Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ima, ja sam u BGu.

Kimtec je uvoznik. Mozes da ih pozoves ili da im napišeš email da ti daju spisak servisa za ugradnju TP jer bi uzeo vivax za koji su oni uvoznici.

Pozovi svaki pa vidi za cenu. I tu može da varira.

Ferroli, Midea, Hyundai, Vivax.. Sve to izlazi iz iste fabrike.. Sta nadjes najpovoljnije.

Za lg pustanje u rad i overa garancije je 180e plus putni troskovi.
Hidraulicna veza sa postojecim grejanjem materijal i ruke od 500 do 1000 evra ( zavisi sta od komponenata zeli da se ugradi i da li je mono ili split sistem / motorni ventil za tpv, sonde temperaturne, dodatni grejac od 3 ili 6kw sa kontaktorima, magnetni filter, barem 4 kugla ventila, odzracno lonce,10m cu cevi 28mm ili 22mm, ako je monoblok pa zelite da izbegnete glikol onda je opcija da se uzme ventil protiv smrzavanja caleffi x2 , hidraulicna skretnica ili bafer od 100l ukoliko je podno grejanje jer postoji minimum potrebne zapremine cirkulisuce tecnosti )
Elektroinstalacije , osiguraci, dodatna fid i odvodnik prenapona i ruke oko 200evra.

Mislim da su ovo minimalni troskovi.

Moze da se dodata i modbus konvertor pa ko ima HA na serveru ili raspberry 3 ili 4, da se svi moguci i nemoguci parametri prate i podesavaju.

Elem koga zanima nek poseti https://gathering.tweakers.net/forum/

Holandski forum, suvo zlato.

Jel zna neko kako da najoptimalnije podesim defrost na TP Thermoflux monoblok 14kw. Čini mi se da se isuviše često uključuje i ne može da nabije temperaturu u mreži. Ovo su fabričke postavke.IMG_20230129_181240.jpg

Za lg pustanje u rad i overa garancije je 180e plus putni troskovi.
Hidraulicna veza sa postojecim grejanjem materijal i ruke od 500 do 1000 evra ( zavisi sta od komponenata zeli da se ugradi i da li je mono ili split sistem / motorni ventil za tpv, sonde temperaturne, dodatni grejac od 3 ili 6kw sa kontaktorima, magnetni filter, barem 4 kugla ventila, odzracno lonce,10m cu cevi 28mm ili 22mm, ako je monoblok pa zelite da izbegnete glikol onda je opcija da se uzme ventil protiv smrzavanja caleffi x2 , hidraulicna skretnica ili bafer od 100l ukoliko je podno grejanje jer postoji minimum potrebne zapremine cirkulisuce tecnosti )
Elektroinstalacije , osiguraci, dodatna fid i odvodnik prenapona i ruke oko 200evra.

Mislim da su ovo minimalni troskovi.

Moze da se dodata i modbus konvertor pa ko ima HA na serveru ili raspberry 3 ili 4, da se svi moguci i nemoguci parametri prate i podesavaju.

Elem koga zanima nek poseti https://gathering.tweakers.net/forum/

Holandski forum, suvo zlato.

Overa garancije 180€! Jel overava zlatnim pecatom?
Minimalni troskovi ugradnje tp na postojeci sistem trecina cene tp?
Mislim da je to malo. Podici na 50% cene tp. 🤐

Overa garancije 180€! Jel overava zlatnim pecatom?
Minimalni troskovi ugradnje tp na postojeci sistem trecina cene tp?
Mislim da je to malo. Podici na 50% cene tp. 🤐
Nazivaju to pustanjem u rad, ja sam krstio overa jer ako si vec duzan da sve povezes a oni da pritisnu dugme on of i kao provere freon, da verovali ili ne 180evra traze.

Za troskove ugradnje lepo saberete ono sto sam naveo od komponenata i ruke majstora ( ko je malo vestiji sa rukama i ima visak vremena, ulozi u alat iz supermarketa i sam odradi sve). Sve to moze naravno da radi i bez pola od toga samo je pitanje koliko efikasno.

Ko greje do 100m2 , akumulacioni spremnik od 1000l i grejaci uz jeftinu struju do crvene zone. "TA pec na steroidima" uz 3:1 isplativost, skoro kao TP, 3 puta manje ulaganje.

Uostalom bilo bi lepo da i drugi koji su ugradili TP navedu troskove koje su imali (osim cene samog uredjaja).

Kapiram da se troskovi razlikuju od objekta do objekta i u kom momentu se rade. Dal’ pri izgradnji (renoviranju) ili na vec izgradjenom objektu. Kod mene je bilo ovo drugo.

Troskovi:
  • ugradnje spoljne i unutrasnje jedinice sa instalacijama
  • visinski radovi (visili ljudi na sajlama) jer sam trazio vrh spoljne jedinice bude ispod parapeta terase da ne zaklanja pogled, a opet da moze lako da se pridje i servisira.
  • postavljanje i montaza tacne sa grejacem i povezivanje tacne sa olukom da ne bi slucajno kapljalo sa sedmog sprata.
  • elektricar, busenje i sporvodjenje kablova od spoljne i unutrasnje jedinice na tablu, cetiri osiguraca, materijal ruke
  • povezivanje postojecih radijatora na novi razdelnik, materijal cevi, ventili ...
  • pustanje u rad i setovanje od ovlascenog servisera,
  • malo castio majstore za pedantan posao 😁

suma sumarum oko 2k

Ko greje do 100m2 , akumulacioni spremnik od 1000l i grejaci uz jeftinu struju do crvene zone. "TA pec na steroidima" uz 3:1 isplativost, skoro kao TP, 3 puta manje ulaganje.
Ovo je pre 5-10 god mozda imalo smisla (kad su baferi kostali 300 eur) pa su ljudi pravili akumulatore toplote od po 2000L pa grejali na jeftinoj struji a kad dodju do crvene zone pred kraj meseca onda loze kotao da ih EPS nebi odrao...ali sad tesko jer je sva ta oprema otisla u nebesa sa cenama... bafer od 1000L moze u sebi akumulirati oko 30-40kwh toplote , sa tom kolicinom toplote nemoze se 24h grejati kuca od 100 m2. Generalno baferi-akumulatori toplote su dobra stvar i mogu biti korisni u raznim namenama ali da se koriste solo za grejanje i nema bas nekog smisla jer si ogranicen na 1200-1300kwh struje mesecno da nebi otisao u crvenu zonu. A realno sa 1200-1300kwh toplotne energije tesko da se mozes ugrejati u januaru-februaru...

Nazivaju to pustanjem u rad, ja sam krstio overa jer ako si vec duzan da sve povezes a oni da pritisnu dugme on of i kao provere freon, da verovali ili ne 180evra traze.

Za troskove ugradnje lepo saberete ono sto sam naveo od komponenata i ruke majstora ( ko je malo vestiji sa rukama i ima visak vremena, ulozi u alat iz supermarketa i sam odradi sve). Sve to moze naravno da radi i bez pola od toga samo je pitanje koliko efikasno.

Uostalom bilo bi lepo da i drugi koji su ugradili TP navedu troskove koje su imali (osim cene samog uredjaja).
Takodje oko 2k eura.
3 dana su radili njih 3ojca

Ovo je pre 5-10 god mozda imalo smisla (kad su baferi kostali 300 eur) pa su ljudi pravili akumulatore toplote od po 2000L pa grejali na jeftinoj struji a kad dodju do crvene zone pred kraj meseca onda loze kotao da ih EPS nebi odrao...ali sad tesko jer je sva ta oprema otisla u nebesa sa cenama... bafer od 1000L moze u sebi akumulirati oko 30-40kwh toplote , sa tom kolicinom toplote nemoze se 24h grejati kuca od 100 m2. Generalno baferi-akumulatori toplote su dobra stvar i mogu biti korisni u raznim namenama ali da se koriste solo za grejanje i nema bas nekog smisla jer si ogranicen na 1200-1300kwh struje mesecno da nebi otisao u crvenu zonu. A realno sa 1200-1300kwh toplotne energije tesko da se mozes ugrejati u januaru-februaru...
AT su i pre 10 godina kostali oko 1€/l. Kao i danas, cena se nije puno menjala.
One od 2000l su koristili ljudi koji imaju po 2 brojila, a koliko znam i dalje ih koriste.
AT od 1000l moze teoretski u sebe da akumulira i do 70 kw toplotne energije, a moze i 20. Sve zavisi koja je neophodna temperatura u sistemu grejanja. Princip koriscenja je isti kao i kod tp, sto je temperatura koje je potrebna veca, to je i njegova upotreba besmislenija.
Trenutno je mozda i najjeftinije ulaganje bas u sistem sa AT i grejanjem u nocnoj tarifi, cak i uz dodatno ulaganje u razdvajanje brojila (~1000€) sve dok je odnos cena struje izmedju skupe i jeftine 1:4.

Ma jasno je to prijatelju... Sve i da imas neke idealne uslove , podno grejanje na 35c i sve idealno ususkan objekat opet u tih 1000L mozes da akumuliras max 50-55kwh sto opet nije dovoljno za jedan kompletan dan grejanja pri jacoj zimi... Ja ne kazem da grejanje sa AT nije izvodljivo , ali za malo vece objekte je finansijski besmisleno jer kad u tu celu pricu uzmes recimo buffer od 2000L , jos jedno brojilo ,automatika koja ce to sve da pali-gasi i prebacuje... + majstor koji ce to sve u kotlarnici pravilno da poveze vrlo lako se dodje do cifre od 3500-4000 eur i onda sta imas kao krajnji rezultat? 1kwh toplote za 2 din jeftine tarife? Kojih 2 din? ... idi na EPS kalkulator i ukucaj 1600 kwh jeftine struje pa ces videti da sa svim porezima i haracima taj 1 KWH energije te na kraju izadje 6 din... Skup sport. Toplotna pumpa moze dati 1 kwh toplote za 3-4 din...Ok slazem se da za te pare ne moze da se uzme i ugradi kvalitetna TP ali evo poredjenja radi moze gas? Za 2500-3000 eur mozes uvesti gas i imati 1kwh toplotne energije za 4 din i pritom drasticno manje zauzetog prostora , opreme-automatike i brige dali ces pri jakoj zimi ukoraciti u crvenu zonu ili ne...Ponovicu sebe opet , AT jeste u nekim situacijama dobra stvar ali nekako mi tolika investicija nije opravdana kad krajnji rezultat nije efikasniji i ekonomicniji od drugih vidova grejanja...

Nažalost, kod nas odvajanje brojila košta oko 2000€ ako se radi izmeštanje ormara na kapiju ili banderu, tj. ako je ormar na kući.
Oko 115 hiljada je novi priključak ako se ne radi izmeštanje ili se prvi put postavlja.
Znači 1000€ košta samo izmeštanje ormara.
Meni je potrebno novo brojilo, na postojeći ormar, pa sam zvao par stanica EDBa da pitam.

Na brzinu sracunah, za grejanje 1000L vode za deltaT=30 stepeni treba 35 kWh. za mesec dana 1000 - 1100 Kwh, bez problema ostajes u plavoj tarifi (uz ostalu potrosnju). Ispada da bih mogao manju izolaovanu kucu ili stan da grejem na ovaj nacin vrlo jeftino, kanister plasticni je 50evra, jos toliko toplotna izolacija bafera, grejac 4kW nesto sitno, ventil mesac. Ostaje samo pitanje gubitaka, kao i da li bi se ovaj sistem mogao koristiti sa radijatorima (recimo da se temperatura u baferu drzi od 40-70 stepeni, i pitanje je pritisak vode u sistemu). Sigurno bi bilo bolja kombinacija sa podnim grejenjem, ali za vecinu je to velika investicija i veliki posao.

Poslednja izmena:
Ma jasno je to prijatelju... Sve i da imas neke idealne uslove , podno grejanje na 35c i sve idealno ususkan objekat opet u tih 1000L mozes da akumuliras max 50-55kwh sto opet nije dovoljno za jedan kompletan dan grejanja pri jacoj zimi... Ja ne kazem da grejanje sa AT nije izvodljivo , ali za malo vece objekte je finansijski besmisleno jer kad u tu celu pricu uzmes recimo buffer od 2000L , jos jedno brojilo ,automatika koja ce to sve da pali-gasi i prebacuje... + majstor koji ce to sve u kotlarnici pravilno da poveze vrlo lako se dodje do cifre od 3500-4000 eur i onda sta imas kao krajnji rezultat? 1kwh toplote za 2 din jeftine tarife? Kojih 2 din? ... idi na EPS kalkulator i ukucaj 1600 kwh jeftine struje pa ces videti da sa svim porezima i haracima taj 1 KWH energije te na kraju izadje 6 din... Skup sport. Toplotna pumpa moze dati 1 kwh toplote za 3-4 din...Ok slazem se da za te pare ne moze da se uzme i ugradi kvalitetna TP ali evo poredjenja radi moze gas? Za 2500-3000 eur mozes uvesti gas i imati 1kwh toplotne energije za 4 din i pritom drasticno manje zauzetog prostora , opreme-automatike i brige dali ces pri jakoj zimi ukoraciti u crvenu zonu ili ne...Ponovicu sebe opet , AT jeste u nekim situacijama dobra stvar ali nekako mi tolika investicija nije opravdana kad krajnji rezultat nije efikasniji i ekonomicniji od drugih vidova grejanja...
Ne možeš da porediš gas sa strujom jer gas nije svuda sproveden.
Na brzinu sracunah, za grejanje 1000L vode za deltaT=30 stepeni treba 35 kWh. za mesec dana 1000 - 1100 Kwh, bez problema ostajes u plavoj tarifi (uz ostalu potrosnju). Ispada da bih mogao manju izolaovanu kucu ili stan da grejem na ovaj nacin vrlo jeftino, kanister plasticni je 50evra, jos toliko toplotna izolacija bafera, grejac 4kW nesto sitno, ventil mesac. Ostaje samo pitanje gubitaka, kao i da li bi se ovaj sistem mogao koristiti sa radijatorima (recimo da se temperatura u baferu drzi od 40-70 stepeni, i pitanje je pritisak vode u sistemu). Sigurno bi bilo bolja kombinacija sa podnim grejenjem, ali za vecinu je to velika investicija i veliki posao.
Probaj da izračunas koliko ti je potrebno rebara da bi ti to bilo efikasnije ako je problem površina koja emituje toplotu. Ja sam povecao broj rebara u kući i grejem se na TP po meni sa ok potrošnjom.

Ne možeš da porediš gas sa strujom jer gas nije svuda sproveden.
Ma to sam pravio poredjenje cisto da se vidi koliko koji vid grejanja kosta.. Da ljudi koji citaju forum mogu da imaju neku okvirnu racunicu koliko treba da se ulozi i koja cena grejanja moze posle da se ocekuje...
Ja sam u nekim ludim snovima sanjao da imam 3000L buffer i da je tu vodu grejala TP u jeftinoj tarifi.. I to je sve bilo fino bajno i krasno.. jeftino grejanje ... Ali onda sam se probudio 😒

Razmisljam da kupujem toplotnu pumpu, ali nisam jos nasla odgovarajuceg majstora. Trazim internetom i vidim da ima bas puno materijala o pumpama. Da li imate neku preporuku za mene? ja sam iz Novog Sada
Dole ostavljam mozda korisne linkove koje sam procitala
https://www.daibau.rs/clanak/22/Toplotne_pumpe_-_koju_izabrati_i_koliko_kosta
https://www.artel.rs/ekonomicnost-artel-toplotnih-pumpi/cena-toplotne-pumpe/
https://www.daibau.ro/articol/72/tipurile_de_pompe_de_caldura_si_pretul_acestora
https://klimauredjaji.com/da-li-se-i-koliko-isplati-ugradnja-toplotne-pumpe
https://www.daibau.sk/clanok/754/tepelne_cerpadlo

Poslao sam privatnu poruku, da ne bude reklama. Inace preporuka je sa foruma i godinama saradjujem sa njima na temu Fujitsu klima. Iz Novog Sada su.

Samo što je onda ograničen na njihovu robu..

Jeste, što isto tako ima i svoje beneficije. Npr. što uvek imaju rezervne delove.

Razmisljam da kupujem toplotnu pumpu, ali nisam jos nasla odgovarajuceg majstora. Trazim internetom i vidim da ima bas puno materijala o pumpama. Da li imate neku preporuku za mene? ja sam iz Novog Sada
Dole ostavljam mozda korisne linkove koje sam procitala
https://www.daibau.rs/clanak/22/Toplotne_pumpe_-_koju_izabrati_i_koliko_kosta
https://www.artel.rs/ekonomicnost-artel-toplotnih-pumpi/cena-toplotne-pumpe/
https://www.daibau.ro/articol/72/tipurile_de_pompe_de_caldura_si_pretul_acestora
https://klimauredjaji.com/da-li-se-i-koliko-isplati-ugradnja-toplotne-pumpe
https://www.daibau.sk/clanok/754/tepelne_cerpadlo
Nadji TP koja ti odgovara pitaj uvoznika za spisak ovalscenih servisera pa ih kontaktiraj..ili prodavnicu u kojoj nadjes TP..u svakom slucaju zbog garancije ti treba ovlasceni serviser da ugradi. Dosta njih je na spisku ali ne rade im svi bas TP. Onda ces lako suziti izbor na 2-3 kada vidis preko sajta/instagrama/YT.. da li je nekome TP specijalnost ili npr rade samo mozda klime.

Зна ли неко када се ради сервис топлотне пумпе, да ли на крају сваке грејне сезоне или не?

Meni su rekli da servisni pregled ide na dve godine

Evo kao novi korisnik TP, da iznesem svoje iskustvo.
Kuca 90kvm, dobro izolovana, PVC stolarija, radijatorski sistem (prethodno grejanje kotlom na čvrsto gorivo). Prethodni troskovi grejanja su mi okvirno bili- tokom citave zime oko 7-8m drva, temperatura u kuci oko 22C, noću se retko grejalo, baš kada je debeli minus.
U Novembru ugradjena TP Samsung 9kw (predviđena za grejanje objekata do 150 kvm), split sistem. Cena uređaja sa ugradnjom, garancijom i pustanjem u rad 4270€.
Malo je reći da smo bili skepticni oko grejanja sa postojećim radijatorskim sistemom, ali su rezultati prevazišli i najsmelija naša očekivanja. Za par godina očekujem da nam se vrati uloženo.
Kome treba više informacija tu sam da ih podelim.

Koliko je struje potrošila TP u Januaru mesecu.

Мени 852 киловата...

Kod mene u Januaru 434kW, 24C dan, 22C nocu, 80m2. To je po podacima sa pumpe za januar. Ako gledam potrosnju kako ce meriti ovi iz EDB-a otprilike od 6.1. - 6.2. onda je oko 560kW, stim da kako je udario minus zadnjih 7-8 dana, drzim 24c 24h. Do sada max mi je bio 31kW dnevno.

Kod mene u Januaru 434kW, 24C dan, 22C nocu, 80m2. To je po podacima sa pumpe za januar. Ako gledam potrosnju kako ce meriti ovi iz EDB-a otprilike od 6.1. - 6.2. onda je oko 560kW, stim da kako je udario minus zadnjih 7-8 dana, drzim 24c 24h. Do sada max mi je bio 31kW dnevno.
Auuuh, nije ti pretoplo 24 stepena?! Ja znam samo jednog drugara koji ima preko 22, i on drži dnevnu 23a noćnu na 21. I kod njega mi je baš pretoplo kada odem. Uglavnom svi koje znam drže dnevnu na 22 stepena noćnu 21,stim što znam nekoliko ljudi koji drže i nizu temperaturu. 21/19
Moja žena je zimogrozljiva i mislio sam da ću zbog nje morati na nekih 23 stepena da držim ali je za divno čudo sasvim zadovoljna sa 22

Meni jeste, ali ko mene pita :D ...Sprdam se, imam neki cilj da pokusam da imam slicnu temp. kao sto sam imao sa CG kada je radilo ok (Gradska Toplana), koja je doduse znala ici i preko toga, pa da sve to uporedim na kraju sezone. Opet da se ne lazemo volim i da sam u majci kuci, tako da sve to utice na ovaj krajnji zbir.

Nazad
Vrh Dno