Šta je novo?

Top 10 Breakthrough PC Games

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
825
The console with no boundaries allowed these titles to change gaming forever

Brught to you by Toshiba - the laptop expert. 😀

10. King's Quest
9. Alone in the Dark
8. Half-Life
7. Quake
6. Starcraft
5. SimCity
4. Civilization
3. Ultima Online
2. Wizardry
1. Doom
Dobra lista, fali samo Dune II IMO

Poslednja izmena:
Fale Myst, The Sims, Diablo, Black&White (ili Populous) i Battlefield 1942. Ja bih dodao i GTA ali je to ipak igra koja je dosla sa konzole.

Tri pucacine ma koliko bile revolucionarne ne mogu zajedno biti na jednoj ovakvoj listi. Ipak je to jako slican gameplay. Takodje bih SimCity zamenio sa Populous-om. Pored StarCraft-a (pametan izbor) i Civilizacije nema mesta za Dune II bio on pionir ili ne.

Govori se o pocecima.
Skoro sve te igre koje si naveo su evoluirali iz ovih pomenutih.
King's Quest -> Myst
SimCity -> The Sims, to je cak i spomenuto u videu
HL -> CS i BF
Wizardy -> Diablo

Jedino je B&W izuzetak, mada se moze posmatrati i kao "ogranak" menadzerskog i "godly" Sim City-a. Za Populous se slazem.

Dune 2 je zacetak c&c RTS-a, i gameplay je svet sa sebe u poredjenju sa SC-om i Civom.

Poslednja izmena:
Wizardy i Diablo nemaju veze sa vezom. Ajde da si rekao Elder Scrolls ali Diablo lol

The Sims i Sim City nemaju veze sa vezom (u stvari imaju a to je Will Wright). Upravljanje gradom i simulacija zivota ljudi su dve potpuno razlicite stvari.

Half Life (Counter Strike) i Battlefield su dva totalno razlicita koncepta. A na ovoj listi predstavnik MP FPS je Quake a ne Half Life (inace cemu Quake i Doom zajedno). Tako da to sto si rekao ne stoji.

Myst i King's Quest :trust:. Pa ne zove se taj tip avantura dzabe Mystolike avanture. King's Quest nije igra tog formata, a nemaju ni isti tip izvodjenja. Mystolike avanture imaju velike veze sa medijom na kom su isporucivane. Ja original King's Quest nisam igrao (nisam toliko mator) ali znam da nije velika kao Myst. King's Quest mozda ima veze sa Lucas Arts avanturama ali sa Mystolikim nema nikakve.

Poslednja izmena:
Iskreno, mrzi me da objasnjavam...

Govori se o zacecima zanrova, aman.

Govori se o zacecima zanrova, aman.

Kad bi se govorilo o zacecima zanrova ne bi imali dve avanture i tri pucacine na listi od 10. Govori se o igrama koje su donele nesto revolucionarno u svoj zanr ili stvorile potpuno novi.

Svaka lista bez Baldurs Gate po meni nema smisla, govorili mi o pocecima zanra ili uopsteno o kvalitetu.

Sto ljudi, sto cudi! Ma koliko voleo i ja BG, nije mu mesto na ovoj listi... Kao ni Starcraftu. Tu Dune II treba da stoji. Half Life? Quake? Koliko god oni bili revolucionarni zbog izvodjenja, mogu da se saviju ili Wolf3D-u ili Doom-u. Poceci su bitni... Razrada genijalne ideje i podizanje na visi nivo je nesto sasvim drugo!

Svaka lista bez Baldurs Gate po meni nema smisla, govorili mi o pocecima zanra ili uopsteno o kvalitetu.

Mogli bi tu da se dodaju i Planescape i Fallout 1, mada ako bas pricamo o pocecima, prva Ultima i Bard's Tale su svakako zavredili svoje mesto. No dobro, izgleda da sastavljaci liste nisu bas ludi za rpg-jevima. 🙂

Poslednja izmena:
zasto fallout ako vec ima izometrijski rpg kao zacetnik koncepta

Pa prvi post-apokalipticni. Nije isto mac i magija, i plazma puska.

ko kaze prvi post apokalipticni, jesi cuo ikad za wasteland??

Ne, nisam cuo....do sad.

Ja sam mislio da je fallout prvi. Mada neznam koliko su se tvorci fallouta vodili za wasteland-om. Enivej, nisam igrao , tako da.....

Sorry, necu da pokazujem svoje neznanje vise. Ozbiljno. 🙂

Poslednja izmena:
Ma nije ovo lista igara koje su definisale nove zanrove a nije bas ni lista revolucionarnih igara u potpunostu. Nesto izmedju s tim sto favorizuju pucacine i strategije. Ako cemo o revolucionarnim igrama mora tu biti i jedan Homeworld (pored ostalih koje sam gore nabrojao) ili bar neki predstavnik space strategija ali ocigledno da je po njima bitniji bezvezni zanr survival avantura (Alone in the Dark).

Sve u svemu, lista nije losa ali nije nista specijalno. U principu kao lista koju svako do nas koji se igramo preko 10/15 godina moze da sastavi.

A na ovo sam zaboravio da odgovorim:

Nemas zasto da se pravdas, na ovom forumu ionako vecina korisnika nema zelju za diskusijom nego samo lupe jednu dve recenice prethodno ne procitavsi sta je neko iznad njih napisao (to je toliko uzelo maha da sam izgubio zelju da pratim forum).

Nemas zasto da se pravdas, na ovom forumu ionako vecina korisnika nema zelju za diskusijom nego samo lupe jednu dve recenice prethodno ne procitavsi sta je neko iznad njih napisao (to je toliko uzelo maha da sam izgubio zelju da pratim forum).

Ne razumem zasto to kazes odmas posle mog posta. Ako mislis da ja lupam, onda moras da se zapitas , da li si i ti uvek u pravu. Mada mislim da nisam lupao, ali sam se ipak izvinuo za neznanje. Kad nesto neznam, onda neznam.

Evo, javno se izvinjavam za sve sto sam lupao. Ikad. 🙂

Jel dovoljno dobro? 😀

Ne razumem zasto to kazes odmas posle mog posta. Ako mislis da ja lupam, onda moras da se zapitas , da li si i ti uvek u pravu. Mada mislim da nisam lupao, ali sam se ipak izvinuo za neznanje. Kad nesto neznam, onda neznam.

Mislim da je G@W odgovorio Coltu, a ne tebi... 😉

Sto se tice liste, poprilicno je diskutabilno sta zavredjuje mesto, a sta ne. S obzirom da su se tu nasli SC i Doom, ocigledno da se ne radi o "pionirskoj" listi, vec verovatno o sveukupnom uspehu koji je neka igra ostvarila, a tu i SC i Doom svakako zasluzuju svoje mesto. 🙂

Mislim da je G@W odgovorio Coltu, a ne tebi... 😉

Upravo tako 🙂. I nije u pitanju kritika colt-u nego zapazanje lose navike koja se izgleda "primila" medju forumasima. U svakom slucaju mi je drago da jos ima ljudi koji citaju postove 😀.

@kuzma_x Stvarno nisam tebe imao na umu kad sam to napisao. Izvini ako si nasao prozvanim. Mada mi nije jasno kako je moguce da imas cetiri posta u ovoj temi a jos se nisi pobunio sto u listi nema Resident Evil-a 😛😀 (morao sam).

Pa sta ce mu, pomenuli su ALONE IN THE DARK 😉 da budem iskren previse je pucacina na ovoj listi 🙂

Pa sta ce mu, pomenuli su ALONE IN THE DARK 😉 da budem iskren previse je pucacina na ovoj listi 🙂

Nazalost to je istina, igre su dozivele svoj komercijalni proboj kroz napucavanje, doom je igrala cela planeta, jer je tehnicki i konceptualno primamaljiv svima, zasto bi neko naseljavao ameriku razmisljajuci kako da uvali indijancima 50 tona trading good-sa (colonization) kad moze da odbrani svet od najezde demona iz pakla, mnogo genijalnih igara ce ostati u senci komercijalnog neuspeha jer su jednostavno prekompleksne i time neintersantne plebs igrackoj zajednici (primer space rangersa), ipak su cifre i novac ono sto se zaista broji..

Mada mnogo toga dobrog je progurano kroz zanr fps-a, timski koncept AI (half-life), uvodjenje avanturistickih elemenata (system shock i deus-ex), isticanje glavnog lika u trece lice (tomb raider), sve je to rezultat "doomacina" kao fenomena u svetu igara..

a i pitanje je dali bi se hardver razvijao ovim tempom kao danas da nije bilo potrebe za "brzim od brzega"....

Da dodam, diablo je trebao biti gore, da on nije razvalio tiraze i casopise nebi bilo ni: baldur`s gate-a, planescape torment-a, icewind dale-a, nwn-a, sacreda, witchera, nox-a a pitanje je sta bi bilo i sa fallout-om, neznam koliko ko od vas ima godina i koliko se seca igracke scene sa prelaza devedesetih na 2000-te ali tada rpg igara nije bilo ni za lek, diablo i hellfire su se obrtali do besvesti, daggerfall je bio u nekom svom svetu kompleksnosti i dimenzija, blood and magic (ako se nevaram) je propao zbog losih tehnikalija, 1999ta i bg su promenili sve to, mada po meni jedna stvar je preporodila fantasty i role-playing na kompjuterima kao nista do tada a sto je ironija, direktno i nema veze sa racunarima: filmska trilogija gospodar prstenova!!, vecina ljudi ipak nije znala mnogo o orkovima, vilenjacima, hobitima, dok Piter Dzekson sve to nije spustio sa neba izabranih (i prosvetljenih neko ce reci :-devil-🙂 u svakodnevicu i umove sirokih narodnih masa e to je zasluzno za renesansu rpg-ja od 2000te pa do sada, verujte mi kad kazem da je lotr ostao na nivou knjige i geek sub-kulture da mi nebi komentarisali oblivion, morrowind, witcher-a, a ni warcraft fenomen u svim oblicima...

Zaboravio si da pomenes Silver 😉. Mada si u pravu da nije bilo puno RPG-ova (slicna situacija kao danas 🙁) ali bio je FF7 na PC-ju, koji si kao i Diablo mogao da igras do besvesti (ako bas ne mrzis FF serijal).

Zaboravio si da pomenes Silver 😉. Mada si u pravu da nije bilo puno RPG-ova (slicna situacija kao danas 🙁) ali bio je FF7 na PC-ju, koji si kao i Diablo mogao da igras do besvesti (ako bas ne mrzis FF serijal).

o da, ff7, ali problematican: 3d akceleracija kroz intel i740 i ati rage 3d, cak je i sa glide-om bilo grdnih problema, ja sam tada imao diamond viper v330 agp i nisam mogao da je igram bez problema, hardverska podrska je bila katastrofalna, moj drugar je takodjer imao diamonda (stealth s220 sa rendition verite-om 2100) i nikako nije mogao da igra sa 3d akceleracijom.

kada smo izgustirali diablo kacili smo amigu na tv i picili ishare, eob, legend i darkmare, jednostavno nije bilo niceg vrednog pomena na pc rpg trzistu...

Elite za PC je zapravo port igre (kao i verzija za Commodore, Atari, Spectrum, Amigu...). To je razlog zasto je nema na listi.

A igra zbog koje su ljudi poceli da kupuju 386-ce 😀 Valjda je prva igra zbog koje su se kupovali jaci racunari. 🙂

[YOUTUBE]u1u3EoN-6V0[/YOUTUBE]

Ovo je top lista igara za PC na kome legende sa Comodore-a tipa Elita, Pirates!, Defender of the Crown... nisu postigle nikakav uspeh.
P.S. Ovoj temi je više mesto u Retro sobi

Nazad
Vrh Dno