Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ako je 1P sistem onda je 224V*3.10A=694W.

Al to je u svakom slucaju neprecizno merenje, jer meris samo u momentu ocitavanja, a to se menja dok radi.

Poslednja izmena:
Stim da ne mora da znaci da se moze meriti kao sto je opisano, jer ko zna sta tacno to prikazuje. Najbolje je eksterno da meris.

Da da. Narucio sam wifi merac potrosnje koji ide na tablu... sa Temua😃

Meni je ova pumpa ponudjena za grejnu povrsinu od oko 130m2.
comfort invictus shp 10, cena pumpe je oko 5k. Mislim da cu da doplatim pa da idem na japanca.
Dvoumim se samo da li da kupim japanca kod nas ili da uvezem istu pumpu od preko, izasla bi me 25% jeftinije nego kod nas. Brine me ako bude nekih problema, da li bi se delovi za mitsubishi mogli resiti u Srbiji i koliko bi brzo moglo biti reseno van garantnog roka. Imam 2 fujitsu inverter klime 12 za nedaj boze, ako bi pumpa zakazala.

Za 130m2 bi verovatno trebala 10-ka. Ja grejem oko 100m2. Tek sam postavio i javljam utiske za koji mesec. U sustini he ista kao i gree versati lll od 8kw

Zavisi od izolacije dosta. Za mitsubishi zubadan mi je receno da bi i 8ica radila posao. Imam 15cm fasadnu kamenu vunu. 37 cm kamene vune ispod krova, troslojnu stolariju, 10cm stirodur u podu itd...

Ljudi.. pomagajte.. tj gotovo sada ali nesto mi ovde mnogo trosi Bergen versati 16kw split... objekat 140m2. 24h 45kw sada.. voda polaza 42, temeperatura prostorije 24 namesteno da gasi kompresor, na 23 pali.. objekat dobro izolovan tj. 10cm stiropor, salamander pvc dvoslojno staklo, ulazna aluminijum i termoprekid, ploca 10cm vuna.. pod ima stirodur 2cm.. cevi izolovane. Za unutrasnju jedinicu napravljena mala kotrlarnica u sklopu kuce.. majstor tanak.. konkurisao i prosao na ovom projektu ministarstva za energetsku efikasnost. Sta da radim..

Od kada greješ i koliko ti je TP potrošila struje u oktobru, a koliko do sada u novembru?
Gde se objekat nalazi? Da li su u pitanju radijatori, podno grejanje ili fancoil?
Nije mi jasno šta znači "24h 45kw sada", "majstor tanak" i "cevi izolovane".
Po izolaciji i kvadraturi mogu da pretpostavim o kakvoj kući se radi i mislim da je 16kW prejako (ali to nije razlog velike potrošnje - ali ček, prvo da vidimo kolika je to "mnogo").

Oktobar nisam grejao. Uključena je pre par dana jer sam se tek uselio. Ali sam zagrejao bio objekat pre toga danima sa klimom i TA.
Za 24 sata potrosi 45kw npr od sinoc u 17 i 40 do veceras u 17 i 40 potrosila 45kw.
Radijatori obicni panelni. I mogla bi da zagreje objekat i na 40 stepeni polazne vode tako da ne bi trebalo da su mali radijatori.. ali mogu da izmerim sobu po sobu i kazem vam.
Cevi na prizemlju koje ne grejem su izolovane da ne gubi toplotu a radijatori dole na zvezdicu jer ih ne koristim.

A majstor sta ga god pitam kaze nemam pojma zato kazem tanak.. misleci tanak sa znanjem. Ko je voljan da pomogne kako da smanjim malo potrosnju nek se javi.. ja mislim da je to mnogo potrosnje.. ovde citam 17kw 25kw.. a ja 40-50kw dnevno..

Zavisi od izolacije dosta. Za mitsubishi zubadan mi je receno da bi i 8ica radila posao. Imam 15cm fasadnu kamenu vunu. 37 cm kamene vune ispod krova, troslojnu stolariju, 10cm stirodur u podu itd...
Tebi treba TP koja nisko spusta potrošnju u oktobar, novembar, februar, mart kada nije najjaca zima
A majstor sta ga god pitam kaze nemam pojma zato kazem tanak.. misleci tanak sa znanjem. Ko je voljan da pomogne kako da smanjim malo potrosnju nek se javi.. ja mislim da je to mnogo potrosnje.. ovde citam 17kw 25kw.. a ja 40-50kw dnevno..
Post in thread 'Toplotna pumpa' https://forum.benchmark.rs/threads/toplotna-pumpa.483310/post-7088342

Proveri da li su ti dimenizonisani radijatori kako treba tj shodno koliko se gubi toplota.

Podesi TP da ti radi preko vremneske krive
Ljudi.. pomagajte.. tj gotovo sada ali nesto mi ovde mnogo trosi Bergen versati 16kw split... objekat 140m2. 24h 45kw sada.. voda polaza 42, temeperatura prostorije 24 namesteno da gasi kompresor, na 23 pali.. objekat dobro izolovan tj. 10cm stiropor, salamander pvc dvoslojno staklo, ulazna aluminijum i termoprekid, ploca 10cm vuna.. pod ima stirodur 2cm.. cevi izolovane. Za unutrasnju jedinicu napravljena mala kotrlarnica u sklopu kuce.. majstor tanak.. konkurisao i prosao na ovom projektu ministarstva za energetsku efikasnost. Sta da radim..
Prevelika TP, probaj da nadjes da li ima limitatore za potrošnju. Googlaj, youtube, uputstvo.

Poslednja izmena:
1000028428.jpg
1000028427.jpg

Nije bitno koliko je potrosnja vec koliko je proizvela toplotne za tu utrosenu energiju. Ako je tu sve kako treba. Onda povećaj površinu radijatora.

Meni je juce pojela 32kw ali je napravila 134kw.

190m2
8cm fasada
15cm plafon
Pod nije izolovan
70% radijatori, 30% podno.

Imitiram snagu

Sto se radijatora tice.. npr sobe 14m2 je 140 cm panelni radijator i na 42 maksimalno izlazna topla voda je 23 stepena u sobi i danju gasi pumpu.. i hlade se prostorije dosta sporo.. tj kad se ugasi pumpa treba 2 sata da temeperatura prostorije padne za jedan stepen..
Kako da limitiram snagu ili sta vec?
I koja je ova vaša pumpa, ja nemam ove podatke.. ima neki interfejs ali ovo ne znam gde da nadjem. Pumpa je bergen 16kw split sistem

Sada mi cak i ne treba toliko.. treba mi da grejem 60m2. Mogu li da stavim na zvezdicu ostale prostorije i limitiram pumpu ili sta vec

Mislim da je 2 dana grejanja mali uzorak da se nešto pametno zaključi.
Bez obzira što je TP prejaka, ne bi trebalo da bude velika razlika u potrošnji u odnosu na dobro dimenzionisanu TP ako se u kući temperatura dobro ponaša.
Bilo bi dobro kada bi znali koliko često se TP uključuje i koliko tada dugo radi.
40kWh je 10 sati rada za tu TP u punom kapacitetu za COP 4. U kući bi bilo jako toplo za to. Ili negde odlazi ta toplota. Ili ne koristi kompresor nego grejače (ako ih ima).
Da li za taj model može da se vidi koja je trenutna potrošnja kada radi?
Da li postoji neki bafer? Može neka fotografija kako to uživo izgleda?

Pogledajte prilog 465962
Pogledajte prilog 465963

Nije bitno koliko je potrosnja vec koliko je proizvela toplotne za tu utrosenu energiju. Ako je tu sve kako treba. Onda povećaj površinu radijatora.

Meni je juce pojela 32kw ali je napravila 134kw.

190m2
8cm fasada
15cm plafon
Pod nije izolovan
70% radijatori, 30% podno.

Imitiram snagu
Kako su Vam dobre aplikacije, ja na mom Fujitsu Waterstage-u ama bas nista ne vidim… ni potrosnju, ni kad se gasi kad se pali, ni koliko toplote je donela.

Za sada se i meni cini da je potrosnja veca nego sto bi trebala da bude (grejemo se na tp od 8og, do tada su dve klime resavale situaciju). Potrosnja cele kuce je prosecno dnevno oko 50kW sada, a recimo u septembru, oktobru je bila dnevno oko 20-25kW sa dve klime. Napominjem da i vodu grejemo sa TP. Grejna povrsina je oko 190m2, TP je 11kW. Zidovi sa 10cm stiropora, Pvc stolarija, 30cm kamene vune u plafonu.

Mogu naravno i slike kada stignem. Pa na temperaturu polazne vode od 42 se retko gasi. Grejači su iskljuceni. To mogu sa vidim u meniju, a potrosnju ne mogu da vidim nigde.. ili ja ne umem. Ima li neko tu pumpu da pomogne? Bergen invictus 16 split
Mogu naravno i slike kada stignem. Pa na temperaturu polazne vode od 42 se retko gasi. Grejači su iskljuceni. To mogu sa vidim u meniju, a potrosnju ne mogu da vidim nigde.. ili ja ne umem. Ima li neko tu pumpu da pomogne? Bergen invictus 16 split..nema bafer
Mogu naravno i slike kada stignem. Pa na temperaturu polazne vode od 42 se retko gasi. Grejači su iskljuceni. To mogu sa vidim u meniju, a potrosnju ne mogu da vidim nigde.. ili ja ne umem. Ima li neko tu pumpu da pomogne? Bergen invictus 16 split..nema bafer

Prilozi

• Screenshot_20241111_083246_GREE+.jpg
    Screenshot_20241111_083246_GREE+.jpg
    55 KB · Pregleda: 22
Sto se radijatora tice.. npr sobe 14m2 je 140 cm panelni radijator i na 42 maksimalno izlazna topla voda je 23 stepena u sobi i danju gasi pumpu.. i hlade se prostorije dosta sporo.. tj kad se ugasi pumpa treba 2 sata da temeperatura prostorije padne za jedan stepen..
Kako da limitiram snagu ili sta vec?
I koja je ova vaša pumpa, ja nemam ove podatke.. ima neki interfejs ali ovo ne znam gde da nadjem. Pumpa je bergen 16kw split sistem

Midea
VIVAX
Baxi
Ferroli
Hyundai
Lamborghini
....

Ko zna koliko jos firmi potpisuje jedan isti model TP koji najverovatnije dolazi iz midea fabrike

Prilikom ugradnje sam slikao serijski broj jedne od ploca sa el komponentama.. i izbacio mi je ove i jos neke brendove.

JA sam uzeo Vivax monoblok jer je bio najjeftniji u tom trenutku. Smart Home aplikacija

1731311201217.jpeg1731311274346.jpeg1731311436026.jpeg1731311109811.png1731311136614.jpeg1731311177451.png

2 stepena ulazne i izlazne temperature je dobro.
Ključno pitanje je kako znaš da je TP uopšte potrošila 40 ili 45 kWh struje? Da slučajno ne gledaš koliko je toplote dala? Šta kaže strujomer? Uslikaj potrošnju na strujomeru sada, pa sutra u isto vreme, pa prekosutra... Normalno domaćinstvo sigurno ne troši 50kWh na dan.

Kupi ovo https://www.kupujemprodajem.com/ind...s&utm_campaign=social_share&utm_content=oglas a imas i sa Temu-a za pracenje potrosnje... ne mira od 63A, dovoljno je i 25A

Ja imam bergen 8kw za oko 100m2. Podesena tempr. 35C i u kuci oko 24C. Kad zamenim ulazna vrata verovatno cu smanjiti jos koji stepen. Potrosnju jos uvek ne mogu da vudim jer nije stigao uredjaj.

Kako si utvrdio da trosis 45kw na dan ?
Pa slikao sam strujomer. Juče i više.. 48kw od 17 i 40 prekjuce do 17 i 40 sinoc. Mislim da je to mnogo.. u kuci imam onaj sensor temperature i sobna temperatura je podešena na 24. Zavrnuo sam radijatore u lokalu, garazi, 2 spavace. Ostao mi je samo dnevni, kupatilo, hodnik i jedna spavaca i toliko potroši i to sada.. sta onda Decembra i Januara.. i to potrosi mnogo nocu.. danju manje duplo znaci nije do drugih uredjaja. Nemam dvotarifno ali to bi trebalo da dodju iz epsa.. zahtev sam predao pre mesec dana..meni je trofazna pumpa.. napon mi je super, trafo blizu. Zanimaju me ta podesavanja jer majstor nije hteo oko toga nista. Kaze da ima istu pumpu i potrosi mu 50.000 za zimu. Izolacija slabija nego meni. Ja sam racunao nek potrosi 100.000 obzirom da svi majstori dodaju 3 na karte. Ali ako mi potrosi 180.000 za zimu to je za ovoliki prostor mnogo. Ako ima neko ko bi mogao da pogleda i podesi ovo cudo, platio bih..

Kakav sad lokal i garaža? Zar nije kuća od 140m2 sa 10cm izolacije?
Jeste. Ukupna povrsina. Prizemlje je lokal i garaza u koje sam stavio radijatore ako mi nekad treba a sada su na zvezdici. Cevi idu po plafonu lokala garaze i izolirane su da se ne hlade, a u sobe izlaze samo po malo do radijatora da ne bi svud po sobi imale cevi. Lokal i garaza nekih 50m2 zavijeni radijatori. Gornji deo 90m2 od kojih sam zavio u 2 sobe koje mi sada ne trebaju nekih 30m2 obe. Znaci sada greje 60m2 i trosi kao strugara.. evo cekam danas 17 i 40 jer sam slikao sinoc u toliko i bice nekih 44-45kw od sinoc. Izolacija cele kuce je 10cm, zidano nekada termoblokom neki sa sitnim rupicama i okretano na 25 sto mu uz unutrasnji malter i spolja fasadom prelazi 40cm debljinu zida. Prozori vrata super. Pod 2cm stirodur.. preko betonske ploce 10cm vuna.. e sad ja ne nalazim nista vezano za podesavanje potrosnje te pumpe. Gledam ogromne kvadrature i manju potrosnju.. ili ne govore istinu ili kod mene nesto ne umemo da podesimo.

Poslednja izmena:
Je li to potrošnja za celu kuću ili imaš brojilo samo za TP?

Za celu. Ali nista nesto drugo nismo ukljucivali kako bismo ovo ispratili. I sa 40C vodom u radijatorima dobijem 23 u kuci.. u ovih 60m2. Mislim kad bih sve radijatore odvio da bi ko zna koliko vuklo..

Pa nisu odvijeni radijatori, ali nije hladno. Gornja strana je komplet ukopana i 2 sa strane. Samo napred su van zemlje i vrata. Mozda nekih 15 stepeni.. ali nema sta da se hladi tu i gubi.. cevke sam izolovao, radijatori bi ukljucili samo ako je ispod 5 stepeni..a nije

Nemam pojma sta bi bilo. Jedino da ti neko odradi snimanje termo kamerom da budeš siguran. A TP da proveri neki serviser.
Bez obzira na sve, uzeo bih neki merač potrošnje koji možeš pratiti u realnom vremenu preko neke aplikacije da znaš kada radi i koliko tada troši. Čak i kad sve radi savršeno, zgodna je stvarčica a nije ni skupo.

Nazad
Vrh Dno