Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ako može dodatni komentar na postavljenu šemu.
Interesuje me kod ove šeme šta se dešava sa količinom vode u sistemu kada se pumpa koristi za grejanje vode u bojleru. Trokrakim ventilom se prebacuje polaz na vod prema spirali bojlera, ali u tom krugu ima baš malo vode i u periodu rada sa bojlerom je to jedini grejni krug. Drugo pitanje je vezano za rad pumpe koja u tom periodu ima samo taj jedan potrošač. Pumpa mi je 16 KW, a za spiralu u bojleru i ne znam koju snagu grejanja ima.
Odnosno, kako uopšte funkcioniše PTV kad znamo koji su zahtevi oko izbora snage pumpe i količine vode u sistemu.

Trenutno vršim pripreme da ubacim pumpu u postojeći sistem grejanja, imam bafer 100 l koji bih prepravio u volumizer. Postojeće rešenje mi je sa bajpasovima na baferu i potrebna je minimalna prepravka da ga prebacim da radi kao volumizer na povratnom vodu kada koristim toplotnu pumpu. Ne izbacujem kotao za sada, pa će ostati i funkcija bafera kad koristim pelet.
Pošto već radim prepravku cevi, odradio bih i ubacivanje trokrakog ventila.
Funkcija bafera mi je i kod grejanja na pelet bila da povećam količinu vode, a u startu je ubačen i zbog naknadnog korištenja toplotne pumpe. Koristim Fenkoile, cevi su izolovane i prvenstvena namena toplotne pumpe je za hlađenje pošto ne koristim klima uređaje. Jedan deo grejanja je rešen podnim,
Instalacije su mi odrađene delimično za grejanje vode u bojleru. Bojler ima spiralu, već je postavljena pumpa koja ima funkciju kod grejanja na pelet, ali nisam nikad razvukao cevi od kotlarnice do bojlera.
Pošto nisam dovršio posao ni kod predhodnog grejanja, ne znam da li ću opet započeti taj deo posla i sa toplotnom pumpom.
Treba mi neko vreme za nabavku ventila. U pitanju je LG R290 monoblok pumpa koja ima neki svoj standard za taj trokraki ventil. Kompletiram opremu za njenu ugradnju, ostala mi je još ta odluka za PTV.
Iskreno, najbolje je da pitate tehničku podršku od LG-a. Nije na mestu da ja dajem preporuke van onoga što je proizvođač zamislio. Nemam iskustva sa njihovim pumpama i me želim da Vam eventualno napravim neki problem.

Ponekad i ja zakomplikujem dužim opisima.
U sistemu grejanja sa kotlom ja nemam ovu dilemu, temperatura vode koju daje kotao je dosta veća i bojler za PTV je samo jedno dodatno grejno telo.
Pitanje nije vezano samo za LG, po vašoj šemi koju ste postavili se realizuje grejanje i PTV i kod ostalih brendova. Princip je u osnovu isti kod svih.
Ako može neki kraći opis rada sistema koji je realizovan na prikazani način.

Praktično je ovo pitanje.
Kako uopšte funkcioniše PTV kad znamo koji su zahtevi oko izbora snage pumpe i količine vode u sistemu. Ako je moja pretpostavka tačna da u nekom periodu pumpa greje samo bojler za PTV.

Nismo se razumeli, slike koje sam postavio vezano za solarne panele, trenutno je namesten da radi samo koliko trosimo u kuci(mora tako dok ne dodje EPS da stavi neko novo brojilo), evo postavljam sliku kad je bio ukljucen prvi dan i kad povuce maksimum koliko moze i tu se vidi da cemo u toku dana otprilike preko 60-70% da guramo u mrezu, a ostalo da koristimo.
Temperatura u kotlu je bila oko 60c
Ti jos nisi prozjumer i nije ti ukljucen export u mrezu dok ne zavrsis sve (izmestanje brojila, ugovor, komisija). Zavisi gde si ali to moze da potraje jos mesec dva. Tebi je smart metrom iskljucen export i elektrana pravi samo onoliko koliko trosis na sve tri faze i to formulom najmanje opterecena faza i toliko salje i na ostale dve bez obzira sto one traze vise.
Dakle ako na jednoj fazi povuces 1kW on ce toliko da pravi i na ostale dve - ukupno 3kW bez obzira sto druge dve vucu po 2kW, 1kW sa krova a 1kW iz mreze.
Sto se tice ove sezone pisi propalo jer si najjace mesece izgubio (april, maj, jun, jul i avgust). Ostani na peletu ovu sezonu a za TP spremaj radijatore jer ne moze TP da radi na 60C.
Kada ti puste export mozes da dogrevas klimama ako ih imas (inverter) da smanjis potrosnju preko dana.

Praktično je ovo pitanje.
Kako uopšte funkcioniše PTV kad znamo koji su zahtevi oko izbora snage pumpe i količine vode u sistemu. Ako je moja pretpostavka tačna da u nekom periodu pumpa greje samo bojler za PTV.
Funkcioniše najnormalnije. Senzor u bojleru daje signal automatici toplotne pumpe da prebaci smer trokrakog ventila ka cevnom izmenjivaču i toplotna pumpa zagreva bojler do setovane temperature. Cevni izmenjivač u bojleru mora biti dimenzionisan prema potrebama toplotne pumpe. To znači da se ne može ugraditi bilo koji bojler, već onaj predviđen za rad sa toplotnom pumpom. U praksi to je površina izmenjivača u bojleru oko 1m2 na svakih 100l zapremine bojlera, ako je veći izmenjivač još bolje. Ako je izmenjivač mali (u praksi manje od 0.8m2 na 100l) dolazi do problema da toplotna pumpa jako dugo zagreva bojler ili podiže polaz kako bi postigla temperaturu vode u bojleru. Nekada podigne polaz i na preko 60'C, a tada troši jako mnogo el. energije i imate slučaj ekstremne potrošnje, tj visokih računa.

Hvala na objašnjenju don_776. Video sam namenske bojlere PTV sa toplotnom pumpom, znam da to radi ali me interesovalo kakvo je tehničko rešenje.
Pretpostavljao sam da su povećali cevni izmenjivač zbog nižeg polaza. Pogledao sam ponudu bojlera za toplotne pumpe i tehničke karakteristike.
Količina vode je i dalje manja od količine vode u grejnom delu, ali pretpostavljam da je vreme rada kraće i da se upravlja drugačije sa protočnom pumpom.
Ako još može informacija koja je prosečna ciljana temperatura u bojleru, koje je orijentaciono vreme zagrevanja vode od temperature hladne vode do ciljane.
I da li leti pumpa prebacuje sa režima hlađenja na ređim grejanja, kada se koristi za rashlađivanje prostora i grejanje vode. Ako je takav rad moguć.
Vaše objašnjenje mi je pomoglo u odluci da li da idem na PTV, pa ću za sada odustati.
Sa pumpom sam dobio Vaillantov bojler od 120l, ali je on očito za grejanje sa gasom. Jedva sam pronašao podatak za površinu izmenjivača, 0,85 m2 na 120l. Podatak je za predhodnu verziju mog bojlera, ali pretpostavljam da je izmenjivač sličan.
Očito je trgovac uparivao pumpu i bojler, pa je tako dospelo do mene.
Morat ću ga prodati, pa u nekoj kasnijoj fazi rešavati i PTV.

Poslednja izmena:
Hvala na objašnjenju don_776. Video sam namenske bojlere PTV sa toplotnom pumpom, znam da to radi ali me interesovalo kakvo je tehničko rešenje.
Pretpostavljao sam da su povećali cevni izmenjivač zbog nižeg polaza. Pogledao sam ponudu bojlera za toplotne pumpe i tehničke karakteristike.
Količina vode je i dalje manja od količine vode u grejnom delu, ali pretpostavljam da je vreme rada kraće i da se upravlja drugačije sa protočnom pumpom.
Ako još može informacija koja je prosečna ciljana temperatura u bojleru, koje je orijentaciono vreme zagrevanja vode od temperature hladne vode do ciljane.
I da li leti pumpa prebacuje sa režima hlađenja na ređim grejanja, kada se koristi za rashlađivanje prostora i grejanje vode. Ako je takav rad moguć.
Vaše objašnjenje mi je pomoglo u odluci da li da idem na PTV, pa ću za sada odustati.
Sa pumpom sam dobio Vaillantov bojler od 120l, ali je on očito za grejanje sa gasom. Jedva sam pronašao podatak za površinu izmenjivača, 0,85 m2 na 120l. Podatak je za predhodnu verziju mog bojlera, ali pretpostavljam da je izmenjivač sličan.
Očito je trgovac uparivao pumpu i bojler, pa je tako dospelo do mene.
Morat ću ga prodati, pa u nekoj kasnijoj fazi rešavati i PTV.
Toplotna pumpa može grejati toplu vodi i raditi u režimu hlađenja bez problema, za to su i konstruisane. Ali je u takvom režimu obavezan bafer za hladnu vodu iz dva razloga, prvi je da obezbedi dovoljnu količinu vode u sistemu za režim hlađenja, a drugi je da postoji akumulirana količina hladne vode za fan coil-e dok toplotna pumpa radi u režimu pripreme tople vide u bojleru.
Što se samog režima grejanja tople potrošne vode tiče, ako je sanitarni bojler sa optimalnim izmenjivačem grejanje zapremine od 200l ne bi trebalo da traje duže od sat vremena. Setovana temperatura u bojleru bi treba da bude oko 45 do 48'C, sve preko toga je nepotrebno bacanje energije.

Vrh Dno