Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Videćemo, ipak sam se odlučio za mideu zbog dobre servisne podrške, i preporuka drugara koji ih montira, i cene naravno. Ove R290 verzije bi trebale biti efikasnije za grejanje od R32 modela, videćemo da li je tako i u praksi. On mi je preporučio i midea extreme klime pre 4 godine, i od tada rade neprestano. Pumpa će biti ugrađena za par dana, pa ću uporediti potrošnju sa klimama, i prenecu vam utiske.

jeli ta Midea monoblok? ako nije razmisli o nekom alarmu za gas , propan je nezgodan u zatvorenom prostoru...

Monoblok. Koliko sam ispratio, split r290 još ne postoje, bar što se tiče kineza.

Evo tabele koju sam dobio za pumpu. Deluje super na papiru, videcemo u praksi.

Prilozi

• IMG_6312.jpeg
    IMG_6312.jpeg
    410.9 KB · Pregleda: 98
Imaš li to u nekoj boljoj rezoluciji, dal' sam ćorav ili je ovo loše, ne znam. Okači na Google Drive pa pusti link ako možeš.

Nadam se da si dobio u boljoj rezoluciji, pošto se ovde ništa ne vidi 🙂
Ote' mi reč iz usta

I meni je ona nekako najlogicniji izbor, najbolju odnos cena/ performanse

Kakav gas, kakvom zatvorenom prostoru?
SJ ide napolje.
U varijanti sa bojlerom (spremnikom za toplu sanitarnu vodu) postoji teorijska šansa da gas uđe u vodu, pa kod bojlera da izađe u unutrašnji prostor preko automatske odzrake. Verovatno je na to mislio.

Baci neki link ako imas
Cimni korisnika @picasso , on ima Bosch TP već drugu sezonu.

Nisam strucan, ali trebalo bi da oznacava razlicite rezime opterecenja kompresora?

Frekvencija kompresora. Maksimum je obično 120%, takozvani "overdrive". Mada mi ova tabela deluje u najmanju ruku čudno. Na strani 48 za bilo koju spoljašnju temperaturu ili bilo koju temperaturu polaza: snaga, COP i potrošnja se ne menjaju uopšte bez obzira da li se kompresor vrti na minimumu, 25% ili 50%. Nema logike da za različite frekvencije kompresora dobijamo identične rezultate. I tako je kroz celu tabelu. Snaga, COP i IP se menjaju tek na 75%, 100% ili MAX frekvenciji, ovo ispod toga sve isto. Ajd' sad znaj šta je u toj tabeli tačno 😂

Poslednja izmena:
Ako govoris o temperaturama 65-70-75C, deluje kao minimum = 25% = 50% da bi se isporucile te temp, odnosno ispod 50% loada ne mogu te temperature, jer gore iznad za nize temp vode se polako menjaju? Svakako mi se vrti u glavi od ove beline i nabacanih brojki 😀

Liči i da su ove Centrometal r290 pumpe takođe prepakovane Midea, apsolutno iste specifikacije i tablice snage imaju.

Stigla pumpa. Ogromna je.

Prilozi

• IMG_6323.jpeg
    IMG_6323.jpeg
    757.8 KB · Pregleda: 73
  • IMG_6324.jpeg
    IMG_6324.jpeg
    208.1 KB · Pregleda: 78
Stigla pumpa. Ogromna je.

Season 3 Nbc GIF by The Office

Nisam ispratio. Ovo je split ili monoblok? I koja je cena ako nije tajna?

Monoblock. Pumpa je 3600 evra plus ugradnja. Pušteno u rad, ne čuje se uopšte, bukvalno bešumna totalno. Ako nekog nešto zanima, pitajte. Slikao sam brojilo, pa cu da pratim potrošnju za 24h kolika ce biti i da li se poklapa sa ovim što pumpa pokazuje.

Ugradnju mi je radio drugar pa to ne bih javno otkrivao. Sipana je voda jer sam ostavio kotao na drva kao backup, pa u slučaju nestanka struje na duzi period, aktiviracu kotao na drva, a cirkulaciona pumpa od kotla ce da vrti i krug od toplotne pumpe.

Ako je isti ukopan ili postoji određena visinska razlika u sistemu, da na vazduh. Podrum sa kotlom u njemu, radi kotao bez pumpe. Može i na pretvarač.😉

Poslednja izmena:
Razumeo sam da kotao na drva ima cirkulacionu pumpu, kako je i napisao. Ne znam kako će biti povezano sa kotlom na drva i da li uopšte druga cirkulaciona pumpa može da gura vodu u toplotnoj pumpi kad u njemu ima ova prva da koči.

Mislim da se neće desiti da budu toliko niske temperature, a da toliko nema struje pa da se desi zamizravanje. Trebalo bi da ima valjda i neki sigurnosni ventil koji bi ispustio vodu pre nego što se smrzne?

Ja bih video da tada obezbedim struju toplotnoj pumpi dok traje taj nestanak struje. Ne mora tada da greje, ali može da bude u standby i da cirkulaciona vrti. Kada je u takvom režimu, moja troši 33W. Doduše, moja cirkulaciona u TP je varijabilna a gura samo do bafera, ne kroz celu kuću. Svejedno, mogao bih TP da povežem na EcoFlow koji ima samo 286 kWh i da tako obezbedim napajanje za skoro ceo dan i noć.

Kod kotla na čvrsto gorivo nema elektronike, pretvarač za TP ja nikako ne bi tražio, bar za sad. Svaka pumpa je protočna, pitanje je za el.ventile na pumpi u koliko postoje. Nisam toliko u tome. Inače topla voda ide gore, uvek i bar malo. Tu se mora voditi računa o loženju kotla u tim okolnostima bez pumpe i struje u koliko visinska razlika nije dovoljna. Znam ljude koji se tako greju odavno. Zatvoren sistem kombinacija plin-čvrsto.

Ja sam dolazio do neke cene od 360k rsd za tu mideu monoblok od 8kw,
za 3800eur vec ima da se kupi pomenuta fujitsu woya

Nazad
Vrh Dno