Šta je novo?

The Witcher 3

^ Fokus je, takodje, daleko vise na medjuljudskim odnosima i politickim uredjenjima, koji dominiraju srednjovekovnom strukturom sistema kod Sapkovskog, sto ga cini neuporedivo realisticnijim i socijalno angazovanijim od Dragon Age sveta, gde je Bioware pokusao da imitira Marinov "Game of Thrones", izgubio se negde na pola puta, i pretvorio u fantazijsku kasu, gde se prolivanje hektolitara krvi i mazenje sa saborcima smatra okosnicom "zanra". Tuzno...

Čak i danas detektujem veliku uzdržanost prilikom priča o Bioware-u i blago razumevanje za tu kompaniju koja nam je navodno donela puno RPG-ova, a u stvari majstorski prepakuje jednu te istu igru i zasipa nas identičnim sadržajima na godišnjoj bazi. Samo su pametni, pa nije godišnja franšiza, nego jedne godine nastavak Mass Effecta, druge godine Dragon Agea, treće godine nekog Star Warsa, pa onda opet u krug. I ti misliš da igraš različite igre, a u stvari igraš jednu te istu igru sa jednom te istom pričom samo u drugačijem skinu, maltene kao Fifu sa drugačijim difolt kamerama.

Porediti Witchera i CD Projekt sa današnjim Biowareom smatram uvredom. Čak i da im Witcher ne valja, ta igra je jednostavno toliko drugačija od današnjih industrijskih klišea da samo trud treba priznati, sve i da nešto ne valja, kao što, jelte, u dvojci ne valja spam kotrljanja :)

Poslednja izmena:
Čak i danas detektujem veliku uzdržanost prilikom priča o Bioware-u i blago razumevanje za tu kompaniju koja nam je navodno donela puno RPG-ova, a u stvari majstorski prepakuje jednu te istu igru i zasipa nas identičnim sadržajima na godišnjoj bazi. Samo su pametni, pa nije godišnja franšiza, nego jedne godine nastavak Mass Effecta, druge godine Dragon Agea, treće godine nekog Star Warsa, pa onda opet u krug. I ti misliš da igraš različite igre, a u stvari igraš jednu te istu igru sa jednom te istom pričom samo u drugačijem skinu, maltene kao Fifu sa drugačijim difolt kamerama.

Skroz tacno,ali isto to radi i Blizzard, pa im niko ne prebacuje. Treba to odraditi dobro, i nema problema.

+1

*** gledam W3 pa DA3 i razlika je kao nebo i zemlja, od grafike, mocapa, dizajna terena NPC-ova, da ne baksuziram ali meni W3 izgleda bar za klasu bolje od DA3.

Imam potpuno suprotan utisak. Meni W3 izgleda "samo" kao nabudzeni Witcher 2. NPC na pocetku vida izgleda uzasno. :/

Mislim da ce DA3 sa frostbyte endzinom da obrise pod sa W3. Naravno, tamo sve prsti od efekata dok Witcher ide na realistican fazon.

Porediti Witchera i CD Projekt sa današnjim Biowareom smatram uvredom. Čak i da im Witcher ne valja, ta igra je jednostavno toliko drugačija od današnjih industrijskih klišea da samo trud treba priznati, sve i da nešto ne valja, kao što, jelte, u dvojci ne valja spam kotrljanja :)

Malo realnije poredjenje bi bilo kao da igras fifu sa razlicitim ligama, jedne godine evropske, druge juznoamericke,... Mada bolje i to sto rade nego da svake godine izbacuju potpuno isti proizvod kao 90% ostalih jacih studija. Bar imas osecaj da igras drugu igru, ako nista drugo.

Ono sto me kod witchera kupilo je drugaciji pristup rpg zanru i sto rece neko veca doza realizma, da ga tako nazovemo. Kao i neprisutnost "progresivna" budzenje heroja i itema koja je prisutna u drugim naslovima, jel koliko god da nabudzis imas osecaj da cupkas u mestu, posto koliko god da si ti jaci i tvoji protivnici su i medjusobno se potiru.

CD Projkt-u skidam kapu za uspeh, u vreme kad su svi smatrali da pc scena probada oni su od prodaje igre samo na toj platformi uspeli kompaniju da postave na noge i da nebudu progutani od strane velikih izdavaca kao i to sto nebeze od poredjenja sa drugim fransizama istog zanra. Isto tako i nepodleganje trenutnim trendovima na gaming sceni, jednostavno takvi studiji su neophodni na sceni kako bi imali odstupanje od jednolicnosti i suvog stancovanja igara koje je sveprisutnije u zadnje vreme.

Poslednja izmena:
Polako, igra tek treba da izadje, imaju jos dovoljno vremena da isjeku dijelove iz igre i ponude kao dlc kasnije.
Ili da ubace mikrotranakcije.
Pa vec su se prodali Microsoftu, xbone ima exclusivni fizicki sadrzaj uz collector edition.
Znaci da nisu imuni na lovu, i pitanje je samo dal ce MS jos za nesto odrijesiti kesu.
Samo polako, da ne bude razocarenja poslije.

+1

Imam potpuno suprotan utisak. Meni W3 izgleda "samo" kao nabudzeni Witcher 2. NPC na pocetku vida izgleda uzasno. :/

Mislim da ce DA3 sa frostbyte endzinom da obrise pod sa W3. Naravno, tamo sve prsti od efekata dok Witcher ide na realistican fazon.
To nije istina... mislim da će DA3 biti odlična igra, da se razumemo... ali iz ovoga što je do sada viđeno TW3 je po pitanju grafike, ukupne prezentacije daleko ispred.
I meni se više sviđa art style u DA3... ali ovaj realizam u TW3 i odgovarta surovom gritty realizmu tog settinga.

Kad budu izasle obe igre i zagledamo se u teksure videce se koliko je TW3 ispred DA:I.

Naspram kvaliteta kojim odise poslednji Witcher 3 gejmplej video, Dragon Age 3 deluje kao nekakvo genericko fantasy djubre sa lepuskastom grafikom. Sto u sustini i jeste. Dobro rece onaj iz IGNa, hocu jos da gledam :)

Svi demoi sem jednog sa E3(kada prikazuju Novigrad i Geralt dobija quest) su bili na XKanti. Otuda pad u kvalitetu tekstura.

Nema tu šta da se komentariše...dve različite škole,ona USrA i Europe,isto ko kod filmova,dok evropski filmovi imaju tematiku,dubljinu priče,crni humor USra ima samo bum,tras,zviz
tako je i DA2 prosečan špil,sa prosečnom pričom,ništa novo u trojki,više nade polažem u Kingdom Come nek u DA3

Fantazijska tematika The Witcher serijala je mnogo više "grounded" (što bi ameri rekli) u odnosu na Dragon Age i ostale igre iz žanra. U tom svetu magije su zakoni fizike, a karakondžule deo ekosistema. To je (između ostalog) ono zbog čega CD Projektu treba skinuti kapu.

+1

Zato mi je Witcher i najbolji rpg serijal ikada, dok mi većina ostalih igara u žanru, uključujući i DA deluje baš klinački... samo da je šareno i da pršti na sve strane, plus gomila *****nih fetch questova i cepaj.

Iako smatram sebe fanom žanra i fantazije kao tematike uopšte, većinu igara iz žanra sam preskočio baš iz gore navedenih razloga.

Izađem iz nekog sela-grada i posle 10-tak pređenih metara odmah me zaskoče džinovski pauci, zmajevi, kosturi sa sve glanc novim čizmama i sabljama itd, samo fali još top sa sapunicom pa da pravimo pena parti...:d

Zato je Witcher pravi dragulj, jer se drži tog nekog realnijeg pristupa fantazijskoj tematici i lore-a iz knjiga.

Zato je meni on unikatan serijal, a voleo bih da odigram još takvih igara.

Kad bi neko napravio rpg igru sa malo mračnijom i ozbiljnijom atmosferom, npr. kao iz radova jednog Frazete, to bi već bilo nešto.

Recimo užasno bih voleo da da vidim igru po crtaću Fire and Ice, Ralfa Bakšija, ali sumnjam da će se tako nešto ikada dogoditi... a tematika je dušu dala za jedan opasno dobar rpg, koji bi uz malo sreće mogao da doživi solidan komercijalni uspeh i postane još jedan sleeper hit, kao što je to The Witcher kec bio.

http://www.imdb.com/title/tt0085542/

Mislim, posle Witchera, koji je dokazao da tako nešto može da pronađe svoju publiku na tržištu i bude isplatljivo, možda se u budućnosti neko i odvaži na takav korak i napravi malo mračniju i ozbiljniju rpg igru kojoj ciljna grupa nisu isključivo wow klinci, koji se lože na predimenzionirana oružja i šiljate oklope, kao što bi Kingdom Come trebalo da bude, iako u njemu nema fantazije.

Ali i ako se to ne desi uskoro, ostaje nam barem CD Projektov Cyberpunk 2077, za koji se nadam da će biti podjednako dobar gušt u kvalitativnom smislu kao što je i The Witcher serijal... a nadam se da će i Kingdom Come moći da se svrsta u tu kategoriju igara.

Ybg, ipak je veoma teško da neka video igra može da nadmaši rpg iskustvo celonoćne sesije frpovanja s društvom, kockicama i maštom.

Poslednja izmena:
Spremite kokice ,)

Gledam ovaj video i vidim ono sto je Gothic serijal trebalo da bude u danasnje vreme. :)
Ovo stvarno deluje fenomenalno.

Ludilo...malo me podseti na onaj Oblivion trejler od isto 30-tak minuta. Malo im secka, nadam se da je do Xboxa (a ne pc-a) i da ce doraditi dok me izadje.

Koliko su samo samouvereni da su napravili pravu stvar pa nema potrebe da kriju gameplay nego nas lepo obraduju iz dana u dan :) Tek sad se ne kajem sto je pao preorder :)

Svaka čast za CDPR.
Mene je oduševili i borba. Nema više kotrljanja već neka vrsta doge-a. Takodje što je bitno oseća se "težina" u udarcu pogotovo kod završnice gde čak otpadaju i delovi tela. Unapredili su i znakove pa sad deluju kao sastavni deo borbe koji treba uvek koristiti.

Ma ovo je super!!! Samo se nadam da ce vise biti open world tj. manje linearan nego prethodni deo. Inace, odlicno izgleda i price deluje vrh. Videcemo...

izgleda da je neko bio na dopustu u Novigradu,pa dubok dojam ostavio na njega...:p
btw,oće li se moći isklopit titlovi iznad npcova?

,,sve što vidite,,nešto reko,, svaka kula,može biti pretražena,,e to me baš interesira kolko je istina

Poslednja izmena:
Od Bf3 Bete nisam sam se najhajpovao na neku igru kao na ovu... :)

Sjajno! :) Jos je prezentacija odigrana za X-kanti. Mogu samo da zamislim kako ce sve da izgleda kad se budu pojavili zvanicni PC snimci. :)

Sjajno! :) Jos je prezentacija odigrana za X-kanti.

U to bas i nisam ubedjen, mislim da je PC (iako oni pricaju da je Xbone) samo sto nije dobro optimizovano.
Ta optimizacija je jedni cega se plasim kad je TW3 u pitanju, a narocito kad se uzme u obzir kako je Dvojka radila (gde je svet visestruko manji).
CPU optimizacija je za svaki RPG (narocito kad je ovako ogroman) od presudne vaznosti, i koliko god CDPR bio poznat po peglanju bagova takodje je i poznat po brljotinama.
Dodaj na to da igru sponzorise Nvidija i imas recept za katastrofu. :)

Vrh Dno