Šta je novo?

Top-Down cooler, šta uzeti?

markoni_slo

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2006
Poena
330
Dakle, sam naslov teme dosta govori... Treba mi top-down kuler koji će biti u mogućnosti da (o)hladi jedan intelov 820d cpu, a uskoro neki quad core! OC me zaista ne interesuje i odavno nisam u tim vodama, ono što mi je bitno jeste tišina. Dakle, treba mi kuler koji ima najbolji silent/performance ratio.
Predviđeni budžet je do 4k dinara, možda koji dinar preko i to je to, a ono što sam ja našao u NSu su sledeći modeli...

GeminII ~ 3k din (bez ventilatora)
GeminII s ~ 3k din
Scythe Zipang ~ 4200 din
Xigmatek HDT-D1284 ~ 1800 din

I sad je dilema šta uzeti od ovih gore pomenutih modela... GeminII mi deluje izuzetno glomazno i nezgrapno, čitao sam da i nije baš najsretnije rešenje za quad core procesore. GeminII s sa druge strane deluje privlačno i nekako sam najbliži kupovini istog, ali i dalje ostajem neodlučan jer i nije neki hladiša. :p Scythe zipang, 140mm fan predstavlja svakako plus, lep i skladan dizajn :d i po review-ima (koliko im je za verovati :trust:) daje dobre rezultate, ali sa težinom od preko 800gr i push-pin :crash: sistemom montiranja nisam siguran dal bih voleo da mi stoji u kućištu. Xigmatek, paaaaa... možda ipak ne, daje najlošije rezultate u celoj priči (shodno njegovoj ceni, verovatno da jesu dobri) pa shodno tome ne znam koliko je opravdana investicija i dal bih dobio nešto više u odnosu na intel stock kuler.

Znam da ima još par modela drugih proizvođača, kao što su Noctua NH-C12P ili Thermalright SI-128 SE ali nisam spreman da izdvojim toliko novca za njih. Dok je noctua možda i najbolje rešenje jer se u paketu dobija i kvalitetan heatsink i kvalitetan fan, ipak mu je cena preko 5k... Thermalright sa cenom od 4500 din, je blizu predviđenog budžeta, ali on dolazi bez ventilatora, čija kupovina zahteva dodatnu investiciju od barem 500din, opet dolazimo do cifre od 5k ili više dinara!

Predlozi, pored ovih, dobrodošli i poželjni! :D

nadjes lepo polovan thermalright 120 i budes miran sa temperaturama koji god cpu da uzmes

Hajde ovako... Jel taj thermalright kuler prvobitno osmišljen da daje najbolje rezultate prilikom hlađenja sa ventilatorom koji ima visok rpm ili što niži rpm? :trust: Drugo, čini mi se, a možda grešim, da je ovo tower kuler a ne TOP-DOWN kuler, kao što i samo ime teme govori i kao što je spomenuto kasnije u samoj temi. Grešim li? :S:

Zaista, da želim tower kuler, ne bih uopšte bio u dilemi šta da kupim i tu imam svog favorita... Tako da mi sugestija ovog tipa nije potrebna, ali hvala na trudu.

Hajde ovako... Jel taj thermalright kuler prvobitno osmišljen da daje najbolje rezultate prilikom hlađenja sa ventilatorom koji ima visok rpm ili što niži rpm? :trust: Drugo, čini mi se, a možda grešim, da je ovo tower kuler a ne TOP-DOWN kuler, kao što i samo ime teme govori i kao što je spomenuto kasnije u samoj temi. Grešim li? :S:

Zaista, da želim tower kuler, ne bih uopšte bio u dilemi šta da kupim i tu imam svog favorita... Tako da mi sugestija ovog tipa nije potrebna, ali hvala na trudu.

Pa i ja sam ranije preferirao TOP-DOWN varijantu, jer moze malo da duva i po memoriji;
sad u svojim razmisljanjima vise naginjem ka TOWER modelima, jer se mogu usmeriti da duvaju ka zadnjem ventilatoru na kucistu, a to doprinosi boljoj cirkulaciji vazduha kad su svi ventilatori podeseni na SILENT.

Nek' me ispravi neko ako gresim :type:

Sve je to u redu, i rekoh, da uzimam tower, ne bih ni tražio savet jer bih znao šta da uzmem! Jednostavno, u ovom kućištu nema mesta za adekvatan tower, stoga mi treba top-down i tu sam u dilemi šta da uzmem.

onda uzmi gemini2 s cooler jer sam cuo da lepo hladi

Bolje da procita - http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Kuleri/Cooler-Master-GeminII-S.html

Meni bi on bio izbor za TOP-DOWN resenje, ali ja nemam Quad Core, a u textu pise
Cooler Master GeminII S se (baš kao ni stariji brat) ne može pohvaliti sa vrhunskim performansama kada je hlađenje četvorojezgarnih procesora u pitanju. Naime, temperature u full load režimu rada su veoma blizu Tjunction-u 45nm quad core modela, što na duže staze može značiti degradiranje performansi overklokovanog procesora ili čak i totalno otkazivanje rada istog.

Jednostavno, u ovom kućištu nema mesta za adekvatan tower, stoga mi treba top-down i tu sam u dilemi šta da uzmem.

Neko je lepo napisao da se kuca gradi od temelja, a racunar od kucista i napajanja.
Ako vec planiras da uskoro uzmes Quad Core CPU, onda valjda nije problem da platis neko komotnije kuciste, pa makar to bio i polovan Chieftec :trust:

Chekaj, tebi odgovara cena zipanga, i josh uvek se razmishljash?

Ispravite me ako greshim, ali nije li on za klasu bolji od ostalih navedenih?
NAROCHITO shto se tishine tiche?

To se, naravno, vidi i kroz cenu, ali, ako ti upada u buzhet, chemu dalja rasprava?

To se, naravno, vidi i kroz cenu, ali, ako ti upada u buzhet, chemu dalja rasprava?

Pa napisao je zasto.

Ajd' da je 800, nego je 815g :S:

Scythe zipang, 140mm fan predstavlja svakako plus, lep i skladan dizajn :d i po review-ima (koliko im je za verovati :trust:) daje dobre rezultate, ali sa težinom od preko 800gr i push-pin :crash: sistemom montiranja nisam siguran dal bih voleo da mi stoji u kućištu.

I meni se kad cujem 815g i push-pin cini nesigurnim, ali valjda su ga testirali :crash:

Poslednja izmena:
KAMIKAZE je napisao(la):
Neko je lepo napisao da se kuca gradi od temelja, a racunar od kucista i napajanja. Ako vec planiras da uskoro uzmes Quad Core CPU, onda valjda nije problem da platis neko komotnije kuciste, pa makar to bio i polovan Chieftec :trust:

Chiefteca sam imao i verovatno da ga više neću kupovati. Ne kažem ja da to nisu kvalitetna kućišta, ali red bi bio da porade već jednom na tom dizajnu. Na današnjem tržištu se na lovorikama ne opstaje. A što se ostalih proizvođača tiče, kada počnu da prave kućišta koja nisu izbušena kao švajcarski sir i koja ne liče na alien svemirske brodove :wall: , privući će moju pažnju... Ostaje mi samo da se nadam da će neko od domaćih distributera dovući novu količinu Lian-Li ili Silverstone kućišta. A do tada, the quest continues...

Mandark je napisao(la):

markoni_slo je napisao(la):
ali sa težinom od preko 800gr i push-pin sistemom montiranja nisam siguran dal bih voleo da mi stoji u kućištu.

Verujem ja da su oni to testirali, ali to je za mene jednostavno "an accident waiting to happen"! :d Ne mogu da shvatim te japance, naprave kuler od 800gr gvožđa, udare mu extra cenu i pritom se stisnu i štede na par cm metala koji čini backplate! :crash:

...ali valjda su ga testirali :crash:

Pa, ima jako puno review-ova po netu.

Svi navode push-pinove kao zamerku, ali ovo nije tower kuler, pa da ima toliki uticaj na performanse.

Chak i da ima, takav kakav je, postizhe bolje rezuletete od ostalih navedenih, i tishi je.
(dakle, da je drugachiji mounting mehanizam, definitivno bi bio JOSH bolji, ali i ovako je vec najbolji od ponudjenih...)

Note:
Sve ovo govorim u kontekstu u kome je jedina mana push pinova shto se tezhi kuleri nakrive pa ne nalezhu dobro, te performanse trpe.
Iz tog ugla ochigledno ovo mozhemo zanemariti kao problem jer efikasnost kulera u poredjenju sa ovom konkurencijom ne dolazi u pitanje.

E, sad, ako se neko boji da ce mu se od prevelikog tereta kuler izvaliti iz socketa, sa svim radostima koje tako neshto donosi, ja ga svakako mogu razumeti.

Ja, recimo, kontam da to nije problem o kome imash realnih razloga brinuti, ali ako ti nemash poverenja u proizvodjacha, ***. Nishta ne mozhe zameniti lichni utisak udobnosti i sigurnosti u svoju mashinu koji bi mozhda izgubio ako svakih par dana merish jel ti kuler josh uvek normalan na patos. :p

Verujem ja da su oni to testirali, ali to je za mene jednostavno "an accident waiting to happen"! :d Ne mogu da shvatim te japance, naprave kuler od 800gr gvožđa, udare mu extra cenu i pritom se stisnu i štede na par cm metala koji čini backplate! :crash:

Spomenuo bih opet da ovo nije tower kuler, centar mase je mnogo blizhi podnozhju, te mu push pinovi mnogo manje predstavljaju problem negoli recimo Ninji i slichnima, koji se isto tako prodaju bez nekih problema, ali je, recimo, ochigledno bilo da nisu push pinovi za njih, kad je druga revizija loshije hladila od prve samo zbog mounting-a Neko reche negde da je na rev.B jednostavnim pritiskom prstom ka plochi smanjio temperaturu za 10C u loadu. Chisto sumnjam da tako neshto vazhi i za Zipang.

Poslednja izmena:
Pa, ima jako puno review-ova po netu.

Svi navode push-pinove kao zamerku, ali ovo nije tower kuler, pa da ima toliki uticaj na performanse.

Chak i da ima, takav kakav je, postizhe bolje rezuletete od ostalih navedenih, i tishi je.

Samo treba imati u vidu da se u review-ima testira nov kuler, a veliko je pitanje da li će plastika od koje su izrađeni push pinovi menjati karakteristike pod uticajem temperature i opterećenja od 800gr kroz 6 ili 12 meseci.

S obzirom da je u pitanju Intel-ov 820D, predlažem da ideš na GeminII S kuler, a kad dođe do upgrade-a procesora i kućišta, da zameniš i kuler nekim adekvatnijim.

Poslednja izmena:
S obzirom da je u pitanju Intel-ov 820D, predlažem da ideš na GeminII S kuler, a kad dođe do upgrade-a procesora i kućišta, da zameniš i kuler nekim adekvatnijim.
Tako je i bilo, nakon dužeg razmišljanja, čitanja silnih review-a, poređenja sa ostalim kulerima iz ove klase, uzeo sam juče geminII s i mogu reći da sam zadovoljan postignutim rezultatima.
U odnosu na intel-ov stock kuler u idle režimu rada skinuo je nekih 12-ak stepeni, dok je u loadu spustio temperaturu za gotovo 16c. Dok je intelov kuler u ovakvim situacijama radio na punom rpm-u, geminII s se vrti na nekih 1000-1100 rpm-a i skoro da je nečujan. :) Dodatno me je iznenadilo (prijatno) što sam dobio pravi backplate, pored "klasičnog" CM sistema za montažu.
Neko će reći da bi jedan thermalright si-128 se ili noctua NH-C12P dao još bolje rezultate, ali treba imati u vidu da su ti kuleri i veći od geminII s. U svakom slučaju, u dogledno vreme će lepo poslužiti za neku htpc mašinu.

Mandark je napisao(la):
Spomenuo bih opet da ovo nije tower kuler, centar mase je mnogo blizhi podnozhju, te mu push pinovi mnogo manje predstavljaju problem negoli recimo Ninji i slichnima, koji se isto tako prodaju bez nekih problema
Prilikom skidanja intelovog kulera, dva push-pina su mi se raspala a ovo mi nije prvi put da skidam i stavljam kuler, tako da nije do neiskustva. A sada kada sam video ovako nešto, definitivno ne bih stavljao kuler od 800gr sa tim sistemom montiranja, gde god da mu je centar mase, teže, opterećenja.

pozdrav

Prilikom skidanja intelovog kulera, dva push-pina su mi se raspala a ovo mi nije prvi put da skidam i stavljam kuler, tako da nije do neiskustva. A sada kada sam video ovako nešto, definitivno ne bih stavljao kuler od 800gr sa tim sistemom montiranja, gde god da mu je centar mase, teže, opterećenja.

pozdrav

Najverovatnije je zbog nekvalitetne plastike - meni su se neke plasticne sitnice prosto mrvile u rukama :trust:

Mislim da si napravio dobar izbor :type:

Vrh Dno