Šta je novo?

Toplotna pumpa

Kapiram da tehnicki moze. Prepravljaju ljudi klime da mogu da rade sa centralnim ili podnim. Stim da dobar deo cene TP ode na unutrasnju jedinicu.
Isto mislimo,spoljna jedinica inverter klime,plocasti izmenjivac unutra,cirkulaciona pumpa i neki univerzalni kontroler(termostat) ima na aliexpress oznaka mu je zl r200a

Da... budzaju ljudi svasta.. Ali nazalost ne moze samo sa spoljnom jedinicom.. U unutrasnjoj jedinici se pored senzora nalazi i elektronika koja "diriguje" kako ce kompresor da radi... Ima na youtube , covek prepravio neku kvalitetniju klimu na centralno grejanje .. Umesto unutrasnje jedinice stavio plocasti izmenjivac i pustio toplu vodu u radijatore.. Ako se dobro secam dobio je nekih 42c vodu na izlazu sto je u principu malo ali on ima predimenzionisane radijatore i mali ususkan stan pa je to sve funkcionisalo kako treba.. Cak je kacio i klipove sa racunima za struju itd, realno dzaba grejanje...
Za male i dobro ususkane prostore ovakva prerada je sigurno jeftinija od klasicne TP .. A sto se tice servisiranja , dugotrajnosti-pouzdanosti ovakvih sistema ... vreme ce pokazati.

Bas tako, poznanik je prepravio on/off klimu i to prizemlje kuce za prelazni period do neke vece hladnoce. Generalno posto se bavi klimatizacijom, vise je to radio iz sprdnje i hobija. Na kraju je zadovoljan postignutim sa grejanjem i racunima, ali to je ono za iznad 2-3C spoljne.

Kao sto se i moze pretpostaviti, upotrebljiva je do zone gde se pocinje javljati potreba za DF.
Za dalje koriscenje je potrebno resiti i tu problematiku, a to zahteva i vremena i malo ozbiljnijeg znanja.
Ista je situacija i sa onom tp za grejanje bazena, ako nema 4k ventil onda ne moze da radi DF. Ulazi se u dodatna budzenja i ulaganja.

Sta mislite o Panasonic AQUAREA T-CAP KIT-WXC09H3E5 toplotnoj pumpi? Ima li smetnje sto je r410 gas? Grejalo bi se nekih 100 kvadrata,do sada se grejalo na pelet i polazna temp vode je bila oko 40C. Gde mogu da nadjem podatke o potrosnji struje na npr 40C polazne vode pri spolnjih 0C?

Dobre su to TP i nema to bar po meni nikakve veze što je r410 gas. Trebalo bi biti na netu njezina specifikacija pa malo pročešljaj. Mislim da Emax ima Panasonic TP pa će se valjda javiti. Koliko košta ta TP ?

Nazalost moja sluzi kao exponat i ove godine nije se upalila. Roditelji griju drvima jednu sobu i tjt. Razmisljam i da je prodam :)

Ova je 9kw i kosta oko 5000€. Emax posto prodas tu tvoju? 😊

Hvala na ponudi, nisam jos ni sam nacisto. Pogledaj u Njemackoj cijene, isplati ti se otic i platit i carinu i porez(mozes vratit Njemacki). Cesto budu na dobroj akciji. I provjeri treba li ti toliki model uopste mozda mozes jeft proci

Ova je 9kw i kosta oko 5000€. Emax posto prodas tu tvoju? 😊
Prvo pogledaj cijene TP Toshiba Estia i Fujitsu. Daikin alterma 3 je isto dobra al je malo skuplja, a Mitsubishi najbolji ali i najskuplji. Ja bih prije njima dao prednost u odnosu na Panasonic. Nisi napisao kakva je izolacija i da li je to preporuka za 9 kw ili si ti došao do tog podatka a na osnovu svoje procjene ?

Kao sto se i moze pretpostaviti, upotrebljiva je do zone gde se pocinje javljati potreba za DF.
Za dalje koriscenje je potrebno resiti i tu problematiku, a to zahteva i vremena i malo ozbiljnijeg znanja.
Ista je situacija i sa onom tp za grejanje bazena, ako nema 4k ventil onda ne moze da radi DF. Ulazi se u dodatna budzenja i ulaganja.
Bacio sam ponovo oko na ovog lika sa youtube sto je preradjivao klimu... Njegova izvedba radi sve normalno defrost kao i svaka druga inverter klima..Zadrzao je cetvorokraki ventil i sve ostalo.. Jedina je razlika sto je odfikario unutrasnju jedinicu i umesto nje nakacio plocasti izmenjivac toplote (verovatno neki izmenjivac koji moze da trpi visoke pritiske). Sa druge strane izmenjivaca je voda i standardna cirkulaciona pumpa koja tera vodu u radijatore.. Vidim sad izbacio je i nekih novih klipova..uspeo nekako da natera spoljnu jedinicu da nagura vodu na 50-55c...Poceo da radi i usluzno prepravljanje... Zanimljiva prica svakako , ako nekoga zanima potrazite na youtube profil "toplotne pumpe"

Odgledao sam te klipove prosle godine.
Ne spominje nigde kako je resio problematiku nedostatka unutrašnje jedinice, a kako mi se cini samo je fizički preusmerio tok freona na plocasti izmenjivac a UJ zadržao da mu SJ ne bi pravila probleme.
Spominjao sam ranije a i dalje mislim tako, da oni kojima u grejanju sa TP treba vise od 45° istu i ne instaliraju kao primarno i jedino grejanje, pogotovo u vazduh/voda sistemima na nizom spoljnim temperaturama. 50-55° ne bih kao potrebu ni komentarisao ozbiljno, osim u uslovima testiranja i provere uredjaja.
Svakako ne mislim da on radi nesto lose, i razmisljanja sam da je takva prepravka smislena za neke stanove gde to Mozes da resis sa nekom klimom (12-18-24) uz ukalkulisani rizik da placas nekome da ti nesto "ubudzi". Kad za tako nesto imas znanje da samostalno uradis, samo napred jer TP nije nikakav bauk i koriste se vec dovoljno decenija da iole ozbiljan frigo majstor zna da istu sklopi.

Jel može link ka tim klipovima?
Koliko su orijentaciono izmenjivači freon/voda za tu snagu, npr za klimu 24000btu?

Kako je resio nedostatak UJ, kako sondu resio da javlja SJ koliki i kada da radi?

Evo link do njegovog kanala.
Vredi pogledati klipove... Ovakve stvari se u zadnjih par god. sve cesce rade svuda u svetu ali su cesto klipovi na ceskom...ruskom itd.. Ima cak i klipova jednog amera koji je LG inverter klimu 12ku zbudzao da greje tank od 300 L vode .. Sve je u principu isti sistem...
Plocasti izmenjivaci kostaju od 15 000 do preko 150 000 din.. ovi sto mogu da trpe visoke pritiske do 45 bara krecu od 30 000 din pa na vise...
E sad koliko velik izmenjivac treba to je vec diskutabilno , naravno sto veci to bolje zbog bolje primo-predaje toplote ali cene su urnebesne tako da....
@Sg kamikaza Da , unutrasnja jedinica je sigurno zadrzana.. ili bar elektronika njena jer nevidim drugi nacin kako da se upravlja tim kompresorom i spoljasnjom jedinicom...
Sve mi je to manje vise jasno , nije mi samo jasno kako on tu sad regulise temperaturu u stanu? Zada na unutrasnjoj jedinici 23c na daljincu i ona pali i tera kompresor da radi dokle god se ta temperatura ne dostigne? Predpostavljam da je tako...

Kod izmenjivaca nije pravilo da je sto veci to bolji. Moraju se uskladiti svi paramettri isparavanja i kondenzacije.
On/off klimu bez problema prebacis da radi kao tp, mozda DF dobro funkcionise sa onim kontrolerom spomenutim na prethodnoj stranici.
Kod ovih inverterskih na snimku mislim da je unutrasnja i dalje pod naponom, ili je sve pocupano iz nje(ploca sa motorima i senzorima) i smesteno negde, a da se temperatura zadaje i dalje preko nje.
Ne vidim smislen nacin da se to premosti a zadrzi mogucnost regulacije kompresora.

Upravo tako,treba pazljivo da se prostudira sta se moze odstraniti iz sistema a sta ne... Ovaj lik sto je LG klimu prebudzao u toplotnu pumpu za sanitarnu vodu morao je skoro sve komponente unutrasnje jedinice da ostavi konektovane u suprotnom bi unutrasnja jedinica izbacila gresku. Cak je i motor od ventilatora morao da ostavi konektovan.. da vrti tako u prazno jer bez njega unutrasnja jedinica odma prijavi neku gresku i ugasi se...Daljinac je namestio na 30c , na izlazu iz spoljne jedinice imao je temperaturu oko 65c , kao izmenjivac koristio je obicnu bakarnu cev smotanu u spiralu i potopljenu u buffer sa vodom.. Kako freon prolazi kroz bakar tako se hladi i na dnu buffera gde je bio izlaz temperatura bakarne cevi je bila 35-40c..

Pa sto ne kazes odma da je u pitanju grejanje TPV 😄. Manje je izazovno to urediti nego skockati sve za grejanje objekta.
I sam imam jedan bojler sa freonskim izmenjivacem koji ceka vec nekoliko godina da da spojim sa jednom klimom da vidim kako ce se ponašati.

Prvo pogledaj cijene TP Toshiba Estia i Fujitsu. Daikin alterma 3 je isto dobra al je malo skuplja, a Mitsubishi najbolji ali i najskuplji. Ja bih prije njima dao prednost u odnosu na Panasonic. Nisi napisao kakva je izolacija i da li je to preporuka za 9 kw ili si ti došao do tog podatka a na osnovu svoje procjene ?
Izolacija je 8cm stiropora,tavanska ploca na potkrovlju je izolovana sa 20cm mineralne vune ali se potkrovlje od prosle zime ne koristi i ne greje. Po kalulatoru su mi gubici 74 W/m2. Polazna temperatura vode od 39C mi je dovoljna za sobnu temp od 22C,za spoljasnju oko 0C ,uz 3-4 gasenja kotla jer ne moze da radi na manjoj snazi. Polaz od 42C na -7 spoljne mi je bio dovoljan za ovih 22C sobne temp da imam stalno tople radijatore. Radijatori su panelni ukupne duzine 8m,mogu da dodam jos jedan od 1.4m u trpezariju i to je to.
Tp bi mi trebala samo za grejanje i povezala bi se na postojeci sistem. Dajte jos neke predloge za tp jacine do 8-9kw, mislim da ne bih smeo slabiju razmatrati.

Pa kad pomnožiš toplotne gubitke od 74 W/m2 sa 90 kvadrata to izađe ukupno da su gubici 6.66 kw. E sad padom temperature većina TP gubi snagu, opet kako koja. Suma sumarum to je to 8 ili 9 kw snaga TP. Dodavanjem tog radijatora u trpezariju smanji ćeš polaznu temperaturu a samim tim imat ćeš uštede jer će ti trebati manja temperatura polaznog voda tj. manji trošak struje. Ali najbolje je prvi godinu probati pa ako treba dodati radijator. To od 8 cm stiropora je malo ali u tvom slučaju izgleda radi posao.

2014g kad je radjena izolacija neki "standard" je bio 5cm,i svi "majstori" pricali sto ce ti 8cm samo bacas pare! A razlika u materijalu bila minimalna:)
Jos nesto da pitam, trofazna ili monofazna pumpa, i ako neko zna koliko se krecu cene ugradnje pumpe na postojeci sistem?

Tako sam i ja isto rat vodio umjesto 10 cm da stavim 15 cm. Kad se nismo pobili. Cijena ugradnje ti je individualno od majstora do majstora. Moj majstor ima kolegu koji samo radi vodeni dio a on freonski. Računaj ako je ugradnja klime bar kod mene između 150 i 290 eura onda je ugradnja TP vjerojatno 500 eura. Ali većinom kada kupuješ TP oni je i ugrađuju pa se tu može malo ogrebati ali te zato na cijeni TP oni malo jače izgrebu. Meni je savjetovano pošto je razlika između monofazne i trofazne 1000 eura da uzmem monofazne. Na pitanje zašto kaže ne živiš na selu nego u centru grada pa da napon varira. Ali valjda će se neko stručniji po pitanju toga javiti da li monofazna ili trofazna.
Tako sam i ja isto rat vodio umjesto 10 cm da stavim 15 cm. Kad se nismo pobili. Cijena ugradnje ti je individualno od majstora do majstora. Moj majstor ima kolegu koji samo radi vodeni dio a on freonski. Računaj ako je ugradnja klime bar kod mene između 150 i 290 eura onda je ugradnja TP vjerojatno 500 eura. Ali većinom kada kupuješ TP oni je i ugrađuju pa se tu može malo ogrebati ali te zato na cijeni TP oni malo jače izgrebu. Meni je savjetovano pošto je razlika između monofazne i trofazne 1000 eura da uzmem monofazne. Na pitanje zašto kaže ne živiš na selu nego u centru grada pa da napon varira. Ali valjda će se neko stručniji po pitanju toga javiti da li monofazna ili trofazna.
150 i 200 eura.

2014g kad je radjena izolacija neki "standard" je bio 5cm,i svi "majstori" pricali sto ce ti 8cm samo bacas pare! A razlika u materijalu bila minimalna:)
Jos nesto da pitam, trofazna ili monofazna pumpa, i ako neko zna koliko se krecu cene ugradnje pumpe na postojeci sistem?
Trofazna unutrasnja, monofazna spoljna.

Prilozi

• 053D5DC1-57AE-4736-9145-091B0DBE8F23.jpeg
    053D5DC1-57AE-4736-9145-091B0DBE8F23.jpeg
    216.1 KB · Pregleda: 48
Izolacija je 8cm stiropora,tavanska ploca na potkrovlju je izolovana sa 20cm mineralne vune ali se potkrovlje od prosle zime ne koristi i ne greje. Po kalulatoru su mi gubici 74 W/m2. Polazna temperatura vode od 39C mi je dovoljna za sobnu temp od 22C,za spoljasnju oko 0C ,uz 3-4 gasenja kotla jer ne moze da radi na manjoj snazi. Polaz od 42C na -7 spoljne mi je bio dovoljan za ovih 22C sobne temp da imam stalno tople radijatore. Radijatori su panelni ukupne duzine 8m,mogu da dodam jos jedan od 1.4m u trpezariju i to je to.
Tp bi mi trebala samo za grejanje i povezala bi se na postojeci sistem. Dajte jos neke predloge za tp jacine do 8-9kw, mislim da ne bih smeo slabiju razmatrati.

Ja koristim 16kw 3F, za sada zadovoljan.

Imaš detaljno ovde u temi sve.

Pa sto ne kazes odma da je u pitanju grejanje TPV 😄. Manje je izazovno to urediti nego skockati sve za grejanje objekta.
I sam imam jedan bojler sa freonskim izmenjivacem koji ceka vec nekoliko godina da da spojim sa jednom klimom da vidim kako ce se ponašati.
Ne neeee, primarna konverzacija je svakako bila vezana za preradu klime u klasicno grejanje vode-objekta .. Ovo sa grejanjem sanitarne vode sam samo naveo kao primer sta se sve moze uraditi i zbudzati sa jednom obicnom klimom. Prednost je svakako sto su obicne klime mnogo popularnije i rasprostranjenije na trzistu pa im je samim tim i cena niza od klasicne TP.. Npr evo neka onako okvirna banalna racunica: krstena klima 18ka koja moze izbaciti 5-7kw toplote kosta oko 1100 eur + 300 eur plocasti izmenjivac i to je to.. Imas izvor tople vode za priblizno 1400 eur.. Posle izmenjivaca naravno moraju da se montiraju jos neki elementi ali njih svakako moras da imas u bilo kom vidu centralnog grejanja... Koliko kosta gotova toplotna pumpa slicne snage?

Ja bih od toga sto si naveo promenio da ta klima bude polovna (300-500€ ulaganje), i dodao trosak montaže i spajanja izmenjivaca (300-500€ napamet govorim), i potreba za nekim eksternim kontrolerom za taj uredjaj( u Srbiji je oko 100€).
I naravno dobro uradjena matematika vezana za eventualnu snagu uredjaja i potreba objekta.

Sa starom polovnom opremom je bas neka ekonomska racunica.. Za nekoga ko voli DIY da se pozabavi i nauci nesto novo.. Vidim ovi ameri neki uzmu stare klima uredjaje sa otpada ,velike kao bure od 500L. Pocupaju napolje sve osim kompresora , izmenjivaca i ventilatora.. Ugrade nove modernije ventile i mali kineski modul (taj od 100tinjak eur sto ti kazes) koji sa vise senzora nadgleda i diriguje rad kompresora... Domisljati ljudi zaista.
No salu na stranu , iskreno mi je drago za videti da su toplotne pumpe sve popularnije i da se polako svet okrece ka efikasnijim sistemima grejanja a samim tim i broj DIY ljudi koji volu da se bakcu sa tim ima sve vise sto moze pozitivno da se odrazi na sve nas u skorijoj buducnosti.

Sa starom polovnom opremom je bas neka ekonomska racunica.. Za nekoga ko voli DIY da se pozabavi i nauci nesto novo.. Vidim ovi ameri neki uzmu stare klima uredjaje sa otpada ,velike kao bure od 500L. Pocupaju napolje sve osim kompresora , izmenjivaca i ventilatora.. Ugrade nove modernije ventile i mali kineski modul (taj od 100tinjak eur sto ti kazes) koji sa vise senzora nadgleda i diriguje rad kompresora... Domisljati ljudi zaista.
No salu na stranu , iskreno mi je drago za videti da su toplotne pumpe sve popularnije i da se polako svet okrece ka efikasnijim sistemima grejanja a samim tim i broj DIY ljudi koji volu da se bakcu sa tim ima sve vise sto moze pozitivno da se odrazi na sve nas u skorijoj buducnosti.
Taj sto je prepravljao od klime tp,uzimao je elemente iz tp,plocasti izmenjivac i ekspanziona posuda je male zapremine bas takva ide u tp,a ovaj univerzalni kontroler je 50 evra i ima dosta snimaka na yt.
Nasao sa neku tabelu pa mi nije jasno ako ima ko se razume
R410a pri pritisku od 14 bar daje temperaturu od 19.1 C i toplotni kapacitet od 200.8 KJ/kg
  • R407c pri pritisku od 14 bar daje temperaturu od 37.1 C i toplotni kapacitet od 182.1 KJ/kg
  • R290 pri pritisku od 14 bar daje temperaturu od 41.1 C i toplotni kapacitet od 304.9 KJ/kg
  • R134a pri pritisku od 14 bar daje temperaturu od 52.5 C i toplotni kapacitet od 148.1 KJ/kg

Ako nekog zanima, ovo je buka u radu Altherme. Izuzetno je tiha, ovo je snimano na manje od metar.

Inace danasnja potrosnja struje po ovom vremenu za 22h je 22kW. Trenutno 24.5C u stanu.

Prilozi

• Altherma 3 Noise.mp4
    476.8 KB
Emaxx, gde gledas cene, ja sam najjeftinije video oko 6000€?
frka, ima li ovo u Srbiji,izbacuje mi samo Hrvatske sajtove?

Nazad
Vrh Dno