Šta je novo?

ThinkPad centralna tema

Uzeh za okolinu thinkpad L14 gen1.Ryzen 5 4650u 6/12 core/16/512,1080p ips za 280e.Očuvan je,deluje da su ga malo otanjili sa izradom,čini mi se ne baš sjajna plastika tamo gde stoji.
Ekran ne deluje toliko krš koliko ga pljuju,mada nije ni neko ludilo,prosečno.
Hladan,tih..performanse odlične.
Sve u svemu nije toliko loša kupovina za te novce..
IMG_20240322_121616.jpgIMG_20240322_122001.jpg
 
L i E serije u zadnje vreme su ocaj kvaliteta. Kad uporedim sa matorim L420 koji kuci maltretiram i odbija da krepa stvarno je neverovatno koliko je izrada losa na novim serijama.
 
Pozdrav! Da li je neko kupovao ThinkPad E15 GEN 2 na intelovoj platformi? Kako se pokazao? Ovaj model, konkretno, dolazi sa i3 procesorom 11-e generacije, 256 Gb nVME i 8 GB RAM-a (3200 Mhz). Hvala unapred.
Uzimao T14 pre dve godine. i5-1135G7.
Brz, Baterija u staru 7h. Evo posle 2 godine baterija 4h
 
Deluje mi da je to velika degradacija za samo dve godine. Osim ako mu nisi “vadio dušu”
 
Sta da mu radim, kupljen je da se radi posao sa njim a ne da skuplja prasinu 😄.
Isti primer je kod mog druga koji kej uzeo t15 6 meseci posle mene.
Ima li jos ko iskustvo sa t14/15?
 
Slicno iskustvo je i sa t 480, na pocetku baterija 4,5h. Nakon 2god jedva 1,5h
 
Zavisi od modela do modela i kako se baterija koristi. Ja ih uglavnom koristim na docku i u Lenovo Vantage mi je podeseno da se baterija puni do 80%. Nisam primetio degradaciju baterije. Od svih modela koje sam imao, baterija se najbolje pokazala na L390 Yoga sa i5-8gen. Posle dve godine koriscenja i dalje drzi preko 6 sati. Imao sam nekoliko modela L13, X13 obicne i Yoga sa 10 i 11 gen, ali sa i7 i baterija kod svih je oko 4-6 sati. Realno i7 ne moze malo da trosi. i5 je po meni dobitna kombinacija za solidne performanse i trajanje baterije.
 
T14 mi je i dalje bolji od bilo kojeg novog EliteBook.
Imam Gen1 i Gen2, baterija korektna ali ne brinem, desetak novih originalnih baterija mi je uvek dostupno. Uglavnom su na docking station, slabo se iznose.
 
Kod mene T14s Gen2 sa 1135 uskoro zaokružuje drugu godinu svakodnevnog korišćenja, isto je najveći deo vremena na punjaču, Vantage namešten da bateriju puni do 65%, skoro sam ušao na put pa sam je napunio na 100%, izgurao je bez problema 5 epizoda serije, tj nekih 4h, nisam baš ubeležio koliko je ostalo baterije.
Ovako u normalnom radu i od onih 65% imam nekih 2-3h kada nisam na punjaču, zavisi dosta i od osvetljenja ekrana, napolju mora da ide na max pa i to dosta utiče.

Inače od te generacije procesora, def preporuka za 1135, 1165 je vuruna koja se pregreva i trotluje plus više troši, tako da bez krštenog hlađenja (dakle bar nekih 15-20mm debljina računara) ne razmatrati ga.
 
Thinkpad T430 je odlicna masina , licno sam ga koristio skoro pa 7 godina , ni jednom me nije izdao , prebrodio je sve moguce , od gaminga pa sve do ekstremnih terenskih uslova koje je zahtevao moj posao . Odlicna masina , ni jednom se nije ugasio radi pregrevanja ili bilo cega , stvarno je masina bila vrh , skoro pa 3 godine sam ga nosao po gradilistu , po prasini , na suncu , ma svagde i uvek je radio isto i bez greske .
Voleo bih da mogu opet da nabavim negde takvu masinu ali polovnu a da cena nije preko 300e , jer je ipak stariji model u pitanju .

Sigurno se pitate sta se dogodilo sa laptopom , iskreno ako mislite da je doziveo kraj radnog veka , nije !!!!
Laptop je poklonjen mom kolegi koji je krenuo da studira masinstvo a slabijeg je imovinskog stanja .
Kako je mene dobro sluzio , sluzice i njega .
 
Deluje mi da je to velika degradacija za samo dve godine. Osim ako mu nisi “vadio dušu”
Ista priča, računaj slobodno da baterija na ThinkPad koristio ne koristio za 2g gubi 50%... ništa novo od 2007 do danas ista priča, prvih 200-300 ciklusa super, onda kreće pad, na 600 je već loše, na 900 užas, na 1200 obavezna zamena...
 
Treba za oca da nabavim 14" biznis notebook, s obzirom da mu je potrebna kvalitetna tastatura mislim da se sve svodi na Thinkpad seriju, T seriju. E sad, s obzirom da njemu treba sa 32GB rama u ponudi sa lagera imam baš odgovarajući model ali iz klase iznad tj. skuplji Thinkpad X1 Carbon poslednje generacije, PN: 21KC006LYA šta mislite vrijedi li doplate u odnosu na neki ekvivalentni T14, nemam iskustva sa X1 Carbon serijom ? U pitanju je cifra oko 2600 EUR, laptop bi koristio jako dugo, ne planira da ga mijenja sigurno 7-8 godina.
 
Ja sam koristio X1 carbon neko vreme, pre toga Yogu TP X1, mogu ti reci da Carbon deluje kvalitetnije.
 
Jeste kvalitetniji Carbon, ali meni deluje i dosta nežniji od T serije jer je i tanji i lakši, a nije ni da su T modeli nešto nekvalitetni.

Pogledao bih šta ti je dostupno od T14(s) modela i po kojoj ceni za 32GB modele, nekada je razlika u dimenzijama između s i non-s bila dosta veća, sada da kupujem gledao bih pre non-S jer ima ponovo SODIMM slotove za memoriju a solidno je jeftiniji od premium s i iznad njega carbon.
Na stranu što uz tih nekoliko mm debljine dođe i nešto masivnije hlađenje, svakako su Carbon i T14s iznad T14, ali pitanje je i koliko je to ocu bitno (prenosivost 1kg ili 1,3kg ili 1,5kg, dimenzije su im slične osim debljine 15-19-22mm) i vredi li doplate do cene navedenog X1 Carbon.

Ako je od značaja, ja sam upravo sa X1 Carbon prešao na T14s iste generacije (1165 na 1135) i osim vizuelne razlike dok ih držiš u ruci jednog pored drugog, ništa drugo nisam primetio u međuvremenu za 2 godine na T14s. lagan i on, tanak iako nešto deblji, i dalje nema LAN port što me izluđuje.
Da sutra kupujem, 99% bih išao na T/P16 u AMD varijanti pošto mi je FHD na 14" postalo sitno, zbog prirode posla scaling mora da mi stoji na 100% (jedan od razloga zašto je otišao X1 Carbon sa 4K ekranom)...

Edit. Ipak su mi malo preveliki 😇 ovi P16 (non-S), sad bacih pogled šta je aktuelno... čisto da ne bude da mešam babe i žabe, pošto se krenulo od najlakšeg i top Carbon modela. :)
 
Poslednja izmena:
Nije se pregrejavao. Doduše, nisam ga ni mučio nešto previše.
 
Urekoh T seriju pisanjem o kvalitetu... vrisnula matična na T14s Gen2 posle malo jače od 2 godine, prestao da puni bateriju preko oba Type C porta, čeka se nova da zamene pošto je u garanciji do januara 2025.
 
Nista cudno, imam desetak komada na polici u firmi, samo sto se ne cimamo da ih popravimo, presli na HP, plus desetak komada gde je displej riknuo. Len sam da ih prepakujem.
 
Nazad
Vrh Dno