Šta je novo?

TinyXP, Tiny Vista, MicroXP & Micro2003 - generalna diskusija

Treba mi stampac naravno,to sam podrazumevao da je normalno koriscenje cim se radi u Officu.

Za sada sam uzi izbor napravio najnoviji TinyXP Christmas 2008 i Win XP Performance Edition Sp3 March 2009,sacekacu josh danas vase sugestija pa se odluciti za neki od njih da ga isprobam

Tiny09, bez razmisljanja :)

A jel taj Tiny 09 ima podrsku za instalaciju stranih jezika? Deutsch, srpski, etc...?

A jel taj Tiny 09 ima podrsku za instalaciju stranih jezika? Deutsch, srpski, etc...?

I dal mi neko moze reci koliko je ubrzanje u odnosu na standardni XP? Vidim da zauzima u megabajtima skoro isto ko i klasicna verija pa sam u nedoumici.

Poslednja izmena:
Iskren da budem oko 40MB rama i to je sve,ako instaliras verziju bez IE,WMP,OE i drajver pack-ova.Manje vise to je sve sto sam mozes da pogasis nakon podizanja standardnog windowsa ako znas sta treba da pogasis.Iskreno ako imas dovoljno ram-a nema potrebe da instaliras ove skracene varijante a sto se tiche jezika ne znam.Cini mi se da je kod nekih proradilo na varijantu slucajnosti ali neka oni kazu ako znaju kako i sta..

Poz

Iskren da budem oko 40MB rama i to je sve,ako instaliras verziju bez IE,WMP,OE i drajver pack-ova.Manje vise to je sve sto sam mozes da pogasis nakon podizanja standardnog windowsa ako znas sta treba da pogasis.Iskreno ako imas dovoljno ram-a nema potrebe da instaliras ove skracene varijante a sto se tiche jezika ne znam.Cini mi se da je kod nekih proradilo na varijantu slucajnosti ali neka oni kazu ako znaju kako i sta..

Poz

Well.... thnx ... Samo 40 mb rama? :S:

Mislio sam vise... Nemam dovoljno rama pazato i gledam, komp je stariji.....

:wave:

40mb je za MicroXP
~50mb bi ti uzeo TinyXP Beast Edition i Rev02
dok Rev 09 i Christmas Edition bi maknuli 100mb+

Na mashine gde ne treba shtampach ja redovno stavljam Beast Edition

:wave:

Poslednja izmena:
^
Pa mislio sam na rev09 da makne 40mb rama.Kada se instalira regularni xp sp2 on zauzima oko 89mb rama a rev09 zauzima bez drajver pack-ova i bez IE\OE\WMP 49mb tako da to ispadne oko 40mb rama.
Ako mislis na pocetno zauzece rama onda je sve ok...

@Nagy
Ne znam koliko mozes da skratis instalaciju wina a da ti ostane nesto na sta si navikao.Ja sam na rev09 odmah upalio teme,instalirao comodo,aviru i jos par programa i zauzece je vec oko 250 sa upaljenom operom,usdownloader-om a jos par programa treba da se instalira i to ce vec da vuce dosta rama.Naravno sada nemam stampac ali mi ni ne treba na toj masini a ne mogu ni office da pokrenem.Sve su to neki kompromisi ali kada se pogleda sta dobijas nisam siguran da se isplati,barem meni tih 40mb ne znachi toliko.

Poz

^
Pa mislio sam na rev09 da makne 40mb rama.Kada se instalira regularni xp sp2 on zauzima oko 89mb rama a rev09 zauzima bez drajver pack-ova i bez IE\OE\WMP 49mb tako da to ispadne oko 40mb rama.
Ako mislis na pocetno zauzece rama onda je sve ok...

@Nagy
Ne znam koliko mozes da skratis instalaciju wina a da ti ostane nesto na sta si navikao.Ja sam na rev09 odmah upalio teme,instalirao comodo,aviru i jos par programa i zauzece je vec oko 250 sa upaljenom operom,usdownloader-om a jos par programa treba da se instalira i to ce vec da vuce dosta rama.Naravno sada nemam stampac ali mi ni ne treba na toj masini a ne mogu ni office da pokrenem.Sve su to neki kompromisi ali kada se pogleda sta dobijas nisam siguran da se isplati,barem meni tih 40mb ne znachi toliko.

Poz

E to je druga pricha, ja sam govorio za full varijatnu :wave:

^
Sve ima svoje:)negde dobijes,negde izgubis..
A kazi mi sto se tiche TinyViste,kako ona funkcionise i kako se ponasa?Da li zaista moze da radi kako treba na slabijoj masini?

Pokusao sam da je instaliram i prijavljuje mi I\O error i nece da se instalira.Nisam imao prilike da cackam detaljnije ali mi je izbacio istu poruku i kada sam pokusao da je instaliram i u VPC i na komp pa sumnjam da nije nesto do diska koji je narezan na sumnjivom rezachu.

Poz

Poslednja izmena:
^
Sve ima svoje:)negde dobijes,negde izgubis..
A kazi mi sto se tiche TinyViste,kako ona funkcionise i kako se ponasa?Da li zaista moze da radi kako treba na slabijoj masini?

Pokusao sam da je instaliram i prijavljuje mi I\O error i nece da se instalira.Nisam imao prilike da cackam detaljnije ali mi je izbacio istu poruku i kada sam pokusao da je instaliram i u VPC i na komp pa sumnjam da nije nesto do diska koji je narezan na sumnjivom rezachu.

Poz

Koju si probao Rev02? ako ti Rev02 ne radi probaj Rev01 :)

Shta da ti kazem radila je na Celeron 850Mhz 384mb SD-a i 30gb HDD-u sasvim OK. Stavio sam drugaru na nov HP Laptop (DC Intel, 3gb rama, HD3470) i on je zadovoljan kako radi, ne znam shta su izbacili, al sve shto sam probao je radilo tako da sam zadovoljan ovom varijantom viste :wave:

Koju si probao Rev02? ako ti Rev02 ne radi probaj Rev01 :)

Shta da ti kazem radila je na Celeron 850Mhz 384mb SD-a i 30gb HDD-u sasvim OK. Stavio sam drugaru na nov HP Laptop (DC Intel, 3gb rama, HD3470) i on je zadovoljan kako radi, ne znam shta su izbacili, al sve shto sam probao je radilo tako da sam zadovoljan ovom varijantom viste :wave:

Jeste rev02,pokusacu da je narezem na drugom rezacu ali cu i da skinem rev01 pa cu da probam.U pitanju je celeron(478) na 2ghz sa 128kb L2 kesa i 768mb rama(imam jos 256 ali plocha ima samo 2 slota:)) i tuga je koliko je spor.Manje vise je za net i za office rad ali mi padne nekada na pamet da se malo zabavim pa instaliram nesto tipa NOLF2 ili athena sword i dozivim nervni slom koliko secka pa sam odluchio da od sada bude samo office i net masina.
Trebalo bi da radi onda ok.Hvala na odgovorima..
Poz:wave:

A jel postoji način da se ubaci podrška za srpsku tastaturu (ćirilica, latinica) u Micro XP verziji?

Da li je neko izvalio kako da se doda remote desktop?

Thx.......... proradilo...

btw, evo skoro celi dan se igram sa Micro XP 0.82 i zaista sve što probah od programa radi (corel, office 2k3, pcad, foxit, nod32, outpost, cryptload...)... jedino problem prave PDF printeri... probao njih 10ak (cute, primo, dopdf, bullzit...) i JEDINO radi ReaSoft PDF Printer (koji nije toliko popularan ;) i nije free).

jel imao još neko vaki problem... ako je, kako ga rešiti... thx

Poz

Најбоља је фабричка инсталација са ручно интегрисаном SP3om, све модификоване верзије имају неке проблеме који се кад тад испоље.

Slazem se sa ovim, da rizikujem radi ustede od 50-tak Mb RAM-a, to se ne isplati.

Meni TinyXP nigde nije pravio nikakvih problema ni za šta što mi je trebalo.

Danas se napatih sa nekom verzijom XP-a koju sam davno skinuo (XP.Lite.SP3.iso). Pokušao sam da smaknem ubogi Linux Xandros sa Asus eeePC 4G Surfa ili kako se već zove onaj sa 4GB HDD-a i bez web kamere...

Sve je radilo ok do trenutka stavljanja drajvera. Najpre sam pokušao da stavim drajvere koji su došli na CD-u uz netbook, pa je tu zabo i nije mogao više da se podigne. Nakon toga sam probao sa drajverima skinutim sa Asusovog sajta.Zatim sam instalirao drajvere za Audio, Chipset, LAN i ostalo i došao je na red i VGA. Tu nastaju ponovo problemi. Sistem se podiže uz gomilu obaveštenja na Welcome screenu mahom vezanim za određene restrikcije usera. I, naravno, neće da uđe u Win. O Safe Mod-u da ne pričam. Nije uspevao da uđe ni u kojoj kombinaciji, samo se resetuje kada pokušam da mu pristupim. Intalacioni disk je apsolutno ispravan s obzirom da sam par minuta pre toga instalirao sve na MSI Wind i sve lepo radi.

Sad me interesuje koju bi mi verziju preporučili? Poželjno je da ima podršku za štampače, kao i srpsku tastaturu. Rado bih uradio ovo što je voodoo_ rekao, ali je nema dovoljno mesta na SSD-u.

Poslednja izmena:
Sta je najbolje instalirati na Asus Eee PC 701
Imam instaliran Xp Lite ali mi je problem sto nemogu da instaliram srpsku tastaturu.
Dali je Tiny XP resenje?

Dizem temu posle par meseci,zanima me koju sada skracenu verziju predlazete ali da nije osakacena skroz na skroz,vec da su izbacene samo one stvare koje su bash beskorisne?

U medjuvremenu sam na netu nashao changelog WIN XP Pro Performance Edition July 2009 ( English only ) ,a vidim da su starije verzije bile hvaljene u ovoj temi,pa me zanima jel probao neko ovu novu verziju?

I da li mozda predlazete Win7 ako ima vec nekih skracenih verzija?

Napisah na jednom drugom forumu:

Nemojte instalirati Windows 7 Lite iliti Tiny7. Ima izbačene neke stvari koje po mom mišljenju ne bi trebalo izbacivati iz Win7, kao što su HomeGroup i još neke stvarčice. Uzima skoro isto resursa kao i normalno instaliran Win7, samo što zauzima manje prostora na hard disku... A mnogo lošije radi. Ja sam instalirao Tiny7 na netbooku i radio je katastrofalno, 3 puta sporije nego neosakaćen Win7. Dakle, instalirajte full verziju Win7 ako već instalirate.

Napisah na jednom drugom forumu:

Nemojte instalirati Windows 7 Lite iliti Tiny7. Ima izbačene neke stvari koje po mom mišljenju ne bi trebalo izbacivati iz Win7, kao što su HomeGroup i još neke stvarčice. Uzima skoro isto resursa kao i normalno instaliran Win7, samo što zauzima manje prostora na hard disku... A mnogo lošije radi. Ja sam instalirao Tiny7 na netbooku i radio je katastrofalno, 3 puta sporije nego neosakaćen Win7. Dakle, instalirajte full verziju Win7 ako već instalirate.

Pa sa 16gb prostora koje zahteva full verzija siguran sam da niko neće naći primenu win7 za isti, pa će zbog toga biti primorani da idu na tiny varijantu!

Čak i da im sporije radi sistem? Ko ima hardver za sedmicu imaće i 16 GB prostora za istu na hardu, ko nema, ne treba ni da je koristi.

jel ste svi presli na SSD-ove kad vam je toliko tesko zbog 16GB-a ??

Pa sa 16gb prostora koje zahteva full verzija siguran sam da niko neće naći primenu win7 za isti, pa će zbog toga biti primorani da idu na tiny varijantu!

x32 zauzima nesto preko 9GB a x64 oko 11GB. Ne znam koju to verziju imas koja zauzima 16GB?

@BaalBehrit - mnogo ljudi nema hardove od par stotina giga već ih je dosta na 80 pa čak i manje.

@zeljko - da!

@djalf - kada sam probao da instaliram u VMu win7x32 nije hteo da dozvoli instalaciju sa 12gb definisanim hardom i ako je kao što kažeš "samo" 9 potrebno! Tražio je minimum 16gb što je i minimum koji zahteva a da ne pričam koliki je problem 1gb rama.

Naravno da je potrebno vise mesta da bi se instaliralo nego sto fizicki zauzima sistem ;)
20GB particiju koristim, swap file iskljucen (ili pomeren na drugu particiju), softver se instalira takodje na drugu particiju i to je to. Dakle, i 60GB HDD moze da bude dovoljan, ali ako nemas meru ni 2TB ti nece biti dosta ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno