Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li treba da pričamo o hlađenju na radijatore sa toplotnom pumpom? Pa ,tog projektanta,prodavca,majstora treba zabraniti. Uvek sam mislio da je ovo ozbiljan forum. A neki se članovi smeju na postove, pritom nemaju pojma kako termo ventili funkcijonišu. Pamtim. Ili nam treba neko ko projektuje za velike pare, smanjuje cene energenta, ne odgovara jer nije do njega, bez i jednog konkretnog saveta,.. Strašno je sve što se u ovom segmentu dešava kod nas, i šta običan čovek mora da radi i preživi.
Nek ide šta mora i šta je po protokolu.
Ovo je kompjuteraški forum, a ne Uradi Sam, Sam Svoj Majstor, Beobild, ili neki specijalizovani forum koji redovno posećuju majstori. Mi se sada nalazimo u eksperimentalnom delu Benčmark foruma, tako da opaska "ja sam mislio da je ovo ozbiljan forum" nema nikakvu težinu. Većina ovde samo prenosi svoja iskustva, i to je odlično i veoma korisno. Majstori su dobrodošli, ali malo poštovanja prema drugima sa manje znanja nije na odmet.
Da se vratim na temu, podno hlađenje ima dva velika nedostatka:
1. Neravnomerna raspodela temperature po visini. Nogama je neprijatno hladno, pa nema ništa od šetanja bez papiča. Preko leta mi volimo da šetamo bosi, i to nikako ne može sa podnim hlađenjem, jednostavno je pod subjektivno "leden".
2. Podno/zidno/plafonsko ne uklanja vlagu. Kad je velika relativna vlažnost, samo smanjenjem vlažnosti se subjektivni osećaj u prostoru popravlja kao da je prostor delimično rashlađen. Dakle bez klasične klime ili fenkojlera nema neke sreće.
Što se tiče hlađenja preko radijatora, ni to nije rešenje, jer gađa u oba problema kao i podno hlađenje, samo sa još manjom efikasnošću usled male površine za hlađenje.

Poslednja izmena:

jozza,​

Super si objasnio. Na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva potpuno se slažem sa tobom.
Zato leti isključujem protok vode kroz pod. Jeste da lepo ohladi. Mnogo bolje nego plafon, ali je neprijatno da staneš na takav pod. A mi stalno hodamo bosi. I leti i zimi.

Da li treba da pričamo o hlađenju na radijatore sa toplotnom pumpom? Pa ,tog projektanta,prodavca,majstora treba zabraniti. Uvek sam mislio da je ovo ozbiljan forum. A neki se članovi smeju na postove, pritom nemaju pojma kako termo ventili funkcijonišu. Pamtim. Ili nam treba neko ko projektuje za velike pare, smanjuje cene energenta, ne odgovara jer nije do njega, bez i jednog konkretnog saveta,.. Strašno je sve što se u ovom segmentu dešava kod nas, i šta običan čovek mora da radi i preživi.
Nek ide šta mora i šta je po protokolu.
Ti bese onaj sto je oterao najstrucnijeg, tj. dona?

Nije se on bavio politikom, vec ti napisano nisi razumeo.

@Voodooser ako si citao prethodne poruke, ja sam slicno pitanje postavio, jedino ne znam kako ce tebi grejati to neizolovano na radijatore kada se ja brinem sa podnim grejanjem kako ce raditi.

Imam i prikljucak za gas pre dve godine uradjen ali evo danas zvao da vidim kada cu biti prikljucen, kazu zovite u aprilu tada ce se znati raspored za 2027 godinu, totalno neozbilno.
Kada ulozim par hiljada u T. pumpu sigurno necu posle njima davati jos para za gas.

Sto se tice modela TP ja se lomim izmedju Midea M-Thermal Arctic i LG THERMA V

LG je malo skuplji a midea ima bolje specifikacije i to je brend kome generalno vise verujem za grejanje.

Sta misle ostali?

A jeste li razmišljali o R290 pumpama? Njihova ideja između ostalog je baš da daje visoke temperature sa manje struje. Btw, evo moja potrošnja u ona dva najgora dana ove godine kad je bila prvo ledena kiša pa sneg i na kraju -10, iako mislim da LG senzor meri stepen do dva više. LG monoblok 9kw (backup grejači postoje ali nisu ukljuceni). Povezano na radijatore, slaba izolacija, samo 5 cm, 20cm vune na tavanu, pod nema izolacije. U sobama oko 24-25 stepeni

IMG_2030.pngIMG_2031.png

Pa što ugrađuju dodatne kotlove za grejanje na sve TP kad se ne uključuju i ovako odlično rade? Nisu to dodatni grejači , nego imaš kotao na struju koji je spojen na sistem. Upoznat sam sa materijom oko LG-a. Znaš da nije palio jer je isključeno napajanje? Aplikacija negleda dodatno grejno telo za bekap kod LG-a. Mada je ovo na slikama super.Jel ima neki serviser LG-a da se ukluči ovde u komentarisanje da se ovo razjasni? Ništa, lično. Izolacija ti je prosečna, nikako slaba.

Poslednja izmena:
Znam jer sam ima teletabisa majstora. Na kontroleru mora da bude na kojoj se temperaturi pali grejač, a ja to ne vidim. Onda sam otvorio pumpu i video da DIP switch za grejač nije uključen. Onda sam ga ja uključio i pumpa je počela da baca grešku da je preniska temperatura na izlasku iz grejača (-60 stepeni), tako da majstor ili nije stavio sondu kako treba ili nije ni stavljao sondu. Čekam lika iz ovlašćenog servisa da dođe ali se mimoilazimo jer često nisam ja kod kuće ili kad dogovorimo iskrsne im popravka a ja sam manji prioritet jer je predimenzionisana pumpa i taj iz ovlašćenog kaže da mi ni ne treba grejač kad je predimenzionisana (plan je da dupliramo kvadraturu kuće)

Znači, slično kao i naše iskustvo mada smo imali sve ovlašćeno😡. Moj savet za tebe je da ne juriš najmanje polaze u bilo kom režimu(grejanje-hlađenje) daj pumpi minimum 10% veći ili manji polaz , ako imaš dovoljno hidraulike(vode u sistemu). Potrošnja malo veća , ali će imati odakle da odradi ono što mora, kad mora. Tako bi trebala da traje i ne pali dodatni kotao. Jedno na uštrb drugog, odnosno potrošnje, mada kad upali dodatni kotao, odee kwh... To dodatno grejanje stavljaju da ne crkne, šta misliš kako je tek na hlađenju koje je zahtevnije.

Poslednja izmena:
TP koristim samo za grejanje, nije kuća od nule pravljena tako da bi bio veliki posao ugradnja fan coila.
Polaz po “weather-compensation” krivulji je već viši nego što treba (verovali ili ne, Gemini i ChatGPT su me to isto savetovali), jer moja supruga traži da bude pretoplo (24-25), a ja bih to spustio. Logika je da se smanji taktiranje na preko 10 stepeni (što rešavam i silent modom). O struji ne brinem, jedno brojilo koristimo i nismo i nećemo preći 1000kwh ali smo dobili subvenciju za solarne panele pa će i to biti uskoro.
U tom velikom minusu i ledenoj kiši/snegu pumpa je radila defrost na 2 sata i trajao je ne duže od 5 minuta. Bafer od 100L na povratu savršeno radi posao. Kompresor je vrteo na oko 60Hz, što kažu da je nekih 50% opterećenja za LG kompresor

A evo i malo više detalja o LG R32 monoblokovima ako nekome zatreba, posto pomno pratim razne grupe engleske, nemacke i holandske. LG se nije puno trudio da optimizuje jedinice. LG podrška je nekom Englezu odgovorila da jedinice od 5/7/9kw sve imaju najmanju modulaciju od 2.5kw kada troši oko 460W struje. To znaci da ako su gubici kuće 4kw, nećete se puno *****ati i ako uzmete jedinicu od 9kw samo ćete imati prostor za veći minus. Drugi evidentan problem je previše jak start kompresora zbog čega često neće da udje u modulaciju već taktira. Workaround je da se postavi water hysteresis na max koji je +4 stepena, i da se koristi silent mode kad je napolju preko 6 stepeni jer se tako kompresoru ograničava snaga (ali se taj mod mora povremeno isključivati zbog nekih ciklusa, a naročito kad je manje od 4 stepena) i da se igra sa ograničavanjem cirkulacione pumpe u kontroleru, posebno u tom prelaznom periodu oktobar-novembar (ja stavim da bude 60%).

Elem, jedno drugo pitanje se otvorilo nakon prelaska na TP. Dok smo ložili drva nije bilo problema sa vlagom (između ostalog jer vatra troši vazduh). Od ove godine imamo strašan problem u spavaćoj pre svega, ali i u dnevnom boravku. Trenutno mi je rešenje da imam tri odvlaživača, Hisense koji je najjači i koji je u sobi gde se suši veš, i još dva Bosch u spavaćoj i dnevnom boravku pošto su daleko tiši. Razmišljam se o rekuperatorima ali to je velika investicija. Prozore otvaramo kad možemo, jer u Lazarevcu je katatrofa zagađenje - svi lože krš ugalj

Znači, slično kao i naše iskustvo mada smo imali sve ovlašćeno😡. Moj savet za tebe je da ne juriš najmanje polaze u bilo kom režimu(grejanje-hlađenje) daj pumpi minimum 10% veći ili manji polaz , ako imaš dovoljno hidraulike(vode u sistemu). Potrošnja malo veća , ali će imati odakle da odradi ono što mora, kad mora. Tako bi trebala da traje i ne pali dodatni kotao. Jedno na uštrb drugog, odnosno potrošnje, mada kad upali dodatni kotao, odee kwh... To dodatno grejanje stavljaju da ne crkne, šta misliš kako je tek na hlađenju koje je zahtevnije.
Ako ima dovoljno vode u sistemu, i ako temperatura iste ne ide ispod 20°C u toku defrosta, ne treba dodatni grejač. Problem je kad voda ode ispod 20°C, onda mora grejač da pomogne. Ako ima volumizer i dovoljno vode u ostatku sistema, sve OK.

Da dodam da volumizer nije potreban ukoliko ima dovoljno vode u ostatku sistema. Kod mene dvoventilatorska TP 11.2kW odradi defrost za 5min bez grejača i bez volumizera, al' zato imam 200 litara vode u podu.

Da dodam da volumizer nije potreban ukoliko ima dovoljno vode u ostatku sistema. Kod mene dvoventilatorska TP 11.2kW odradi defrost za 5min bez grejača i bez volumizera, al' zato imam 200 litara vode u podu.
Koliko imas radijatora ili podnog onda ako imas toliku vodu u sistemu? Ja kontam izbaciti bafer ali samo pod uslovom ako bude u sistemu min 40-50 litara vode koliko kaze Midea split TP da mora biti.

Ako ima dovoljno vode u sistemu, i ako temperatura iste ne ide ispod 20°C u toku defrosta, ne treba dodatni grejač. Problem je kad voda ode ispod 20°C, onda mora grejač da pomogne. Ako ima volumizer i dovoljno vode u ostatku sistema, sve OK.
Pa šta sam ja drugačije napisao? Šta misliš kad je po logovima spoljna preko 24h u defrostu non-stop, šta se desi?
Koliko imas radijatora ili podnog onda ako imas toliku vodu u sistemu? Ja kontam izbaciti bafer ali samo pod uslovom ako bude u sistemu min 40-50 litara vode koliko kaze Midea split TP da mora biti.
Nikako

@bicca
Jača pumpa traži "više vode" ,besmisleno je. Sve je drugačije ,pumpa,izmenjivač,...

Poslednja izmena:
220kvm neto, 200kvm podno, cevi ređane na 10cm razmaka. 40-50 litara je malo za rad bez grejača ako spoljašnja ozbiljno zaledi a voda nije na nekoj visokoj temperaturi. Sem toga 50 litara TP izvrti za recimo 2 minuta. To je NIŠTA
@spaad ako je TP 24h non-stop u defrostu onda projektanta takvog grejanja za vrat, jer nešto ne valja.

Poslednja izmena:
@spaad ako je TP 24h non-stop u defrostu onda projektanta takvog grejanja za vrat, jer nešto ne valja.
Pa radilo 3 godine? Kad je preuzeo ovlašćeni uz totalni remote ovo ide. Smrzzzz, zbog magle (ozbiljne) na +5C, ne gleda niko. Sve inženjeri... Sve pušteno od ovlašćenih i ... Znam ja kako bi kod mene, ali je problem kod mene, a nije moje sve. Svi pametuju i pate. Nažalost sve nam je tako danas, jer smo pustili da Majstor to više nije. Sad je majstor onaj ko uzima pare od brenda koji reklamira ,projektuje, uradi,... Ili se možda ovakvi projekti nekom ne isplate iz nekog razloga za ubuduće.

Poslednja izmena:
Pa radilo 3 godine? Kad je preuzeo ovlašćeni uz totalni remote ovo ide. Smrzzzz, zbog magle (ozbiljne) na +5C, ne gleda niko. Sve inženjeri... Sve pušteno od ovlašćenih i ...
E moj druže, ne mešaju se u svoj posao! Niko ništa ne zna. Nameste pogrešno parametre i još ti kažu "ne diraj podešavanja". Senzor spoljašnje temperature "ne treba", kriva se "ne dira", grejači "ne trebaju". Izvade grejače pa prodaju, ili ne naruče, njima veća zarada. To što je neko ovlašćen ne znači ama baš ništa. Inženjeri na obukama ne prenose sve detalje jer NE ZNAJU. I to nije tako samo kod nas.

Mogao bi ja još mnogo da pišem o pojedinostima i detaljima, ali je mene sramota jer trpimo. Njih, nije!!!

Poslednja izmena:
220kvm neto, 200kvm podno, cevi ređane na 10cm razmaka. 40-50 litara je malo za rad bez grejača ako spoljašnja ozbiljno zaledi a voda nije na nekoj visokoj temperaturi. Sem toga 50 litara TP izvrti za recimo 2 minuta. To je NIŠTA
Ala si ga sabio 😅

Da li se sećaš koliko ukupno m creva imaš? 😊
Ili je to u km 😅

To je neki prosek, zar ne? 10m po kvadratu + ono što ide od i do razdelnika. Kod nas je isto tako za pod.

Onako od prilike, bez da računam, kod nas je kubik vode u sistemu 😀

Kod mene nije kubik. Metar cevi ima oko 0.11 litara vode, pa ja imam oko 200 litara sve ukupno, što je 0.2 kubika. Sasvim dovoljno za rad TP i defrost, bez da se zezam sa volumajzerom. Sve je open loop, dva razdelnika, nema dodatnih cirkulacionih pumpi, nema mešača, nema termostatskih ventila. Ugrubo litar po kvadratu neto površine. Nekome možda deluje mnogo, ali to ova moja TP kad je na max izvrti za 5min. Ja cirkulacionu pumpu držim na minimumu, tj prvoj brzini. Tek lad je bilo -7°C i manje sad je ubacio u drugu brzinu

Poslednja izmena:
Pa znam protok cirkulacione pumpe. U minimumu izvrti za 10min. Pumpa vrti 40L/min na max (u trećoj brzini). TP je 11.2kW. Vrti celu kuću na sprat 220kvm bez dodatnih pumpi. Novije japanske TP imaju potentne cirkulacione pumpe, sa glavom od 10m. Neodijumske cirkulacione pumpe su čudo, al' je zato magnetni filter obavezan, jer što uđe u pumpu neće izaći.

Pa znam protok cirkulacione pumpe. U minimumu izvrti za 10min. Pumpa vrti 40L/min na max (u trećoj brzini). TP je 11.2kW. Vrti celu kuću na sprat 220kvm bez dodatnih pumpi. Novije japanske TP imaju potentne cirkulacione pumpe, sa glavom od 10m. Neodijumske cirkulacione pumpe su čudo, al' je zato magnetni filter obavezan, jer što uđe u pumpu neće izaći.
Kuca 2x sprata. Na svakom spratu po 7x radijatora. Ukupna kvadratura 300 m2. Stiropor na fasadi 5 cm. Sta mislis o snazi toplotne pumpe? 🙂

Nazad
Vrh Dno