Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vlaga nikako nije rešena. Treba klima. Nama TP daje neku osnovnu temperaturu, a klima radi po potrebi i to je dovoljno da isuši vazduh. Retko je palimo.
Kada isključimo hlađenje TP i koristimo samo klimu, nije tako prijatno i oseti se duvanje (iako imamo breezeless). Takođe, ravnomerno je rashlađeno kada radi TP.
Plafon je dobar i za grejanje. Spusti koji stepen polaznu temperaturu vode pa je TP efikasnija. A meni se čini da je i prijatnije.

Ovako izgleda naš plafon na termalnoj kameri kad se grejemo:
Pogledajte prilog 518683
Sa čim je ovo mereno, iznad je sprat ili krov?

Mereno je termalnom kamerom (čini mi se da je dobro kalibrisana i da to jesu te temperature koje prikazuje). Iznad je sprat (potkrovlje). Obično je temperatura vode u sistemu oko 30°C, a površina plafona i poda bude nekoliko stepeni niže od toga.

Molim za savet u vezi toplotne pumpe. Živim u Vojvodini , Severini Banat ,Kikinda i trenutno se grejem na gas. Ove godine sam uradio solarne panele za proizvodnju struje 6kw pa bi da pređem na grejanje toplotnom pumpom. Grejem kuću u osnovi 75m² i nisko potkrovlje gde je visina 2.2 i pomoćni objekat 50m² lokal. U kući je grejanje panlenim radijatorima ali sam svuda stavio za 30%veće nego po proračunu a u pomoćnom objektu su fan coileri. Zbog njih sam morao da postavim hidroskretnicu i da dodam dve pumpe . Gasni kotao nije kondezaciski 24kw gura minimum 35c izlazne vode i sa tom temperaturom sam mogao da se grejem do decembra. Zbog fan colera sam podigao izlaznu temperaturu al opet nije potrebno više od 45C i kad je napolju -10 a to može da bude 5 dana godišnje . Instalacija grejanja su stare crne cevi koje idu ispod ploče kuće (prvobitno grejanje je bilo na drva) i 2 cola su debljine što bi moglo da bude korisno kao neki bafer mislim da sistem ima dosta vode. Samo bi zbog hidroskretnice morale obe pumpe da budu stalno uključene da se TP nebi stalno palila i gasila . Što se tiče kuće , građena 1987 ja sam je kupio pre 7 hod. Uradio Rehau PVC svuda dvoslojna staklo na ploči vuna 10cm , pomoćni objekat zidovi 5cm stiropora kuća je pola izolovana 🙂 tako sam je kupio , 3cm stirodur al sa komšijske strane nije izolovana ,možda su bili u svađi , ne znam. Kolko sam mogao da izračunam trebala bi mi pumpa od 16kw možda i manje al nisam siguran zbog specifičnosti slučaja. Razmišljao sam za monoblok LG ili mideu - kaže mi kum da ih u Austriji ugrađuju dosta , skupe su mi Fujicu i slične premijum pumpe . LG mogu da kupim za 4300€ . (Imam i fan colere u kući al ih koristim samo za hlađenje ,to su zidni kao klime , hladnim se bunarskom vodom al nebi da kuću grejem sa njima zbog buke , pogotovo noću ....) Kad je jako hladno grejao bi se na gas . Možda bi mogao i gasni kotao paralelno da vežem pa da pomaže TP kad uđe u defrost . Svaki savet je od pomoći.

Zanimljivo. Mislim da bi ovo bila ok "nagrada" za mnoge nas koji smo uzeli TP bez subvencija, jer nam je pre svega preko glave bilo Beogradskih Toplana i njihovog "grejanja" 🙂 Ali bas je mala sansa da se desi, a znajuci kako drzava razmislja, verovatno bi nas na nekom drugom koraku kostalo skuplje.

I ja sam uzeo bez subvencija. I mislim da neće biti ništa od ovoga. A mozda i ne treba da bude. Ne mogu da zamislim kako bi se ovo odigralo u praksi. Ko ima klimu ima bolju cenu struje? Svi imaju klimu.

Ovo je prva zima kako preskačemo praznike u Srbiji, a TP je ugrađena - i vrlo sam zadovoljan njenim korišćenjem za održavanje temperature u kući. Uključujem je sa jeftinom tarifom, ugrejem ceo pod do jutra, i celog dana zračim toplotu. Za nekih par pedeset dinara (možda ni toliko - oko osam kWh na dan) dnevno mirn(ije) spavam.

Prilozi

• Screenshot 2025-12-20 at 15.06.52.png
    Screenshot 2025-12-20 at 15.06.52.png
    94.4 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot 2025-12-20 at 15.06.32.png
    Screenshot 2025-12-20 at 15.06.32.png
    95.2 KB · Pregleda: 52
BurgosNew,
Da li neko živi u toj kući? Meni ne deluje prijatno da toliko varira temperatura.

component,

Ne, samo mi koristimo kuću na odmorima. Leti klimom, zimi TP i odvlaživačima održavam temperaturu oko 20, vlažnost oko 50. Kada smo tu, temperatura je naravno konstantna i između prostorija a i njima (oko jedan stepen je sada oscilacija)

Fino, samo kod mene ova T bez grejanja...
Šta da kažem, hladnije, prazna kuća (bez ljudi, sa stvarima), na brdu, manja izolacija? 🙂 Ne vidim kako bi se ugrejala inače, jer osim TP ne postoji nijedan drugi izvor toplote.

Cena struje bi ostala ista. Cena klima uredjaja bi otišla u nebo
Nema ništa od toga za sada.
Razmatrali smo tu priču u inženjerskoj komori. U suštini nema razumevanja u ministarstvu za ovo. Ideja je bila da svako ko ima energetski pasoš objekta koji zadovoljava minimum klasu "C" i greje se pomoću nekog inverter sistema da može imati ili dodatno brojilo samo zagrejanje ili povlašćenu cenu električne energije u zimskom periodu. Ni jedan od ova dva zahteva za sada nije ozbiljnije uzet u razmatranje.

Poslednja izmena od urednika:
Kao znaš da se neko greje uz pomoć nekog inverter sistema? Kao "majke mi grejemo se na klimu" i onda dobije brojilo sa jeftinom strujom? Moji roditelji imaju 3 klime u kuci. Greju se na plin. Da li bi dobili tu jeftinu struju ako kažu da koriste klime za grejanje? Ko ima TP ali ima još nešto što koristi kad je jako hladno i TP ne moze da ugreje, da li dobija taj drugi sat?
Ova ideja je toliko bušna da ne mogu da zamislim pošten način da se implementira.

Kao znaš da se neko greje uz pomoć nekog inverter sistema? Kao "majke mi grejemo se na klimu" i onda dobije brojilo sa jeftinom strujom? Moji roditelji imaju 3 klime u kuci. Greju se na plin. Da li bi dobili tu jeftinu struju ako kažu da koriste klime za grejanje? Ko ima TP ali ima još nešto što koristi kad je jako hladno i TP ne moze da ugreje, da li dobija taj drugi sat?
Ova ideja je toliko bušna da ne mogu da zamislim pošten način da se implementira.
Stvar nije "bušna" niti je tako paušalna kao što Vi pišete. Postoji početak, razrada i kraj u svakoj priči. Predlog je urađen profesionalno.
Dakle podnoaio bi se zahtev EPS-u po istom protokolu kao što se sada podnosi zahtev za subvencije. Nakon uvida u dokumentaciju bi se izlazilo na teren i utvrdilo da li su zahtevi realni, isto kao što i sada ekipe izlaze ma teren pre dodela subvencija. Kao što sam već napisao, predlog je dosta detaljno razrađen ali nije usvojen kao takav, možda će se u budućnosti nešto slično uslovjiti, možda neće. Svakako postoji ideja i dobra namera da se nešto uradi.

Samo nam treba još birokratije i komisija. Da li ima negde javno objavljen taj predlog da možemo da ga pročitamo? Već zamišljam to "izlaženje na teren" i procena da li se klima koristi za grejanje ili možda samo za hlađenje. Ako se ne uradi da svima bude dostupna takva "subvencija", onda samo otvara vrata za još korupucija. Voleo bih da znam koji je to tehnički način predložen da se ne koristi za druugu namenu struja koja je po povlašćenoj ceni i namenjena je za grejanje? Da neće možda da izvuku direktno liniju do klime i zapečate klimu?
Ja se grejem na toplotnu pumpu i voleo bih da zbog toga plaćam manju cenu struje, ali ovo mi ne deluje realno.

Samo nam treba još birokratije i komisija. Da li ima negde javno objavljen taj predlog da možemo da ga pročitamo? Već zamišljam to "izlaženje na teren" i procena da li se klima koristi za grejanje ili možda samo za hlađenje. Ako se ne uradi da svima bude dostupna takva "subvencija", onda samo otvara vrata za još korupucija. Voleo bih da znam koji je to tehnički način predložen da se ne koristi za druugu namenu struja koja je po povlašćenoj ceni i namenjena je za grejanje? Da neće možda da izvuku direktno liniju do klime i zapečate klimu?
Ja se grejem na toplotnu pumpu i voleo bih da zbog toga plaćam manju cenu struje, ali ovo mi ne deluje realno.
Opet kažem, ja nisam državni službenik. Predlog je poslat i nije usvojen na razmatranje. Dakle prvo se usvoji predlog na razmatranje pa se tek onda on predstavi javnosti da svako da svoje mišljenje o tome. Niti je došlo to toga niti će doći. Nije ideja da se struja krade nego da svima bude jeftinije, ali to nije u interesu države, tj ministarstva u ovom trentku.
Mi ćemo se i dalje zalagati da se nešto po ovom pitanju uradi, nismo optimisti jer kao što sam već napisao nismo naišli na razumevanje za ovu temu.

Daleko bilo da se istresam na nakome... nisam želeo da tako zvuči.
U interesu države je ono što je u interesu građana. Bar bi trebalo da je tako u normalnim zemljama. Pitanje je šta želimo da postignemo ovakvom akcijom? Pišu da je cilj peticije "zaštita građana koji koriste zelene tehnologije, očuvanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja u zimskom periodu". Ne verujem da bi jeftinija struja onima koji se greju na toplotne pumpe smanjila zagađenje. Toplotna pumpa je već jeftinija od drugih vidova grejanja. Ko, kao ja, već ima toplotnu pumpu, neće je izbaciti i preći na čvrsto gorivo. Nema finansijskog smisla. Ako neko kupuje TP sa subvencijom, tek njemu se nešto drugo još manje isplati. Čvrsto gorivo koristi onaj ko ne može drugačije. Možemo mu obećati da će za samo 2000€ kupiti TP i da će mu struja biti 10 dinara kWh, ali taj će nastaviti da se greje na drva. Zato što toplotna pumpa nije dovoljna sama za sebe, nego mora da ima i podno grejanje ili neki odgovarajući sistem koji je prati. A sve to znači dodatno ulaganje.
Po meni, zagađenje vazduha bi se rešilo kontrolom izduvnih gasova na dimnjaku i načinom nabavke čvrstog goriva. Prodaja uglja mora da se zabrani, a drva moraju biti minimalne vlažnosti. Ali kod nas je teško sve to izvesti. Kod nas ljudi skidaju DPF i katalizator i greju se na stare gume.

Profesionalno, ko su bla bla bla...
Već duže vreme razmatram da se isključim sa formu baš zbog ovakvih prozivki.
Celu karijeru sa proveo radeći u privatnom sektoru. Inženjerska komora, privredna komora, udruženje inženjera tehničkih nauka i slično su organizacije, a ne firme i tu se ne primaju plate, već se plaćaju članarine.
Godišnje održim više od 50 besplatnih seminara.
Volontirao sam godinama na dva državna fakulteta kao gost predavač.
I sada kada napišem da nas je naše rođeno ministarstvo oduvalo za nižu cenu električne energije sam odjednom loš.
Hvala svima koji tako misle. Ovim se isključujem sa ovog foruma.
Želim svima sve najbolje.
Pozdrav.

Već duže vreme razmatram da se isključim sa formu baš zbog ovakvih prozivki.
Ako postoji nesto sto mislis da nije u redu, jednostavno prijavis.
Ne razumem toliku "uvredu" da se odlazi sa foruma... nikada nisi bio na Reddit ili X? Tamo bi te pojeli za dorucak 🙂
Makar ovde se trudimo da se koliko toliko odrzava normalna komunikacija.

Ali svakako necemo tolerisati nikakve politicke izjave, izraze i zargone u bilo kom obliku, bilo bi lepo ne pominjati ih ovde na forumu, tome ovde jednostavno nije mesto.
Ovo naravno vazi za sve, ne samo za tebe.

Ostali - ako niste sposobni za normalnu komunikaciju, nemojte nista pisati, bice bolje za sve...
Isto vazi ako ne razumete kako se radi ideja, razrada, predlog i sve oko bilo kog ozbiljnijeg projekta.

I meni je bukvalno prva stvar koja mi je pala na pamet bila kako bi se ovo (pošteno) primenilo u praksi.
I sada kada napišem da nas je naše rođeno ministarstvo oduvalo za nižu cenu električne energije sam odjednom loš.
Hvala svima koji tako misle.
Ovo si pogrešno razumeo. Postavljeno je samo par tehničkih i proceduralnih pitanja. Što bi se bilo ko od nas potrošača "bunio" zbog niže cene?

Koliko smo pokvareni, ljudi bi samostalno ugrađivali rashodovane klime sa otpada...

Pokušavam da izračunam kakva bi ušteda bila.
Nas je prošle godine grejanje koštalo 36.000 dinara.
Sada su poskupeli struju i pomerili granicu crvene zone, ali po proračunu, trebalo bi da me ove godine izađe do 40.000 dinara, što mi i nije neka razlika. Ali ako nastavi ovako toplo vreme, moguće da ćemo imati i manje troškove od prošle godine.
2024. za novembar i decembar za grejanje smo potrošili 488 kWh i 704 kWh.
2025. novembar 284kWh, a decembar do sada je 251 kWh, a predviđam da će bit najviše do 400 kWh, što bi bilo najniže za decembar otkako pratim potrošnju.

Možda bi značilo nekome sa slabijom izolacijom ili sa jako velikom kućom. Meni je dovoljno samo da ne diraju više trenutnu, ali koliko pratim situaciju, sledeće godine nas čeka još poskupljenja (nadam se da nisam u pravu).

Za onoga ko ima veću kuću i/ili lošiju izolaciju jedino rešenje je da ima dva brojila. Pa da se potrošnja raspodeli. Tu ima lufta do 2400kWh do crvene tarife. Plus 700kWh zelene je na raspolaganju, pa se dodatni fiksni troškovi pokriju razlikom u ceni.

Da li je neko računao, jer vidim da su sve više popularniji akumulatori na zapadu. Bez solarnih panela, samo inverter i baterija. Pune kada imaju jeftinu struju, troše kada je skupa.
Koliko bi recimo uspelo da se uštedi u tvom slučaju @component sa 5 kW baterije ? Računaj da ne može skroz da se isprazni nikad tj oko 80% je upotrebljivo tj 4 kW.
Sa solarnim panelima tj to mi je realno da se preko dana napuni ako ima imalo sunca.

Не мораш да рачунаш ништа, јер нема никакве исплативости.

@vidor

Kod mene baterija tj. inverver moraju da budu bar 4kW da bi toplotna pumpa mogla da radi u punoj snazi. Ali to zavisi od jačine TP.

Ako misliš na kWh, to je druga stvar. 80% iskorišćenja tj. 4 kWh bi značilo "uštedu" po kWh od 13,95 dinara u plavoj zoni (računato sa porezom, akcizom, naknadama). Znači svakog dana oko 56 dinara ušteda. Ne mora da se koristi samo za TP i grejanje, tako da možemo da računa 365 dana koršćenja tj. oko 20.000 dinara godišnje.
Ako računamo da baterija ima 4000 ciklusa (nakon čega padne ispod 80%), da bi bio na nuli, baterija sa inverterom mora da košta ispod 1900€.

Koji ste likovi, sta samo cete da ignorisete cinjenicu da ste oterali jako kompetentnog clana ovog foruma sa ove teme da bi se vas glas sta, malo glasnije cuo i da nastavite da se malko igrate strucnjaka? Bravo momci.
Ps. Malko vise si pustio muda..."laznene", nisi bio taki na ssm 😉

Nazad
Vrh Dno