Šta je novo?

Toplotna pumpa

Trebalo bi da ima i kod vas, samo je cijena masna. Ukucaj Vogel not, trebalo bi da izbaci imali i gdje.

Na koju seriju mislite? Ona koja je bas za toplotne pumpe, U2, to nisam video nigde da ima u Srbiji. Jedino ima neka običnija serija (vonova), ne znam ni da li je ova T6 koja je prva sledeća po kvalitetu ali ni ona nije specijalno za TP

Ako je cena tako masna, što ne onda neki vid "suvog" grejnog tela, da li suvo podno ili suvo zidno? Da li neko ima iskustva sa tim? Koliko razumem, tvrde da suvo podno ne podiže više od 3cm pod, dok zidno traži 5cm. Vidim da već imaju gotova rešenja, da je za zidno jedan panel od 1.6 metra kvadradnih manje od 100e, a da je jeftinije ako se ide na panel dužine 2m. Koliko razumem, u slučaju zidnog i ne mora da plafona da ide jer toplota naravno uvek ide gore, pa je dovoljno nekih 1.5m-1.8m visine, a navodno može da se iskoristi i kao prirodniji vid hlađenja leti (bez duvanja i isušivanja vazduha koje klima radi)

Па исушивање ваздуха лети је позитивна ствар

Šta je to suvo grejno telo? Može neki link?

Što se tiče da topao vazduh ide gore, to se kod podnog grejanja sabo primeti. Meni je razlika manje od jedan stepen na 1m i na 2,8m. Ako je opcija da se postavi do plafona, ja bih tako uradio da dobijem dodatnu grejnu površinu (ako je u pitanju TP).
Mi imamo grejanje i sa poda i sa plafona, i prijatnije je ako radi i plafonsko a ne samo podno, iako bi pomislio da bi onda samo zagrevao gornje slojeve vazduha. Ali nije tako, izgleda da je izraženije zračenje nego konvekcija. Bar se meni, iz iskustva, tako čini. Možda bi u nekom drugom objektu bilo drugačije.

Šta je to suvo grejno telo? Može neki link?

Što se tiče da topao vazduh ide gore, to se kod podnog grejanja sabo primeti. Meni je razlika manje od jedan stepen na 1m i na 2,8m. Ako je opcija da se postavi do plafona, ja bih tako uradio da dobijem dodatnu grejnu površinu (ako je u pitanju TP).
Mi imamo grejanje i sa poda i sa plafona, i prijatnije je ako radi i plafonsko a ne samo podno, iako bi pomislio da bi onda samo zagrevao gornje slojeve vazduha. Ali nije tako, izgleda da je izraženije zračenje nego konvekcija. Bar se meni, iz iskustva, tako čini. Možda bi u nekom drugom objektu bilo drugačije.
Možda sam se pogrešno izrazio, ali to je tip suve gradnje. Za pod ima više sistema (stiropor sa alu folijom i izrezbarena je rupa za polaganje cevi, a mislim ima i neki rigips sistem). Za zid je više rigips. Kada pominjes plafonsko, kakva je izolacija ploče? Ako nije grejan tavan, da li ste ploču izolovali? Ako niste, možda tu leži odgovor

Uvek je bolje da se postavi slika ili link.

Kod mene nemam problema ni sa grejanjem ni sa hlađenjem. Imam dobru izolaciju. Računi su nam mali i komforno nam je.
Danas sam na TP uključio hlađenje. Trebalo je vremena dok je sve ohladilo i TP je danas potrošila 13 kWh.
1000007628.jpg
Sada se isključila i samo će održavati temperaturu. Videću sutra potrošnju.

Da se vratim samo malo na taj "tip suve gradnje" kod grejanja i hlađenja...

Postoje sistemi gde se mogu na razne načine ugraditi alupex ili pex cevi u pod, plafon ili zid. Ovako izgleda nešto što može i kod nas da se nabavi:
1749025882769.png

1749025857490.png

1749025980752.png

Ko je probao nešto tako da ugradi u svoju kuću (npr ja), shatio je da nisu stvari baš tako jednostavne kao kod podnog grejanja i standardne košuljice. Ima dosta stvari o kojima treba voditi računa, puno spojeva, težina plafona, način ugradnje... jako puno majstora radi podno, a jako malo plafonsko. I to se odražava na cenu.
Sve lepo zvuči na papiru, ali kad probaš tako nešto da primeniš u praksi, tu nastaju problemi. Mi smo na kraju napravili naš sistem i sami ugradili. Preskupo nam je bilo da kupujemo ovako nešto, a ni jedan majstor nije imao volje ili vremena da se bakće sa našom improvizacijom.

Ovako izgleda kod nas:
1749026478876.png 1749026451807.png
Da li si na to mislio?

Malo smo se udaljili od teme toplotna pumpa, ali možda nekome bude korisno, pošto ovakav sistem najviše pogoduje baš toplotnim pumpama. Dobija se velika grejna površina i zaista se temperatura vode spusti ako se uključi i pod i plafon, a to pogoduje radu TP i računi budu manji. A pošto TP može da se koristi za hlađenje, plafon i zidovi su bolji za to od poda, pošto pod može da bude neprijatno hladan.

Da se vratim samo malo na taj "tip suve gradnje" kod grejanja i hlađenja...

Postoje sistemi gde se mogu na razne načine ugraditi alupex ili pex cevi u pod, plafon ili zid. Ovako izgleda nešto što može i kod nas da se nabavi:
Pogledajte prilog 494730

Pogledajte prilog 494729

Pogledajte prilog 494731

Ko je probao nešto tako da ugradi u svoju kuću (npr ja), shatio je da nisu stvari baš tako jednostavne kao kod podnog grejanja i standardne košuljice. Ima dosta stvari o kojima treba voditi računa, puno spojeva, težina plafona, način ugradnje... jako puno majstora radi podno, a jako malo plafonsko. I to se odražava na cenu.
Sve lepo zvuči na papiru, ali kad probaš tako nešto da primeniš u praksi, tu nastaju problemi. Mi smo na kraju napravili naš sistem i sami ugradili. Preskupo nam je bilo da kupujemo ovako nešto, a ni jedan majstor nije imao volje ili vremena da se bakće sa našom improvizacijom.

Ovako izgleda kod nas:
Pogledajte prilog 494733 Pogledajte prilog 494732
Da li si na to mislio?

Malo smo se udaljili od teme toplotna pumpa, ali možda nekome bude korisno, pošto ovakav sistem najviše pogoduje baš toplotnim pumpama. Dobija se velika grejna površina i zaista se temperatura vode spusti ako se uključi i pod i plafon, a to pogoduje radu TP i računi budu manji. A pošto TP može da se koristi za hlađenje, plafon i zidovi su bolji za to od poda, pošto pod može da bude neprijatno hladan.
Tako nešto. Evo primer šta nudi rehau za podno i za zidno

Prilozi

• IMG_0486.png
    IMG_0486.png
    192.3 KB · Pregleda: 29
  • IMG_0487.png
    IMG_0487.png
    273.7 KB · Pregleda: 19
  • IMG_0488.png
    IMG_0488.png
    192.3 KB · Pregleda: 30
Zovi za cenu.
Kada sam se ja raspitivao pomislio sam da su cevi od platine, a ploče od srebra. Možda je od tad postalo popularnije i da se masovnije ugrađuje i da je cena pala.

Pozdrav,

nakon nekog perioda istrazivanja, sada sam se (ponovo) aktivirao malo ozbiljnije oko ugradnje sistema grijanja. Pisao sam vec, u pitanju je TP vazduh-voda.
Kuca ca 200 kvadrata, P + S.

Plan izolacije:
- Fasada + 10cm stiropor
- Krov 15cm vuna izmedju rogova + 10cm vuna iznad plafona. Tavanski dio koji je minimalan, se ne grije.
- Stolarija: 7 komora, 50mm, Lowe stakla, Veka

Plan grijanja:
- Podno grijanje, bez grijanja sanitarne vode, haldjenja i bez bafera

Ovo je ukratko da ne bih sve ponovo citirao.

Po mojoj racunici koju sam radio (valstiti proracun na osnvu vasih inputa, kalkulator online), toplotni gubici su oko 10kw.

Konacno nadjem nekog ko mi se cini da zna sta radi. Covjek dodje, pogleda objekat i da prvo misljenje.
Eliminatorno pitanje mi je bila preporuka za snagu pumpe. I na moje veliko iznenadjenje covjek mi nije lupio 18kw.
Kucka nesto po mobitelu razmislja, gleda...

Kaze po nekoj prvoj, nepouzdanoj racunici, potreban ti je pumpa od 8,5kw - 9kw. Ali javit ce se s ponudom i tacnim proracunom.

I zaista tako (Detaljniji proracun):

• Toplotni gubici 9,9kw
  • Broj sati grijanja 2050
  • Ukupni troskovi grijanja 450€

Cijenovna ponuda iznad budzeta, necu govoriti cifru. Ali ponuda ukljucuje TP NIBE AMS 10-12 (12kw).
12kw iz razloga jer nema 10kw ako sam dobro shvatio. Ima 8kw ili 12kw.

Sve ostalo je onako kako sam trazio, servis obezbjedjen, po nekoj mojoj procjeni majstor sasvim korektan.

Razmisljam se i nadam se u neka vas iskustva, ako ih neko ima, da li je 12kw previse?

Evo moja razmisljanja pro/contra:

pro:
- "na prvu" strucan majstor i obezbjedjen servis
- kvalitetnija pumpa odnosno brend
- mogucnost podnog hladjenja do kondenzacione tacke bez dodatnog ulaganja

contra:

- visoka nabavna cijena pumpe/ugradnje
- sumnja u efikasnost s obzirom da je blago predimenzionisana

Pa tu negde izmedju 10-12kw pumpa bi trebala da bude ok. Bitno je i koliko gusto su postavljene cevi podnog grejanja, koje debljine je kosuljica, podna izolacija, itd. Kod mene pumpa od 8kw greje 165m2, temperature ulazne vode su isle od 26 do 30c, za 23c u kuci, ali imam malo bolju izolaciju od tebe.
Sto vise izolacije stavis to bolje, bitno je naravno i kako se postavi. Troslojna stolarija takodje dosta znaci.

Hvala na odg. Kakva je tvoja izolacija?

EDIT: Stakla su i kod mene troslojna.

Ja se borim trenutno protiv sebe, da se kao laik, ne ubijedim da mi je i 8kw dovoljna. 12kw je sigurno "previse"

Pozdrav,

nakon nekog perioda istrazivanja, sada sam se (ponovo) aktivirao malo ozbiljnije oko ugradnje sistema grijanja. Pisao sam vec, u pitanju je TP vazduh-voda.
Kuca ca 200 kvadrata, P + S.

Plan izolacije:
- Fasada + 10cm stiropor
- Krov 15cm vuna izmedju rogova + 10cm vuna iznad plafona. Tavanski dio koji je minimalan, se ne grije.
- Stolarija: 7 komora, 50mm, Lowe stakla, Veka

Plan grijanja:
- Podno grijanje, bez grijanja sanitarne vode, haldjenja i bez bafera

Ovo je ukratko da ne bih sve ponovo citirao.

Po mojoj racunici koju sam radio (valstiti proracun na osnvu vasih inputa, kalkulator online), toplotni gubici su oko 10kw.

Konacno nadjem nekog ko mi se cini da zna sta radi. Covjek dodje, pogleda objekat i da prvo misljenje.
Eliminatorno pitanje mi je bila preporuka za snagu pumpe. I na moje veliko iznenadjenje covjek mi nije lupio 18kw.
Kucka nesto po mobitelu razmislja, gleda...

Kaze po nekoj prvoj, nepouzdanoj racunici, potreban ti je pumpa od 8,5kw - 9kw. Ali javit ce se s ponudom i tacnim proracunom.

I zaista tako (Detaljniji proracun):

• Toplotni gubici 9,9kw
  • Broj sati grijanja 2050
  • Ukupni troskovi grijanja 450€

Cijenovna ponuda iznad budzeta, necu govoriti cifru. Ali ponuda ukljucuje TP NIBE AMS 10-12 (12kw).
12kw iz razloga jer nema 10kw ako sam dobro shvatio. Ima 8kw ili 12kw.

Sve ostalo je onako kako sam trazio, servis obezbjedjen, po nekoj mojoj procjeni majstor sasvim korektan.

Razmisljam se i nadam se u neka vas iskustva, ako ih neko ima, da li je 12kw previse?

Evo moja razmisljanja pro/contra:

pro:
- "na prvu" strucan majstor i obezbjedjen servis
- kvalitetnija pumpa odnosno brend
- mogucnost podnog hladjenja do kondenzacione tacke bez dodatnog ulaganja

contra:

- visoka nabavna cijena pumpe/ugradnje
- sumnja u efikasnost s obzirom da je blago predimenzionisana
10kW puna kapa, na režimu -7.
Sad neke pumpe koje su deklarisane na 12kW, na -7 imaju 7-8kW. Tako da obratite pažnju. Dimenzionisanje, tj odabir modela nije uvek isti u zavisnosti od brenda i tipa pumpe.
Ako je razlika u ceni između te od 8 i od 12kW koju pominjete mala, onda nije strašno ići na neki kW više. Problem je ići na duplo jaču, ovako ne bi trebalo da bude problema.
Što se Nibe pumpi tiče, one su srednja-viša klasa i tu ne bi trebalo da bude problema. Ali servis i pokrivenost je upitna. Ne znam iz kog ste mesta, ali recimo u Srbiji to ne radi niko ozbiljno i zaobišao bih u širokom luku, u komšijskim zemljama je možda bolja situacija.

Ja se borim trenutno protiv sebe, da se kao laik, ne ubijedim da mi je i 8kw dovoljna. 12kw je sigurno "previse"
možda 8,5 da se lakše ubedite 😉

Prilozi

• IMG_20250618_173927.jpg
    IMG_20250618_173927.jpg
    97.3 KB · Pregleda: 14

Super, mnogo znace troslojna stakla.
Stavljao sam 10cm stirodur u pod. 15cm kamena vuna, fasadna izolacija. Sto se krova tice, izmedju rogova 12cm kamena vuna iz table, jos 15 cm mineralna vuna iz rolne preko i na ploci ima 10cm.
Na tvom mestu bih isao na neku premium 10-ku. Da ne razmisljas. Ipak 200m2 nije malo.

10kW puna kapa, na režimu -7.
Sad neke pumpe koje su deklarisane na 12kW, na -7 imaju 7-8kW. Tako da obratite pažnju. Dimenzionisanje, tj odabir modela nije uvek isti u zavisnosti od brenda i tipa pumpe.
Ako te dobro razumijem, zelis reci da je 10kw na -7 sasvim dovoljno ako pumpa toliko isporuci i da je veci problem kod ovih, recimo “low budget”, koje su deklarisane kao 12, nem mogu iaporuciti ni 7-8kw?
Pretpostavljam da zelis reci nije sve bajno kako pise, bar kod nekih.

Sto se cijene tice, nisam dobio ponudu za 8kw, vjerovatno jer je smatrano da nije dovoljno.
Inace BIH je u pitanju i firma se bavi ugradnjom samo ovog brenda. Po njihovoj prici dosta su aktivni i na prostoru Srbije.
Super, mnogo znace troslojna stakla.
Stavljao sam 10cm stirodur u pod. 15cm kamena vuna, fasadna izolacija. Sto se krova tice, izmedju rogova 12cm kamena vuna iz table, jos 15 cm mineralna vuna iz rolne preko i na ploci ima 10cm.
Na tvom mestu bih isao na neku premium 10-ku. Da ne razmisljas. Ipak 200m2 nije malo.
Sto se tice krova, tu mi nije problem dodati/oduzeti. Pod sam “fulio” nazalost a u projektu su bile xps 5cm ploce ali nisam vidio :-(
Sada minostaje samo po podu da redam koliko mi dozvoljava portal (staklena stijena). Ukupno imam nekih 12-15cm i nadam se da cu moci dodati bar 3cm stirodura.

Za bolji brand nemam vise para. I ova ponuda mi je iznad budgeta ali grijanje se radi jednom pa se “mora” uraditi kako treba.

Ako te dobro razumijem, zelis reci da je 10kw na -7 sasvim dovoljno ako pumpa toliko isporuci i da je veci problem kod ovih, recimo “low budget”, koje su deklarisane kao 12, nem mogu iaporuciti ni 7-8kw?
Pretpostavljam da zelis reci nije sve bajno kako pise, bar kod nekih.
Baš tako.
Tih 10kW na -7 ne mora biti 100% od pumpe, može i u bivalentnom režimu rada (recimo pumpa 7kW + 3kW back up grejač).

Najbolje je uvek ima projekat gde su tačno izračunati toplotni gubici.

Da se i ja javim. I ja sam takoder gledao i informisao se raspitivao se kod korisnika pumpi..
kod mene je 160 kvadrata radijatorsko grijanje
8 cm stiropor, pvc stolarija.. ma eto srednja izolacija. Odabrao sam 12 kW Midea split. Po proracunima na kalkulatoru sam mogao izabrati i 10 kW ali eto prelomilo je na 12 kW zbog jacih zima jer zivim u okolini Sarajeva.

Da se i ja javim. I ja sam takoder gledao i informisao se raspitivao se kod korisnika pumpi..
kod mene je 160 kvadrata radijatorsko grijanje
8 cm stiropor, pvc stolarija.. ma eto srednja izolacija. Odabrao sam 12 kW Midea split. Po proracunima na kalkulatoru sam mogao izabrati i 10 kW ali eto prelomilo je na 12 kW zbog jacih zima jer zivim u okolini Sarajeva.
Onda smo u slicnoj situaciji. Meni bi 10kw bilo idealno ali majstor nema tu varijantu. Takodjer Sarajevo u pitanju…

Nazad
Vrh Dno