odlican ekonomican kuler.Jel to znaci da se vrednost polovnih AC Freezer 64 / 64 PRO samim tim porasla?

Misko je napisao(la):
Pasuje 100%. Ti verovatno kad si rekao socket mislio si na platforme, da jedna serija je za intel platformu a druga za amd.

Tako je, lose sam se "odrazio" .....
A i pobrljavio sam kada sam rekao s775 (jedan i drugi), mislio sam
K8 - jedan i drugi (754 & 939) .....

Sve u svemu pogledao sam listu koju je postavio Dekara.
Definitivno plus za AC i ako i dalje mislim da su mogli da
naprave cooler za sve platforme odjednom.
Uz pomoc busilice, brusilice i debelog metalnog profila / lima
mislim da i BT moze na AM2.
Samo treba malo :crash: :crash:
Eventualno ako hladnjaku zasmetaju memorije, tada nema pomoci ....

Poslednja izmena:
Ljudi, stvarno ste me sada stavili na razmisljanje!
DFI LP nF4U-d - Venice3200 10x250 Kingston400 3-4-4-10 HTx4
i temperature CPU=31, LDT=41, Chip=45-7C
Naponi su CPU=1.45V+104%, LDT=1.3V, nF=1.60V i mem=3.0V
Da li je moguce da su to lazne temperature? Ili su stvarne? Bios je najsveziji koji postoji na site-u proizvodjaca!

Poslednja izmena:
sale13 je napisao(la):
Ljudi, stvarno ste me sada stavili na razmisljanje!
DFI LP nF4U-d - Venice3200 10x250 Kingston400 3-4-4-10 HTx4
i temperature CPU=31, LDT=41, Chip=45-7C
Naponi su CPU=1.45V+104%, LDT=1.3V, nF=1.60V i mem=3.0V
Da li je moguce da su to lazne temperature? Ili su stvarne? Bios je najsveziji koji postoji na site-u proizvodjaca!

Ma nemoj da se brines, ako je masina stabilna sve je ok, a ako ti bas djavo ne da mira :p, skini stranicu, i pipni cooler(heatsink) pri samom dnu pa proceni.

Kvaliterno Kuciste (debeo lim odvlaci toplotu) Kuleri: 12cm x1 nazad, 12cm x1 sa strane, 12cm x1 napred Neko kvalitetnije hladjenje za CPU - "klase" -
Titan,Cooler Master,Thermaltake

i mislim da neces imati tih problema vise

slicno kuciste imam i ja samo sa 2x12cm nazad i na napajanju 12cm

2800+Sempron default 1600mhz a radi mi na 8x308-2464mhz stalno

Igram:
Condemned - Criminal Origins
Dreamfall - The Longest Journey
NFS Most Wanted

Dok je u sobi oko 29-32C CPU ide od 43-48C

pozz........

Ok sve to,samo nikako mi ne ide kad kazes neko kvalitetnije hladjenje i onda spominjes prvi Titan.Redosled bi trebalo da bude Thermaltake,Coolermaster.Titan ne spada medju kvalitetnima,OK je ali nista vise od toga.

djolez je napisao(la):
Ok sve to,samo nikako mi ne ide kad kazes neko kvalitetnije hladjenje i onda spominjes prvi Titan.Redosled bi trebalo da bude Thermaltake,Coolermaster.Titan ne spada medju kvalitetnima,OK je ali nista vise od toga.
apsolutno se slazem,
da ne spominjem da mnogo pre Titana ide Zalman

Zalman je broj jedan,ali verujem da ga darko nije spomenuo medju kvalitetnima je je skup.

djolez je napisao(la):
Zalman je broj jedan,ali verujem da ga darko nije spomenuo medju kvalitetnima je je skup.
da ali ako vec nabraja DOBRE coolere podrazumeva ce da su dobri i skupi(ili bar skuplji u odnosu na ostale)tako da treba i njih da nabraja

ne znam kakvo je stanje na domacem trzistu, ali ako ikako moze da se nabavi vapochill micro za pristojne pare mislim da resava sve probleme sa pregrevanjem. ima ih u 3 varijante koje se razlikuju samo po brzini ventilatora, a cak i najsporija hladi vrhunski. najtoplija preporuka. pozdrav svima:smash:

Nazad
Vrh Dno