Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na šta radi ta cirkulaciona pumpa? Na vazduh? 🙂
Imam pretvarac napona, a imam i agregat ako bas bude neki haos. Toplotna pumpa moze da radi i preko njega ako bude trebalo. A imam i ventile koji su ugrađeni da puste vodu ako temperatura ode ispod 3 stepena ako sam dobro razumeo. Ugradio sam i Caleffi XF po preporuci vas sa foruma iako uz pumpu ide neki kosi filter.

Ja sam dolazio do neke cene od 360k rsd za tu mideu monoblok od 8kw,
za 3800eur vec ima da se kupi pomenuta fujitsu woya
ima dve verzije ovih midea r290 od 8kw, ova moja je najnovija serija i samo je jedna bila na stanju kod uvoznika. Ne znam po čemu i da li se razlikuje hardverski od starije koja je bele boje, ali estetski ova je mnogo lepša i bolje se uklapa u dizajn modernih objekata. Woya je otpala kao opcija jer su mi mnogo trazili za ugradnju posto je split sistem, prejaka je za moje potrebe, a i skuplja.

Ugradnju monobloka može da odradi i vodoinstalater, tako da je cena ugradnje manja nego kod split varijante gde ima nekoliko metara freonske instalacije, interkonekt kablova za napajanje i podatke, itd.

Imam pretvarac napona, a imam i agregat ako bas bude neki haos. Toplotna pumpa moze da radi i preko njega ako bude trebalo. A imam i ventile koji su ugrađeni da puste vodu ako temperatura ode ispod 3 stepena ako sam dobro razumeo. Ugradio sam i Caleffi XF po preporuci vas sa foruma iako uz pumpu ide neki kosi filter.
Taj kosi y filter je beskorisan.

Evo trenutne situacije, u kuci je 25c sa 40c vode na radijatorima, 100ak kvadrata, 100 rebara H600, i 2 sušača za peškire u toaletima. Za nijansu veca potrošnja od tri klime, ali neuporedivo veći komfor u svim prostorijama, pogotovo toaletima koji su uvek bili hladniji od ostalih prostorija. Videćemo kada bude oko nule i hladnije kakva je priča.

Prilozi

• IMG_6344.jpeg
    IMG_6344.jpeg
    81.5 KB · Pregleda: 51
  • IMG_6341.jpeg
    IMG_6341.jpeg
    139.6 KB · Pregleda: 56
Kakva vam je suma za januar? Ja cu zavrsiti sa potrosnjom tp od oko 600kWh (±2kw). Oborio rekord 😀 Predhodni bio 589kWh. Ukupna struja iznenadjujuce nece preci 820 kWh. (vidi se efekat ves masine i susulice sa inverter motorima).
Ali je zato i dalje grejač u veš mašini klasični...
Inverter motor ti u obe mašine daje malu uštedu. Ako je mašina za sušenje sa tp, onda već imaš neku uštedu.

Razmisljam se o toj Vasoj pumpi malo losiji COP u odnosu na Therma V ali otprilike bi mi vrsila posao. Koji nagib krive koristite za grejanje i koliki je sezonski COP kod Vas.
Ja se trenutno grejem struja->noc, drva-ugalj->dan, Bafer 800 litara odnosno to je vise 740 ne znam tacno CAS 800. Povrsina oko 130 m2. Jedna etaza 33 cigla malter, plus 12 stiropor, druga etaza blok 23-4 plus 12 stiropor, gornja ploca monta + beton verovatno oko 25 cm na to vuna mada je vec propala 10 cm. Imam regulaciju pa probam razlicite krive grejanja. Instalirano 75 rebara alu 500, 20 rebara 600, 22 rebra 800, trenutna kriva na 0.7 polaz recimo na 5 spoljnih 36 stepeni, na 3 spoljnih 38 stepeni, nekad ubacim 0.8 onda je na 3 oko 40 polaz. Otprilike da Therma V 9tka zadovoljava verovatno je vasa prejaka. U prostoru je od 21.5 do 23.5 zavisno od doba dana i da li je prostorija na jugu. Sve termoglave otvorene i nocu spustam na zadatu od 18, dnevna zadata je 22 na regulatoru. Sta mislite da li bi vasa pumpa bila ok. Mozda bi ubacio PTV 200l kasnije.

Ako imaš već TP ne vidim razlog za menjanje dokle god radi.

Kod nas je podno grejanje, a ne radijatori. Kriva je na 0.1, pošto manje od toga ne može. Ali postoji i podešavanje koliko da uzima u obzir sobni termostat. Mislim da nam je trenutno 80%. Kada je 100%, onda mislim da krivu ni ne gleda.

Ako imaš već TP ne vidim razlog za menjanje dokle god radi.

Kod nas je podno grejanje, a ne radijatori. Kriva je na 0.1, pošto manje od toga ne može. Ali postoji i podešavanje koliko da uzima u obzir sobni termostat. Mislim da nam je trenutno 80%. Kada je 100%, onda mislim da krivu ni ne gleda.
Ne ne niste me shvatili trenutno je klasican elektro kotao 9kw kojim se puni bafer nocu jeftina strauja tu je COP 4 nocu jer je to odnos cene skupe i jeftine struje , ceo sistem sam ja radio ali jednostavno ne mogu vise da loyim na drva i ugalj kad potrosim energiju iz bafera, a to je u zvisnosti od meseca i doba dan negde popodne ili uvece, takodje to vec dugo radi preko 12 godina pa bih sve to yamenio necim modernijim i novijim. Druga opcija je zamena kotla na ugalj kotlom na pelet, ali ni oni nisu jeftini i ostaje problem manjeg komfora, prenosenja dzakova, nabavka peleta, ciscenje kotla itd. 🙂🙂🙂

Koliko je do sada trošio struje taj kotao i na kojoj temperaturi je morala da bude voda da bi moglo da se greje?

Pozdrav svima, ako bih mmogao da dobijem neke odgovore na moje nejasnoće, tj preporuke i savete.

Naime, prijavili bi se za ugradnju toplotne pumpe sa ovim subvencijama koje daje opština.
Pa smo dobili jednu ponudu (odlučili smo se za tu firmu jer jedina ima najblizi servis, sve ostale firme su udaljene min 100km), a rok je veoma kratak, pa bih vas molio za savet.
Radi se o toplotnoj pumpi Termokonvoj 18kW R290 vazduh-voda, izlazna temperatura grejanja 55C (serviser je rekao da ova sa R290 gasom moze i do 70C) cena sa ugradnjom je 880000din , s tim što je povrat 50%. (zakačio sam i ponudu pa pogledajte). Biće ugrađen i bafer od 200l.
Bila bi povezana na stari radijatorski sistem grejanja, kuća je 200m2. Mene zanima da li ovo okej ponuda i da li će ova pumpa zadovoljiti potrebe, inače trenutni kotao je loše dimenzionisan i ne postiže baš da ugreje, kada je izlazna temperatura na njemu 50C je okej grejanje, ali moglo bi da bude bolje.

Hvala na odgovorima.20260206_173543.jpg20260206_173550.jpg

Biće ti skupo grejanje.
TP na 50°C vode troši baš puno. Skoro duplo više u odnosu na podno grejanje od ispod 30°C. Nisi rekao koliko je dobro izolovana ta kuća od 200m2. Koliko ste do sada trošili za kotao? Drva pretpostavljam?
Brine me da nisi računao kliko će ti trebati struje da bi se ugrejao sa TP i radijatorima sa vodom od 50+°C. Crvena zona je 1200 kWh, posle toga je jako supo. Ako ti bude trebalo 1500 kWh za TP, eto tebi računa za grajanje taj mesec od 35.000 din.

Izračunaj da li TP uopšte odgovara tvojoj kući.

To su sve naduvane cene zbog subvencije

Ja sam isto hteo subvenciju ali potrebno je bukvalno sve duplo da platim da bih dobio subvenciju
Tu je jedina prednost što se placa na rate

Ima li neko iskustva sa Hyundai toplotnim pumpama ? Navodno je midea klon, a i specifikacija se poklapa. Uzeo bi 10kw pumpu na prolece/leto.

Odluka ipak pala na Midea M thermal arctic HT 8KW snage, R290 freon, pa ćemo videti kako će se ponašati.
malo sam istrazivao ovu tvoju pumpu

Ovde popljuvase r290 gas, ali koliko vidim to je trenutno najnoviji i najefikasniji gas za toplotne pumpe koji jedini postize temperature od 75 stepeni, sto je dobro za sanitarnu vodu.

Bio sam ubedjen da je R32 gas bolji...nije.
mana mu je sto su te TP skuplje od R32

Ekološki najprihvatljiviji... Na kraju će ostati samo R744.

Sad je počela hajka na R1234yf...

malo sam istrazivao ovu tvoju pumpu

Ovde popljuvase r290 gas, ali koliko vidim to je trenutno najnoviji i najefikasniji gas za toplotne pumpe koji jedini postize temperature od 75 stepeni, sto je dobro za sanitarnu vodu.

Bio sam ubedjen da je R32 gas bolji...nije.
mana mu je sto su te TP skuplje od R32
Niko ga ne pljuje, već ukazujemo na činjenicu da je to PROPAN

Kada sam uzimao r32 klime, tada je bila priča da su opasne i da su nekima eksplodirale unutrasnje jedinice. Što se tiče propana u TP, ova pumpa ima razne detekcije za curenje propana, i mere prevencije u slučaju da gas pocuri. Sve su to neki pametni ljudi osmislili, i ne treba se puno time opterećivati. Pored postizanja velikih temperatura u polazu, pumpama na propan je velika prednost to što rade na mnogo manjim pritiscima, kao nekada na R22, pa se može očekivati veća pouzdanost i trajnost komponenti.

Da li treba da imamo doktorat iz hemije i termodinamike da bi koristili toplotnu pumpu?
TP je dizajnirana i napravljena da radi sa određenim gasom. Propan je dobar izbor, ali uglavnom se koristi u monoblokovima da bi lakše zadovoljili regulative. Postaviš i ne razmišljaš. Nema dopunjavanja, efikasan, stabilan radi. Nećeš da kuvaš na taj gas.
Za kuvanje u kući koristi se metan (zemni gas). Totalno druge odlike ima. Za automobile je kompoikovanije pošto se pravi mešavina propana i butana u zavisnosti od godišnjeg doba. Butan ima više energije, ali propan isparava na mnogo nižim temperaturama. Propan pravi veći pritisk.
Ovako koliko čitam, propan je super izbor za toplotne pumpe. Pogotovo za monoblok koji stoji napolju. Sve je upakovano i jako je mala šansa da može gas da iscuri ili nešto slično. Ali i da se to desi, vetar će ga raspršiti (treba imati u vidu da je teži od vazduha). Da sad kupujem izabrao bih takvu TP.

Kada sam uzimao r32 klime, tada je bila priča da su opasne i da su nekima eksplodirale unutrasnje jedinice. Što se tiče propana u TP, ova pumpa ima razne detekcije za curenje propana, i mere prevencije u slučaju da gas pocuri. Sve su to neki pametni ljudi osmislili, i ne treba se puno time opterećivati. Pored postizanja velikih temperatura u polazu, pumpama na propan je velika prednost to što rade na mnogo manjim pritiscima, kao nekada na R22, pa se može očekivati veća pouzdanost i trajnost komponenti.
Klime sa R32 su imale probleme sve dok se nisu očistili lageri R410. Posle toga su svi ti problemi nestali.

Inače postojali su mnogo efikasniji radni fluidi koji su zabranjeni zbog ekologije.

Pozdrav svima,
zanima me da li neko ima iskustva sa Hisense pumpama? Ja sam letos ugradio AHW-120HEDS1/AHM-120HEDSAA preko subvencija. Na postojeci radijatorski sistem koji je bio povezan na gasni kotao 24kw. Pumpa je direktno povezana, bez bafera.
Podesana kriva je
15C - t vode 34C
-7 - t vode 44C
Temperatura je od 23-25C zavisno od prostorije, svaka radijator ima svoju termo glavu.
Potrosnja za oktobar je 235kwh, dok za novembar 335kwh, ako je verovati podacima koje pumpa daje..
Kuca je 180m2 dvospratna, solidno izolovana(gliter blok+10cm mineralne vune+fasadna cigla+5cm stiropora, na podovima je 3 cm stirodur, tavanica 8cm stiroporau kosuljici+5cm kamene vune preko).
Kako vam se ovo cini? Da li je to ok potrosnja? i sta mogu ocekivati kad dodju hladniji meseci..
Meni se ove zime pokvarila Atlantik toplotna pumpa. Dobionsam ponudu od Telta terma za Hisense toplotnu pumpi 12kw. Interesuje me kakovo je tvoje iskustvo. Da li si zadoljan sa njom. Pozdrav!

Meni se ove zime pokvarila Atlantik toplotna pumpa. Dobionsam ponudu od Telta terma za Hisense toplotnu pumpi 12kw. Interesuje me kakovo je tvoje iskustvo. Da li si zadoljan sa njom. Pozdrav!
Nikada ne ostavljaj licne podatke na forumima, to je jako losa praksa.

Jel koristi neko mideu i njen klonove na radijatorima, a da koristi mod za podno grejanje? Jutros sam prebacio na njega i čini mi se da bolje modulise rad i deluje da ovim načinom rada manje trosi struje, iako je ista temperatura u polazu zadata. Verovatno jer manje ima paljenja i gašenja u radu. Razmisljam da ostavim ovako jer na radijatorskom modu ne mogu da spustim temperaturu polaza ispod 35, a mislim da će 30 biti sasvim dovoljno kada je temperatura preko 15 stepeni napolju. Mana je sto polaz u ovom modu ne može da se podigne preko 45 stepeni, ali ostavicu tako, možda to i bude dovoljno kada udari dobra zima.

Zdravo Vladimire,
za ovih par meseci koliko je koristim mogu da kazem da se zadovoljan, narocito potrosnjom. Sad u januaru koji u proseku bio hladniji nego zadnjih par zima potrosnja pumpe mi je bila 900kw (COP je 3.5) za kucu od 180m2 radijatorsko grejanje Sto mislim da je jako dobro za radijatorsko grejanje za tu povrsinu. I tokom najhladijih dana (ispod -7) uspela da odrzi temperaturu kuce bez ukljucivanja el. grejaca.
Ono sto je minus, losa wi fi aplikacija, i generalno malo podesavanja koja mozes da izvedes na samoj pumpi. U smislu ne mogu da ogranicim snagu pumpe, ne mogu da menjam deltaT povratne vode i tako dalje. Ali to ko se ne igra sa podesavanjima , onda to i nije neki problem.

Garancija je 5 godina, a sad kako ide sa rezervnim delovi i servisom to ne znam jer je ovo prva sezona. Imas obavezni servis godisnji dok u garanciji, cena je oko 100evra. Cena je korektna, ja sam moju platio 570k ali sad je nesto bila na akciji pa je mozda cak i jeftinija. Dobro proracunaj snagu pumpe, ja sam komotno mogao ici i sa 10kw, jer kad su temperature vece od 10C pumpa se cesce pali i gasi...

Pozdrav komšija. Tih 900kwh je iz neke aplikacije ili si zaključio iz računa? Kako znaš da nije palila el. grejače? Aplikacija kod tog splita to pokazuje?Taj uređaj bi trebalo da ima 3godine +2 uz registraciju na kompresor, kakvih 100 evra uz godišnji servis? To je dil lokalnog ART .... , ili još nekog. Dobio si garantni list, piši Hisens-u i proveri. Nek dobro služi i dalje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno