Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ja bih se raspitao i za Toshiba Estia.
@Animan tvoja beše Fujitsu ili neka druga? Cilj mi ue da pumpa radi lagano i po mogućnosti 24/7 (sem kad je minimum prejak, pa se gasi).
Jozza ja da imam mogućnost ja bih se obratio onom pravom gospodinu koji ti je koliko se sjećam zamjenio one tri vrhunske klime. Mislim da je to njegov fah itekako a plus znaš s kim bi imao posla.

Poslednja izmena:
Da li neko koristi toplotnu pumpu i za hlađenje? Majstor mi kaže da nije preporučljivo pogotovo što će biti postavljen i rezervoar od 300 litara za sanitarnu vodu, koju će grejati.

Taj ti je baš majstor. Naravno da se koristi za hlađenje, najbolje sa fenkojlerima mada neki idu i sa podnim. Meni ova druga varijanta deluje nekomforno, ali može i tako. Zašto bi ti rezervoar smetao, pumpa switchuje kad dogreva vodu

Kaze bas zbog switchovanja imaju puno problema sa toplotnim pumpama, plus smanjuje se zivotni vek toplotne pumpe.
Za sada je plan da se koristi za podno grejanje i kako kazes razmisljao sam u pravcu ubacivanja fenkojlera.

On naravno predlaze klime za hladjenje.

Ne znam koja TP je kod tebe ali sve krštene su projektovane za takav način rada, za ove kungfu varijante vrv je u pravu da je kvalitet upitan. Možda imaš manji diskomfor ako se istroši tank pa dok ne zagreje nema hlađenja ali to je to. Za fenkojlere vodi racuna da ti pored struje treba dovod vode i odvod kondenzata, možda su obične klime za hlađenje smisleniji izbor. Zavisi i od konfiguracije objekta

Fujitsu je u pitanju, 11KW.

@Nesamane u planu mi je izgradnja kuće od 220kvm, i grejanje na TP, pa sad skupljam sve moguće informacije i detalje. Reci mi molim te da li ti pumpu kontroliše sobni termostat, ili si joj podesio krivu da po spoljašnjoj temperaturi gura vodu za grejanje? Kakve opcije ima tvoja pumpa? Gledam baš Fujitsu, zbog dosadašnjeg odličnog iskustva sa klima uređajima.
Meni je podesena po krivoj i nemam termostat jer nemam relevantnu prostoriju. Cimanje je nekad da kad je napolju vetrovito moras da odes do pumpe i povecas temperaturu ali to je jednom u mesec dana. Takodje imam automatski program za noc i dan tako da mi sama regulise po zadatoj temperaturi u sobi i prema temperaturi napolju. Podesena mi je max temperatura vode na 43 stepeni a kad je bilo hladno povecao sam na 45. Glavna prednost je sto pumpa radi konstantno i osecaj toplote je bolji.

Taj ti je baš majstor. Naravno da se koristi za hlađenje, najbolje sa fenkojlerima mada neki idu i sa podnim. Meni ova druga varijanta deluje nekomforno, ali može i tako. Zašto bi ti rezervoar smetao, pumpa switchuje kad dogreva vodu
A šta je sa vlagom ako se hladi površina poda, zida ili plafona? Fancoil uređaj odvodi kondenzat uz pomoć pumpe, a ovako ti vlaga ostane u zidu, podu ili plafonu. Ja sam čuo i da hlađenje negativno utiče na armaturu ugrađenu u sistem grejanja (uglavnom razni ventili). Nisam dobio dovoljno detaljan odgovor da to ovde obrazložim.
Kaze bas zbog switchovanja imaju puno problema sa toplotnim pumpama, plus smanjuje se zivotni vek toplotne pumpe.
Za sada je plan da se koristi za podno grejanje i kako kazes razmisljao sam u pravcu ubacivanja fenkojlera.

On naravno predlaze klime za hladjenje.
Kad vidim cenu fencoil uređaja, klima deluje kao razumna opcija 😂
Meni je podesena po krivoj i nemam termostat jer nemam relevantnu prostoriju. Cimanje je nekad da kad je napolju vetrovito moras da odes do pumpe i povecas temperaturu ali to je jednom u mesec dana. Takodje imam automatski program za noc i dan tako da mi sama regulise po zadatoj temperaturi u sobi i prema temperaturi napolju. Podesena mi je max temperatura vode na 43 stepeni a kad je bilo hladno povecao sam na 45. Glavna prednost je sto pumpa radi konstantno i osecaj toplote je bolji.
Koja beše pumpa? I koliko nisko modulira sa potrošnjom?
EDIT: Sad vidim, Fujitsu 10kW, 150kvm. Kakvu izolaciju imaš u zidovima, krovu i podu? Tj koliko snage treba za grejanje objekta @-13°C? Imaš li kakav proračun? Koliko je bučna pumpa, koliko često ide u defrost, itd? Ja se mislim tu Fujitsu od 10kW ili onu trofaznu od 11kW, ako je nađem ikako. Planiram 220kvm, ali sa 15cm izolacije u podu i zidovima, i 30 pod krov.

Poslednja izmena:
Upoznat sam da su se neki pokušali tako hladiti pa su se razočarali itekako. Za tvoju kvadratura je ta od 11 kW sasvim dovoljna s obzirom na izolaciju koju navodiš. Samo imaj na umu da ta Fujitsu TP od 10 kW na -7 vanjske temperature, polazni vod 35 stepeni ali za podno grijanje ima pad kapaciteta na 7kW. Sad ti je dalje lako izračunati bar okvirno.

Znam za čoveka koji ima podno i zidno grejanje, i zidno hlađenje. Kaže da odlično funkcioniše osim u potkrovlju gde ima kosi krov na kome nema tog hlađenja pa je tu morao da ubaci klimu. Ostatak kuće se kompletno hladi kroz zidove.

Upoznat sam da su se neki pokušali tako hladiti pa su se razočarali itekako. Za tvoju kvadratura je ta od 11 kW sasvim dovoljna s obzirom na izolaciju koju navodiš. Samo imaj na umu da ta Fujitsu TP od 10 kW na -7 vanjske temperature, polazni vod 35 stepeni ali za podno grijanje ima pad kapaciteta na 7kW. Sad ti je dalje lako izračunati bar okvirno.
Otkud pad kapaciteta za podno??? Zar nisu novije pumpe bez pada kapaciteta do -10/-15°C?

Mitsubishi Zubadan nema pada kapaciteta do -15 stepeni vanjske, za Fujitsu znam da ima pad kapaciteta, Toshiba isto ima pad kapaciteta a za Daikin nisam baš upoznat. Koliko para toliko muzike. Zato postoje u TP elektrogrijači tj. becap u slučaju da ne mogu održati kapacitet uključuju se elektrogrijači od 3+3 kW kako koja TP ima ugrađeno. Zakon je jasan da se TP ne smiju prodavati bez elektrogrijača.

Mitsubishi Zubadan nema pada kapaciteta do -15 stepeni vanjske, za Fujitsu znam da ima pad kapaciteta, Toshiba isto ima pad kapaciteta a za Daikin nisam baš upoznat. Koliko para toliko muzike. Zato postoje u TP elektrogrijači tj. becap u slučaju da ne mogu održati kapacitet uključuju se elektrogrijači od 3+3 kW kako koja TP ima ugrađeno. Zakon je jasan da se TP ne smiju prodavati bez elektrogrijača.
Daikin po specifikaciji do -7 nema pada ni na 50C vode. Naravno sve ispod -7C, ako je COP oko 2, ili ako je moguce veci, to je vrhunski. Ove godine ja nemam rad pomocnih grejaca sem pri defrostu po nekad (1h ukupno za sezonu). Minimum koji je pumpa pokazivala je -9C. Neko nepisano pravilo je da ako pumpa moze da izgura 70% bez grejaca u sezoni to je prava mera kada se bira kapacitet u odnosu na vremenske uslove i uslove objekta.

Jozza evo ti podatak za Fujitsu 11 kW model WO *K112L. FT vanjska temperatura -7, polazni vod 35 stepeni, HC (kapacitet) 10,80, IP 4,28 (max potrošnja iz utičnice) uz COP 2,52.

Citiram da bi se znalo o kojoj se radi i objektu

November 8000din
December 10000din
Januar 11500din

4-5 dana kada je bilo najhladnije u januaru smo lozili peć od 12 do 9 uveče jer nismo išli nigde. Noću i ujutru je pumpa održavala temp.

Pumpa je mogla da radi ali iz ugla iskorišćenosti tada je bolje da zapalim vatru u kotlu nego da mi radi pumpa.

TP palim kada voda sidje na 40c u sistemu i time samo nastavlja da dogreva vodu.
Ako sam dobro razumeo, imas toplotnu pumpu, ali si lozio drva deo dana?! 🤯
Šta, ne može da zagreje dovoljno, ne razumem?

Koliko sam ja razumeo, on se do ove godine grejao na čvrsto gorivo, pa je renovirao kuću i dodao toplotnu pumpu.
Po kvadraturi rekao bih da je to višečlana porodica, pa stariji vole da založe ponekad a i dobro je uvek imati spreman backup. Znamo šta se pričalo o restrikcijama ili ako TP pobrljavi.
Takođe kod radijatorskog padne cop na hladnoći ili velikoj vlazi pa ide značajno više struje. To nekog može da približi crvenoj zoni gde svaka prethodna ekonomska računica pada u vodu pa onda nije loše par dana kada si u mogućnosti naložiti jednu ili dve vatre...

Ako sam dobro razumeo, imas toplotnu pumpu, ali si lozio drva deo dana?! 🤯
Šta, ne može da zagreje dovoljno, ne razumem?
Pa da, kupili smo drva i ostalo je od prosle zime isto nesto malo, jer su najavljivali nestasicu struje tokom zime.
Zima je bila blaga a onih par dana kada je bilo najhladnije svi smo bili kuci tj nismo nigde isli , da mi ne bi propadala drva bezveze od stajanja, stari kotao je oko 50kw i njegova iskoriscenost na velikom minusu mi je super jer imam grejanje i 2 bojlera od 150L koja su povezana na njega. Sto bi trosio stuju bezveze za sve to kada mogu da iskoristim drva. Takodje zbog vece grejne povrsine koju smo stavili zbog TP kotao ne sme da nam predje 60c inace u kuci ne moze da se spava ni sedi na -5 od vrucine ..sto je takodje super.. stedimo opet :)

Zasto bih tih dana kada je bas hladno a mi sedimo dokoni ne bi to iskoristio.. Pumpa je radila 2-3 dana kada je bilo hladno jer nismo stizli da se organizujemo za lozenje, sve je radilo ok i temp u kuci je uvek bila preko 23.5c, ulazila u defrost, pa nastavljala sa radom normalno. Mozda sam ja tako odrastao ali dostadno bude da sedis u kuci po ceo dan kada je hladno...

Odicno je jer imam izbor..ako hocu da lozim lozim, ako necu struja..meni ona prica TP + EL grejac glupost totalna, bolje polovan kotao na drva da se doda ako imate kucu nego EL grejac jer si zavistan opet od struje i mozda nekih tamo problema.

Ja sam isto ove sezone presao sa drva na TP. Takođe su mi ostala neka drva, ali ih držim baš za taj slučaj, da nema struje, pošto sam ostavio kotao povezan na sistem. Ali mi ne pada na pamet da se petljam oko loženja dokle god ima struje. Takođe imamo starce u domaćinstvu koji su po ceo dan kući. Inače onaj dodatni elektro grejač se nijednom nije uključio tokom zime. Od 9 novembra do 1 marta je TP potrošila nekih 1.400 kilovata na grejanje. A metar drva desetak hiljada. Bolje da ih prodam nego da ih bezveze trošim jer je struja neuporedivo jeftinija za grejanje. Jedva sam čekao da se rešim loženja čišćenja i svega ostalog a kamoli bez potrebe da to radim.
Niko iz moje okoline za koga znam da ima neki od oblika toplotne pumpe, za sve to vreme koliko je koriste nije potrošio ni komad drveta.

Dobar dan drugari,imam jedno pitanje...Dosta sam procitao da ne valja stavljati TP na postojece radijatore u kuci,zasto? Hvala unapred

Fokusiraj se na ono sto su pisali ljudi koji koriste tp, a ne na ono sto pricaju oni sto im je tp deo vlaznih snova...
Pored ove, ima na drugom forumu isto tema o tp sa mnogo vise iskustava raznih korisnika, pa ne bi bilo lose ni to da prelistas.

Dobar dan drugari,imam jedno pitanje...Dosta sam procitao da ne valja stavljati TP na postojece radijatore u kuci,zasto? Hvala unapred
Nije da ne valja nego nije optimalno resenje. TP je prevashodno namenjena za niskotemperaturno grejanje sto implicira da imas veliku emisionu povrsinu kao sto je slucaj kod podnog grejanja. Radijatori s druge strane su namenjeni za visokotemperaturno grejanje pa ti zato nije potrebno da imas veliku povrsinu grejnog emitera. E sad ti mozes i sa TP da nabijas temperaturu vode u radijatorima na 50+ stepeni ali ce ti COP biti nikakav, tj. usteda struje minimalna

Može sa bude, a ne mora da znači.

Mislim da izolacija i velicina radijatora cine kljucnu ulogu kod tp vazduh/voda. Ovo se odnosi na one koji nece da naknadno ugradjuju podno.

Sigurno je neko ovako vec uradio.

Eto ja npr furam vec godinama tp sa radijatorima, i u 95%+ vremena je temperatura bila ispod 40°.
Jedino kad je bila preko 40 je bilo pre 5-6 godina kad je skoro ceo mesec bilo debelih minusa, a dnevna nije prelazila -10.
I nisu radijatori namenjeni visoko temperaturnom grejanju, nego grejanju uopšte.
A ja znam da greju i kad je u njima 33-34°C, nema potrebe niko da mi prica i ubedjuje me kako je to nemoguće i ne znam ni ja sta.

Nije da ne valja nego nije optimalno resenje. TP je prevashodno namenjena za niskotemperaturno grejanje sto implicira da imas veliku emisionu povrsinu kao sto je slucaj kod podnog grejanja. Radijatori s druge strane su namenjeni za visokotemperaturno grejanje pa ti zato nije potrebno da imas veliku povrsinu grejnog emitera. E sad ti mozes i sa TP da nabijas temperaturu vode u radijatorima na 50+ stepeni ali ce ti COP biti nikakav, tj. usteda struje minimalna
Ahaa ahaa razumem sad,iskreno stavio sam prozore troslojne sad planiram fasadu 12cm i 20cm mineralne vune na potkrovlju...nisam pametan

@Sg kamikaza, to sto tvrdis da sa radijatorima imas grejanje objekta na nekih pretpostavljenih 22-23C sa manje od 40C vode u njima moze da vazi samo u slucaju ako imas neku mega-izolaciju ili gomilu dodatnih rebara u objektu. U suprotnom da obavestimo toplane da smanje izlazne temperature vode iz kotlova i ustede gorivo :)
Ja nemam nameru da te ubedjujem ni u sta, samo smatram da tvoje tvrdnje mogu dovesti nekog u zabludu da je TP+radijatori prava stvar jer ima vise varijabli koje se moraju uzeti u obzir, ovako pausalno receno ostaje na nivou majstorskih naklapanja. Moj savet ljudima je obavezni proracun toplotnih gubitaka i koju bi temperaturu vode u sistemu morali imati da bi ih radijatori kompenzovali. Ako je to previsoka temperatura TP gubi smisao i razmatraju se druge opcije tipa dodatne povrsine ili ugradnje izolacije. I to je to.

@Sg kamikaza, to sto tvrdis da sa radijatorima imas grejanje objekta na nekih pretpostavljenih 22-23C sa manje od 40C vode u njima moze da vazi samo u slucaju ako imas neku mega-izolaciju ili gomilu dodatnih rebara u objektu. U suprotnom da obavestimo toplane da smanje izlazne temperature vode iz kotlova i ustede gorivo :)
Ja nemam nameru da te ubedjujem ni u sta, samo smatram da tvoje tvrdnje mogu dovesti nekog u zabludu da je TP+radijatori prava stvar jer ima vise varijabli koje se moraju uzeti u obzir, ovako pausalno receno ostaje na nivou majstorskih naklapanja. Moj savet ljudima je obavezni proracun toplotnih gubitaka i koju bi temperaturu vode u sistemu morali imati da bi ih radijatori kompenzovali. Ako je to previsoka temperatura TP gubi smisao i razmatraju se druge opcije tipa dodatne povrsine ili ugradnje izolacije. I to je to.
Da da razumem te u potpunosti...

Dok sam se grejao na el. kotao, situacija je kod mene bila sledeća. Grejna površina 60 mkv. Broj rebara 60 Vox 600 i dva sušača. Izolacija 8 cm stiropor. Stolarija bugarski profilink sa standardnim staklima i velikim staklenim površinama. VPR, trostrano orijentisan stan.
Prelazni period, temperatura u kotlu 30 C. Najhladniji period (konstantni minusi) 50 C. Spavaće sobe su grejane na 20 C, a dnevna na 24 C.

Kada bih imao niskoemisiona stakla, situacija bi bila još bolja

Nazad
Vrh Dno