Šta je novo?

TMPEGEnc Plus - miniDV u MPEG2

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Kako da nateram pomenuti program da miniDV materijal komprimuje direktno u MPEG2 format, a ne da mi deli video i audio u posebne fajlove?

Da si malo bolje obratio paznju video bi da se ta opcija zove System(Video+Audio), pa ti sad vidi gde se ona nalazi u progtramu;)

U poslednjem (petom) koraku podešavanja (pre nego što krene sa konverzijom), isključi opciju "output video and audio as individual elementary streams"...

U poslednjem (petom) koraku podešavanja (pre nego što krene sa konverzijom), isključi opciju "output video and audio as individual elementary streams"...

To sam vec pokusao, ali mi nije poslo za rukom, jer se kukica u kvadratiću za čekiranje nije mogla ukloniti klikom na nju.
Čini mi se da to ima veze sa načinom grebovanja DV materijala na disk u avi formatu. Naime, postoji tip1 i tip2 grebovanja. Pa kad smo vec kod tog prebacivanja sirovog miniDV materijala na disk, preko firewire-a, da li se različitim programima (Nero, Ulead, Movie Maker, WinDV i slicno)postiže manje ili više kvalitetno grebovanje u avi format, ili svaki od tih programa(sa sopstvenim DV kodecima u njima) grebuje sa identičnim kvalitetom tj. bez ikakvih gubitaka u odnosu na original. Posebno me to interesuje za format 16:9, posto kod Ulead Video Stutija 9 i 10 , ima posebno čekiranje opcije 16:9, pre grebovanja.

Znam o cemu pricas i mene je to zezalo razdvajao mi je fajl na sliku i zvuk, i bilo mi je onemoguceno da cekiram opciju da spojim.. Fora je bila u izabranom mpeg2 standardu, ne mogu da se setim tacno, procackaj malo, ali nije sigurno do dv materijala 10000 posto!!! Moj ti je savet da skines malo laksi tmpgenc, zove se TMPGenc Xpress 3.0.4.24, taj ja imam, cini mi se da je malo olaksano sve, a i dalje je OK!! Sto se grabovanja tice ja nisam primetio neku bas veliku razliku, ali je ima sigurno... Iskreno mi najlepse radi posao Sonijev Vegas i Adobe premier!!! POZDRAV!!!!:banana:

A sta mislite o Nero vision-u iz Nero suite 6, odnosno 7? Cini mi se da komprimovani DVD daje lepu sliku (radjeno sa vision-om iz šestice), sa dva prolaza, ali ne znam kako to izgleda u poredjenju sa drugim programima(kodecima), recimo sa Ulead-om...

Poslednja izmena:
Imaš Canopus DV File Converter,on vrši konverziju izmedju tip1 i tip2.
Drži se ti Tmpgenc-a,cce-a,MainConcept MPEG Encoder-a ili Canopus procoder-a.

Imaš Canopus DV File Converter,on vrši konverziju izmedju tip1 i tip2.
Drži se ti Tmpgenc-a,cce-a,MainConcept MPEG Encoder-a ili Canopus procoder-a.
Držao bih se ja TMPG Enc Plus-a, bar zato sto mi se cini da daje kvalitetniji zvuk (tamo pise da nudi CBR Linear PCM Audio od 1536kb/s, za razliku od Nero Vision-a koji najviše nudi Dolby Digital(AC-3)2.0-mozda mi se samo cini jer nisam siguran da kamera uopšte i moze da snimi zvuk od 1536kb/s), ali jednostavno mi ne prima audio fajl grebovan sa WinDV-om (Type2). Kad grebujem sa Nerom Visionom Express 3.1.0.25 u tipu 2, nekad mi TPMGEnc i primi audio fajl, ali većinom neće. Probao sam i da konvertujem Tip 1 u Tip 2 (grebovano sa nekoliko razlicitih programa), nekim Canopus-ovim konvertorom, ali bez rezultata. Na kraju sam odlucio da sve radim sa Nero Vision Express-om 3.1.0.25 jer najnovija verzija Nero Vision-a 4.5.0.9(nisam siguran za zadnju brojku),jednostavno ne radi ili kad odradi posao video je očajan (pun kockica, i isprekidanih scena, sa nekim klepetanjem zvuka-kao da snima okretanje trake). NVExpress cak bez problema obradjuje i DV fajl propušten kroz Visual DV Time Stamp 2.0.0 (program za ubacivanje vremenskog koda na video). vDVTS je zaista lep programčić, koji podržava i prozirne fontove, ali je problem u tome što je to trial verzija, koja po sredini slike ubacuje i natpis "trial"... Lutao sam po netu kako bih taj natpis uklonio ali nisam uspeo da pronađem "čarobne brojke i slova"... Da li je neko koristio verziju koja nije probna, pa da se nadam da ću je i ja pronaći, odnosno da li ima još sličnih ili možda boljih programa koji recimo, prilikom samog grebovanja sa kamere, upisuju i vremenski kod? Ta varijanta bi mi još više odgovarala jer imam mali disk, pa bih u tom slučaju, u cugu mogao da snimim DV materijal od sat vremena...?

Probaj MainConcept MPEG encoder direktno snima u sve poznate AV formate i ima sva potrebna napredna podešavanja.
Ovo sa vremenskim kodom i malim diskom nisam razumeo baš najbolje.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro shvatio DVDate bi odradio posao... a besplatan je...

Ako sam dobro shvatio DVDate bi odradio posao... a besplatan je...

Probao sam i taj programcic, ali je Visual DV Time Stamp dosta elegantniji i sto je najvaznije ima transparentne fontove. Medjutim, ni jedan ni drugi, tokom kepčerovanja, ne "upisuju" vremenski kod, nego se to mora naknadno uraditi, tako da već kepčerovani fajl od 13.5 GB morate ponovo snimiti na drugo mesto na disku, sto je ukupno 27 GB za sat vremena miniDV-ja. I ako nemate dve particije od po 13-14GB, ne možete komotno manipulisati sa standardnim snimkom od jedan sat vremena (u smislu zadam komandu i odem od racunara)...

Zaboravio sam da pitam, da li možda postoji i neki program koji time code može da upiše i na DVD format? Mada pretpostavljam da se taj kod gubi prilikom kompresije...

Nazad
Vrh Dno