Šta je novo?

To Mac, or not to Mac......

Da se nelazemo na p1 divX radi traljavo iz windowsa, jedino preko quickWiew-a iz dos-a moze nesto da bude.

Za CAD/CAM ne znam, ali za photoshop znam... mac izuva... Ujak drzi stampariju u kojoj sam prije i sam radio tako da sam ispratio mnoge macove od 7xxx do G4 koju danas ima.
Utisak je da tek sa je tek sa Jaguarom mac dobio pravi OS. U svakom slucaju Apple workstation ne bih nikom preporucio ko se OZBILJNO ne bavi DTP-om (za ostale oblasti ne znam jer nemam iskustva).

..ali bih svakom preporucio Powerbook :happy: ... znaci kuciste od titanijuma... monitor da ne povjerujes... bateriju ne mozes da potrosis kolko traje.... i sve to u 2 kg.... Doduse ni cijena nije bas simbolicna...

Znaci moj glas za PC (sjetimo se i lika sa pocetka treda :) )

Pa zar da se posle ovolike rasprave na forumu citava stvar preseli i na i/o port Sveta kompjutera??? :)

"Think diffrerent! Or not?
Koliko se po vama isplati kupiti Macintosh u nasim uslovima (ne pitam sa aspekta cene, vec upotrebljivosti)? Kompjuter mi treba za kucu, nista ekstra (internet, muzika, filmovi, malo Photoshopa,Officea itd.). Obozavam Apple vec godinama, a sada kada bi nekako i mogla da se stvori situacija da dodjem do jednog iMaca ne znam sta da radim. Toliko sam se uvukao u ove PC vode, da mi je sve to sad pomalo cudno.Cak i softver moze da se nadje po ceni koja mi opdgovara, ali ne znam... Nekako bih se osecao kao alien u svemu tome.Toliko pricam s ljudima o kompjuterima, i kad malo razmislim, pored nekih vesti i slicno uglavnom pricam o problemima s operativnim sistemom, raznim (ne)kompatibilnostima itd. Hteli to da priznamo ili ne, mislim da vecinu PC korisnika povezuju - PROBLEMI. Mozda gresim, al' 'ajde. Na Macu je moguce procitati sve tipove fajlova koji se koriste na PC-u (narocito meni potrebne), tako da ni to ne bi bio problem. Ne znam ni koliko bi me pogodio prelazak na novi OS: ako iko mrzi Windows, mrzim ja. I ako iko obozava MacOs, opet sam to ja... Ali opet kazem, sad kad bi u ovim uslovima trajno trebalo da koristim nesto drugo... Cudno, definitivno. Dakle treba mi vase misljenje.
nepotpisani citalac e-mail
Odgovor:
Zvuci kao da hoces da ja odlucim umesto tebe. Very Well, nemoj kupiti Mekintos. Postoji plejada razloga za ovako nesto, neki su egzaktni, a neki su apsolutno individualni. Idemo redom.
1. Ako ti je dozlogrdio Windows, instaliraj neku verziju Linuxa.
2. Ako mislis da imas problema sa hardverom, ulozi novac na konfiguraciju baziranu na Intelu P4 sa setom cipova 865 ili 875, sa firmiranom memorijom i dobrim napajanjem, uz obavezni UPS. Problema vise nece biti ni u Windowsu, a verovatno ni u Linuxu.
3. Tehnicka podrska za Macintoshe, u obliku ljudi koji mogu da pomognu kada racunar ne radi kako treba, kod nas se tesko nalazi i visestruko se vise naplacuje od troubleshootinga PC konfiguracija.
4. Za iste pare Mac nudi mnogo manje snage nego PC. Dodaj tome i troskove OS servisera kojih ce sigurno biti i novcani argument u korist PC-a dodatno ce dobiti na tezini.
5. Kazes da si u mogucnosti da lako dodjes do softvera za Mac. Do toga se nije lako (ni jeftino) dolazilo ni u zlatno vreme CD klubova na svakom cosku, tako da danas moze biti samo gore, narocito ako ti zatreba nesto specificno.
6.Opste je poznato da su Mekintosi dobri samo za ukras, kao sareni detalj koji osvezava prostor, zamenjujuci pianino ili sobnu fontanu."

Eto tako je to bilo u novembarskom SK od reci do reci... :)

Srecom pa je Svet Kompjutera ozbiljan casopis koji ima visoko obrazovani kadar koji se razume u sve i svasta (cast izuzecima naravno) sto se moze videti iz odgovora pod stavkom 6. ovakav odgovor bi zaista nasmejao ciljnu grupu sa IQ-om od 30-40.

Nazad
Vrh Dno