Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Raloivolovi
Suviše je komplikovano za malo dobitaka. U teoriji sve može, ali najbolje da staviš na papir i vidiš da li ima smisla.
Jedno je što si prvo pitao: solarni kolektori -> bojler. A druga stvar ovo što sad pišeš: solarni kolektori -> grejanje
Kada ti najviše treba grejanje, zimskog sunca nema puno, tako da bi morao da skladištiš tu toplotu iz kolektora za kasnije korišćenje. Što znači bafer, i to veeeeliki. I da se ta topla voda iz solarnih kolektora skladišti na što većoj temperaturi.
Ako pričaš o sanitarnoj toploj vodi, onda sve što ti treba je bojler sa izmenjivačem toplote na koji je nakačen solarni kolektor. I sistem da odlučuje da li da cirkuliše vodu iz solarnog kolektora u bojler (da ga ne bi hladio kad ne greje sunce). U solarni kolektor ide glikol zbog smrzavanja.
Mislim da je isplativije da se samo podesi običan bojler da koristi isključivo nižu tarifu struje. Nama je tako podešeno i za prošli mesec nas je topla voda koštala 830 dinara.

Kada ubaciš u kalkulaciju toplotnu pumpu stvari se još više komplikuju. Moraš da imaš model koji podržava i grejanje sanitarne vode, pored klasničnog grejanja, što nije jeftino.

Najbolje da nam objasniš, šta pokušavaš da postigneš i šta misliš da ćeš dobiti jednim takvim komplikovanim sistemom? Uštedu u novcu?
Dobio sam sve odgovore. Hvala puno.

Nije moja. Video sam da vaillant nudi neku hibrid opciju gde ako ima sunca prvo koristi vodu iz solara ( solar je isti brend) za grejanje a toplotna pomaže i preuzima kad nema sunca. Pitam jel neko radio nešto slicno možda bih probao sa random kolektorima. Mada možda mora original da bi to bilo efikasno.
Moze li komplikovanije 😂
Pa to ni oni ne bi znali da reše ako im se javiš "imam hladne pločice na +12 a namestio sam 32c... " 😁

Pozdrav svima
Potrebna mi je pomoc oko podesavanja ili ako neko moze da me savjetuje gdje grijesim jer ovdje nemam koga da pitam za konkretnu pomoc. Prva godina je da koristim tp i sve sam izguglao ali problem je i dalje prisutan.
Lg therma 16kw trenutno na podno grijanje oko 100m² (planirano prosirenje kasnije) kuca je na moru, termo blok +5cm stiropor. Prizemlje se ne grije trenutno, iznad je ploca bez izolacije. Tokom dana temperature su od 10-15, nocu oko 5C
Tokom novembra mi je polazna bila kako je serviser podesio na 48c ali dok sam shvatio potrosila je cudo struje. Spustio sam na 35 smanjila se i potrosnja na oko 30kw dnevno i jedno vrijeme temperatura je bila dovoljna u prostoriji oko 22-22.5. medjutim trenutno ne prelazi 19-20C podovi nisu vise toliko topli i bez obzira sta zadam na termostate ne grije uopste.
Drzao sam na Heat a maloprije prebacio na Auto da vidim da li ce ista pomoci. Podesio kako sam nasao na YouTube. 🙂
Da li je potrebno zbog ovih nedostataka da podignem temperaturu na više kako bih kompenzovao gubitke.

Imam osećaj da nas zezaš 🙂
Toliko mi je neverovatno da 16kW se izabere za 100m2 i to na moru gde su takve temperature?
Druga stvar, kakvo podno sa 48°C? Da nisi omašio, pa ukucao 4 umesto 2? Temperatura vode od 28°C je bliža onome što je realno za podno grejanje na tim temperaturama.
Treće, potrošnja... bez obzira na jačinu TP, moralo bi da bude toplo u kući i to tačno onoliko stepeni koliko je podešeno na termostatu. Ne znam gde su ti toplotni gubici na kući sa 5cm EPS izolacije na 10-15°C stepeni da ne može da se ugreje preko 19-20°C. To je skoro kao da držite otvorene prozore na kip. 5°C razlike spoljne i unutrašnje temperature bi trebalo sunce da vas ugreje, da se TP ni ne upali.
Previše je to toplotnih gubitaka za 30kWh dnevno. Gde odlazi ta toplota koju TP napravi? Da li je u cevima stvarno toliko topla voda? Ili je jednostavno neispravna TP i možda koristi bez razloga svoj interni grejač (ako ga ima). Izoluj svakako ploču pošto dosta toplote ti ide tamo, a koliko razumem ispod toga je i prizemlje. Kakva je izolacija između prizemlja koje se ne greje i dela gde se greje? Verovatno pasivno grejete i ono što ne bi ste želeli.

Da u poredim sa našim primerom: za 140m2 30kWh dnevno trošimo u sred zime, kada su preko celog dana spoljne temperature ispod 0°C. A dodatni grejač ne bi trebalo da se pali bar do -15°C.

Ekipa prijatelj planira ugraditi podno grijanje u stan od 60 kvadrata i mislio je uzeti hitachi split sistem toplotnu pumpu 4kw, medjutim samo za pumpu mu traze 5000e pa se malo dvoumi. Da li postoji jos neki povoljniji brend/model koji se ok pokazao a da je nesto malo bolje i kvalitetnije ?

Imam osećaj da nas zezaš 🙂
Toliko mi je neverovatno da 16kW se izabere za 100m2 i to na moru gde su takve temperature?
Druga stvar, kakvo podno sa 48°C? Da nisi omašio, pa ukucao 4 umesto 2? Temperatura vode od 28°C je bliža onome što je realno za podno grejanje na tim temperaturama.
Treće, potrošnja... bez obzira na jačinu TP, moralo bi da bude toplo u kući i to tačno onoliko stepeni koliko je podešeno na termostatu. Ne znam gde su ti toplotni gubici na kući sa 5cm EPS izolacije na 10-15°C stepeni da ne može da se ugreje preko 19-20°C. To je skoro kao da držite otvorene prozore na kip. 5°C razlike spoljne i unutrašnje temperature bi trebalo sunce da vas ugreje, da se TP ni ne upali.
Previše je to toplotnih gubitaka za 30kWh dnevno. Gde odlazi ta toplota koju TP napravi? Da li je u cevima stvarno toliko topla voda? Ili je jednostavno neispravna TP i možda koristi bez razloga svoj interni grejač (ako ga ima). Izoluj svakako ploču pošto dosta toplote ti ide tamo, a koliko razumem ispod toga je i prizemlje. Kakva je izolacija između prizemlja koje se ne greje i dela gde se greje? Verovatno pasivno grejete i ono što ne bi ste želeli.

Da u poredim sa našim primerom: za 140m2 30kWh dnevno trošimo u sred zime, kada su preko celog dana spoljne temperature ispod 0°C. A dodatni grejač ne bi trebalo da se pali bar do -15°C.
Tri firme su izlazile i svaka je razlicito dala ponudu. Ova koja je radila je po dobroj preporuci ako to postoji danas. Na ovih trenutnih 100m² planirano je da se dodaju jos dva stana u prizemlju oko 80m² i jos gornji sprat kad bude sto mu dodje na oko 300m² u totalu. Trenutno je na oko 100m². Donji sprat izolovan takodje sve isto.
Posto se ne razumijem puno ni meni nije bilo jasno dok nisam krenuo da to malo citam online.
Na 35 polazne je unutra oko 19-20C i bez obzira na termostate ne prelazi trenutno tu temperaturu. Dok je bila polazna visa onda je bilo ok 🙂
Termostati su na 24-25 stavljeni ne bi li podiglo temperaturu ali dzaba. 48 bilo podeseno za grijanje tako mi ostavili.
Problem je sto nemam koga da pitam da mi to objasni kako treba. Za novembar je otislo 988kw za grijanje i toplu vodu.
Ne znam da li mozda da resetujem sva podesavanja pa nanovo, jer nesto sigurno nije kako treba.
Hvala na odgovoru svaka pomoc znači.

otislo 988kw za grijanje i toplu vodu
Znači ta TP greje i sanitarnu toplu vodu?

Ako projektovano za ukupnih 300m2, onda ima smisla što je 16kW. Da li negde možeš da vidiš kolika je topla voda u sistemu, a da to nije na TP? Recimo na razdelnuku za podno grejanje?
48°C nije za podno grejanje. Ako ne može da se ugreje kuća sa manjom temperaturom, onda tu nešto debelo ne valja. Ili kuća negde gubi tu toplotu ili ta toplota uopšte ne stiže do kuće ili podno grejanje nije dobro urađeno.
Ne bih resetovao podešavanja ako ne znaš šta radiš. Bolje da to uradi serviser. Ili neka ti neko ko ovde ima LG pomogne oko toga.

Ne vidim da si napisao kakva je stolarija? Nema nigde velikih staklenih površina? Standardna dvostruka stakla? Pričamo o sve tri etaže, ne samo o toj koja se greje.
Isto tako, ne vidim kojom izolacijom je odvojen taj sprat koji se greje od ostalih stanova. Shvatam da je 5cm stiropora samo na spoljnim zidovima. A šta je između spratova?
Poenta je: da li znaš koliko toplote taj grejani stan preda stanovima gore i dole, a za koje misliš da ne greješ?

Greješ i vodu na TP? To je sigurno deo problema. Sobni termostati ne mogu ništa da urade jer samo pale ili gase TP, a ona sa nižom temperaturom polaza ne uspeva da zagreje prostor do tražene temperature. Znači da su ili toplotni gubici objekta preveliki pa ti treba tolika temperatura polaza (što mi se čini malo verovatno jer sam kažeš da si na primorju - računam CG a ne Norveške), ili je grejanje loše projektovano tako da nema dovoljno dužine cevi u podnom grejanju da preda toplotu podu, pa onda mora viša temperatura da se preda dovoljna količina energije. Obično ljudi sa podnim drže temperaturu do 30c, čak i na ozbiljnom minusima. Tebi objekat ne može da se zagreje ni na +10 koliko bi trebalo da je sada sa normalnom temperaturom, ne smem da zamislim šta će biti na -5.

Najgore od svega je što ne znam da li to može da se reši naknadno, a da ne razvaljuješ sve i radiš ispočetka. Eventualno da dodaš radijatore svuda, da ne bi dizao podove. Sa time bi postigao da se greješ sa nižom temperaturom polaza, a onda bi TP radila u mnogo ekonomičnijem režimu. Drugo, nemoj grejati sanitarnu vodu TP, tu se ona muči i takođe nije efikasna. Pali bojlere noću kad je struja jeftinija.

300kW na moru se greje sa 12kW. Taj što je to projektovao je samo prošao pored biko kakve škole. Na 100kvm to ne može da radi kako treba, TP 100% ide u short-cycle, tj pali-gasi, troši struju bez da nešto greje. Na kom rastojanju su motane cevi u podu, koliko cevi je utrošeno, ili znaš li barem kolika je zapremina vode u sistemu? Radijatori neće puno pomoći, ispod 35°C nema grejanja na radijatore se ako nisu ozbiljno veće površine i/ili ako nisu nisko temperaturni sa ventilatorima. Uglavnom mešanje radijatora i podnog na istom polazu nije srećno rešenje, jer radijatori u toj situaciji em slabo greju zbog niske temperature vode, em vraćaju u povrat toplu vodu, pa ∆T opada i to zna da zbuni toplotnu pumpu i da joj smanji obrtaje kompresora i/ili ugasi grejanje. Kod japanskij TP to ne može da bude problem, jer dodaju ofset na krivu, pa dižu temperaturu polaza proporcionalno razlici zadate i postignute temperature u okolini sobnog termostata, pa se negativni uticaj paralelno vezanih radijatora i kupatilskih sušača donekle kompenzuje. Baš iz tog razloga ukoliko se kombinuje podno sa radijatorima, radijatori ili sušači trebaju biti vezani na red sa podnim, kako bi kroz njih išla nešto toplija voda koja kasnije ide u pod.

300kW na moru se greje sa 12kW. Taj što je to projektovao je samo prošao pored biko kakve škole. Na 100kvm to ne može da radi kako treba, TP 100% ide u short-cycle, tj pali-gasi, troši struju bez da nešto greje. Na kom rastojanju su motane cevi u podu, koliko cevi je utrošeno, ili znaš li barem kolika je zapremina vode u sistemu? Radijatori neće puno pomoći, ispod 35°C nema grejanja na radijatore se ako nisu ozbiljno veće površine i/ili ako nisu nisko temperaturni sa ventilatorima. Uglavnom mešanje radijatora i podnog na istom polazu nije srećno rešenje, jer radijatori u toj situaciji em slabo greju zbog niske temperature vode, em vraćaju u povrat toplu vodu, pa ∆T opada i to zna da zbuni toplotnu pumpu i da joj smanji obrtaje kompresora i/ili ugasi grejanje. Kod japanskij TP to ne može da bude problem, jer dodaju ofset na krivu, pa dižu temperaturu polaza proporcionalno razlici zadate i postignute temperature u okolini sobnog termostata, pa se negativni uticaj paralelno vezanih radijatora i kupatilskih sušača donekle kompenzuje. Baš iz tog razloga ukoliko se kombinuje podno sa radijatorima, radijatori ili sušači trebaju biti vezani na red sa podnim, kako bi kroz njih išla nešto toplija voda koja kasnije ide u pod.
E ako ces vjerovati jedna od najacih firmi u CG sto se tih sistema tice mi je nudila da stavim dvije pumpe po 12kw na ovu kvadraturu. Ozbiljna firma i prvo bi svako normalan njih poslusao.
Druga firma je isto bilo nesto min 16kw, i do trece sam preko BG dosao preko prijatelja.
Tacno ne treba nista vise raditi ovo je samo da se covjek nervira, ne zna covjek koga da slusa.
Imam i Fan coil-ove ali nema smisla njih da palim pored svega.
Topla voda se takodje grije bojler je od 300l, ali nema neke potrosnje trenutno, podeseno na 50C.
Bafer 80l. Cijevi su mislim na oko 10cm koliko se sjecam a koliko je tecnosti u sistemu ne znam zaista. Generalno nesto nije ili podeseno kako treba ili nedje nesto ne radi kako bi trebalo.
Sad sam zvao servisera pa cemo vidjeti kad dodje sta ce reci.
Ali hvala na korisnim informacijama da ne moze neko da me sutra ubjeduje u nesto drugo.
Svaka informacija znaci 🙂

Najgore od svega je što ne znam da li to može da se reši naknadno, a da ne razvaljuješ sve i radiš ispočetka.
A dje druze da dizem pod dao sam +10k za njega. Tacno bi prije pumpu zapalio i ubacio smederevca 😂😂😂

Topla voda se takodje grije bojler je od 300l, ali nema neke potrosnje trenutno, podeseno na 50C.
Ako je podešeno na 50°C, onda TP greje tu vodu na 50°C. Nema veze što je ne koristiš. Voda se hladi i kad samo stoji u bojleru, a kada se ohladi, TP će je ponovo ugrejati. A 50°C ubija COP. Toši struju samo tako. Isto i 48°C za grejanje.
Meni se čini da ti je potrošnja kakva i treba da bude za to što radiš. Pošto ne govoriš kakva je izolacija između spratova, pretpostavljam da je ni nema. Tako da u stvari greješ i sprat ipod i sprat iznad. Samo što tamo ne greješ direktno (dok ne pustiš grejanje). Pošto je podešeno 48°C znači da je verovatno COP 2-2,5. Plus taj bojler od 300 litara na 50°C. Ne verujem da 16kW TP može da povuče manje odradi slabije od 1,5-2 kWh, a na tim temperaturama vode, verovatno i 3kW. I eto... ode časkom na 30kW po danu. I ko zna gde se nalazi taj bojler i bafer. Verovatno u "negrejanom prostoru" pa iako imaju izolaciju, gube svoju toplotu bez potrebe.
Čini mi se da je sistem projektovan da greje svih 300m2 i kada to bude počeo da radi, sve će biti kako treba. Računi će biti veliki, ali po m2 će biti manji, a to je ono što je važno.
16kW za 300m2 je kao kamionče koji može da povuče i ponese teret. Ti sad sa njim ideš do prodavnice za hleb i jogurt, i čudiš se što puno troši?

Ako je podešeno na 50°C, onda TP greje tu vodu na 50°C. Nema veze što je ne koristiš. Voda se hladi i kad samo stoji u bojleru, a kada se ohladi, TP će je ponovo ugrejati. A 50°C ubija COP. Toši struju samo tako. Isto i 48°C za grejanje.
Meni se čini da ti je potrošnja kakva i treba da bude za to što radiš. Pošto ne govoriš kakva je izolacija između spratova, pretpostavljam da je ni nema. Tako da u stvari greješ i sprat ipod i sprat iznad. Samo što tamo ne greješ direktno (dok ne pustiš grejanje). Pošto je podešeno 48°C znači da je verovatno COP 2-2,5. Plus taj bojler od 300 litara na 50°C. Ne verujem da 16kW TP može da povuče manje odradi slabije od 1,5-2 kWh, a na tim temperaturama vode, verovatno i 3kW. I eto... ode časkom na 30kW po danu. I ko zna gde se nalazi taj bojler i bafer. Verovatno u "negrejanom prostoru" pa iako imaju izolaciju, gube svoju toplotu bez potrebe.
Čini mi se da je sistem projektovan da greje svih 300m2 i kada to bude počeo da radi, sve će biti kako treba. Računi će biti veliki, ali po m2 će biti manji, a to je ono što je važno.
16kW za 300m2 je kao kamionče koji može da povuče i ponese teret. Ti sad sa njim ideš do prodavnice za hleb i jogurt, i čudiš se što puno troši?
Ma nije meni problem sto ce potrositi nego sto ne mogu da se ugrijem 🙂
Evo sad mi kaze serviser da dignem temperaturu preko 40 jer se na 30-35 necu ugrijati.
Izolacija je stavljena ispod cijevi, nekih 5cm plus zvucna izolazija.
Cudno je to sto su manje sobe od 10m² hladnije nego li vece prostorije i temperatura ne prelazi 19.5C.
Cekamo da vidimo da li ce se neko pojaviti. Na kraju cemo se grijati na 50c. Inace bojler i bafer su u prostoriji od nekih 6m2 dje je vjerovatno toplije nego kod mene u dnevnom boravku 🙂
Ujutru cu bojler prebaciti na struju da i to eliminisemo.

Prilozi

• IMG_20240826_185627.jpg
    IMG_20240826_185627.jpg
    553.2 KB · Pregleda: 75
Evo sad mi kaze serviser da dignem temperaturu preko 40 jer se na 30-35 necu ugrijati.
Cudno je to sto su manje sobe od 10m² hladnije nego li vece prostorije i temperatura ne prelazi 19.5C.
Cekamo da vidimo da li ce se neko pojaviti. Na kraju cemo se grijati na 50c. Inace bojler i bafer su u prostoriji od nekih 6m2 dje je vjerovatno toplije nego kod mene u dnevnom boravku 🙂
OK. Cevi deluju da su na 15cm, ne na 10cm, ali nije to neki problem koji bi izazvao da mora voda da bude preko 40°C. U ovoj prostoriji na slici, bi trebalo da bude dosta hladnije nego gde nema toliki stakleni zid. Mislim da rešenje treba da se gleda u podnom grejanju, a ne u TP. Možda nije dobro balansiran sistem? Da bar znaš koja je temperatura vode u kom krugu (ili bar razdelniku) 🙁
5cm u podu je baš dosta za između spratova. Obično to ljudi stave samo u prizemlju. Onda nije ono što sam mislio: da gubi toplotu gore ili dole (pod uslovom da je i tamo tako izolovano). Ja bih iskljčio taj bojler za toplu vodu, čisto da vidim kako se ponaša onda. Nemam nikakvih daljih ideja. Nadam se da će ti serviser naći šta je.
Može li cirkulaciona da gura sve to? Da nije slaba, krugovi veliki, zahteva veći pritisak nego što može da napravi?

OK. Cevi deluju da su na 15cm, ne na 10cm, ali nije to neki problem koji bi izazvao da mora voda da bude preko 40°C. U ovoj prostoriji na slici, bi trebalo da bude dosta hladnije nego gde nema toliki stakleni zid. Mislim da rešenje treba da se gleda u podnom grejanju, a ne u TP. Možda nije dobro balansiran sistem? Da bar znaš koja je temperatura vode u kom krugu (ili bar razdelniku) 🙁
5cm u podu je baš dosta za između spratova. Obično to ljudi stave samo u prizemlju. Onda nije ono što sam mislio: da gubi toplotu gore ili dole (pod uslovom da je i tamo tako izolovano). Ja bih iskljčio taj bojler za toplu vodu, čisto da vidim kako se ponaša onda. Nemam nikakvih daljih ideja. Nadam se da će ti serviser naći šta je.
Može li cirkulaciona da gura sve to? Da nije slaba, krugovi veliki, zahteva veći pritisak nego što može da napravi?
Ovo je prostorija spojena sa hodnikom, trpezarijom i kuhinjom od oko 60m² i toplija je za 1.5C od djecje sobe gdje je 19.5 na 10m2. Veka softline 76md stolarija jedan stakleni dio 3.5*2.5 drugi 1.9*2.5 i dodatno prozor.
Cekamo servisera pa javljam situaciju 🙂
Hvala na pomoci i trudu

Sad i meni ima smisla da je nejaka cirkulaciona pumpa. Ali ako imaš više krugova grejanja (a trebalo bi jer si isključio grejanje sprata i potkrovlja), verovatno imaš odvojenu cirkulacionu pumpu nezavisnu od TP?

Ovo je motano na 15cm. Ajd' nije toliko strašno. Ja bih kao primarnu meru konvertovao bafer u volumizer, tj da bude jasnije spojio bih ga kao debelu cev. Možda cirkulaciona od TP vrti brzo kroz bafer, a voda koju vuče pumpa drugog kruga je hladnija pa ne đože da zagreje pod, i eto gubitaka. Bafer je generalno nužno zlo, i mislim da ti UOPŠTE ne treba, samo povećava potrošnju. Naravno, sad kad je već tu, super je stvar da ga pretvoriš u debelu cev, tj volumizer. Dakle brusilica u ruke, mala boca MAP gasa, malo bakarnih cevi i fitinga i udri po modifikaciji.

Sad i meni ima smisla da je nejaka cirkulaciona pumpa. Ali ako imaš više krugova grejanja (a trebalo bi jer si isključio grejanje sprata i potkrovlja), verovatno imaš odvojenu cirkulacionu pumpu nezavisnu od TP?
Moja Fujitsu 11.2kW TP gura 21 krug na 200 neto kvadrata podnog (plus 20kvm neto imaju stepenište i ostava, koju ne grejem. 1700m cevi, i pumpa gura na PRVOJ brzini. @monte izbacuj drugu pumpu, prepravi bafer u volumizer (samo dve cevi, treću i četvrtu kratko spoji) pa javi. I isprati koliko ti dugo radi kompresor (po zvuku), tj da li pali/gasi na svakih 5/8/10min?

Postavio sam prije neki dan klip , kako je lik postavio toplotnu pumpu Hitachi 3.5 kw na 90 kvadrata.

@monte uzmi neki digitalni termometar onaj sto se stavlja na čelo, bez kontakta.. I kreni redom da meris sve račve /čvorove.

Plafon nije izolovan?

a da prvo samo pojaca pumpe protok na max, da vidimo sta se desava?

Mozda je na razdelniku prigusen protok, meni deluje kao da taj sistem niko nije ni podesavao.

Verujem da TP greje, a da je problem u distribuciji tople vode

35759.jpg
Da li po ovim ventilima pokazuje da su pritvoreni? Kaze AI da su skoro zatvoreni i da je cirkulacija slaba 🙂

Otvori tu termo glavu do kraja, ne znam čemu ona kada ti ne greje kako treba.
Temperatura je dobra, trebalo bi grejati.
Definitivno je do protoka.
Pojačaj protok na pumpi na max

Ne znam da li da čačka, polaz za podno je oko 36°C a povrat 31°C a čovek ima i fc. Vidi sa onim ko ti je projektovao grejanje da li je predvidjeno da od neke temperature rade i podno i fc ili je čak fc primarno grejanje a podno dopunjuje, sigurno nemaš tehnološku šemu a za projekat da ne pitam.

Nema šta da pokvari 19 stepeni je suviše malo da ne bi ništa pokušao.

Ne znamo da li ima još neki ventil?

Sa 36 polazom i 31 povratom bi trebalo da greje sve to. Ja bih počupao ove aktuatore i stavio protok na krugovima na max, ma ručno na protokomerima uštelovao za svaki krug (balansirao). Toplotna pumpa ne voli aktuatore

A od kad se crveni povrat? 🤣 Koliko vidim mešni ventil je na 39°C ali da ne ulazim u detalje šta i kako trenutno radi.
Izgleda da je sistem odradjen sa primarnim grejanjem sa fc jer tako jedino zadovoljava tp 16kW, ne bi dž razvlačili podno i postavljali fc. Neka se raspita kod projektanta/izvodjača koja koncepcija grejanja je uradjena. Ljudi postavili i naštelovali a sad što bi neko da ne uključuje neke stvari ili čupa, menja, vrti i ostalo ima uticaj na dolazak projektanta.
Nije u pitanju šta bi ko počupao, odvrtao/zavrtao ventile i radio još ko zna šta već kako je isprojektovano grejanje.

Nazad
Vrh Dno