Šta je novo?

The Witcher 3

ma jesam to,ali mi glupo da je u startu imala top,neki bikini od koze ili sl,ne penje se svaki dan na junikorn majka mu stara.

S obzirom da necu ni ovu downgradeovanu verziju moci da pokrenem kako treba, ne pogadja me previse. Samo ne razumem cemu to.
Zasto je problem staviti sve te advanced opcije na Ultra, reci "za to vam treba 30 jezgara i 40gb ram na kartici :d" i to je to?

Ko je uopšte i pomislio da će igra izlgeadati kao na prvim trailer-ima. Većina vas je već dugo u gamingu i zna šta da očekuje. Meni lično ovo je sasvim logičan sled dogadjaja.

Koga ne mrzi da kopa po temi verovatno može da nađe komentare od pre godinu dana, čini mi se da niko nije verovao da će igra tako da izgleda nakon optimizacije :d

A kvalitet screenshotova iz YouTube klipova je veoma relevantan. :d

Pogotovo iz yt klipova sa xshit konzole :)

Ko je uopšte i pomislio da će igra izlgeadati kao na prvim trailer-ima. Većina vas je već dugo u gamingu i zna šta da očekuje. Meni lično ovo je sasvim logičan sled dogadjaja.

Koga ne mrzi da kopa po temi verovatno može da nađe komentare od pre godinu dana, čini mi se da niko nije verovao da će igra tako da izgleda nakon optimizacije :d

Naprotiv, svi su govorili da su poljaci "nasa raja" i da nema sanse da su tako podli, ali eto, izgleda da ipak jesu. Gde ima para, tu nema postenja (sem u nuzdi,naravno)

Sad sam malo pogledao, naišao sam na tvoj post:

U stvari je obrnuto, trend starenja hardvera vise nije izrazen kao sto je nekad bio zbog usporavanja u napretku softvera, posebno igara. Izuzev grafike, high end masina iz 2009. (i5-i7) radi odlicno i danas. Mogu potvrditi iz prve ruke, posto imam i7 920.

Mislim da je sada očigledno da se događa downgrade softvera zbog nedovoljno brzog razvoja hardvera ;)
U pravu si na neki način, hardver ne zastareva ali ne mislim da je to zato što se ne razvija sofver već ne izlazi dovoljno bolji nov hardver da bi ovaj stari smatrali zastarelim :d

Nikom nije u interesu da izbaci igru koja neće moći da se igra kako treba tako da realno ne treba očekivati velike napretke u grafici kada se razvoj hardvera fokusira na manju potrošnju npr...

Ko zna koliko rama treba open world igri sa onakvom količinom detalja kakvu smo videli na demo snimcima w3? koliko GB bi bila instalacija?

Gresis. Postoji hardver i vise nego dovoljno brz da gura W3 u max podesavanjima sa starih SSova (pod uslovom da bude pristojno optimizovan,inace moze i zmijica da se "napravi" da se vuce na i7+High end grafici). Problem je sto ga ima malo ljudi, te poljaci nece da minimiziraju svoj profit. I Krizu 1 nije moglo da igra vise od par % populacije kad je izasla, ali to je nije sprecilo da bude izbacena i postavi standarde. Tome sam se nadao i za W3 iako nemam racunar koji bi mogao da gura neki savremeni Krizis 1(W3), jer bi znacilo pomak kvaliteta grafike,neke nove standarde postavljene, itd. Ali od toga nema nista. A razvoj gaming softvera (igara) je usporen zbog tzv konzolnih ciklusa, tako da se proizvodjacima HW ne isplati da ulazu u R&D skupog hardvera zarad igre koju i neka GTX 760 moze da gura odlicno, jer to niko nece da kupi. U tom grmu lezi zec, u SW strani je "problem", ili u alavim devsima, ali dodje na isto.

edit: sad su developeri usvojili nov modus rada: optimizacija=kresanje detalja. Optimizacija bi trebalo da znaci peglanje koda zarad boljih performansi,a ne kresanje default view distance, broja poligona i slicno. Bar je nekad bilo tako.

pogledajte ovde:

http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

kako bedan broj ljudi ima grafike jace od 270/gtx760, i to na Steamu,najvecoj gaming zajednici na svetu. Koliko je tek integrisanih grafika. Mozete onda misliti kako je to kod casual korisnika konfiguracija. Jednostavno,jace ne treba, jer nema sta da gura.

Poslednja izmena:
Kriza je tech demo i oni su ljudi zarađivali od prodaje engina.
A imali bi mi jače grafike da hardver napreduje brže, nekad davno je svake godine za iste pare mogla da se kupi osetno jača grafika od prošlogodišnje (u istom cenovnom rangu) a onda se desilo nekoliko stvari, krenulo se u obaranje potrošnje struje (nemam ništa protiv), krenulo se u rudarenje koje je držalo cenu radeonima (pri čemu je čudno da čak ni nvidia nije izbacila nex gen grafiku nego samo promenila naziv bez stvarne promene generacije).
Ne znam šta je razlog, verovatno i sama fizika i proces proizvodnje ali bzvz je očekivati da neki studio izbaci igru koju niko ili vrlo mali broj ljudi može lepo da igra.

Oni verovatno rade istraživanja pre optimizacije i sigurno da ne bi ni želeli da svi upamte igru po tome što je nisu igrali na maksimalnim podešavanjima.
Čak je i Kriza imala ona podešavanja high, ultra, maks, dakle bez Low, medium... nije to slučajno - dobar glas daleko se čuje a pljuvanje još dalje :d

Evo za Star Citizen najavili 100GB SSD i 24GB rama kao zahtev i odma krenulo pljuvanje i podsmeh a ja mislim da je više za smejanje što već godinama 8GB DDR3 rama isto košta.

Pa da,tech demo zarad prodaje engina,ali su igre pravili od tog engina. To je i W mogao da uradi,ali nisu nasli racunicu verovatno (sto ne bi bio problem da samu tu grafiku nisu reklamirali kao next big thing). Inace, 90+% ljudi ni takvu osakacenu grafiku nece moci da igra ni na medium-high,a ne na max (vidi link koji sam okacio). Dakle, prica se svodi na ono sto sam napisao: hajpovali su igru kao next big thing sto se grafike tice, to su radili zarad para i reklame,a i tad su znali da od toga nema nista. Vasa ljubav i poverenje prema poljacima se pokazala neosnovana po tom aspektu, a i jos po nekima.

Poslednja izmena:
Pa neće valjda ljudi sa integrisanim grafikama (ubedljiva većina na steam-u) da kupuju i nadaju se da igraju W3?

Ceo "hajp" oko grafike je bio takođe neka vrsta nvidia tech demo-a i nikakav problem nemam s tim, ja igru nisam zbog toga kupio :)
Na taj demo sam gledao kao i na nedavni dx12 demo, stvari koje dolaze u gejming industriji generalno...

Meni je bitno da priča bude dobra i da me igra drži a u tom smislu tačno je da imam ogromno poverenje u CDPR ekipu.

pogledajte ovde:

http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

kako bedan broj ljudi ima grafike jace od 270/gtx760, i to na Steamu,najvecoj gaming zajednici na svetu. Koliko je tek integrisanih grafika. Mozete onda misliti kako je to kod casual korisnika konfiguracija. Jednostavno,jace ne treba, jer nema sta da gura.

Koja dominacija NVidie sunce ti poljubim :D Izgleda da su ljudi batalili da uzimaju radeone u srednjem segmentu, niko ni ne razmatra 270/7870, svi uzimaju gtx 760/660... Au koliko sam se ja zeznuo sto sam uzeo ovu moju mrcinu :p Da sam uzeo 650Ti bolje bih prosao, nisam ni znao do sada da je ovakvo stanje, da NVidia toliko dominira... Ako AMD sada nesto ne uradi, oni su ga prsli, mogu slobodno da stave katanac, generalno ja ih gotivim, ali brate moj sve su losiji I losiji, sledece godine ako nista ne urade idu u istoriju.

Nece nikada otici u isotoriju. Em što su jedinina konkurencija Intelu po CPU proizvodnju, pa se Intelu zbog silnih penala ne isplati da budu monopolista, Em što se isto tako nVidiji ne isplati zbog istog razloga.

A i za nas kupce je uvek bolje "borba", koliko god slabašno igledala, između dva proizvođača. Ne bi me čudilo da nVidija i Intel pošalju neki zajam ili ulog u AMD preko shell korporacije.

Vizuelni downgrade je vise nego ocigledan [ne dovodim u pitanje kvalitet gameplaya], drasticna pojednostavljanja kompleksnosti foliage-a, kolicine particle-ova, osvetljenja i cak LOD udaljenosti. Igra ce biti dobra, ali steta je sto niko nece dobiti priliku da odigra ono sto je obecano ranije, npr:
http://giant.gfycat.com/UnrealisticComplexGrunion.gif
http://giant.gfycat.com/ApprehensiveCompetentIchneumonfly.gif
http://i.minus.com/ilo8ZEuf1yn7w.gif
http://img.zwame.pt/eagleeye/multi/The_Witcher_3/02.gif

Gone with the [development] wind... a inace CDPRed i dalje zatucano tvrdi da i sada 10 dana pre izlaska igre "nikakva poredjenja nisu merodavana". Riiiight.

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da su konzole krive za downgrade, jer na konzolama uvek mogu da ubiju detalje i zakucaju fps na 25-30. Mislim da je razlog za downgrade nekih AAA naslova u poslednje dve godine sporiji razvoj hardvera nego što je očekivano. AMD reciklira iste kartice već tri godine i još uvek je aktuelan, nVidia je nešto bolja ali su ih sve upropastili mobilni čipovi jer tehnologija izrade stoji u mestu već godinama a samim tim i performanse prosečnog PC-ja.

Mogli su oni da puste verziju kao sa tih gifova, samo što nijedan PC osim dual Titan X varijanti to ne bi mogao da svari.

Da budemo iskreni, nije ni prvi ni poslednji sličaj gde gotova igra izgleda primetno lošije od prvih "in-game" snimaka i bullshotova... Zato nije ni za neko posebno isticanje, ovo je već ustaljena praksa u industriji igara.

Nije ustaljena praksa, ali zna da se desi ponekad. To svakako ne znaci da mi treba da prihvatamo da nas developeri otvoreno lazu i cak tvrdoglavo tvrde da se nista nije izmenilo.

Vizuelni downgrade je vise nego ocigledan [ne dovodim u pitanje kvalitet gameplaya], drasticna pojednostavljanja kompleksnosti foliage-a, kolicine particle-ova, osvetljenja i cak LOD udaljenosti. Igra ce biti dobra, ali steta je sto niko nece dobiti priliku da odigra ono sto je obecano ranije, npr:
http://giant.gfycat.com/UnrealisticComplexGrunion.gif
http://giant.gfycat.com/ApprehensiveCompetentIchneumonfly.gif
http://i.minus.com/ilo8ZEuf1yn7w.gif
http://img.zwame.pt/eagleeye/multi/The_Witcher_3/02.gif

Gone with the [development] wind... a inace CDPRed i dalje zatucano tvrdi da i sada 10 dana pre izlaska igre "nikakva poredjenja nisu merodavana". Riiiight.

Pa čak i ovi gifovi seckaju *** :d

Biće Witcher 5 možda sa takvom grafikom :)

To modovi mogu rijesiti. E sad pitanje je koliko ce W3 biti otvoren za modificiranje, pogotovo u startu?

Ja bih tu dosta toga drugacije uradio.

Koja dominacija NVidie sunce ti poljubim :D Izgleda da su ljudi batalili da uzimaju radeone u srednjem segmentu, niko ni ne razmatra 270/7870, svi uzimaju gtx 760/660... Au koliko sam se ja zeznuo sto sam uzeo ovu moju mrcinu :p Da sam uzeo 650Ti bolje bih prosao, nisam ni znao do sada da je ovakvo stanje, da NVidia toliko dominira... Ako AMD sada nesto ne uradi, oni su ga prsli, mogu slobodno da stave katanac, generalno ja ih gotivim, ali brate moj sve su losiji I losiji, sledece godine ako nista ne urade idu u istoriju.

Tako se ne radi i ne razmislja. Razmisljas da dobijes sto vise za ulozen novac, a ne da ides ko mali Muja, kud i svi Turci. 7850 je i dosta brza i dosta jeftinija (bila)od 650Ti.

Tako se ne radi i ne razmislja. Razmisljas da dobijes sto vise za ulozen novac, a ne da ides ko mali Muja, kud i svi Turci. 7850 je i dosta brza i dosta jeftinija (bila)od 650Ti.

Razumem te, to sam vise lupio, ali opet kada poredimo nove ili polovne, radeon je bolji samo ako uzimas polovno, ako uzimas u radnji, e onda vec gubi tu svoju prednost, ne u svim situacijama, ali u vecini da (ne racunajuci gtx980)...

on topic: jel jos uvek ima za onaj mali novac da se uzme witcher ?? mozda ustekam jos koji dinar, pa bih mozda uzeo na taj nacin malo posle izlaska igrice, a I taman cete vi koji ste preorderovali reci da li je to sredjeno ili ne...

Ne bih rekao da su konzole krive za downgrade, jer na konzolama uvek mogu da ubiju detalje i zakucaju fps na 25-30. Mislim da je razlog za downgrade nekih AAA naslova u poslednje dve godine sporiji razvoj hardvera nego što je očekivano. AMD reciklira iste kartice već tri godine i još uvek je aktuelan, nVidia je nešto bolja ali su ih sve upropastili mobilni čipovi jer tehnologija izrade stoji u mestu već godinama a samim tim i performanse prosečnog PC-ja.

Ima tu i sledece dimenzije: previse ubijanja detalja na konzolama bi samo pospesilo misljenje superiornosti PC-ja i smanjilo prodaju konzola, tako da za proizvodjace konzola ta ideja ne bi igrala. Takodje, suvise ljudi ima laptop, a na njemu je grafika znatno slabija. Samim tim, ozbiljno se smanjuje sansa profita ako igra izgleda vrhunski i zahteva vrhunski hardver. Zato i nema bitnih poboljsanja, nije to do proizvodjaca hw, nemam neke dokaze,ali ta varijanta je najlogicnija. Sve igre i izgledaju slicno i ni jedna graficki ne odskace mnogo, kad bi me sad neko pitao koja igra ima najbolju grafiku,ne bih znao sta da kazem-pojma nemam koja.
Dakle, po meni,logican zakljucak je da vezivanjea razvoja igara za konzole uporedo sa PC-jem uzrokuje nenapredovanje grafike u igrama (pa i W3) i da nema nikakve veze sa nesto sporijim razvojem HW-a, jer 1. danasnji top HW bi gurao bez problema W3 pod istim detaljima kao sto je najavljeno, i b. zahtevni naslovi su ono sto tera HW industriju napred,a ne obrnuto, i uvek je tako bilo.

Razumem te, to sam vise lupio, ali opet kada poredimo nove ili polovne, radeon je bolji samo ako uzimas polovno, ako uzimas u radnji, e onda vec gubi tu svoju prednost, ne u svim situacijama, ali u vecini da (ne racunajuci gtx980)...

on topic: jel jos uvek ima za onaj mali novac da se uzme witcher ?? mozda ustekam jos koji dinar, pa bih mozda uzeo na taj nacin malo posle izlaska igrice, a I taman cete vi koji ste preorderovali reci da li je to sredjeno ili ne...

OK, ali ne mozes da se kajes u tvom konkretnom slucaju (u kom si odlicno prosao) zbog neke generalizacije koja sama po sebi ne znaci mnogo.
Imas oba witchera na popustu na Steamu,neke smesne cene, po par evra.

Poslednja izmena:
Druže kada pominješ današnji top hw, seti se koliko on košta? Pa nije slučajno da ga retko ko ima.
Kada bi top HW bio jeftiniji tj da je razvoj HW brži napredovala bi grafika bez problema.

Vrtimo se u krug ali pogledaj samo rezolucije monitora, jedini razlog što se ne kreće masovno u 4K koji pruža toliko bole iskustvo je što je HW preslab da ga gura, pa jel su i za to krivi developeri igara?

o cemu pricas,tek sad i to svega dva modela po da kazemo narodnoj ceni i to 2k su stigli kod nas,cekacemo bar jos koju godinu da se 4k spusti medj' smrtnike.

Druže kada pominješ današnji top hw, seti se koliko on košta? Pa nije slučajno da ga retko ko ima.
Kada bi top HW bio jeftiniji tj da je razvoj HW brži napredovala bi grafika bez problema.

Vrtimo se u krug ali pogledaj samo rezolucije monitora, jedini razlog što se ne kreće masovno u 4K koji pruža toliko bole iskustvo je što je HW preslab da ga gura, pa jel su i za to krivi developeri igara?

Top hardver nikad i nije bio jeftin, ni kad je kriza izasla. Jeste sad skuplji par stotina evra, ali po nekom mom utisku,vise high end masina ima sad nego sto je tad bilo. Mozda ne mora da znaci da je stvarno tako,ali manje ih nema definitivno.

Neozbiljno je 4k uvoditi u pricu, to je jos uvek eksperimentalna/early adopters stvar. Ne nesto korisno i potrebno, jer je 4k na 24 inca ordinarna glupost.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno