Šta je novo?

The Elder Scrolls V - Skyrim

Haha, ko o čemu..

Trailer ko trailer, ono zvuči kao Max von Sydow. Dokle god se protivnici ne leveluju sa tobom, dokle god ne moraš pacova/kornjaču da udaraš 2 minuta, i dokle god kad ti daju misiju, prvo ime koje izgovore, nađeš ga i ubiješ i prešao si... da skratim, dokle god ne bude kao Oblivion, siguran sam da će biti klasika. :D

Slabo ti kapiraš poentu Elder Scrolls igara. Fajt, kvestovi i nelinearna glavna priča nikada nisu bili zaštitni znak TES igara. Oblviion je malo to popravio ali je svejedno očajan u tim segmentima dok je ono u čemu je TES bio jak (veličina sveta, količina sadržaja, raznovrsnost) otišlo u tri lepe.

Max von Sydow je kul lik. Patrick Stewart je takođe veoma kul lik i žešća faca pa su genijalci iz Bethesde njegovom glasu pridružili facu nekakvog uplašenog kralja *****a. To je jedan od većih fejlova Obliviona koji postaje očigledan već na početku i koji ubija želju za daljim otkrivanjem glavne priče (koja je truba kao i u svakom TESu).

Onda iskuliraj malo postovanje, ne zanima nas sve tvoj momenat oduševljenja/razočaranja nečim kroz timeline.

Odavno sam na Benchu samo "čitač" iz navike, ali sve što vidim su postovi čoveka koji je poznavalac igara, stručnjak za marketing i PR, muzički kritičar...

Vrlo često si u pravu, ali što više "znaš sve o svemu", sve će manje bilo koga zanimati šta imaš da kažeš.

Inače, kao neko ko za sebe smatra poznavaocem i fanom TES serijala, ne smeta mi što će igra biti smeštena u jednolično okruženje. Igre koje se prave za široke mase i da se naprži veći broj ljudi u sebi imaju istovremeno pustinje, sneg, plaže, džungle... dok bi fanovi serijala trebali biti zadovoljni ovim, jer su ostalo proživeli, u pravom smislu reči.

Koji endžini i druge tehnikalije me ne zanimaju, za TES se oduvek radio apgrejd i neka tako bude i sada.

Ne bi ni meni smetalo što je sve smešteno u Skyrim da nije dve stvari. Prva se tiče onoga što je filipenko spomenuo ranije, kada je rekao da bi poput mene voleo detaljniji Elder Scrolls za promenu. Problem sa takvim željama jeste to što su nerealne i što mi pričamo o Bethesdi koja je dobra u kreiranju masovnim random generated svetova a ne detaljisanju. Svako treba da radi ono u čemu je dobar a ne da pokušava ono u čemu nije jer će rezultat u najboljem slučaju biti prosečan.

Druga stvar zašto mi smeta seckanje je što se zapravo radi o muži intelektualnog vlasništva. Kao i sve ostale moderne igre i ES će doživeti sudbinu seckanja i naknadnog dodavanja sadržaja koji nije puke kozmetičke prirode. Pet godina je ogroman period. U periodu od 1996. do 2001. godine nastale su mnoge legendarne igre i dobijanje igre slične Oblivionu zamotane u drugačije okruženje smatram uvredom.

Ako tebi ne smeta Gamebryo endžin korišćen u Oblivionu, Fallout 3 i New Vegasu onda stvarno ne znam šta da ti kažem. Jasno bi mi bilo da igraš na nekoj od konzola gde mane i ograničenja tog endžina nisu toliko vidljive ali pošto pretpostavljam da se igraš na PCju onda si mi stvarno nejasan. Zar je moguće da nikome ne fali neograničena levitacija iz Morrowind-a? To nije moguće izvesti u Gamebryo uzimajući u obzir konzole kao glavnu platformu. Opet ćemo dobiti vidljivo učitavanje udaljenih predela, smešno dočarana uzvišenja i uvale, opšti stuttering i sve ostale lepote koje Gembryo nosi sa sobom.

Stvarno su u pravu, pocinjes zesce da smaras sa svojim mracenjem.

Video si teaser trailer koji traje 60 sekundi, i nema nikakvog gameplay-a, ali ti si vec zakljucio da nam sledi nova katastrofa od igre.

Moje kukanje nema sa sadržajem tizera (koji je bezveze imo, Deus Ex HR i Square Enix su objasnili kako se to radi) već sa činjenicom da igra izlazi u novembru 2011. godine što sa sobom povlači mnogo negativnih stvari.

U je...nordic feeling do daske u trejleru, ja kupljen:D

Teško tebe kupiti, već si provaljen da se pališ na iste stvari kao i Gdin_M :p

omg

Slabo ti kapiraš poentu Elder Scrolls igara.

Pa to govorim sve vreme, jedini koji na ovom forumu "kapiraju" bilo šta ste vas nekolicina koji pljujete po svemu, a ti prednjačiš u toj kategoriji. Svaku igru koja treba da izađe u naredne 3 godine si već svetski ispljuvao. :D
Ali, šta ja znam, ja samo igram igre, ne umišljam da živim u Cyrodilly, Skyrimu, niti govorim jezik elfova, niti bilo kad pričam kako je combat system nerealan u igri gde vodiš čarobnjaka i ubijaš zmajeve. :D

Sad nastavite sa standardnim programom...

Poslednja izmena:
Samo da se protivnici ne leveluju zajedno sa tobom kao u Oblivionu i ja ću biti zadovoljan, praktično su bili obesmislili sam proces levelovanja, kad i bez toga možeš zaći u svaki kutak...

Poslednja izmena:
Evo spiska modova sa kratkim opisom za one što bi modovali a potom i igrali Morrowind:

http://www.mwmythicmods.com/telesphoros.htm

Da malo skrenem temu, da li si modovao morrowind? Ja ga nikad nisam zavrsio a imam zarku zelju, mislim da mi je to bio prvi RPG u zivotu, tek sam posle prelazio one starije (i poznatije). Na ovom linku sto si ostavio ima mali milion modova, nema sanse da isprobam sve a nemam pojma koji su dobri, jel imas neku preporuku? Kako ti igras?

Nema veze, video sam na prethodnim stranama, moze i da se brise...

Znam da se vrtimo napred-nazad hoce novi endzin ili nece, ali evo i zvanicne informacije sa Beathesda-inog twitter bloga-a:

Seeing lots of speculation about #tesv game engine. It's brand new... and it's spectacular!

Bice Rage engine najverovatnije, posto im je Tweater strana oblepljena sa njim a i to je najverovatnije nesto "novo".

G@W je napisao(la):
Teško tebe kupiti, već si provaljen da se pališ na iste stvari kao i Gdin_M

Hehe, kakva opaska. Bolje se paliti i nesto igrati, nego samo kukati i filozofirati kako bi bilo kada bi "Moi" hteo da menjam svet. :D

Poslednja izmena:
Eno nasao je sta ce da mu bude zabavno, valjda ce sad iskulirati teme sa ovim linearnim i skriptovanim viskobudzetnim krsh igrama:):D

Poslednja izmena:
Mogu samo jednu rec da kazem KONACNO :banana: ako neko nije video ne znam koje narator podseca me na nekog starog glumca http://www.gametrailers.com/video/vga-10-elder-scrolls/708369 :-devil-: joj jedva cekam taman ce da izadje kad uradim upgrade :cigar: konacno godina RPG-a....vec sad mogu da kazem da cu duugo pamtiti 2011 The Witcher,TES V,Kingdoms of Amalur Reckoning od coveka koji je bio glavni dizajner Oblivion-a i mali akcioni RPG ME 3 :d dakle konacno godina za nas RPG-ovce o da :eyebrows:

Poslednja izmena:
Hvala na infu nex :) EDIT:Sad ce oni koji se kunu u Dragon Age da vide sta je pravi RPG...Nadam se samo da necemo imati one glupave nevidljive zidove kao u Fallout-u 3 evo kuckam u drvo ne do bog :)....da vec sam rekao davno ali to je moje misljenje da je Dragon Age i Fallout 3 epic fail i Bioware-a i Bethesda-e nemojte me sada svi napasti samo kazem ono sto mislim ;).....evo i pouzdane informacije za novi "motor" igre http://www.pcgamer.com/2010/12/12/c...lls-v-skyrim-will-use-an-entirely-new-engine/ ne znam ni sta ima da se prica o tome sigurno nisu ludi da engine vuku jos od Oblivion-a...

Poslednja izmena:
Yup, jos samo treba da to sto su rekli da ce izaci 2011-te i ispostuju, sto ce obzirom na njihovu reputaciju bar po tom pitanju da bude manje verovatno. Nesto mi je verovatnije da ce izaci 2013 godine nego najavljene 2011-te.
Ili, sto je jos verovatnije, opet ce da izbace poludovrsenu igru i generalno tako ce i da je ostave i da predju na esto trece ostavivsi je raznim entuzijastima da se bore sa njome i ispravljaju njihove brljotine kroz razne modove.:mad:

Sto se tice tvoje tvrdnje za DA da je epic fail, to necu da je komentarisem, ali ako to smatras za DA sta onda reci za Oblivion koji je po meni najvece RPG razocaranje koje se ikada pojavilo (namerno necu da pominjem Gothic 4), izmedju ostalog i zbog tog i takvog razmetanja pre izdavanja igre, da bi od svega na kraju ostala samo vanserijska grafika za to vreme.!:S: Bolje neka malo manje pricaju i razmecu se pricom da ce to biti spektakularno a da vise rade kako ne bi ponovili greske iz Obliviona.

Moze sad da me napadne ko hoce ali po mom misljenju Oblivion je daleko od one igre kakva je trebao da bude i predstavlja jedno veliko razocarenje - bar za mene.

Narator je Max von Sydow, ili neki njegov klonirani dvojnik:p

On je 100%.

image.php

:D

Yup, jos samo treba da to sto su rekli da ce izaci 2011-te i ispostuju, sto ce obzirom na njihovu reputaciju bar po tom pitanju da bude manje verovatno. Nesto mi je verovatnije da ce izaci 2013 godine nego najavljene 2011-te.
Ili, sto je jos verovatnije, opet ce da izbace poludovrsenu igru i generalno tako ce i da je ostave i da predju na esto trece ostavivsi je raznim entuzijastima da se bore sa njome i ispravljaju njihove brljotine kroz razne modove.:mad:

Sto se tice tvoje tvrdnje za DA da je epic fail, to necu da je komentarisem, ali ako to smatras za DA sta onda reci za Oblivion koji je po meni najvece RPG razocaranje koje se ikada pojavilo (namerno necu da pominjem Gothic 4), izmedju ostalog i zbog tog i takvog razmetanja pre izdavanja igre, da bi od svega na kraju ostala samo vanserijska grafika za to vreme.!:S: Bolje neka malo manje pricaju i razmecu se pricom da ce to biti spektakularno a da vise rade kako ne bi ponovili greske iz Obliviona.

Moze sad da me napadne ko hoce ali po mom misljenju Oblivion je daleko od one igre kakva je trebao da bude i predstavlja jedno veliko razocarenje - bar za mene.

Za mene je Oblivion npr. ne znam kao za tebe KOTOR ili Neverwinter Nights ili Baldur's Gate...bar predpostavljam :)....elem dok su ljudi pikali te igre ja sam vijao lopte po polju....igrao sam ih ali jednostavno nisu se pojavile u pravo vreme za mene...kakve su igre dzabe da blebecem...poenta moja je hmmm mozda svako vreme ima svoje feme nama malo mladjima se svidja Oblivion starijima Morrowind....jednostavno mnogo vise sam ocekivao od DA,i videvsi da im je los koncept okrenuli su se fazonu iz ME koji implementiraju u DA 2 nebi oni napravili obrt za dzabe...Ovo sto si rekao za greske....iz tvojih reci u njihove usi ne sporim da je Oblivion imao svojih mana,ali za mene je on i dan prosto receno vrh :d...i na to mesto mu pretenduje jedino Geralt od Rivije opet kazem bar po meni :)
I na kraju da dodam vazno je da ih EA nekupi i da nepretvore celu fransizu u kravu muzaru :d

Poslednja izmena:
Za mene je Oblivion npr. ne znam kao za tebe KOTOR ili Neverwinter Nights ili Baldur's Gate...bar predpostavljam :)....elem dok su ljudi pikali te igre ja sam vijao lopte po polju....igrao sam ih ali jednostavno nisu se pojavile u pravo vreme za mene...kakve su igre dzabe da blebecem...poenta moja je hmmm mozda svako vreme ima svoje feme nama malo mladjima se svidja Oblivion starijima Morrowind....jednostavno mnogo vise sam ocekivao od DA,i videvsi da im je los koncept okrenuli su se fazonu iz ME koji implementiraju u DA 2 nebi oni napravili obrt za dzabe...Ovo sto si rekao za greske....iz tvojih reci u njihove usi ne sporim da je Oblivion imao svojih mana,ali za mene je on i dan prosto receno vrh :d...i na to mesto mu pretenduje jedino Geralt od Rivije opet kazem bar po meni :)
I na kraju da dodam vazno je da ih EA nekupi i da nepretvore celu fransizu u kravu muzaru :d

A suštinska razlika između Bethesde i EA je koja? :D

Ja spadam u ljude koji i dan danas igraju Oblivion, doduše modovan do srži. Slažem se da je moglo(i moralo) bolje, ali mislim da nezasluženo trpi skoro fanatičnu pljuvačinu.

A suštinska razlika između Bethesde i EA je koja? :D

Ja spadam u ljude koji i dan danas igraju Oblivion, doduše modovan do srži. Slažem se da je moglo(i moralo) bolje, ali mislim da nezasluženo trpi skoro fanatičnu pljuvačinu.

Ima razlike....samo ne mogu trenutno da se setim :d...Slazem se da ga stalno pljuju sto je greota...velika ali ljudi imaju svoje misljenje...elem radio sam relativno skoro reinstalaciju i nisam sacuvao skrinsotove "moje" verzije Obliviona :wall: obicno imam i po 50 modova...ali ako neko lista ovo i pita se gde poceti http://planetelderscrolls.gamespy.com/ ovo je bila,ostala i bice moja pocetna i krajnja stanica sto se tice modova za TES serijal :smoke:

Dovahkiin, for a king, for the sake of Skyrim for a land, for a hope, for the after strike for a home, for a god, for the sons of the clan Dovahkiin, for a king, for the Clan will rise HUJAH!

Tema mora da se nadje negde za DL, odma:p

Sta da radim, da nisam igrao Morrowind pre Obliviona (koji je btw na mene ostvario daleko povoljniji utisak) mozda bih imao i drugacije misljenje o njemu, ovako sam mnogo ocekivao (sto zbog Morrowinda, sto zbog price koja je pratila izlazak i bombasticne najave, sto zbog citavog hajpa) da bih na kraju dobio nesto sto niti je na zalost licilo na Morrowind, niti je opravdalo najave - drugim recima duplo golo.

Problema puno, a Bethesdu boli uvo da se bar malo pomuci da to otkloni (dobr de sem par sitnija patcha). Ostavila nedovrsen proizvod i prebacila se na nesto trece a za nas - ma ko te pita. Na svu srecu moderi su odradili dobar posao ali to ni priblizno ne moze da opere onaj gorki ukus koji je ostao u ustima nakon svega.

Zbog svega navedenog, Oblivion ne da ne zauzima vrh, nego mi nije ni u top 10 RPG-ova. Ipak je uber grafika malo da bi neku igru moglo da uvrsti na tu listu i sa druge strane nadomesti puno stvari koje mi se realno nisu dopale kod iste. Sorry but it's true.

Naravno, ako TES V ispadne onakav kakvim se nadamo da bi mogao i otkloni sve one stvari koje mi se nisu dopale kod Obliviona (i ne samo meni), ja cu biti medju prvima koji ce da ga javno pohvali i kaze da je strava igra. Do tada nemam nameru da ga puno hvalim, jos manje da verujem najavama iz Bethesde da ce biti nesto spektakularno, jer jednom sam se zaje8ao verujuci im - dvaput ne nasedam na istu foru.

Ja najvise zameram Oblivion-u to sto sam ga zavrsio i sto se uopste ne secam price... odusevio me je pocetak i prvih sat vremena a posle toga crna rupa, nicega se nesecam ;) kao da sam igrao neki FPS a ne RPG pa sam sve zaboravio .... e da i ono stupidno levelovanje sigurno je imalo uticaja da sam prebrzo napredovao pa je i to sigurno razlog

Elder Scrolls V will use 'all new' game engine

Bethesda announces that new role-playing game won't use Gamebryo, the tech behind Fallout 3, New Vegas, and previous Scrolls.

...

http://www.gamespot.com/news/6285304.html

skyrim_carving_59201_screen.jpg

Poslednja izmena:
To je staro, mislim objavljeno je jedan dan nakon VGA reveal trailera

Mislim da developeri vise nemaju ni ideja a jos manje hrabrosti da urade nesto sto valja. Zato i dobijamo ovakve igre a bice jos i gore. Iako mi je ostalo jos malo nade da Bioware ima snage da bar malo unese neku novinu i nesto promeni to je potpuno nestalo najavama Dragon Age 2. Ako je njima koncept Mass Effect 2 bolji od Dragon Age onda njima neka ide na dusu, meni je bar najlakse pretacu da igram igre i imacu mnogo vise vremena za pametnije stvari a sa vremena na vreme kad mi se nesto bude zaigralo uzecu ponovo Baldur's gate ili Morrowind. Jedna od dobrih stvari je sto vise necu morati da bacam novac na pojacavanje masine da bih igrao neke nove hitove iz Bethesde i Biowarea

onima koji razmisljaju da bacaju novac na budzenje masine i na kopije neverwoner nights-a ,a zeleli bi nesto drukcije i jos vise hard-core, predlozio pih playstation 3 i Demon`s souls i (za par meseci izlazi) nezvanicni nastavak od istog razvojnog tima , igra sa nazivom Project Dark.

Zamislite Oblivion , ali sa 20x boljim gameplayom, levelovanjem, budzenjem opreme i oruzja, interakcijom sa svetom i multyplayom (mozete da napadnete svet drugog igraca i borite se direktno sa njim , ispitajuci pri tom, pravu snagu svog build-a i opreme .. i skillova) :)

Ovo je cisto za one koji nisu culi , posto je igra matora sada vec vise od godinu dana , a nije uopste bila hypovana pred izlazak.

i cena ps3 je sada vec daleko pristupacnija i kosta kao neka osrednja graficka za pc.

+1

onima koji razmisljaju da bacaju novac na budzenje masine i na kopije neverwoner nights-a ,a zeleli bi nesto drukcije i jos vise hard-core, predlozio pih playstation 3 i Demon`s souls i (za par meseci izlazi) nezvanicni nastavak od istog razvojnog tima , igra sa nazivom Project Dark.

Kakve veze imaju TES igre sa NWN-om?... :)

Pa to su RPG igre. Vuče, šta ti je?

:d

Mene recimo zanima sta je neverwoner, za pocetak:p
Sledeca preporuka za RPG ce biti GoW3 najverovatnije.

greska u kucanju, nesto mi brljavila mozzila , bukvalisto :p

A ispade kao da DS nije RPG (akcioni do duse , ali mnogo vise rpg nego akcija , kao u ostalom i elder scrolls uopste).

Gow (god of war) 3 je hack and slash.
Uz sve to , ja sam to preporucio onima koji vole dobre igre , rpg-ove , narocito skepticima u vezi sa novokomponovanim i precenjenim produktima iz tvornica bioware , bethesda etc.

Sto se mene tice niko od vas ne mora da je igra, ali bi trebali barem da znate sta propustate :)

Meni je ta igra na primer 20x bolja od dragon age-a.
Jedna od najtezih igara uopste, i najbolja igra godine 2009 na svim poznatijim sajtovima (IGN, gamespot.uk , znam da su sada reketaske organizacije ali je ovo i te kakav uspeh za jedan mali i relativno nepoznat razvojni tim )
Oni malo manje pristrasni PC i kliktaskim igrama, mogu da pogledaju wiki te igre, u krajnoj liniji da iznajme ps3 i da uzivaju.

edit. @ vuk - rekao sam kopije , ne konkretno neverwinter nights :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno