Pozdrav,
nakon nekog perioda istrazivanja, sada sam se (ponovo) aktivirao malo ozbiljnije oko ugradnje sistema grijanja. Pisao sam vec, u pitanju je TP vazduh-voda.
Kuca ca 200 kvadrata, P + S.
Plan izolacije:
- Fasada + 10cm stiropor
- Krov 15cm vuna izmedju rogova + 10cm vuna iznad plafona. Tavanski dio koji je minimalan, se ne grije.
- Stolarija: 7 komora, 50mm, Lowe stakla, Veka
Plan grijanja:
- Podno grijanje, bez grijanja sanitarne vode, haldjenja i bez bafera
Ovo je ukratko da ne bih sve ponovo citirao.
Po mojoj racunici koju sam radio (valstiti proracun na osnvu vasih inputa, kalkulator online), toplotni gubici su oko 10kw.
Konacno nadjem nekog ko mi se cini da zna sta radi. Covjek dodje, pogleda objekat i da prvo misljenje.
Eliminatorno pitanje mi je bila preporuka za snagu pumpe. I na moje veliko iznenadjenje covjek mi nije lupio 18kw.
Kucka nesto po mobitelu razmislja, gleda...
Kaze po nekoj prvoj, nepouzdanoj racunici, potreban ti je pumpa od 8,5kw - 9kw. Ali javit ce se s ponudom i tacnim proracunom.
I zaista tako (Detaljniji proracun):
- Toplotni gubici 9,9kw
- Broj sati grijanja 2050
- Ukupni troskovi grijanja 450€
Cijenovna ponuda iznad budzeta, necu govoriti cifru. Ali ponuda ukljucuje TP NIBE AMS 10-12 (12kw).
12kw iz razloga jer nema 10kw ako sam dobro shvatio. Ima 8kw ili 12kw.
Sve ostalo je onako kako sam trazio, servis obezbjedjen, po nekoj mojoj procjeni majstor sasvim korektan.
Razmisljam se i nadam se u neka vas iskustva, ako ih neko ima, da li je 12kw previse?
Evo moja razmisljanja pro/contra:
pro:
- "na prvu" strucan majstor i obezbjedjen servis
- kvalitetnija pumpa odnosno brend
- mogucnost podnog hladjenja do kondenzacione tacke bez dodatnog ulaganja
contra:
- visoka nabavna cijena pumpe/ugradnje
- sumnja u efikasnost s obzirom da je blago predimenzionisana