Šta je novo?

The Witcher 3

Pa naravno da se suzdrzavas jer se i u ovom textu vidi da ti nije jasno kako to radi.
Mislim, sta je full RT!? Je li to single bounce RT! Koliko puta se svjetlost reflektuje u stvarnosti!
Moze li se to simulirati, naravno da ne!

Ako radis single bounce, bouncing detektuje proxy geometriju, to jest pojednostavljenu geometriju. Znaci imas single bounce i jednostavnu geometriju, aka aproksimaciju, koristis trik zbog optimizacije. Znaci RT je fake kao i HBAO.
Naravno, RT jest bolji nego HBAO, tacniji, ali i daleko skuplji, zahtjevniji. I nije tacno da je RT superiorniji, pogotovo ne kada su video igre u pitanju gdje je najvazniji performance/quality odnos.

Dovoljna su samo 2 bouncea da se osvjetli soba i prenese boja teksture a da se vec moze sakrit noise.

image.png

Nvidia RTX je "multiple bounce" RT metoda i limitirana je u zavisnosti kako je developer koristi. Imas primjere gdje se radi sa 4x:

Ako neko radi RT 1x, nije benchmark.

RTX remix mozda nije savsen ali mu je implementacija mainstream u odnosu na druge metode. Pogotovo ovo oživljavanje starih naslova.

Nije Nvidia RT multiple bounce, po defaultu. To developer odredjuje koliko puta ce se renderirati bounce, i to naravno utjece na performanse. To opet zavisi od kompleksnosti igre, itd. Dovoljan je i jedan bounce da se prenese boja, tzv color bleeding, i to se kombinira sa environment probes i pp volumes.
Page01_img_01.jpg

Sve u vezi video igara je fake, pa i RT. Engine je nista drugo nego alat za manipulaciju svjetlosti putem matematike.
I nasa kompletna realnost je svjetlost, a materija je kompresovana/organizirana svjetlost, ali bez matematike. Matematika u prirodi ne postoji, iako ima dosta mainstream naucnika koji tvrde suprotno - sto nije tacno. Ljudska kreacija je matematicki linearna, a Bozija je omnipotentna. To je zato sto su ljudi ograniceni, dok Bog nije ogranicen, ili Univerzum, priroda, ili kako ti vec odgovara.
Ovdje pravim pararelu sa stvarnoscu jer ima ljudi koji misle da RT radi kao prava svjetlost. To je van pameti.

RT je super, ali ne i za video igre. Zato Epic ima svoje Lumen rjesenje koje radi drugacije.

"To developer odredjuje koliko puta ce se renderirati bounce"

"Nvidia RTX je "multiple bounce" RT metoda i limitirana je u zavisnosti kako je developer koristi."

Naravno da su 0 i 1 fake. Ali dolazimo do filozofije da li zivimo u simulaciji. Tako da..

Kuda ste sa igrom?
Ja sam duboko zagazio u Velen, istražujem sve polako. Jes depresivno u pm. Svima nešto fali i samo neki problemi. Rešenje tih problema na ovaj ili onaj način uglavnom ispadne katastrofa.
Mislim da je ova regija prava Witcher tema i mene mnogo podseća na keca.
Davno sam prelazio igru pa se dosta toga i zaboravilo premda znam glavnicu.
Da mi se samo dohvatiti Novigrada...
Ja završio glavnu igru i obe ekspanzije, sad se švrćkam po Toussaint-u.
Novigrad i jurcanje za Dandelion-om mi je najveći smor u celoj igri.
Boga sam molio da se najzad završi glavni quest u Novogradu! Mislim je da je taj deo igre veštački prenaduvan.

Ja završio glavnu igru i obe ekspanzije, sad se švrćkam po Toussaint-u.
Novigrad i jurcanje za Dandelion-om mi je najveći smor u celoj igri.
Boga sam molio da se najzad završi glavni quest u Novogradu! Mislim je da je taj deo igre veštački prenaduvan.
Brate kako ti to igraš? :p Svaka čast na brzini ako si počeo tek kad je next gen peč izašao.
Ja sam završio glavnu priču u Velenu, sad da obavim koji contract i krećem za Novigrad.
Ja sam isključio one ? i istražujem sve polako, odnosno gledam da nasumice pronađem tačke interesovanja ako ih ima.
Meni drugačiji ton igre svakako treba jer nisam siguran koliko bih još mogao da izdržim u ovom blatu. U Novigradu se bar nešto lepše dešava.

Počeo sam sa igranjem posle prvog hotfixa za 4.0 verziju. Igra kaže da sam igrao oko 170h. E sad ne znam da li je uračunato prethodno prvobitno igranje od 50h kad sam stigao do Novigrada uradio možda pola questova i onda digao ruke, jer ovo mi ispada baš mnogo 😁. Nisam prešao igru kad je izašla. Velen sam sad prešao oko 60% ako gledamo ? znake, za Toussaint ne znam ali mislim da sam i tu na 60%. I ja gledam da kad dođem u neku manju oblast na mapi da je očistim skroz i sam volim da se šetkam nasumično ali do određene tačke. Korišćenje mape i markera za mene je od ključnog značaja jer se vrlo lako izgubim i ne znam gde da bijem. Kako ti igraš nije loše ako se igra prelazi po drugi put jer onda barem imaš u glavi gde je šta. Takođe sad kad kod mogu koriatim fast travel, što
Ali i sa takvim igranjem u Toussaint sam stigao sa lvl 38 (preporučeno je lvl 34) i sa nekakvim combat + sign buildom nisam imao nekih većih problema, ako izuzmemo onog golema u severoistočnom delu osnovne igre gde moraš da imaš nivo 4-5 iznad njegovog plus Superior ulje da bi ga ubio. Inače udaris ga 20x i možda mu skineš 1% healtha. 🙃
Ja sam igrao baš kao ti kad je igra izašla i to je iz ove perspektive vrlo neefikasno igranje, nalaziš na creepove koji su mnogo jači od tebe i ne možeš im ništa. Takođe propuštaš points of interest (naročito one u vodi, gde što šta možeš korisno da nađeš).
Gledaj da napraviš Forgotten Wolven armor komplet, urađen po ugledu na onaj i Netflixovog Witchera. Mnogo je dobar (i lep!) plus možeš da ga pojačavaš sa runima gde Geralt postaje prava baba roga!

I5-13600k, Rx 6950xt, sa uključenim RT-om izbacuje iz igre na svako malo u određenim tačkama, tipa kad divlji psi napadaju na pocetku, u misiji sa Mislavom, onda kad te Mislav odvede tamo gde je Grifin pobio vojnike iz Nilfgarda.
Bez RTa radi bez greške samo što to nema poente onda.

Pa valjda čoveku treba opravdanje zašto igra ponovo neku igru :D
I mene je zaintrigirala pri izlasku ovog apdejta, al isto kad sam skapirao da bukvalno ne dobijam ništa u odnosu na ono što sam ranije radio s modovima - obrisao. Prešao je već još jednom u prošlih godinu dana tako da nema potrebe.

Ja pržim skoro mesec dana. Tek treba da idem u Novigrad :giggle:
Mislio sam da sam koliko - toliko očistio Velen međutim na starim tablama postavljaju nove contracte :oops:
Lepo je vratiti se ovoj igri. Inače sad igram na kontroleru i fenomenalno je. Mislio sam da se nikada neću navići.

A kakve to sad veze ima? RT ima samo par lepših efekata, igra je ista.
Pa valjda čoveku treba opravdanje zašto igra ponovo neku igru :D
Upravo to.
Koliko god da mi je omiljena i po meni najbolja i koliki god da sam fan Witchera, nema se više vremena kao ranije.
Radije bih to vreme proveo isprobavajući nove stvari ili raditi druge poput čitanja, vežbanja, nego trošiti na igru koju sam prešao uzduž i popreko.
Nije da sam je igrao pre pet godina i zaboravio pa da igram ponovo, još je relativno sve sveže da bih je igrao da istom grafikom.

Ni meni ne ide. Imam poveći backlog i ne mogu da se nateram da opet igram W3.

E ja igram uveliko :giggle:
Stižem u Novigrad. Nije da je stalno zanimljivo, nekad malo i dosadi, ali kad neki Art cenim toliko onda je sve uživanje. Ne znam koju veliku igru da igram sledeću. Asasini su na isti kalup (dok ne dođe Mirage) to mi ne treba. Inače masa simpatičnih igara je na GP i samo je stvar izbora.
Jako sam zainteresovan za Gothic kec remake :love: tu igru dižu u nebesa a nikada nisam igrao.

Ne znam koju veliku igru da igram sledeću. Asasini su na isti kalup (dok ne dođe Mirage) to mi ne treba. Inače masa simpatičnih igara je na GP i samo je stvar izbora.
Jako sam zainteresovan za Gothic kec remake :love: tu igru dižu u nebesa a nikada nisam igrao.
BOTW preko CEMU, upravo je prelazim po prvi put, bukv igra je inspirala Elden Ring, i to se vidi na svakom koraku

E ja igram uveliko :giggle:
Stižem u Novigrad. Nije da je stalno zanimljivo, nekad malo i dosadi, ali kad neki Art cenim toliko onda je sve uživanje. Ne znam koju veliku igru da igram sledeću. Asasini su na isti kalup (dok ne dođe Mirage) to mi ne treba. Inače masa simpatičnih igara je na GP i samo je stvar izbora.
WC3

Poštovane kolege @GabeN , @Crazy_Maniac i svi ostali. Molim vas za pune nazive igara prilikom preporuke. Ne snalazim se baš najbolje sa skraćenicama :p
BOTW = Breath of the wild? Kako na Series S? Preko emulatora?
Šta je CEMU?
WC3 = WitCher 3 opet :ROFLMAO: ili WarCraft 3?

Warcraft 3 campaign, ili daleko bolje multiplej, 2vs2 recimo, kad se samo setim studenjaka i u pauzama od ucenja i zurki wc3 2vs2 i riziko po ceo dan.
Inace ja witcher 3 i dirt stalno drzim na konzoli i kad ne znam sta cu upalim jedno od to dvoje

Mass Effect Legendary Edition možda?
Razmisliću... Nešto ne volim space igre iako mi je sam svemir izuzetno atmosferičan i primamljiv. Mislio sam da će Starfield uraditi nešto na tom polju no izgleda da će i on biti samo još jedna "beteždina". No možda novi ME za jedno 5 godina ili Starfield 2 za 15 :cool:

BOTW preko CEMU emulatora, ali treba ti PC za to, nisam znao da si na konzoli...

Ne znam koju veliku igru da igram sledeću. Asasini su na isti kalup (dok ne dođe Mirage) to mi ne treba. Inače masa simpatičnih igara je na GP i samo je stvar izbora.
Sledeća igra koja mi je spisku za prelaženje je Red Dead Redemption 2. Ali to možda tek opet oko sledeće Nove godine. Sedam godina nisam pipnuo video igre pa se nakupilo štošta. Pre Witchera 3, prešao sam Legacy of Thieves.
Od Assassins serijala, samo Ezios Collection je jedino što vredi. Posle toga sledi nešto što bih najbliže mogao da opišem kao silovanje.

Posle W3 sledi samo post-Witcher depresija i najbolje je igrati Fortnite da se skroz snize kriterijumi pa da moze nesto drugo da se krene.
Istina, mada ja uvek volim da odigram nešto poput Hollow Knighta, Ori, Gris.
Drugačija tematika ali opet zanimljiva totalno. Baš sad peglam Greak, bio pre neki free na Gog-u, skroz dobra igrica.

Sledeća igra koja mi je spisku za prelaženje je Red Dead Redemption 2. Ali to možda tek opet oko sledeće Nove godine. Sedam godina nisam pipnuo video igre pa se nakupilo štošta. Pre Witchera 3, prešao sam Legacy of Thieves.
Od Assassins serijala, samo Ezios Collection je jedino što vredi. Posle toga sledi nešto što bih najbliže mogao da opišem kao silovanje.
I ja pokusavam napraviti Red Dead Redemption 2 da radi... Narodna verzija mi radila, nabavih povoljno original ali se danima patim sa rockstar launcherom.. Nece da se kontektuje pa to ti je. Ima li mozda neko neki savet sta i kako? :)

I ja pokusavam napraviti Red Dead Redemption 2 da radi... Narodna verzija mi radila, nabavih povoljno original ali se danima patim sa rockstar launcherom.. Nece da se kontektuje pa to ti je. Ima li mozda neko neki savet sta i kako? :)
Pitaj obavezno u RDR2 temi. Pre će videti neko koga zanima ta igra nego ovde u temi Witchera. Nemaju svi iste ukuse ;)

Nema mesta kao što je Novigrad. Zaista fenomenalni detalji, dizajn, arhitektura... Ono što se primeti jeste da je ovo tehnički najzahtevniji deo igre i ostaje žal zašto se malo više nisu potrudili oko optimizacije. Mislim da je to zato što su u ovom next gen peču bukvalno prepunili ulice ljudima a nije bilo potrebe za nečim takvim. Voleo bih i da na konzolama dođe neki novi peč koji bi u tom smislu malo popravio stvari i smanjio navedeni parametar ako je neophodno.

Inače što se same priče tiče, gde god da se okrenete u gradu samo mafija, mafija, mafija... Prosto mi se svi gade (i sviđaju ;)). Mladi kralj Radovid je sačuvaj Bože :rolleyes: Nije bio ovakav u knjigama i prve dve igre. Ne znam zašto ga Vesemir kao podržava. Struktura priče Witchera je genijalna upravo zbog svoje "sivosti".

Nazad
Vrh Dno