Šta je novo?

Toplotna pumpa

Sve zavisi od načina grejanja. Kad odem kod mojih koji se greju na pelet i ne bas sjajnu izolaciju, greju tek kad se vrate sa posla, od 16-00. Nocu ne greju. Od 16-00 podese termostat na 25C i ok je u kuci dok greju radijatori, cim dodje do zadate temperature, termostat gasi pumpu i radijatori se hlade, bukvalno postaje hladno. Zadnjih nedelju dana se greje 24/7 na 23C podesena na termostatu, ali temperatura vode u kotlu spustena na toliko da moze da zagreje do 22.8 i imam utisak da je toplije nego na onih 25.

Tako je, oscilacije prave da nam je hladno ili toplo. Daikin jako lepo pegla te stvari da ne dodjes u situaciju da se pumpa ugasi zbog toga sto je temp porasla preko zadate, vec da je odrzva u radu na minimumu potrosnje. Desava se, nije svemocan jer sam na suncanoj strani, pa kada udari sunce u prozore eto efekta staklene baste :)

Auuuh, nije ti pretoplo 24 stepena?! Ja znam samo jednog drugara koji ima preko 22, i on drži dnevnu 23a noćnu na 21. I kod njega mi je baš pretoplo kada odem. Uglavnom svi koje znam drže dnevnu na 22 stepena noćnu 21,stim što znam nekoliko ljudi koji drže i nizu temperaturu. 21/19
Moja žena je zimogrozljiva i mislio sam da ću zbog nje morati na nekih 23 stepena da držim ali je za divno čudo sasvim zadovoljna sa 22
Ako je tvoja žena zimogrožljiva, moja je izgleda iz sahare.. Spava na 23c, a dnevna 25c 🫠

Pošto je i kod mene isto tako, očigledno je to "fabrička greška" koja prati bića sa XX hromozomima. 😂😂

Meni jeste, ali ko mene pita :D ...Sprdam se, imam neki cilj da pokusam da imam slicnu temp. kao sto sam imao sa CG kada je radilo ok (Gradska Toplana), koja je doduse znala ici i preko toga, pa da sve to uporedim na kraju sezone. Opet da se ne lazemo volim i da sam u majci kuci, tako da sve to utice na ovaj krajnji zbir.
Ma i ja sam u majici i na 22C. Kod moje tašte je dosta toplije (ali nemam pojma koliko) i kada odemo kod nje, kao drogiran sam. Ja sam odrastao u stanu i uvek mi je bilo pretoplo, vecito otvoreni prozori, od '95. u kuci i do sada se grejao na drva, gde bas i ne možeš da picaniš temperaturu, ili je pretoplo ili hladnije, najređe je idealno, ali ovo sada mi je otkrovenje. U 0,2 stepena podesiš kako ti odgovara 😊👍

POZDRAV LJUDI!
ZANIMA.ME DA LI NEKO IMA NEKA SAZNANJA O TP (voda-voda) marke HIRDOS, 11KW. KAKVA JE, DA LI JE BUCNA, DA LI JE KVALITETNA, JE LI BOLJA VARIJANTA MONO BLOK ILI SPLIT SISTEM TJ ODVOJENE JEDINICE...? HVALA

Postoji li kod sistema voda-voda split i monoblok? Ja sam mislio da je to samo kod vazduh -voda
Moj brat ima voda-voda i samo u garaži kotao.

Pozdrav svima.
Potreban mi je savet u vezi kupovine toplotne pumpe vazduh-voda, koja bi se spojila sa sistemom podnog grejanja.Kuca je nova i dobro izolovana, kvadrature oko 150m2. Konkretan model pumpe za koju sam dobio povoljnu ponudu je EHS split OU Samsung 16KW3F sa hidro modulom. Interesuje me da li je neko imao iskustva sa ovom pumpom i da li je ok kupovina ili ima boljih resenja u tom cenovnom rangu?
Hvala

S obzirom na izolaciju a pišeš da je dobra i još podno grijanje mislim da je ta TP od 16 malo jača i da bi ti trebala od 14 kw. Ali opet treba to neko stručan da izračuna. Pogledaj i druge proizvođače, nemoj se zaletati na prvu. Koja je cijena te Samsung TP ?

Pozdrav svima.
Potreban mi je savet u vezi kupovine toplotne pumpe vazduh-voda, koja bi se spojila sa sistemom podnog grejanja.Kuca je nova i dobro izolovana, kvadrature oko 150m2. Konkretan model pumpe za koju sam dobio povoljnu ponudu je EHS split OU Samsung 16KW3F sa hidro modulom. Interesuje me da li je neko imao iskustva sa ovom pumpom i da li je ok kupovina ili ima boljih resenja u tom cenovnom rangu?
Hvala

Tri put meri jednom seci :) Ima boljih resenja, sto ne znaci da je Samsung los. Gde se kuca nalazi, koje su neke prosecne minimalne zimske temperature?

Evo kako je izgledao proracun za moj objekat za gde su racunali min temp -9,6C kao referencu za neophodni grejni kapacitet u tim uslovima.

Razlika u odnosu su na proracun, posto imam i na mesecnom nivou, su promaseni za Januar i Decembar zbog blage zime za nekih ukupno 50% za oba meseca, ostali meseci su u ±10% tacni sa proparcunom bili., cak i sezonski COP je 3,06 za sad, sto je nominalno za radijatore u kombinaciji sa TP. Kod tebe bi trebao biti i veci.

Neces se zeznuti sa 16kW, ali ti je mozda realno potrebno 12, a 12 trosi manje struje od 16 :)

1676323282008.png
1676323361372.png

Tri put meri jednom seci :) Ima boljih resenja, sto ne znaci da je Samsung los. Gde se kuca nalazi, koje su neke prosecne minimalne zimske temperature?

Evo kako je izgledao proracun za moj objekat za gde su racunali min temp -9,6C kao referencu za neophodni grejni kapacitet u tim uslovima.

Razlika u odnosu su na proracun, posto imam i na mesecnom nivou, su promaseni za Januar i Decembar zbog blage zime za nekih ukupno 50% za oba meseca, ostali meseci su u ±10% tacni sa proparcunom bili., cak i sezonski COP je 3,06 za sad, sto je nominalno za radijatore u kombinaciji sa TP. Kod tebe bi trebao biti i veci.

Neces se zeznuti sa 16kW, ali ti je mozda realno potrebno 12, a 12 trosi manje struje od 16 :)

Pogledajte prilog 376024
Pogledajte prilog 376026
U pravu si, ovo nije idealno resenje za moju kucu, ali je dilema da li uzeti 16kw ili 12-14kw pumpu sa hidro modulom za iste pare.
Kuca se nalazi na obroncima Fruske Gore blizu Novog Sada, temperature su par stepeni nize nego u gradu, mislim da ove zime temperatura nije padala ispod -6c.
Odradjena je dobra izolacija (termo blok 25, izolacija potkrovlja 37cm kamena/mineralna vuna, izolacija poda 8cm stirodur dole i 5cm na spratu, ispod fasade ce ici 10cm kamena vuna i ugradjena je troslojna stolarija), tako da bi mi verovatno i 12kw radila posao, ali sam u nedoumici da li uzeti jacu ili ici na slabiju pumpu zbog potrosnje. Ne znam da li snaga pumpe utice na trajnost takodje (tipa da li je 16kw pumpa ako radi na 50% snage dugotrajnija od 12kw pumpe ako radi na 80%). Hteo sam da idem na voda-voda pumpu, ali na zalost nisam stekao uslove, 2m3\h protok vode je potreban. Kako su mi preneli ljudi koji se bave pumpama, to najbolje resenje, manja potrosnja jer se voda dogreva tu negde od 16 na 27c i trosi manje struje od drugih sistema i ono sto je najbitnije voda-voda sistemi su znatno dugotrajniji i jeftiniji za odrzavanje od sistema vazduh voda. Al kad nemam uslove, sta da se radi :).

Sta su ti oni objasnili da se dogreva?
Voda/voda ima svoje prednosti i mane, kao i vazduh/voda. Sa bunarima, ako je voda losa mozes imati mnogo ozbiljniju igranku nego sa vazduhom, stim sto je 2 m3 mali protok za tu snagu pumpe.

Kada sam ja istrazivao za moje potebe imao sam slicnu dilemu. Nisam znao koliko mi je tacno potrebno i naleteo sam na mi clanke da je zapravo veci kapacitet losiji za TP nego da je nizi.

The problem with undersizing

Undersize your heat pump and it will struggle to keep your home warm on the coldest days. If you have backup electric resistance heat, also referred to as heating strips, your home will stay warm, but you could spend a fortune on electricity.

Though, make no mistake: a properly sized heat pump definitely works in cold climates.

The problem with oversizing

As we covered in our Heat Pump vs. AC article, most heat pumps have variable speed motors, meaning they adjust how much heating or cooling they provide based on the temperature outside. Rather than kicking on and off constantly, variable speed heat pumps can provide a steady comfortable temperature. But if you oversize your unit, even a variable speed model will kick on and off frequently, as its lowest speed might still overheat your home.

Temperature chart showing difference between variable speed and single stage heat pumps

In humid parts of the country this is even more of a problem, because heat pumps also act as dehumidifiers. A properly sized system will constantly pull moisture from the air, leaving you comfortable and your home mold-free. An oversized system will spend most of its time off, allowing moisture to build up.

But even if you live in a dry climate, an oversized system will result in a less comfortable home. The more time a heat pump runs, the more time it has to distribute warm or cool air throughout your home. If it’s constantly kicking on and off, you’ll end up with hot and cold spots instead of a steady temperature throughout your home.

Oversized heat pumps also come with financial costs. Besides the higher upfront coast, an oversized unit will need to be replaced sooner than a properly sized unit, since kicking on and off constantly leads to more wear and tear
.

Pa temperatura vode je oko 16c, zagreva se do 27 ili koliko vec kome odgovara. Naravno da je potrebno da se ispune preduslovi da bi bi to radilo kako treba. Dugotrajnost kvalitetne nove pumpe voda voda je 25 godina. Dok za vazduh voda kazu da je 10 godina.
Opet ponavljam, nisam strucnjak za ovu materiju, prenosim sta su mi ljudi koji se bave ovim poslom rekli.

Svašta se priča. Ne treba verovati svakome.

Ili su ti "majstori" ispricali bajku za decu ili ti nesto nisi dobro razumeo.. voda-voda sistem koristi bunarsku vodu da bi ugrejao izmenjivac toplotne pumpe.. To je prljava voda topline 10ak celzijusa puna metala i kojecega tako da ta voda nikako neide u radijatore nego samo sluzi da cirkulisise kroz izmenjivac i na taj nacin ga ugreje iznad nule.
O dugotrajnosti toplotnih pumpi da pricamo je zaista opsirna tema , provereno iz prve ruke od poznanika koji ugradjuje (BES toplotne pumpe) i servisira sam cuo da prica bas i nije tako bajna kako se svuda po internetu pise... Izmenjivac od voda-voda sistem MORA da se ispira svake druge godine a u nekim slucajevima ako je losa voda mora i cesce... Senzori se zaprljaju pa tripuju , elektronika zna da brlja... I ono sto me je iznenadilo kaze covek da uopste nije retka pojava da izmenjivac rikne.. Bukvalno pukne , procuri.. A to je stavka od 500+ eura...

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

Citiram da bi se znalo o kojoj se radi i objektu

November 8000din
December 10000din
Januar 11500din

4-5 dana kada je bilo najhladnije u januaru smo lozili peć od 12 do 9 uveče jer nismo išli nigde. Noću i ujutru je pumpa održavala temp.

Pumpa je mogla da radi ali iz ugla iskorišćenosti tada je bolje da zapalim vatru u kotlu nego da mi radi pumpa.

TP palim kada voda sidje na 40c u sistemu i time samo nastavlja da dogreva vodu.

Dobra varijanta da kombinujes. Tih dana je kod mene islo na 43-44C ako se secam dobro i primetna je razlika u potrosnji u odnosu kada je do 40C. Nije dramaticno na mom objektu od 80m2, ali kod vecih, kao kod tebe, mislim da ova kombinacija ima jako smisla, kada vec mozes da kombinujes.

Dobra varijanta da kombinujes. Tih dana je kod mene islo na 43-44C ako se secam dobro i primetna je razlika u potrosnji u odnosu kada je do 40C. Nije dramaticno na mom objektu od 80m2, ali kod vecih, kao kod tebe, mislim da ova kombinacija ima jako smisla, kada vec mozes da kombinujes.
Pa da... Stari kotao je namenjen da u slučaju nestanka struje imamo dve vrste goriva za grejanje. Samo smo probali kako će to da funkcioniše tokom hladnih dana i bilo je super. Nakon izolacija i adaptacija sistema grejanja za TP sada je kotao previše jak za ovaj objekat i tek kada su dnevne temp ispod nule može da se podnese toplota koju on proizvodi inače je prevrće u kući.

U pravu si, ovo nije idealno resenje za moju kucu, ali je dilema da li uzeti 16kw ili 12-14kw pumpu sa hidro modulom za iste pare.
Kuca se nalazi na obroncima Fruske Gore blizu Novog Sada, temperature su par stepeni nize nego u gradu, mislim da ove zime temperatura nije padala ispod -6c.
Odradjena je dobra izolacija (termo blok 25, izolacija potkrovlja 37cm kamena/mineralna vuna, izolacija poda 8cm stirodur dole i 5cm na spratu, ispod fasade ce ici 10cm kamena vuna i ugradjena je troslojna stolarija), tako da bi mi verovatno i 12kw radila posao, ali sam u nedoumici da li uzeti jacu ili ici na slabiju pumpu zbog potrosnje. Ne znam da li snaga pumpe utice na trajnost takodje (tipa da li je 16kw pumpa ako radi na 50% snage dugotrajnija od 12kw pumpe ako radi na 80%). Hteo sam da idem na voda-voda pumpu, ali na zalost nisam stekao uslove, 2m3\h protok vode je potreban. Kako su mi preneli ljudi koji se bave pumpama, to najbolje resenje, manja potrosnja jer se voda dogreva tu negde od 16 na 27c i trosi manje struje od drugih sistema i ono sto je najbitnije voda-voda sistemi su znatno dugotrajniji i jeftiniji za odrzavanje od sistema vazduh voda. Al kad nemam uslove, sta da se radi :).
Meni su objasnili prilikom ugradnji da jača pumpa od potrebne neadekvatno radi. 9ka je predviđena za kvadrature do 150 kvadrata, tako da je 16ica pre dimenzionisanja zatvori objekat. Ja sam laik, ali inženjer iz firme koja mi je ugrađivala, to mi je tako objasnio. Rekao mi je da čak moja pumpa možda neće adekvatno biti iskorišćena pošto mi greje samo 90 kvadrata. Možda je plastičan dokaz toga sledeći slučaj:
Kao što sam naveo, grejem 90 kvadrata sa pumpom od 9 kW i radijatorskim sistemom.
Moj drugar je u kuću od 130 kvadrata, sa podnim grejanjem i adekvatno izolovanom, ugradio 16icu, pošto je bila mala razlika u ceni u odnosu na 12icu. Njemu je dnevna temperatura podešena na 23 stepena a meni na 22. Za decembar je potrošio ukupno struje 1900 kw, a ja 720. Jeste da je veća površina, ali je isto tako činjenica da ima podno grejanje koje efikasnije od radijatorskog.
Pumpe su inače obe Samsung.

Taj ti se drugar pravo usrećio sa majstorom ili firmom koja mu je ugradila tu od 16 kw, nažalost.

Kad se pumpa predimenzionise sama potrosnja struje i COP nebi trebalo drasticno da se menjaju.. Barem ne u tolikoj razmeri kao izmedju tebe i tvog drugara. Poenta je u kulturi rada... Velike TP od 16 i vise kw imaju dosta visoku polaznu snagu koju vuku iz uticnice.. 1000-1500w.. i pri toj snazi isporucuju 4-5 pa i vise kw toplotne energije. Problem se javlja ako grejemo manji objekat i napolju je recimo neki lep suncan dan +10c.. U takvim uslovima tvoj objekat recimo ima toplotne gubitke od 2-3kw.. Odnosno ukratko receno gubici su mnogo nizi nego sto pumpa moze kontinuirano da obezbedi.. I sta se desava? Pa nista , pumpa pocne da radi kao on/off klima.. Cuti i miruje dok joj termostat ne posalje signal da je potrebno grejanje... Kad dobije signal pali se i pocinje da greje prostor sa vise toplote nego sto treba zato sto ne moze da modulira tako nisko. Objekat se vrlo brzo zagreje i ubrzo se pumpa ponovo gasi i ceka sl. signal od termostata...A zamisli kako bi tek ovo lose bilo na podnom grejanju koje je jako inertno odnosno bilo koja promena polazne vode bude osetljiva u objektu tek posle par sati...

To je primer lose dimenzionisane pumpe a tako isto se ponasaju i losi/predimenzionisani (gree) klima uredjaji... Ovakav rad smanjuje ustedu tj. COP a i sam komfor je los.
Po meni je suludo nagadjati na osnovu kvadrature koja snaga pumpe je "preporucljiva" jer nije isto mojih 90 kvadrata kuce koja je stara 50 god i tvojih 90 kvadrata...
Najpametnije bi bilo izracunati ili unajmiti nekog strucnog da izracuna toplotne gubitke objekta na recimo -10c i na osnovu toga uzeti pumpu.
Bolje da TP radi celu zimu fino , lagano , ujednaceno i da modulira recimo izmedju 20 i 80% opterecenja nego da imas predimenzionisanu TP koja ce raditi normalno samo u hladnim danima a u prelaznim periodima ce biti sva "zbunjena" i raditi kao on/off klima od pre 20 god.

Bože dragi koji indijanci sve rade i zovu se majstori, naravno ima i pravih majstora.

Kad se pumpa predimenzionise sama potrosnja struje i COP nebi trebalo drasticno da se menjaju.. Barem ne u tolikoj razmeri kao izmedju tebe i tvog drugara. Poenta je u kulturi rada... Velike TP od 16 i vise kw imaju dosta visoku polaznu snagu koju vuku iz uticnice.. 1000-1500w.. i pri toj snazi isporucuju 4-5 pa i vise kw toplotne energije. Problem se javlja ako grejemo manji objekat i napolju je recimo neki lep suncan dan +10c.. U takvim uslovima tvoj objekat recimo ima toplotne gubitke od 2-3kw.. Odnosno ukratko receno gubici su mnogo nizi nego sto pumpa moze kontinuirano da obezbedi.. I sta se desava? Pa nista , pumpa pocne da radi kao on/off klima.. Cuti i miruje dok joj termostat ne posalje signal da je potrebno grejanje... Kad dobije signal pali se i pocinje da greje prostor sa vise toplote nego sto treba zato sto ne moze da modulira tako nisko. Objekat se vrlo brzo zagreje i ubrzo se pumpa ponovo gasi i ceka sl. signal od termostata...A zamisli kako bi tek ovo lose bilo na podnom grejanju koje je jako inertno odnosno bilo koja promena polazne vode bude osetljiva u objektu tek posle par sati...

To je primer lose dimenzionisane pumpe a tako isto se ponasaju i losi/predimenzionisani (gree) klima uredjaji... Ovakav rad smanjuje ustedu tj. COP a i sam komfor je los.
Po meni je suludo nagadjati na osnovu kvadrature koja snaga pumpe je "preporucljiva" jer nije isto mojih 90 kvadrata kuce koja je stara 50 god i tvojih 90 kvadrata...
Najpametnije bi bilo izracunati ili unajmiti nekog strucnog da izracuna toplotne gubitke objekta na recimo -10c i na osnovu toga uzeti pumpu.
Bolje da TP radi celu zimu fino , lagano , ujednaceno i da modulira recimo izmedju 20 i 80% opterecenja nego da imas predimenzionisanu TP koja ce raditi normalno samo u hladnim danima a u prelaznim periodima ce biti sva "zbunjena" i raditi kao on/off klima od pre 20 god.
Baš tako.

Pozdrav svima.
Hvala
Pozdrav, ja grejem 150 m2 kuce sa radijatorskim grejanjem sa Fujitsu 10 kw i pokazala se odlicno. Vazduh voda pumpa monofazna. U januaru potrosnja 1100 kw na temp 23-24 u kuci. U februaru za sada 600 kw. Pegla odlicno toplo/hladno vreme i brzo zagreje. Moja topla preporuka.

@Nesamane u planu mi je izgradnja kuće od 220kvm, i grejanje na TP, pa sad skupljam sve moguće informacije i detalje. Reci mi molim te da li ti pumpu kontroliše sobni termostat, ili si joj podesio krivu da po spoljašnjoj temperaturi gura vodu za grejanje? Kakve opcije ima tvoja pumpa? Gledam baš Fujitsu, zbog dosadašnjeg odličnog iskustva sa klima uređajima.

@Nesamane u planu mi je izgradnja kuće od 220kvm, i grejanje na TP, pa sad skupljam sve moguće informacije i detalje. Reci mi molim te da li ti pumpu kontroliše sobni termostat, ili si joj podesio krivu da po spoljašnjoj temperaturi gura vodu za grejanje? Kakve opcije ima tvoja pumpa? Gledam baš Fujitsu, zbog dosadašnjeg odličnog iskustva sa klima uređajima.
Moze i jedno i drugo, zavisno od proizvodjaca. Ja imam namestenu po spoljnim uslovima krivu, a temperaturu unutar prostora kontrolise termostat. U sustini to znaci da npr ako temp dodje do zadate, pumpa ce smanjiti protok cirkulacione pumpe na minimum. Ako je suncan dan i u prosotoru npr zbog sunca bude preko zadate temp, onda ce prekinuce rad skroz. Unutrasnje jedinice obicno u sebi imaju termostate, ali zavisno od prostoprije gde se nalaze ne znam koliko se na njih moze osloniti.

@Animan tvoja beše Fujitsu ili neka druga? Cilj mi ue da pumpa radi lagano i po mogućnosti 24/7 (sem kad je minimum prejak, pa se gasi).

Nazad
Vrh Dno