Hvala na objašnjenju
don_776. Video sam namenske bojlere PTV sa toplotnom pumpom, znam da to radi ali me interesovalo kakvo je tehničko rešenje.
Pretpostavljao sam da su povećali cevni izmenjivač zbog nižeg polaza. Pogledao sam ponudu bojlera za toplotne pumpe i tehničke karakteristike.
Količina vode je i dalje manja od količine vode u grejnom delu, ali pretpostavljam da je vreme rada kraće i da se upravlja drugačije sa protočnom pumpom.
Ako još može informacija koja je prosečna ciljana temperatura u bojleru, koje je orijentaciono vreme zagrevanja vode od temperature hladne vode do ciljane.
I da li leti pumpa prebacuje sa režima hlađenja na ređim grejanja, kada se koristi za rashlađivanje prostora i grejanje vode. Ako je takav rad moguć.
Vaše objašnjenje mi je pomoglo u odluci da li da idem na PTV, pa ću za sada odustati.
Sa pumpom sam dobio Vaillantov bojler od 120l, ali je on očito za grejanje sa gasom. Jedva sam pronašao podatak za površinu izmenjivača, 0,85 m2 na 120l. Podatak je za predhodnu verziju mog bojlera, ali pretpostavljam da je izmenjivač sličan.
Očito je trgovac uparivao pumpu i bojler, pa je tako dospelo do mene.
Morat ću ga prodati, pa u nekoj kasnijoj fazi rešavati i PTV.