Šta je novo?

Top lista RPG

Dragon Age i The Witcher bi morali da budu u prvih deset, Mass Effect je trebao da se nađe na mnogo višem mestu. Smešna lista. New Vegas umesto neuporedivo boljeg Fallouta 3 koga nema nigde na listi, na listi uopšte nema Mass Effecta 2, Diabla 2, Skyrima, Obliviona... Neke totalno leve igre su se našle na listi a nema mesta za neke od najpoznatijih i najuspešnijih predstavnika žanra.

Nisu to leve igre, nego stare igre. S obzirom da si se juče registrovao na forum nije ni čudo da nisi igrao nijednu od njih (zvučim kao driver, znam :D)

Meni je ovo ovako kao lista rpg-eva odlicna stvar, ali samo kao lista preporuka za igre koje sam propustio pa da mogu da ih odigram. Inace ovako za ocenjivanje koja je bolja je besmislena, jer stavljas igre za ocenu pred publiku koja ih nije sve ni probala...
Meni je npr. Drakensang: The River of Time bolja od vecine koje sam odigrao u prvih 50, a nalazi se tek na 52. mestu.

Ovo je lista zajednice RPG Codex. Ko tamo ima nalog ili je već odigrao navedene igre ili će mu neko preporučiti da to uradi. Zato i nema ovih generičkih RPGa na listi što igra šire pučanstvo. Samim tim uspeh jednog Dark Soulsa da se tako visoko kotira je ogroman.

Ne znaš ti drugar šta sam ja igrao a šta nisam, uzdrži se od takvih provokacija!
Neke od tih igara jesu stare, ali druge su potpuno nepoznate... Lista kao da je pravljena samo da bi pokazali srednji prst mainstreamu, umesto da naprave vrednu listu najboljih i najuticajnijih RPGa na PCu.
Npr, za ovaj Knights of the Chalice sam morao da guglam, i ispade radi se o opskurnom indi RPGu od pre par godina. Takav naslov i jedan od svih popljuvan raspad kakav je Alpha Protocol su po ovoj listi značajniji od Dragon Agea ili Witchera 2, a da i ne nabrajam opet šta to sve nije na listi a moralo bi da bude!

Poslednja izmena:
@Uruk
Nisam igrao Drakensang: The River of Time. Hvala sto si ga pomenuo, sad sam malo procesljao po netu i izgleda da je skroz dobra igra. Moracu da je odigram.
Secam se da sam nekad davno poceo da igram njenog prethodnika, ali mi nije legao (vise se i ne secam iz kojih razloga).

Ne znaš ti drugar šta sam ja igrao a šta nisam, uzdrži se od takvih provokacija!
Neke od tih igara jesu stare, ali druge su potpuno nepoznate... Lista kao da je pravljena samo da bi pokazali srednji prst mainstreamu, umesto da naprave vrednu listu najboljih i najuticajnijih RPGa na PCu.

Ako je tebi nesto potpuno nepoznato, ne znaci da je i drugima. Vecina tih igara jesi bile mainstream kad su se pojavile.

Ovo je lista zajednice RPG Codex. Ko tamo ima nalog ili je već odigrao navedene igre ili će mu neko preporučiti da to uradi. Zato i nema ovih generičkih RPGa na listi što igra šire pučanstvo. Samim tim uspeh jednog Dark Soulsa da se tako visoko kotira je ogroman.

...kakve veze to ima sa onim sto sam napisao?
Hteo da kazem da je glasanje besmisleno ako ja npr. mogu da dam poen za Gothic, a Arx Fatalis nisam ni probao... to onda ne znaci da je Arx Fatalis losija igra.

Poslednja izmena:
Bazirati ovakve izbore na glasovima članova neke online zajednice je uvek besmisleno, to što većina njih većinu tih igara sigurno nije igrala je samo jedan od razloga. Mogu da se kladim da ovde imamo situaciju gde su ljudi neiskreno glasali za što starije i što manje poznate igre, uz standardni izbor RPG klasika (Torment, Baldur...), da bi ispali nekakvi stari iskusni hard core gameri, umesto da glasaju za igre u kojima su najviše uživali, najviše vremena sa njima proveli. Da je većina glasača bila kompetentna i iskrena u svom izboru, lista bi po mome mišljenju bila potpuno drugačija.

@kellhus

Ili se jednostavno radi o starijim ljudima koji jesu najvise uzivali u tim igrama za koje su glasali? Npr. ja sam u Might & Magic serijalu uzivao vise nego u jednoj rpg igri u poslednjih 7-8 godina. Da ne pricam koliko sam vremena proveo u njima. Da bi presao M&M6 na primer potrebno ti je vise utrosenog vremena nego za desetak danasnjih igara zajedno. Ali to je nebitno, ono sto hocu da kazem je to da ako su tebi neki naslovi nepoznati i nisi ih igrao kada su izasli, ne znaci da oni nisu bili vrhunske igre kada su se pojavile.

Nisam znao da je ovaj novi Deus Ex toliko cenjen, moracu da probam igru.
Jeste, odlican je HR. Svakako ga vrijedi odigrati, moj savjet ti je da odigras GOTY verziju koja u sebi sadrzi DLC - Missing Link, jer je ta misija kao istrgnuta iz osnovne igre samo da bi se prodao kao dlc paket.

New Vegas umesto neuporedivo boljeg Fallouta 3 koga nema nigde na listi, na listi uopšte nema Mass Effecta 2, Diabla 2, Skyrima, Obliviona... Neke totalno leve igre su se našle na listi a nema mesta za neke od najpoznatijih i najuspešnijih predstavnika žanra.

Heh, eto koliko znas, pa taj New Vegas je za klasu bolja igra od trojke. I kakav crni Oblivion o cemu to pricas?! Ne znam koje su to tebi totalno leve igre, ali na ovoj listi su sve najpoznatije i najbolje igre u rpg zanru - kultne. Ne kapiram sta se tako iscudjavas?! Ocigledno je da si ti propustio dosta ovih nalsova da odigras, vjerovatno sto si tada bio veoma mlad da bi takve igre igrao, a predpostavljam da su te sto si nabrojao i jedini RPG-ovi koje si odigrao.

Nisi ti za RPG, drž se Tomba Raidera i Assassins Creeda :p

Meni je puno srce jer nigde nema ni Obliviona ni Skyrima, ne zna se koji je gori RPG pa i igra uopšteno od te dve.

TES ili volis ili hejtujes nema druge, iako vas sto hejtujete ne mogu shvatiti nimalo.

Na tvoj komentar odgovaram sa:

@mrtavker
Uopšte nije tako, znam mnoge a i sebe kojima je TES nešto između.

Na tvoj komentar odgovaram sa:

Problem je što mnogi novije Elder Scrollove porede sa idealizovanom verzijom starih Elder Scrollova (ili RPGova uopšte) kada tvrde da je došlo do dumbing downa, pa još kada se slože da su za to krive konzole ili štatijaznamvećšta, eto veselja. Mislim, i ovaj lik počinje sa pričom o tome kako su tehnikalije napredovale u igrama, kako je grafika bolja, fizika, šta već, da bi odmah zatim krenuo da kuka kako je PC tehnički superiorniji. Kao da su Elder Scrollsi bili poznati po tehničkoj superiornosti, ispoliranoj grafici, tečnim animacijama ili vrhunskoj fizici. To je simptomatično za mnoge slične diskusije, gde se zapravo poredi skorašnji TES iz nečije mašte ili želje, kako je neko zamislio da treba da bude, sa nekim ranijim TES naslovom. Da se razumemo, naravno da bih ja voleo da TES izađe bez bilo kakve mane, ali to uglavnom nisu mane koje su neoprostive, ili kakvih ne viđamo u toni drugih igara, uključujući i one sa liste, kad je već reč o njoj...

Uostalom, ima i za ovu tezu videa, pa da ne dužim...

(vidim da će se ovo pretvoriti u diskusiju o Elder Scrollsima i još ponekim igrama, dabome...:) )

Znao sam da ce kad tad da krene rasprava oko Skyrima. Sto bi neki pricali o 70 igara sa liste kada se moze trolovati o Skyrimu.

ja se samo nadam da ce witcher 3 i dragon age inquisition pokazati uspesnim da imamo u kojoj novijoj igri uzivati

Kao neko ko ima najsladje uspomene igrajuci Morrrowind a najvise vremena i zabave sam proveo/dobio iz Skyrima dok je Oblivion za mene losija verzija Skyrima, recicu samo:

Morrowind jeste bolji RPG ali je Skyrim bolja igra.

Čim je nekome Fallout 3 bolji od NW-a, odmah je jasno da ne treba ulaziti u diskusiju, pošto je NW barem 10x bolji rpg :)

Problem je što mnogi novije Elder Scrollove porede sa idealizovanom verzijom starih Elder Scrollova (ili RPGova uopšte) kada tvrde da je došlo do dumbing downa, pa još kada se slože da su za to krive konzole ili štatijaznamvećšta, eto veselja. Mislim, i ovaj lik počinje sa pričom o tome kako su tehnikalije napredovale u igrama, kako je grafika bolja, fizika, šta već, da bi odmah zatim krenuo da kuka kako je PC tehnički superiorniji. Kao da su Elder Scrollsi bili poznati po tehničkoj superiornosti, ispoliranoj grafici, tečnim animacijama ili vrhunskoj fizici. To je simptomatično za mnoge slične diskusije, gde se zapravo poredi skorašnji TES iz nečije mašte ili želje, kako je neko zamislio da treba da bude, sa nekim ranijim TES naslovom. Da se razumemo, naravno da bih ja voleo da TES izađe bez bilo kakve mane, ali to uglavnom nisu mane koje su neoprostive, ili kakvih ne viđamo u toni drugih igara, uključujući i one sa liste, kad je već reč o njoj...

Uostalom, ima i za ovu tezu videa, pa da ne dužim...

(vidim da će se ovo pretvoriti u diskusiju o Elder Scrollsima i još ponekim igrama, dabome...:) )

Prva rečenica ko da je izašla iz usta domaćeg političara ali dobro...

Ukratko, šta ne valja sa novim Elder Scrollsima a što su imali stariji. Manje mogućnosti, to ne valja. Recimo u tom buđavom Daggerfallu si mogao da levitiraš na konju, pod uticajem ili vampirizma ili likantropije. U Morrowindu si mogao napraviti raketne čizme sa kojima imaš opciju da preskačeš čitave regije. To je ono što na kraju krajeva čini ES igre zabavnim, taj sandbox karakter. ES ima dobar lore ali svaka igra ima klasičnu truba priču koja nije naročito interesantna a kvestovi su isto bezveze. Džabe oni pokušavaju da od ESa prave Torment kada to nije. Bolje da se bave ubacivanjem novih opcija i sadržaja uz poliranje svih elemenata umesto što menjaju osnove Elder Scrolls igara kao što su uradili sa magic sistemom u Skyrimu.

Btw. konzole jesu krive za nepostojanje levitacije u Oblivionu i Skyrimu jer njihov hardver ne može da podrži otvorene gradove i brza učitavanja zona.

Poslednja izmena:
Ma jednostavno ti novi TES naslovi su samo popularni zahvaljujuci otvorenom svijetu i time sto mozes da ides i resavas kvestove onim redosledom koji igrac zeli - I TO SVE NA KONZOLAMA! Ej... :d Znaci pruzaju tu prividnu nelinearnost koju mnogi igraci konzola ne mogu da iskuse, a i kako bi kada samo igraju COD, BF, Halo, i slicne gluposti. Tako da im taj Skyrim dodje kao nesto nevidjeno.

Zato je i GTA toliko popularan, takodje pruza tu neku kvazi nelinearnost. Meni su taj Oblivion, Skyrim isto kao GTA samo u fantasy okruzenju. Samo sto su prica i zadatci u GTA mngo bolji i zanimljiviji, kao i likovi koji su zivopisni i igrac se moze poistovetiti sa njima. Sto je tesko za povjerovati jer bi to trebalo da bude prednost RPG igara. To samo potvrdjuje koliko su prica, kvestovi, likovi u Skyrimu i Oblivionu losi, dosadni i genericni. Skyrim me je smorio na pola, nisam mogao da smognem snage da ga predjem..

Na konzolama ne postoje pravi RPG naslovi, nikada i nisu postojali. RPG su uvijek bili ekskluziva za PC, danas na zalost to nisu, zato jedva cekam Wasteland 2 i ostale Kickstartere. :D

To nije kvazi nelinearnost, to je prava nelinearnost. E sad, sto zbog te sirine i glomaznosti Skyrim trpi na drugim stranama, na dubini likova/sadrzaja, jeste malo bez veze, ali open world koji se moze modovati...ima li sta zanimljivije :)
Ko voli da igra objective based pristupom, tom mogu da padnu u oci mane Skyrima (mislim na genericnost uglavnom, ostale mane su zanemarljive); ko voli da igra bez cilja i da krene gde ga put nanese (tipa-put skrece na desno, nisam isao na tu stranu pre, idem sad da vidim sta ima tamo) taj uziva u Skyrimu maksimalno.

Jeste nelinearnost, ali meni je prava nelinearnost kada igrac utice svojim postupcima na pricu, likove i okruzenje oko sebe, a ne samo da bira redosled misija i da se krece bez ogranicenja.

lista sa codexa je specificna jer su codexovci matori prdezi koji se zezaju tako sto pljuju po svemu pa i po Obsidianu tj pogotovo po njemu jer im je to nepisano pravilo i zabava

alpha protocol je odlicna igra koja je nazalost radjena sa konzolama u vidu i imala je problema zbog unrreal engine-a i nestajanja tekstura i par joos bagova koji su brzo bili reseni al avaj... odlicna prica i odlican razvoj i grananje i dijaloga i questova u zavisnosti od tvojih odluka

nazalost ne mogu da verujem da i danas ima ljudi koji tvrde da konzole ni u kom slucaju na los nacin nisu uticale na razvoj igara :|

to je zaista razocarenje

alpha protocol je odlicna igra koja je nazalost radjena sa konzolama u vidu i imala je problema zbog unrreal engine-a i nestajanja tekstura i par joos bagova koji su brzo bili reseni al avaj... odlicna prica i odlican razvoj i grananje i dijaloga i questova u zavisnosti od tvojih odluka
Gluposti! Problemi Alpha Protocola veze nemaju ni sa konzolama ni sa Unreal pokretačem... Problem je Obsidian, sve njihove igre su bagovite i nezavršene. Da nisu možda konzole i pokretač krivi i za užasno napucavanje, ili užasnu šunjačku mehaniku (u slučajevima kada ista uopšte funkcioniše)??
Obisidian je kompanija koja je sposobna samo da pravi nastavke tuđih naslova, i često su te njihove igre daleko slabije od igara na koje se nastavljaju (Sith Lords i New Vegas) iako su već imali gotov endžin, resurse, gejmplej sisteme na kojima su samo trebali dalje graditi. Jednom kada su pokušali da naprave originalni IP, Alpha Protocol, ta igra je ispala raspad u svakome pogledu. I sada bi trollovi tu igru koja je i od igrača i od medija sahranjena da pretstave kao neki vrhunski RPG, bolji od jednoga Dragon Agea i Mass Effecta. Alo, AP bolji RPG od Dragon Agea! Samo je to dovoljno da svakome bude jasno o kakvoj listi se radi i šta je njen jedini cilj.

Jeste nelinearnost, ali meni je prava nelinearnost kada igrac utice svojim postupcima na pricu, likove i okruzenje oko sebe, a ne samo da bira redosled misija i da se krece bez ogranicenja.

I to je vrsta nelinearnosti naravno, ali ujediniti te dve u jednoj igri je preglomazan zadatak. Ne mogu da se setim ni jedne igre koja to omogucuje. Mozda BG, a i on samo do nekle, jer nema pravi open world

... imas u G1,2 i multilinearne kvestove i open-world.

Gluposti! Problemi Alpha Protocola veze nemaju ni sa konzolama ni sa Unreal pokretačem... Problem je Obsidian, sve njihove igre su bagovite i nezavršene. Da nisu možda konzole i pokretač krivi i za užasno napucavanje, ili užasnu šunjačku mehaniku (u slučajevima kada ista uopšte funkcioniše)??
Obisidian je kompanija koja je sposobna samo da pravi nastavke tuđih naslova, i često su te njihove igre daleko slabije od igara na koje se nastavljaju (Sith Lords i New Vegas) iako su već imali gotov endžin, resurse, gejmplej sisteme na kojima su samo trebali dalje graditi. Jednom kada su pokušali da naprave originalni IP, Alpha Protocol, ta igra je ispala raspad u svakome pogledu. I sada bi trollovi tu igru koja je i od igrača i od medija sahranjena da pretstave kao neki vrhunski RPG, bolji od jednoga Dragon Agea i Mass Effecta. Alo, AP bolji RPG od Dragon Agea! Samo je to dovoljno da svakome bude jasno o kakvoj listi se radi i šta je njen jedini cilj.

Istina ziva. Pored Icewind Dalea koji je previsoko kotiran, tu je i Alpha Protocol. To je igra koja je kao da je izasla u nekoj ranoj "alfa" fazi, igra u pokusaju, prepuna bagova, retardirani Ai sistm, jos retardiranije sunjanje i katastrofalne animacije. Ono sto je zaista dobro jeste atmosfera, a to uopste nije dovoljno da se ova polu igra sta li je nadje ispred jednog Witchera, Dragon Agea, Mass Effecta, Deus Ex Human Revolutiona (alo Deus Ex).

I najjace od svega ispred jedne od najboljih igara u istoriji uopste - Star Wars Knights of Old Republic-a!!! :lupko:

Obje te igre bacaju jednu ogromnu mrlju na ovu listu, sada kada malo bolje razmislim @Filipenko i jeste u pravu, taman su [rpg]Cvarkov i [rpg] Dragan Torbica.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno