Šta je novo?

The Elder Scrolls V - Skyrim

Znam nazalost. Mislio sam na one koji su makar daggerfall igrali. Znam da ga ja ne bi igrao :)

Nikako ne mogu da shvatim ljudska bica koja bi volela da igraju TES sa vatrenim modernim oruzjima. Cak i da je nekome TES5 prvi TES koji igra, valjda primecuje da se radi o nekom medieval fantasy okruzenju. Ubijas zmaja sa rocket launcherom - decja masta moze svasta :D

uhh napisah nesto i obrisah, ne vredi nece shvatiti, bolje da cutim...

E vidim koliko si ti upucen i kompetentan da pricas o skyrimu , toliko si kompetentan da ne znas ni kom zanru igra pripada a kamoli da znas TES lore... Ovo sto ti iznosis nije nikakvo misljenje ovo su komentari koji unistavaju temu.....

A tema je pljuvanje po Skyrim-u? :)

Ako se čoveku sviđa igra, pustite ga da uživa u njoj...

Nikako ne mogu da shvatim ljudska bica koja bi volela da igraju TES sa vatrenim modernim oruzjima. Cak i da je nekome TES5 prvi TES koji igra, valjda primecuje da se radi o nekom medieval fantasy okruzenju. Ubijas zmaja sa rocket launcherom - decja masta moze svasta :D

Ček nije Far Cry 2 i 3 nešto kao TES sa puškama :d, dobro nemaš zmajeve ali možeš helije da skidaš rocket launcherom.

Za svoje vreme svaki TES je bio i biće odlična igra. Naravno svaki sa samo svojim manama i prednostima.

@zokocx - u tom smislu jesu slicne igre ako ih posmatramo kao sandbox, tu jos moze i GTA da se ubaci. Koliko sam shvatio, @Neal90 hoce da igra TES svet sa modernim oruzjem a to ne ide, mozda da popijem koju skoom-u pa ce mi se to sve uklopiti :D

Za drugi deo recenice se skroz slazem. Kada bi Skyrim imao bar kompleksnost kvestova na nivou Morrowinda...mada sam i ovako zadovoljan :)

Ma kada bi samo borba bila malo unapredjena bilo bi savrseno. Vise combo udaraca da se ubaci i to je to. Mozda i neke kombinacije sa magijom.

Ljudi, vi kao da zaboravljate jednu BITNU i nepobitnu činjenicu: Skyrim se kompletno može unaprediti, čak i gameplay žestoko se poboljšava nabolje, ako se ubace odgovarajući modovi.

Ako neko ima toliko zamerki, mislim da je i više nego logična ideja da isproba neki od mnogobrojnih combat i gameplay modova za Skyrim.

A tema je pljuvanje po Skyrim-u? :)

Ako se čoveku sviđa igra, pustite ga da uživa u njoj...

Skyrim jeste tema, ali TES igre su jako slicne. Nisam pristalica ni jednog ekstrema, niti je Skyrim najbolji TES za mene niti su ostali znacajno bolji. Morrowind je meni licno drag jer je u ono vreme za mene bio nesto novo, takvu igru u full 3D pre toga nisam igrao. Za ono vreme je u tehnickom smislu (ne samo graficki), bila apsolutno impresivna igra.

Oblivion kao i Skyrim su mi manje dragi jer sam ja ostario deset godina a Todd Howard nije znacajno unapredio koncept igre.

Jeste, odredjene stvari su bolje odradjene. Borba pogotovo, ali sam misljenja da je generalno nacin na koji Elder Scrolls igre pa i Skyrim barataju sa staminom los. Meni se mnogo vise dopada nacin na koji stamina funkcionise u Dark Souls, na primer. Znaci brzo punjenje i brzo praznjenje a ne obrnuto. To mi poprilicno smeta.

Pored toga mi kao i svakome koji je igrao prethodne ES igre, smetaju kvestovi. Nisu oni znacajno losiji od prethodnih delova, isti su i to je problem. Toliko su isti da vec znam kako su ih pravili... generalno mogu da skapiram osnovne korake pravljenja jedne ES igre i to mi ubija imerziju poprilicno.

Da bi to ispravili, moraju raditi na detaljima kao i implementirati stvari kojih do sada nije bilo u ES igrama.

Radiant AI je bio put u dobrom smeru, kapiram da nisu uspeli u Oblivionu da to odrade kako valja ali mi nije jasno zasto je ista situacija i u Skyrimu. Radiant AI, to jeste sama ideja naprednog AI-ja je kljuc za uspeh jedne ovakve igre.

Sto se tice vatrenog oruzja, svima koji su se malo udubili je poznato da tehnologija u TES svetu dolazi samo iz jednog izvora. Mnogima omiljena i najzanimljivija frakcija u igri, koja je nazalost nedostupna za igru, Dwemer je jedina koja bi mogla imati neku formu vatrenog oruzja. Ali oni su odavno caput tako da od toga nema nista.

Ili eventualno selidba na drugi kontinent, koji samo u lore-u igre postoji. Mozda tamo bi moglo biti oruzja i jaci steampunk smek.

Sve ostalo je, kako sedmogodisnjak zamislja Elder Scrolls posle igranja Call of Duty.

Ovom prilikom zelim da se zahvalim korisniku @Neal90 sto mi je otvorio oci. Dok se Neal90 nije pojavio sa svojim izjavama o Skyrimu kako je to najbolja igra ikad i kako su sve ostale igre glupe, ja sam izjavio da je Skyrim best game ever i stidim se toga sad pa povlacim to sto sam ranije rekao :)
I dalje stojim iza toga da je Skyrim super igra i spada mi u omiljene, ali malo elitizma nije na odmet. Jesu igre zabava, ali kao sto i u muzici treba imati ukus tako je i sa igrama.

Neal90 je poput reinkarnacije Nerevara dosao na ovaj forum da mi otvori oci kada je u pitanju Skyrim i jos jednom mu se zahvaljujem na tome :D

Sa mnogima sam se slozio da su kvestovi u TES5 plitki i sl., ali zanimljiva je izjava ljudi iz Remedy-ja (tvorci max payne 1, 2 i Alana Wake-a) da ih Skyrim motivise da i dalje prave igre koje ce imati dobru pricu.

http://www.dealspwn.com/remedy-skyrim-success-inspiring-storyheavy-developers-94516

Poslednja izmena:
A sestro!!!

A brate slatki!!!!!

Ja ne znam sta su ti momci iz Remedy-ja pusili ali meni je glavna prica Skyrima promasaj jer su previse koristili referenci iz stvarnog sveta i to preslikali na svet igre. Nordovi u Skyrimu su isuvise slicni Vikinzima, zato se svaki Skandinavac popalio na Skyrim kao nezdrav (kao mi na Nika Belica i GTAIV). Drugo, cela ta prica oko gradjanskog rata, pobune i slicno, kao da je neko gledao nedeljni izvestaj iz pojasa Gaze pre nego sto se prihvatio pisanja glavnog zapleta.

Realno, glavna prica ni u TESIII (ukratko, Lord of the Rings ripoff) a pogotovo u TESIV (koja je to smaracina sa obilascima smrtno dosadnih lokacija u Oblivionu, takodje opet dobrim delom LotR zaplet) nije bila puno bolja ako je uopste, tako da to ne zameram samo Skyrimu.

Ne slazem se da je prica promasaj, ali bih pre rekao da je plitka i povrsna. U GothicuII se recimo takodje odvija gradjanski rat i pojavljuju se zmajevi ali junak naravno nije dragonborn, tako da su to sve vec izlizane price.

Zato sam i okacio tu izjavu likova iz Remedy-ja jer su oni izjavili da postoji publika koja ceni pricu (misleci na Skyrim), a ja se ne slazem sa time. Skyrim je jako dobro prosao medju mladjom populacijom (gde pretpostavljam spada @Neal90), ali sigurno ne zbog price. Mozda su oni mislili da je prica bogata jer ima puno knjiga da se cita (sto jeste tacno), ali knjige nisu obavezne za citanje i mislim da ih malo ko i cita (ja prvi ne citam 60% knjiga u Skyrimu, a kamoli klinci).

Ne slazem se da je prica promasaj, ali bih pre rekao da je plitka i povrsna. U GothicuII se recimo takodje odvija gradjanski rat i pojavljuju se zmajevi ali junak naravno nije dragonborn, tako da su to sve vec izlizane price.

Zato sam i okacio tu izjavu likova iz Remedy-ja jer su oni izjavili da postoji publika koja ceni pricu (misleci na Skyrim), a ja se ne slazem sa time. Skyrim je jako dobro prosao medju mladjom populacijom (gde pretpostavljam spada @Neal90), ali sigurno ne zbog price. Mozda su oni mislili da je prica bogata jer ima puno knjiga da se cita (sto jeste tacno), ali knjige nisu obavezne za citanje i mislim da ih malo ko i cita (ja prvi ne citam 60% knjiga u Skyrimu, a kamoli klinci).

Inace, slazem se da i TES3 i TES4 nemaju neku dubokoumnu pricu, ali tesko je valjda sve to uskladiti. Mislim da bi TES bio mnogo bolji kada bi uspeli da kvestove nacine dubljim i nelinearnijim kao sto je to slucaj sa Stalkerom ili Witcherom ( s tim sto Witcher nije open world).

@greskom nacinih dupli post :)

Poslednja izmena:
Ja sam poceo od Obliviona, i kad ga uporedim sa Skyrimom setim se kako su slicno poredili Morrowind i Oblivion....sve 3 su i bolje i losije u nekim stvarima jedna od druge.
Zao mi je sto nisam igrao Morrowind, da je grafika bar ko u Oblivion sad bi je skinuo, ovako ne mogu, previse bode oci

Dobro si rekao to, ja ih vise i ne poredim jer nema puno smisla kao sto nema smisla da poredim tes5 i tes1, uopste glupo je zamarati se sa uporedjivanjem (igru ili volim ili ne volim). Slusao sam likove koji velicaju TES2 Dagerfall naspram TES3 Morrowinda, u fazonu kako Morrowind nije hard core. Tako isto fanovi Morrowinda govore za fanove Skyrima.
Steta je sto nisi Morrowind mogao da igras u svoje vreme i razumem da ti sad nije do igranja zbog zastarele grafike.

Ja sam samo probao Dagerfall, i ne svidja mi se jer je skrnava grafika i gradovi su nepregledno veliki i genericni, i puno ih je, i nemam hiljadu sati na raspologanju za prelazenje jedne igre.

Ako neko voli da bude hard core nek cepa Amstrad CPC sa joystickom ili Atari i Comodore 64, ja sam bas pravi casual gamer jer jako volim da koristim xbox360 gamepad za pc igre. Nema nista lepse nego kada se covek zabaci u fotelju sa gamepadom u ruci :D

Poslednja izmena:
To ne resava animacije, tragikomicnu borbu hladnim oruzjem, uzasan journal. Doduse to su jedini problemi sa igrom ali nisu tako lako zanemarljivi.

Ovo ce biti prava stvar, ako zavrse na vreme i ispeglaju grafiku i bagove:

Cekaj, hoces da kazes da zbog animacija, borbe i journala neko ko nije nikada igrao Morrowind to i ne treba da radi?

Problem zastarele grafike se prilicno resava modom koji sam naveo, a ove tri gore navedene stvari postanu totalno nebitne kada te igra uvuce u svoj svet.

Ne znam, ja recimo dan danas pamtim prvi odlazak iza ghost fence, pa istrazivanje Viveca uz levitation spell, i da ne nabrajam... Ja bih licno sada pre odigrao ponovo Morrowind, nego ovaj Skyblivion. :)

Ne kazem da ne treba da proba Morrowind ali vecina nece hteti da igra duze od par sati bas zbog toga sto sam naveo.

Pazi kad meni to smeta, koji sam proceljsao VVanderfell vise puta i znam skoro svaku lokaciju napamet.

Skyoblivion i Skywind su zapravo jedan projekat, pokusaj da se sve tri regije spoje u jednu i za sada im dobro ide ali mora mnogo da se radi na tome. Ne vidim zasto to mora ispasti lose, meni je to mnogo bolje nego bilo koja zasebna igra. Upravo zbog velicine sveta.

enb201211242334238.png

Poslednja izmena:
Skyrim dominira i dalje! Dragonborn DLC ce vratiti sve Morrowind fanove na noge :) Izgleda da ni to nece biti poslednji DLC sto je super vest. Bethesda rules :)

Citao sam malo impresije na Bethesda forumu, i vecina je poprilicno odusevljena sa Dragonborn DLC-om. Mnogi tvrde da je DLC dosta tezi od bilo kog sadrzaja iz Skyrima, sto je dobra stvar.

Lepa vest je to sto je tezi ako je tacno :)

Jadan @Neal90 - svi se sprdali s likom pa i ja, pustimo malog norda nek uziva u masterpiecu od igre :)

Tezak je Skyrim na najvecem nivou tezine, na pocetku dok ne ojacas. Ali ta tezina nije izazovna, vise je frustrirajuca (kao u slucaj Gothic 3 sa community patch-om i svim opcijama podesenim na najteze s tim sto je to bas ekstremni slucaj). Na primer, Dark Souls meni nije bio frustrirajuca igra jer je kreirana da bude izazovna i da sami statsi ne igraju toliko ulogu, nego da moras da provalis "foru". Nadam se da ce tako uraditi Dragonborn, ako je to uopste moguce izvesti u Skyrimu.

Pa da, zato sto nema nikakvog sablona za eliminisanje odredjene vrste neprijatelja nego je to cisto makljanje. U dark souls se tacno zna kad se sta treba uraditi i sa kojom opremom se ide na kog neprijatelja. Jedino sto trebas biti manje-vise nepogresiv ali se zato bukvalno osecas lepo kad savladas nekog zeznutog.
Sumnjam da ce biti toga u tesu.

Skyrim dominira i dalje! Dragonborn DLC ce vratiti sve Morrowind fanove na noge :) Izgleda da ni to nece biti poslednji DLC sto je super vest. Bethesda rules :)

Questovi druže, izvođenje questova, džaba što je igra teška kad posle 5 sati igranja postane laka, čim staviš prave perkove i uzmeš malo jacu opremu.
A ne da su im questovi uradi A -> B -> C ... a usput priča u questu ko Sex i grad. (ne tražim da budu questovi ko u DE:HR, TW2, BG serijalu) ali bar neko račvanje u questu i isključenje nekog drugog ili otvaranje novog questa ili izbor nagrade.

PS: Najveća mana igre je kako su questovi odrađeni, za ostalo sam potrošio dosta sati igranja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno