Evo zavrsih i ja igru tuto completo...
Generalno, zadovoljan sam igrom, mislim da je imresivna u odredjenim segmentima, kao i losa u nekim drugim segmentima...
Recimo grafika, svet, dizajn, vizuelni stil, kretanje i optimizacija su zaista vrhunski... bas me po odzivu, glatkoci i savrseno odradjenim kontrolama misa podsetilo na Half Life 2... to je nesto sto je jako retko vidja...
Zatim, muzika i zvuci u igri su dobri, prica je dobra, nista VAU, ali dobra je...
Gameplay... tu sam rastrzan, kao hit and miss je... recimo hit je celokupno resavanje zlocina, njegova hronologija i uopste feeling kad se nesto resi... to je jako dobro uradjeno... problem je sto nije duze... suvise se brzo resi, pogotovo posle prvih par slucajeva, posle su svi mnogo kraci i mnogo laksi... bilo je tu potencijala da se to produzi i oteza, te bi i igra bila duza i vise bi uzivali, jer to je ubedljivo najzanimljiviji deo igre u gameplay segmentu...
Dalje, ne svidja mi se sto se previse seta... jeste lepo setati u ovakvom lepom, bogatom, i prirodno umetnicki dizajniranom svetu, ali ima dosta deonica gde samo setas par minuta, a bas nista se ne desava... malo tu igra deluje prazno i vise kao neko iskustvo i tech demo, bez sloja igre... tu definitivno fali sadrzaja... iako sam presao sve sto ova igra krije, i procesljao celu mapu, mislim da je za svojih 4,5 sati trajanja veoma kratka i da ce joj to zameriti svi koji su dali pare za nju...
Dakle igra deluje u odredjenim delovima prazno i deluje da pati od nedostatka sadrzaja...
Igra ne poseduje nikakvu mapu, skoro uopste ne usmerava igraca, te to moze biti problem za neke igrace, i ja sam imao odredjenih poteskoca, ali kad sam je presao delovala mi je i lako, ali svakako se lepo osecas kad predjes neki deo, bez ikakvog hinta koje igre inace daju, ali kao sto rekoh, moze biti veliki problem za novopecene igrace, kojima se vrlo lako moze desiti da krenu pola sata da se vrte u krug, bezidejno setajuci po mapi, nemajuci predstavu sta dalje raditi... to moze biti veoma frustrirajuce iskustvo za njih...
Ali iz ugla predjene igre, kad vidis sta si sve i kako presao, deluje ti skoro sve logicno, sem par hronologija nekih zlocina, koje je bilo skoro nemoguce ubosti iz prve, jer nije bilo nicega po cemu bi mogli prepoznati redosled... dakle neki zlocini, tj njihova hronologija je uradjena tako, da logicki je ne mozes resiti iz prve, vec moras da isprobavas i nabadas kako ide... to vazi samo za par slucajeva krajem igre, ali su oni na pocetku odlicni i logicni i steta sto nisu takvi, pa i jos tezi dalje tokom igre... tako da je to definitivno mana...
i mana je onaj puzzle u rudniku, nije logican na kraju ispao, iako sam sve lepo resio... ali dobro, sta je tu je...
Uglavnom, Dear Esther mi je definitvno bolja igra, ali je i ova sasvim dobra, sa nadom da ce biti i nastavka, impresivan engine vec imaju, sad neka se koncetrisu na sadrzaj, da dobijemo duzu, tezu, sadrzajniju i logicniju igru... od mene ce dobiti 7.5/10